Zdravim.mam od samicky 10 kralicat, je jim cca 1 mesic.chci vyzkouset krmit jen a jen granule, zajima me doba rustu...jem se chci zeptat opravdu nemusi mit nic jineho nez granule a vodu?abych jim vlastn eneublizil...nikdy jsem jen granule nekrmil...diky...ale velkochovy krmi take jen granule ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ondra99
napsal(a):
Zdravim.mam od samicky 10 kralicat, je jim cca 1 mesic.chci vyzkouset krmit jen a jen granule, zajima me doba rustu...jem se chci zeptat opravdu nemusi mit nic jineho nez granule a vodu?abych jim vlastn eneublizil...nikdy jsem jen granule nekrmil...diky...ale velkochovy krmi take jen granule ne?
Jo, velkochovy krmí jen granule - a taky antibiotika, aby neměli enterotoxémii, a mají procenta na povolené, zcela "normální" úhyny.
Za mě: nedělejte to. Lidi, kteří se o tohle pokouší, mě pak volají s tím, co mají dělat, že jim chcípou králíci kolem odstavu, a všechno to má krásné entero, občas i žbluňkavé. To není kokcidióza, dámy a pánové. To je rozvrat přirozené mikroflóry způsobený tím, že v granulích je ten nejmenší obsah vlákniny, který ten králík "ještě snese", a navíc jejím zdrojem je vojtěšková moučka. Velikosti částic neodpovídá fyziologické potřebě králíka a i když je to laboratorně vláknina, očividně to nestačí.
napsal(a):
Jo, velkochovy krmí jen granule - a taky antibiotika, aby neměli enterotoxémii, a mají procenta na povolené, zcela "normální" úhyny.
Za mě: nedělejte to. Lidi, kteří se o tohle pokouší, mě pak volají s tím, co mají dělat, že jim chcípou králíci kolem odstavu, a všechno to má krásné entero, občas i žbluňkavé. To není kokcidióza, dámy a pánové. To je rozvrat přirozené mikroflóry způsobený tím, že v granulích je ten nejmenší obsah vlákniny, který ten králík "ještě snese", a navíc jejím zdrojem je vojtěšková moučka. Velikosti částic neodpovídá fyziologické potřebě králíka a i když je to laboratorně vláknina, očividně to nestačí.
Takze pridavat aspon trochu sena...

ondra99
napsal(a):
Takze pridavat aspon trochu sena...
Seno je základ. Nebo v sezóně tráva, pokud jsou králíci zvyklí. Je to jádro, které je potřeba dávkovat, ne objemné krmivo.
Ono doma v králíkárně nikdy neuděláte maso tak rychle, jako ve velkochovu, už proto, že chováte venku a ne v klimatizovaných halách s řízeným světelným režimem. A spíš než krmení mi připadá, že má vliv genetika, vesnický kříženec prostě neporoste. Ovšem když budete králíka krmit tak, jak si to to zvíře žádá, neporostou vám možná jak ve velkochovu, ale za to se dožijí porážky.
Hovořím denně s mnoha a mnoha chovateli králíků, čím krmí a jak, řešíme případné problémy a mé poznatky jsou naprosto jasné: lidé, kteří krmí králíky "postaru", mají minimální úhyny. V jeslích mají králíci pořád seno nebo trávu a jádro - a pak je úplně jedno, jestli jsou to granule, granule s ječmenem, oves s ječmenem nebo něco jiného - dostanou králíci do misek, rychle to sežerou a pak zas mají jen seno. Lidé, kteří krmní 2x denně mají lepší výsledky než lidé krmící jednou denně. Lidé, kteří s velkou slávou nakoupili granule, že to bude super a budou krmit jen ty a nebudou muset chodit na trávu/sušit seno/kupovat seno, zakopávají nafouknuté králíky za stodolou.

ondra99
napsal(a):
Mam samice burgundske Vss a Kalifornske...krizim to s Novozelandakem a Ceskym strakacem...krmim seno, jescemn voda a kdyz jsou mansi granule.ale driv jak za 4 mesice se na 3 kila nedostanu...je to ok nebo by bylo treba udelat nekde zmenu?
Vyhodila bych českého strakáče, to je sportovní plemeno, používat ho k užitkovému křížení na otcovskou pozici je docela blbost.
Ale jinak nevím, na co si stěžujete. Jateční králíci se vykrmují v průměru do 2,5 kg, co větších hmotností ne, protože pak tuční a mají neekonomickou konverzi krmiva. Jestli dáte ve čtyřech měsících tři kila, nesrovnávejte se brojlery, kteří mají ve třech měsících dvě a půl kila, ale v hale, s léčivy a úhyny, nesahejte na nic a buďte rád, že se vám chov daří.
napsal(a):
Vyhodila bych českého strakáče, to je sportovní plemeno, používat ho k užitkovému křížení na otcovskou pozici je docela blbost.
Ale jinak nevím, na co si stěžujete. Jateční králíci se vykrmují v průměru do 2,5 kg, co větších hmotností ne, protože pak tuční a mají neekonomickou konverzi krmiva. Jestli dáte ve čtyřech měsících tři kila, nesrovnávejte se brojlery, kteří mají ve třech měsících dvě a půl kila, ale v hale, s léčivy a úhyny, nesahejte na nic a buďte rád, že se vám chov daří.
Jeste neco na vas mam...kokci lecit preventivne nebo jen jako prevenci uzivat emanox atd?kolikrat se mi stane ze nelecim a kdy v kotci nahle propukne, uz mi vetsinou ani lecovo nezabere...jinak kdyz lecim pouzivam Sulfadimidin.
Http://www.csch-trutnov.cz/zvirata/kralici/ Podívejte se zde na tabulky váh různych králiků. Ta tříkilová váha u středních plemen je v pořádku. Možná že si trošku shazujete váhu tim Novozélanďákem, já bych spíš použil Českého albína a nebo samce plemen co máte samičky. U českého albína je předpoklad na početnější vrhy. Také se dá trochu navýšit hmotnost tím že králiky po odstavu rozdělíte podle pohlaví a dva až tři kusy do kotce. Jinak rady od bodlinky jsou k nezaplacení. Je vidět, že je v pravidelném kontaktu s běžnými chovateli a tak opravdu ví o čem mluví. (píše).

ondra99
napsal(a):
Jeste neco na vas mam...kokci lecit preventivne nebo jen jako prevenci uzivat emanox atd?kolikrat se mi stane ze nelecim a kdy v kotci nahle propukne, uz mi vetsinou ani lecovo nezabere...jinak kdyz lecim pouzivam Sulfadimidin.
Asi bych v první řadě zkoumala, jestli je problémem opravdu kokcidióza. Často totiž není. Sulfadimidin není jen jed na kokcidie, je to antibiotikum, které vraždí i bakterie, z nichž e.coli je častá příčina nafouknutí a průjmu - a všechno to stojí na pokladě krmné dávky a hygieně v kotci - infekčním tlaku.
Často se taky dá vysledovat, že od určité samice cípají mláďata častěji než od jiné - v tom případě je potřeba se s takovou samicí rozloučit, odolnost proti různým breberákům je vrozená a dá se na to provádět selekce. Či chcípají ta největší a nejžravější kusy - přežerou se jádra, v tom případě je potřeba pohrát si s technikou krmení či s krmnou dávkou obecně. Či chcípají králičata častěji v určitých kotcích - kokcidie neničí žádné běžné dezinfekční prostředky, nějaké savo nebo vápenný hydrát tomu nevadí, je to ničitelné jen plamenem nebo čpavkem. Když jsou zárodky zažrané mezi promočenými prkny, objeví se "stájová únava" a nejlepší je prostě takové kotce spálit celé, to už nikdy nikdo nedostane ven.
Emanoxu nebo těmhle věcem se přiznám že moc nevěřím. A nějakým preventivním přeléčováním nefandím, ono děláme si maso pro sebe, aby bylo čisté, a ládovat králíky antibiotiky mi k tomu moc nesedí. Ono je to strašně jednoduché, protože člověk dává sulfadiminin, nic nechcípe a taky nemusí nic měnit. Je to pak jak v tom velkochovu, kde králíci vydrží do porážky v obrovské hustotě zvířat na jednotku plochy a žerou jen ty granule, a při tom životě se udrží léčivy.
Nejlepší prevencí jsou čisté, velké kotce, selekce na zdraví, nemít v jednom kotci padesát králíků a nekrmit králíka jak slepici.
Ad to krmení granule / seno. Ono je to v zásadě úplně jednoduché:
Můžete králíky naprat tak, aby co nejrychleji nabrali svalovou hmotu - tzn. pouze jádro, oves, ječmen, nějaké oleje, dejme tomu slunečnice, len. ALE - odejdou vám na střeva, protože nebudou mít a) objem krmiva, vlákninu potřebnou pro činnost střev, pro jejich motilitu b) vhodné pH pro střevní mikroflóru v důsledku nadbytku cukrů a tuků.
Takže králíky nevykrmíte, protože je zabijete střevními problémy.
No a nebo je narvete objemem, senem, aby měli zdravá střeva - ALE nenaberou ani prd, protože nebudou mít z čeho, seno prostě nemá ty potřebné živiny. Svaly jsou bílkoviny a tuk - a obojí byste v senu hledali dost marně.
Když jsem před pár týdny slyšela o chlapovi, který "vykrmuje" králíky do 6 měsíců, nekecám, čistým senem, tak mě málem vomejvali - ale i takoví lidi prostě pořád jsou.
Ideální růst králíků podle genetických dispozic je, prostě a jednoduše, kompromisem mezi těmihle dvěma extrémy. Musíte udržet zdravého králíka se zdravými střevy, i pomocí objemného krmiva; ale zároveň mu dát dost živin, bílkovin a tuků, aby měla z čeho růst svalová hmota. Ale ne zas tolik, aby na to pošel.
Žádnou další vědu v tom nehledejte.
Ona to věda je, ještě na úrovni individuálního metabolismu - stejně jako u lidí, z čeho jeden ztloustne, z toho se druhý ani nenají... na mých bobanech pozoruju úplně totéž. Ale pořád platí, že líp se krmná dávka šteluje na vlastních komponentách, kdy přesně víte, kolik ovsa, lnu nebo krmné mrkve tomu kterému králíkovi dáte a jaký to má dopad na jeho kondici; než když špekulujete v hrstech granulí a nemůžete hýbat jednotlivými složkami krmiva nezávisle na sobě podle toho, co zrovna potřebujete přidat.
Což, nutno podotknout, asi není úplně čas řešit u výkrmu, ale u chovných zvířat třeba už ano. A každopádně, ten princip prostě platí: znalost, co která složka krmiva dělá, je vždycky víc, než odměrka na granule.
Krmivářství JE věda, a kdo se tomu nechce věnovat aspoň v základech, tzn. vědět CO krmit a hlavně PROČ (a to nepotřebujete miliony složek krmiva, fakt ne), ten na to dojede naprosto po zásluze.
Tohle platí u mazlíků i masných plemen - pokud je někdo ochotný vyhazovat prachy za "olej z hroznových jadýrek", po zásluze doplácí na vlastní blbost, stejně jako ten, kdo u výkrmu zkouší páté přes deváté, aniž by znal obsah živin v krmivech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Mne by zajímalo na kolika farmach jste byla, že o nich tak mluvíte.Povolene uhyny, každého chovatele mrzí kdyžma uhyn at je to drobnochov nebo velkochov. Pokud se nakupuji kvalitní granule od vyrobcu jako je Dehaus, Podleští Dvořáci tak mate jistotu v kvalitě.Když někdo kupuje granule ktere se vyrabí jak ja říkam na koleně tak s velkou pravděpodobnosti bude mít problém.Jinak se musí umět krmit jen granulemi. Jde to!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
ondra99
napsal(a):
Emanox není určen jen k prevenci ale i k lečbě. Funguje, to vam mohu garantovat.Musíte ale hledat hlavně chybu v krmivech, kolik davate čeho atd. a pak můžete používat Emanox jako prevenci.,.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mne by zajímalo na kolika farmach jste byla, že o nich tak mluvíte.Povolene uhyny, každého chovatele mrzí kdyžma uhyn at je to drobnochov nebo velkochov. Pokud se nakupuji kvalitní granule od vyrobcu jako je Dehaus, Podleští Dvořáci tak mate jistotu v kvalitě.Když někdo kupuje granule ktere se vyrabí jak ja říkam na koleně tak s velkou pravděpodobnosti bude mít problém.Jinak se musí umět krmit jen granulemi. Jde to!
Ale no tak... jistě že mrzí. Protože chcípají prachy. Však taky výzkum jede a velkým cílem je právě snížení úhynů během výkrmu, protože to teď omezuje ekonomiku víc, než zvyšování přírůstků. A že ten úhyn králíků po odstavu bývá klidně i 20 %. Aniž by se v tom hledala nějaká choroba, prostě daň za velkochov, no. A to ve velkochovech bývá výživář, či se s ním spolupracuje, a kupují se kvalitní granule, jak vy říkáte, a léčí se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
SCIENTIFIC OPINION
VĚDECKÝ NÁZOR
KŘÍŽOVÁ KONTAMINACE NECÍLOVÉHO KRMIVA
ROBENIDINEM,
KTERÝ JE AUTORIZOVÁN PRO UŽITÍ JAKO DOPLŇKOVÁ LÁTKA
Vědecký názor panelu „Kontaminace v potravinovém řetězci“.
Question N° EFSA-Q-2005-220G
(stručný výtah některých částí, které mají vztah k hodnocení rizika u krmiv)
SOUHRN
Robenidin hydrochlorid je ne-ionoforická syntetická sloučenina, která je schválená jako kokcidiostatikum pro užití při výkrmu kuřat a krůt s minimálním-maximálním obsahem 30-36 mg/kg v kompletním krmivu a pro výkrm králíků s minimálním-maximálním obsahem 50-66 mg/kg kompletního krmiva, s ochrannou lhůtou (před porážkou) pět dnů pro všechna cílová zvířata (Nařízení komise (EC) 1800/20042).
Přestože požadavky na výrobce krmiv jsou vydány v Nařízení 183/2005, je obecně známo, že v praktických podmínkách při výrobě krmiv zůstává určité procento dávkované látky ve výrobních cestách a tyto reziduální zbytky mohou kontaminovat následnou výrobu. Výsledkem této křížové kontaminace může být vystavení ohrožení necílových druhů zvířat a z tohoto důvodu byly vyhodnoceny jak potenciální zdravotního rizika pro necílové druhy zvířat, tak potenciální rezidua v potravinových produktech od těchto zvířat.
Základem limitovaných tolerancí byly studie provedené chovateli na nosnicích, prasatech a přežvýkavcích, což je potvrzení, že nevyhnutelně příjem krmiva pro kuřata, krůty a králíky obsahující robenidin v maximální povolené koncentraci 36,36 a 66 mg/kg krmiva nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro necílové druhy zvířat. Při úrovni křížové kontaminace 10% z celkové povolené maximální koncentrace by obsah robenidinu byl pod celkovým zjištěným obsahem 7.5 mg/kg tělesné váhy (b.w.) (základem bylo zvětšení jater zjištěných při 90 denním pokusu se psy).
Proto tedy panel CONTAM uzavřel, že je nepravděpodobný vznik nepříznivých vlivů u necílových druhů zvířat, jako důsledek křížové kontaminace krmiva do koncentrace 10% z maximálního povoleného limitu robenidinu v krmivech pro cílová zvířata. K odhadu množství reziduí robenidinu v mléku, mase, nebo výkalech necílových zvířat nebyly k dispozici žádná kinetická data, nebo zjištění. Z uvedeného důvodu expozice spotřebitelů byla odhadnuta užitím kinetických dat od kuřat ve výkrmu, krmených maximálním limitem povoleným pro králíky (66 mg robenidinu/kg krmiva). Tyto výsledky byly extrapolovány na koncentraci 6.6 mg/kg krmiva, což koresponduje na krmivo kontaminované křížovou kontaminací robenidinem v hladině 10% z povolené maximální hodnoty. Spotřebitel takových drůbežích produktů (100 g jater,300 g svaloviny,90 g kůže/tuku a 10 g ledvin a 100 g vajec) by mohl obdržet obsah 1.6 μg/kg b.w. pro 60 kg spotřebitele, což reprezentuje 4.3% ADI z 37.5 μg/kg b.w. denně stanovené Panelem doplňkových látek a produktů, nebo substancí určených pro výživu zvířat (FEEDAP). Proto tedy i přesto, že kinetické a tkáňové deposice mohou být různé, mezi brojlery a necílovými druhy zvířat různé, je nepravděpodobné, že by byl ADI překročen.
Panel KONTAM uzavřel, že poskytnutá limitovaná data o reziduích robenidinu v produktech zvířat krmených krmivem kontaminovaným křížovou kontaminací robenidinem v hypotetické koncentraci 10% z maximálního povoleného limitu pro robenidin, nepředstavuje zjevné riziko pro zdraví spotřebitele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Toto se používa v krmivech proti koks. a pak dva další. Po pul roce se obměnuji aby se kok. nestaly reziduidní.Změnu provadí automaticky výrobce.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Toto se používa v krmivech proti koks. a pak dva další. Po pul roce se obměnuji aby se kok. nestaly reziduidní.Změnu provadí automaticky výrobce.
Ano, já vím. Však dobrou chuť.
Jeden z důvodů, proč si lidi drží doma králíky, kydají se s hnojem a běhají kolem zvířat je ten, že chtějí jíst maso, které neobsahuje ani ty ug čehosi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Ale no tak... jistě že mrzí. Protože chcípají prachy. Však taky výzkum jede a velkým cílem je právě snížení úhynů během výkrmu, protože to teď omezuje ekonomiku víc, než zvyšování přírůstků. A že ten úhyn králíků po odstavu bývá klidně i 20 %. Aniž by se v tom hledala nějaká choroba, prostě daň za velkochov, no. A to ve velkochovech bývá výživář, či se s ním spolupracuje, a kupují se kvalitní granule, jak vy říkáte, a léčí se.
No, je vidět jak myslíte, druha věta o tom dost vypovída. Za další, jelikož jste mi neodpověděla na moji otázku.Musím si odpovědět sam, že jste na žadne farmě nebyla a neznate ani žádného farmaře. Jen tady tvrdíte co už je stare a dnes už to skoro nikdo neděla.Vy jste ani ještě nevěděla co je emanox a ja ho použival několik let.Více času vam věnovat nebudu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, je vidět jak myslíte, druha věta o tom dost vypovída. Za další, jelikož jste mi neodpověděla na moji otázku.Musím si odpovědět sam, že jste na žadne farmě nebyla a neznate ani žádného farmaře. Jen tady tvrdíte co už je stare a dnes už to skoro nikdo neděla.Vy jste ani ještě nevěděla co je emanox a ja ho použival několik let.Více času vam věnovat nebudu.
Vím, co je to emanox. Jen jsem říkala, že tomu nevěřím. To je něco jiného než něco neznat, pane děsně chytrý.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jinak jste to vy, kdo očividně nemá argumenty, že se musíte snižovat k útoku ad hominem. Jestli se moje zkušenosti se chcípajícími králíky na entero dotkly vašeho velkochovního ega, je to váš problém. Já ale svým klientům nemůžu krmení jen granulemi doporučit, protože úhyn 17 % jako "normální věc" by nevydýchali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Ano, já vím. Však dobrou chuť.
Jeden z důvodů, proč si lidi drží doma králíky, kydají se s hnojem a běhají kolem zvířat je ten, že chtějí jíst maso, které neobsahuje ani ty ug čehosi.
Nikdo přece nikoho nenutí aby krmil granule s medikamenty, muže davat čiste granule.Kdyby vše mělo byt podle vas, tak minimalně pulka naše naroda hladoví a nekopi si kralika, protože by jej nezaplatil. Zadavatel položil dotaz a ja odpověděl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Jinak jste to vy, kdo očividně nemá argumenty, že se musíte snižovat k útoku ad hominem. Jestli se moje zkušenosti se chcípajícími králíky na entero dotkly vašeho velkochovního ega, je to váš problém. Já ale svým klientům nemůžu krmení jen granulemi doporučit, protože úhyn 17 % jako "normální věc" by nevydýchali.
Nevím o jakem utoku to mluvíte, napsal jsem to uplně normalně. Nepotřebuji si tady honit ego. Možna by jste je měla naučit jak krmit a pak svadět entero na granule.17% je hodně ale je potřeba hledat v krmení a ne v granulích pokud tedy jsou kvalitní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
No argumentu mam jistě dost a zkušenosti taky.
No já mám tedy zkušenost zcela jinou. Zdůrazňuji, že v podmínkách malochovu (mám nyní 12 chovných samic a k nim dva samce)
Přes léto jsem nyní dost zaměstnán a tak nemám moc času k ušákům chodit. Proto dostávají vždy navečer granule - na jednoho králíka jogurtový kelímek. Krmím Sehnoutka. Odstavuji ve 2. měsíci. Přes zimu dostávají jak granule tak seno. Nic jiného. Krom vody samozřejmě.
Chovám F1 Hyplusy a rostou mi obstojně. mláďat mívám v průměru mezi 9 a 10 na samici a ve 3 měsících mívají 3 kg. Za poslední 2 roky jsem měl úhyn 1 kus a 2 nuceně utracené.
Granule dávám jak s lékem tak bez. Byl jsem zvědav, jak se to projeví v růstu, ale výrazné rozdíly nebyly.
Mohu tedy říct, že krmit samotnými granulemi je možné a jsou-li správné krmné dávky na zdravotní kondici králíků to vliv nemá...
Zde tímto děkuji Jardovi, který mi právě pomohl tento fakt pochopit a správně dávkovat, jakož i svému vetovi, který mi králíky očkuje a pokud by se něco dělo, jistě by mě upozornil. Zatím tedy nemusel, ale doporučil můj chov několika lidem, kteří hledali chovné kusy...
Oběma těmto pánům ze srdce děkuji za rady i pomoc...
Všem přeji hezký víkend...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
hona
napsal(a):
No já mám tedy zkušenost zcela jinou. Zdůrazňuji, že v podmínkách malochovu (mám nyní 12 chovných samic a k nim dva samce)
Přes léto jsem nyní dost zaměstnán a tak nemám moc času k ušákům chodit. Proto dostávají vždy navečer granule - na jednoho králíka jogurtový kelímek. Krmím Sehnoutka. Odstavuji ve 2. měsíci. Přes zimu dostávají jak granule tak seno. Nic jiného. Krom vody samozřejmě.
Chovám F1 Hyplusy a rostou mi obstojně. mláďat mívám v průměru mezi 9 a 10 na samici a ve 3 měsících mívají 3 kg. Za poslední 2 roky jsem měl úhyn 1 kus a 2 nuceně utracené.
Granule dávám jak s lékem tak bez. Byl jsem zvědav, jak se to projeví v růstu, ale výrazné rozdíly nebyly.
Mohu tedy říct, že krmit samotnými granulemi je možné a jsou-li správné krmné dávky na zdravotní kondici králíků to vliv nemá...
Zde tímto děkuji Jardovi, který mi právě pomohl tento fakt pochopit a správně dávkovat, jakož i svému vetovi, který mi králíky očkuje a pokud by se něco dělo, jistě by mě upozornil. Zatím tedy nemusel, ale doporučil můj chov několika lidem, kteří hledali chovné kusy...
Oběma těmto pánům ze srdce děkuji za rady i pomoc...
Všem přeji hezký víkend...
Děkuji. Moc rad slyším, že moje zkušenosti jsou užitečne a prospěšne v dalším chovu.Přeji vam aby se dařilo i nadále.
Lapin
napsal(a):
A ty čo nie si chovateľ, ty to odkiaľ vieš? Si platený za tie tvoje tupé komentáre, alebo si iba taký iniciatívny blbec? Najskôr kombinácia...
Vies so mnou sa chovatelia bavia a maju radi moj uprimny zaujem o chov a zvedavost.
A ja oproti tebe citam a nemudrujem, ze si chory na hlavu to skonstatovalo minimalne tucet ludi ku ktorym sa dnes pridavam aj ja. Nevsimas si ze na teba uz ani nereaguju ? ak mas dusevny problem navstiv lekara mozno ti pomoze. Pripominas mi jedneho uboziaka z dediny ktoreho si nikdy nevsimali na plese ale na koniec plesu vzdy dostal nakladacku lebo zasparal do niekoho.
Daj si namahu a precitaj bludy ktore sem pises a skus sa zamysliet nema to ani nadych diskusie alebo vymeny nazorov vacsinou su to dohady kopance a pokusy o slabe udery pod pas. Keby ze mas gule ktore nemas tak sa nebudes schovavat za anonymitu monitora.Ked sa tu objavis vyzera to ako ked pretecie zumpa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
modroockoxxx
napsal(a):
Cica preco energys ? a co krmiva od firmy Biokron maju vraj velmi dobre referencie.
Granule mají dobre ale je to o ceně nejsou tak velici jako de haus a nebo dvořaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
skodovak
napsal(a):
Ano Jarda ví o čem mluví, nejsou to jen výmysly tady načtené jako od mnohých. Vše má podložené zkušenostmy ze svého chovu a svých dosažených znalostí které má rovněž vyzkoušené. Vždycky velice rád pomůže a poradí. Docela člověku dodá energii, že v téhle době takový lidé jsou.
Díky.Rad slyším že moje zkušenosti pomáhají v dalším chovu. Hodně chovatelských uspěchu.
králíkvss

XXX.XXX.119.64
Mohli byste prosím teda podrobněji popsat, jak krmit jenom granule, jak dávkovat a jaké značky doporučujete doporučujete. Je možné krmit jen granule křížence masných plemen nebo je nutné koupit hylu. Děkuji Petr.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nikdo přece nikoho nenutí aby krmil granule s medikamenty, muže davat čiste granule.Kdyby vše mělo byt podle vas, tak minimalně pulka naše naroda hladoví a nekopi si kralika, protože by jej nezaplatil. Zadavatel položil dotaz a ja odpověděl.
Pravda je v tem že na granulích je návod apoklud se nedodrží králík se nafoukne a nebo nedej bože kolika 1, Granule zda jima krmit navždy a stále? to spíše pro ty co vystavují bych dopručil stále krmení granulama např.Enerrgyyss gold šamion apd.2, Pro konzumenty masa sobě a dětem doporučuji domací králíky 1samce a tři samice 4 max. a nedávkovat atb. emanox jako lentyku! ale spíše udržovat sucho a čistotu kontcu a když něco vypukne je lepší návševa veter.lékaře a vyšetření trusu, nebo mrtvého králíka, a pokud je to u všech králíků přeléčit až po laborce. Když je to ""mor, atd. ty horší infek e a neštovice atd. vše zpálit a začít později s novou králíkárnou jinde postavenou