Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2015 12:35
ondra99

XXX.XXX.209.4

Zdravim.mam balik lonskeho sena od mistniho statkare...lonske uz nemam a letossni jeste davat nechci.seno jsme mel v baliku, krasne vonave a zelene...po mesici jsem se rozhodl hodit ho na pudu a po 2 tydnech zacina plesnivet...prasi neda se u nej dychat...cim to muze byt?ze by nebylo suche je nesmysl, dokud jsme ho nedal pod strechu by lo krasne...na pudu taky neprsi, tohle uz se mi stalo s lonskym senem, krasne ususene na trouch, ale po 3 mesicich zacalo chytat plisen...diky moc za rady.

17.6.2015 22:21
tom.50

XXX.XXX.117.5

ondra99 napsal(a):
Zdravim.mam balik lonskeho sena od mistniho statkare...lonske uz nemam a letossni jeste davat nechci.seno jsme mel v baliku, krasne vonave a zelene...po mesici jsem se rozhodl hodit ho na pudu a po 2 tydnech zacina plesnivet...prasi neda se u nej dychat...cim to muze byt?ze by nebylo suche je nesmysl, dokud jsme ho nedal pod strechu by lo krasne...na pudu taky neprsi, tohle uz se mi stalo s lonskym senem, krasne ususene na trouch, ale po 3 mesicich zacalo chytat plisen...diky moc za rady.

Zeptám se vás na to, KDE jste ho měl v tom balíku. To bude to důležité. Jestli na paletě na zemi tak to je ono.

Někde jsem tu psal, že kuppuju malé balíky (7 kilo) za 3, -/kg pro mě, pro cizí za 4,50 a trhají mu ruce. To jen na okraj. A napsal jsem, že to je levné a nějaký jouda mě okřikoval, jak jsem hloupý, že to je drahé. Proč ten dlouhý úvod? Byl nutný pro pochopení dalšího.

Koupili jsme domek, bez seníku a patra ve stodole. Usušili jsme si seno. Posekání patnácti arů 500, roční pronájem 700. Tráva mizerná, moc sena nebylo. Neměli jsme ho kam dát. Dali jsme ho na palety na zem ke štosu dříví a přikryli plachtou. Zespoda i ze tří stran z boků k tomu mohl vzduch, plachta ležela na seně a tak nahoru nemohlo dýchat. Stará sousedka koukala přes plot, : "Hm, seno na zem, hm, jo apod plachtu, ahááá..."

Seno super, utekly prázdniny, my s ním začali krmit a někdy v půli září začalo trošku prášit. V půli října to byla bílými vlákny plísně prorostlá ohavná hmota. Taky se ta hromada nápadně smrskla. Takže, v balíku zabalené nebylo, ale bylo na zemi. Pak mi ta stará paní řekla, že to jinak dopadnout nemohlo a když jsem jí vyčetl, proč mi to neřekla, zeptala se mě, jestli bych jí věřil když by mi říkala, že se to nesmí takto udělat. Nevěřil bych jí...

A tak než stavět seník, či ve stodole patro, platit nájem z palouku, platit sekání, riskovat že neusuším a dřít se se sušením a se svozem, pak mi jednoznačně vychází seno lacinější i když by bylo za 5 Kč!

Ale na to jste se neptal, já vím. Myslím, že jste měl seno na zemi něčím přikryté a ono absorbovalo od země vlhkost. Prostě sláma se běžně stohuje, seno nikdy!

17.6.2015 22:36
hogwild

XXX.XXX.96.166

tom.50 napsal(a):
Zeptám se vás na to, KDE jste ho měl v tom balíku. To bude to důležité. Jestli na paletě na zemi tak to je ono.

Někde jsem tu psal, že kuppuju malé balíky (7 kilo) za 3, -/kg pro mě, pro cizí za 4,50 a trhají mu ruce. To jen na okraj. A napsal jsem, že to je levné a nějaký jouda mě okřikoval, jak jsem hloupý, že to je drahé. Proč ten dlouhý úvod? Byl nutný pro pochopení dalšího.

Koupili jsme domek, bez seníku a patra ve stodole. Usušili jsme si seno. Posekání patnácti arů 500, roční pronájem 700. Tráva mizerná, moc sena nebylo. Neměli jsme ho kam dát. Dali jsme ho na palety na zem ke štosu dříví a přikryli plachtou. Zespoda i ze tří stran z boků k tomu mohl vzduch, plachta ležela na seně a tak nahoru nemohlo dýchat. Stará sousedka koukala přes plot, : "Hm, seno na zem, hm, jo apod plachtu, ahááá..."

Seno super, utekly prázdniny, my s ním začali krmit a někdy v půli září začalo trošku prášit. V půli října to byla bílými vlákny plísně prorostlá ohavná hmota. Taky se ta hromada nápadně smrskla. Takže, v balíku zabalené nebylo, ale bylo na zemi. Pak mi ta stará paní řekla, že to jinak dopadnout nemohlo a když jsem jí vyčetl, proč mi to neřekla, zeptala se mě, jestli bych jí věřil když by mi říkala, že se to nesmí takto udělat. Nevěřil bych jí...

A tak než stavět seník, či ve stodole patro, platit nájem z palouku, platit sekání, riskovat že neusuším a dřít se se sušením a se svozem, pak mi jednoznačně vychází seno lacinější i když by bylo za 5 Kč!

Ale na to jste se neptal, já vím. Myslím, že jste měl seno na zemi něčím přikryté a ono absorbovalo od země vlhkost. Prostě sláma se běžně stohuje, seno nikdy!

Tome, hezky jste popsal, jak zacházet se senem, aby tutově shnilo. Myslím, že tazatel (a třeba i já) by uvítal popis, jak naložit s přivezeným balíkem sena, aby si zachovalo kvalitu dokud se nezkrmí. Děkuji.

17.6.2015 23:08
tom.50

XXX.XXX.117.5

hogwild napsal(a):
Tome, hezky jste popsal, jak zacházet se senem, aby tutově shnilo. Myslím, že tazatel (a třeba i já) by uvítal popis, jak naložit s přivezeným balíkem sena, aby si zachovalo kvalitu dokud se nezkrmí. Děkuji.

Nerozumím co chcete. Já jen říkám, že seno nízko nad zemí nevydrží a domnívám se, že to je tou blízkostí země.
Kulaté balíky jsem viděl vždy plesnivé, celé a nebo z části a tak bych si to nikdy nekoupil. Navíc bych ho krmil moc dlouho a manipulace s ním je pro mě "děsnej vo.er", proto kupuju balíky malé, dnes už velmi vzácné, málokdo má ještě malý ĺis.

Ale třeba mám s velkými balíky sena jen málo zkušeností a jen ty blbé a třeba je vše jinak.

18.6.2015 00:42
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

hogwild napsal(a):

Nechce se mi vytahovat historky, jak nám seno vydrželo v kůlně cca 10 let...
Nicméně, jsme na ifauně, možná by nebylo od věci optat se i koníčkářů nebo prolistovat jejich témata

18.6.2015 06:36
300RUM

XXX.XXX.253.158

V družstvech, odkud občas bráváme seno, ho mají v malých balících pod přístřeškem nebo v hale přímo na betoně, skladované max dva roky. Nikdy nebylo plesnivé. Chápu to tom.50 tak, že se to pod plachtou postupně zapaří a je to ta vlhkost pro plísně. Stejně tak mají uskladněné seno ve velkých balících. Je na betonu položené a na něm dalších asi pět balíků a jeden stožek vedle druhého od zdi ke zdi.

Já letos skladuji svoje seno v ručně lisovaných balících na paletách, které jsou ještě na cihle aby byly trochu výš od betonu. Zakryté to mám u zdi provizorně plachtou, která je volně na trámcích aby to mohlo dýchat i nahoru. Zatím vše postupně buduji. Chci vybudovat malý seník a něco bude na králíkárnách pod přístřeškem. Rodiče mají seno pod přístřeškem nad výběhy ve výšce asi 1,5m.

18.6.2015 09:21
bronda

XXX.XXX.98.84

Ta mezera mezi senem a plachtou nahoře dělá strašně moc. Když jsem přikrýval velké balíky na paletě jen plachtou, vždy zvlhlo. Když na balík dám ještě další paletu (či trámky) a teprve pak plachtu, je to "nebe a dudy". Podstata je, vzduch musí kolem přikrytého sena proudit.

18.6.2015 11:49
amiš

XXX.XXX.11.42

Velké balíky kupujeme pro koně do zásoby, jsou ve stodoůe celou zimu a málokdy se stane, že chytnou plíseň a kdyžtak, jen po povrchu. Nemáme je přikryté, ale dáváme je i na sebe. Děláme to tak 20 let, nikdy koně, ani ostatní zvířata problémy neměla. A pokud jsme se balíky nevešly do stodoly, tak ty první zůstávali nějakou dobu i venku i přikryté, ale tam plíseň brzy začla úřadovat.

18.6.2015 20:18
tom.50

XXX.XXX.117.5

300RUM napsal(a):
V družstvech, odkud občas bráváme seno, ho mají v malých balících pod přístřeškem nebo v hale přímo na betoně, skladované max dva roky. Nikdy nebylo plesnivé. Chápu to tom.50 tak, že se to pod plachtou postupně zapaří a je to ta vlhkost pro plísně. Stejně tak mají uskladněné seno ve velkých balících. Je na betonu položené a na něm dalších asi pět balíků a jeden stožek vedle druhého od zdi ke zdi.

Já letos skladuji svoje seno v ručně lisovaných balících na paletách, které jsou ještě na cihle aby byly trochu výš od betonu. Zakryté to mám u zdi provizorně plachtou, která je volně na trámcích aby to mohlo dýchat i nahoru. Zatím vše postupně buduji. Chci vybudovat malý seník a něco bude na králíkárnách pod přístřeškem. Rodiče mají seno pod přístřeškem nad výběhy ve výšce asi 1,5m.

Patrně jste přehlédl, že my to neměli na betoně, ale prostě venku na "drnu", zkrátka na zahradě u štosu metrových štěpin, vysokého ke dvěma metrům. Plachta ležela na seně jak byla připevněná na štos a na zemi zatěžkaná. Zepředu a zezadu k tomu mohl vzduch a bylo to na paletách. Plíseň začala u země, asi 20 cm od země, právě na tom čele, kde nebyla plachta a proto jsem přesvědčený, že seno chytlo vlhkost odspoda. Seno nejdřív malinko prášilo, krmili jsme ho dál. Pak prášilo víc a to jsem se už bál to králíkům dávat. Po pár dnech prášilo hodně, začalo se slehávat a to už byla plíseň i ve výšce a pod plachtou tuplem. Zkrátka asi dva měsíce, možná tři nic a pak to vzalo rychlý konec.

Ve stodolách se v plívních skladovaly snopy slámy s klasy a mlátilo se až v zimě, až byl čas. A nic se nedělo. Seno ale měli vždy "na patře" a to i tehdy, když se už nehospodařilo a plívně byly celoročně prázdné. Vlastně to byl (a je) docela vo.er to dávat nahoru, pak shazovat a přesto to lidi nikdy nedávali na zem. Já už vím proč, ostatní kdo to řeší jsem varoval. Víc dělat nemůžu.

19.6.2015 06:31
300RUM

XXX.XXX.253.158

Tom.50. Nepřehlédl, že jste to neměli uloženo na betonu ale venku je to jedno. Větší problém je to zakrytí až po zem. Prostě seno musí dýchat a čím je výš, tím líp (dole je nejvyšší vlhkost). Ideální je balíky na zahradě dát na nějaké kozy s trámky, nahoru opět trámky a vlnitý plech nebo plachtu. Z boku spíše seno zastínit, pokud plachtu, tak také dále od balíků, aby to mohlo dýchat, neuzavřít to.
Snad ta diskuze někomu pomůže. Seník je ideální, dávala se nahoru křidlice (na plechu voda kondenzuje a skapává) a boky jsou z desek se škvírkami pro větrání.

Přidejte reakci

Přidat smajlík