Uživatel s deaktivovaným účtem

O řepě se říká do května med, potom jed.Ani kozy ani ovce už v květnu řepou nekrmíme.
Záleží na kvalitě uskladnění. My máme výborný sklep, kdy i v létě druhého roku je řepa jak čerstvá.
Samozřejmé je, že nebudu krmit scvrklou, poplesnivělou bulvu...
Ale je fakt, že řepu v létě králíkům nekrmíme, jen drůběž. V létě, kdy je tráva, nevidím smysl v krmení řepou.
Nicméně to rčení neznám. Jaký pro to měl být konkrétní důvod? V braborách je třeba víc solaninu. V řepě je co? Nevíte jívo?

mustela.erminea
napsal(a):
Záleží na kvalitě uskladnění. My máme výborný sklep, kdy i v létě druhého roku je řepa jak čerstvá.
Samozřejmé je, že nebudu krmit scvrklou, poplesnivělou bulvu...
Ale je fakt, že řepu v létě králíkům nekrmíme, jen drůběž. V létě, kdy je tráva, nevidím smysl v krmení řepou.
Nicméně to rčení neznám. Jaký pro to měl být konkrétní důvod? V braborách je třeba víc solaninu. V řepě je co? Nevíte jívo?
Vím, že už to říkal můj děda, a ten se narodil v předminulém století, ale narazila jsem na to i v knížce o kozách.Tím, že řepa začíná rašit už se mění její složení a není pro kozy vhodná.Až budu mít víc času, pohledám v knihách co máme doma a pokusím se to najít.I my máme výborný sklep, celý rok je tam 5-7°C, ale řepu koukáme zkrmit nejpozději v dubnu.

chovatel 30
napsal(a):
Spíše se to říká do února lék, od února jed...
Ano možná je to i tak, ale u nás se mluvilo až o květnu.Únor to je docela brzo.

Vybrané z časopisu Myslivost :
Trvanlivost dužinatých krmív
Nevhodným skladovaním (vlhké prostredie, kolísanie teplôt), dochádza ku kontaminácii krmiva mikroskopickými hubami (napr. Stachybotris atra, Aspergillus flavus, Fusarium sp.), ktoré vplyvom vyššej teploty a vlhkosti nachádzajú vhodné podmienky pre svoj rast a vývoj, počas ktorého sa produkujú spomínané jedovaté mykotoxíny.
V súvislosti s príjmom skazeného krmiva obsahujúceho toxické produkty plesní trpí najmä mladá zver, ale odolné nie sú v žiadnom prípade ani dospelé jedince. V závislosti od množstva prijatých toxínov dochádza k poškodeniu pečene, obličiek, k zápalovým zmenám a krvácaninám na slizniciach, k poruchám v tvorbe a zrážanlivosti krvi, poruchám tráviaceho a reprodukčného aparátu. Následkom môže byť úhyn jedincov konzumujúcich nekvalitné krmivo, ale taktiež znížený prírastok mláďat v nasledovnej sezóne.
Nikdy jsem neslyšela, že by vámi uvedené druhy a rody plísní napadaly zrovna krmnou řepu. Pokud vím, zmíněné druhy jsou z hlediska krmiv králíků typické spíše pro kukuřici či jiné obilniny.
Jak jsem psala, je jasné, že nebudu krmit očividně poplesnivělou řepou. Váše reakce tudíž nevysvětluje, proč by se neměla krmit kvalitně uskladněná krmná řepa bez zjevného napadení plísněmi.
mustela.erminea
napsal(a):
Nikdy jsem neslyšela, že by vámi uvedené druhy a rody plísní napadaly zrovna krmnou řepu. Pokud vím, zmíněné druhy jsou z hlediska krmiv králíků typické spíše pro kukuřici či jiné obilniny.
Jak jsem psala, je jasné, že nebudu krmit očividně poplesnivělou řepou. Váše reakce tudíž nevysvětluje, proč by se neměla krmit kvalitně uskladněná krmná řepa bez zjevného napadení plísněmi.
Prostě je to moudrost předků a oni stěží mikroskopem zkoumali nějaké plísně a stěží uměli pojmenovávat toxiny (to často neumíme ani my), jen věděli, že zkrmování v květnu není bezpečné.
A druhak může jít o změny kvality způsobené tím, že rostlina "pozná" že je čas rozmnožování a začíná syntetizovat nějaké látky, které do té doby v řepě nebyly. Analogicky nkalíčené obilí má jiné složení než obilí suché. V případě obilných klíčků surovina získává na kvalitě, u řepy to může být naopak.
Bavíme se o h...ě, nehádejte se mustelo. Lidová moudrost radí s tím v květnu nekrmit a chytrý se zkušenostmi předků řídí a nebo je aspoň bere v úvahu. Rozhodně bych tvrzení o nevhodnosti řepy v květnu nepodceňoval. Vy si ale samosebou dělejte co chcete.
Žasnu kde berete čas a energii jít hledat latinské názvy konkrétních plísní a na základě načteného se přít, jak říkám jasně česky o ho...
tom.50
napsal(a):
Prostě je to moudrost předků a oni stěží mikroskopem zkoumali nějaké plísně a stěží uměli pojmenovávat toxiny (to často neumíme ani my), jen věděli, že zkrmování v květnu není bezpečné.
A druhak může jít o změny kvality způsobené tím, že rostlina "pozná" že je čas rozmnožování a začíná syntetizovat nějaké látky, které do té doby v řepě nebyly. Analogicky nkalíčené obilí má jiné složení než obilí suché. V případě obilných klíčků surovina získává na kvalitě, u řepy to může být naopak.
Bavíme se o h...ě, nehádejte se mustelo. Lidová moudrost radí s tím v květnu nekrmit a chytrý se zkušenostmi předků řídí a nebo je aspoň bere v úvahu. Rozhodně bych tvrzení o nevhodnosti řepy v květnu nepodceňoval. Vy si ale samosebou dělejte co chcete.
Žasnu kde berete čas a energii jít hledat latinské názvy konkrétních plísní a na základě načteného se přít, jak říkám jasně česky o ho...
"Prostě je to moudrost předků" a víc to nebudu řešit... Tak k tomu Tome, patrně přistupujete vy. Já snáze uvěřím, dostanu -li se hlouběji k podstatě problému. Ano, dost možná, řepa začne syntetizovat nějaké škodlivé látky... Ale mě prostě zajímá, konktrétně jaké látky to jsou. A pak nemám problém uvěřit. Jinak je to pro mě plácnutí do vody.
Mimochodem, já se nehádám. Pouze slušně žádám vysvětlení. A názvy plísní jsem si nemusela složitě vyhledávat. Na základě mého vzdělání jsou mi známy.

Tož nevím, já jsem zkrmila poslední řepu 10.6.neměla jsem žádnou vědomost o tom, že by byla řepa nevhodná ke zkrmení a kupodivu trávící problémy se nekonaly a úhyn žádný.Mojí prarodiče a rodiče byli hospodáři a ani z té doby si nepamatuji že by se vyhazovala zdravá nenahnilá řepa.Prostě se s řepou krmilo až se zkrmila.O tom že by byla v květnu řepa jed slyším ve svém věku poprve .

Já jsem se o tom dozvěděla letos až když bylo pozdě. Řepa mi během zimy ofoukla a omrzla a já pak vytahovala mladé králíky (cca 1,5 měsíce) z kotců postupně tuhé - nejdřív ty nejslabší, ale postupně všechny. Jediná matka to zvládla. Až potom jsem se začala pídit, zda v tom nemůže "mít prsty" řepa a dozvěděla se výše uvedené.
Tedy věřím, že při správném skladování, kdy je řepa ještě na jaře "jako nová", to může být v pohodě, ale já už vím, že s ní musím zacházet daleko opatrněji, než dosud :(.
Lasičko, nečerti se,
předkové dávali řepu především jako zchutňovadlo, digestivum. Já nemám vzdělání přes řepu jako ty, ale vím, že z výživářského hlediska nic nepřináší. Má minimum vlákniny, nějaký cukr a draslík. Takže může rozhodit prvky (Na.P.Ca) - v extrému způsobit až rachitidu a může rozhodit střeva ( nedostatek vlákniny). Když namrzne, tak rapidně stopá hladina dusičnanů a ty nám spolu s K organismus dokonale rozloží. Plíseň je okrajová záležitost na konci skladování. Každý rozumný chovatel řepu okrajuje. Jednak kvůli mechanickému znečištění a pak i pro smyslové změny. Tak zaplísněnou bulvu, která má mykotoxiny i uvnitř, vyhodí každý lajk. Takže všeho s rozumem, s mírou, nezavrhovat, ani nepřeceňovat.
Chovu zdar !
gopmember
napsal(a):
Lasičko, nečerti se,
předkové dávali řepu především jako zchutňovadlo, digestivum. Já nemám vzdělání přes řepu jako ty, ale vím, že z výživářského hlediska nic nepřináší. Má minimum vlákniny, nějaký cukr a draslík. Takže může rozhodit prvky (Na.P.Ca) - v extrému způsobit až rachitidu a může rozhodit střeva ( nedostatek vlákniny). Když namrzne, tak rapidně stopá hladina dusičnanů a ty nám spolu s K organismus dokonale rozloží. Plíseň je okrajová záležitost na konci skladování. Každý rozumný chovatel řepu okrajuje. Jednak kvůli mechanickému znečištění a pak i pro smyslové změny. Tak zaplísněnou bulvu, která má mykotoxiny i uvnitř, vyhodí každý lajk. Takže všeho s rozumem, s mírou, nezavrhovat, ani nepřeceňovat.
Chovu zdar !
1) Tykat dámě bez předchozí domluvy považuji, slušně řečeno, za neomalenost.
2) Když se čertím, vypadá to opravdu jinak.
3) Kdybyste si pozorně přečetl, co jsem napsala, věděl byste, že jsem svoje vzdělání zmiňovala v souvislosti s názvy plísní, nikoli s řepou.
4) To, co jste tu popsal, je extrém, který by nastal v případě, že by se řepou krmilo v přemrštěném množství. O tom tu však vůbec nebyla řeč.
5) To, že nebudu krmit řepu namrzlou, zaplísněnou či znečištěnu je samozřejmost, kterou jsem mimochodem zmiňovala také. Vy jste to pouze zopakoval.
6) Ano, krmit řepou, samo sebou v přiměřeném množství, má význam zejména jako digestivem. A digestiva já osobně svým králíkům dopřeju ráda.
S předposlední větou souhlasím.