Začínající chovatel – jaké plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2015 13:50
Chovatel72

XXX.XXX.183.140

Dobry den potrebuji poradit jake stredni plemeno pro začínajícího registrovaného chovatele.Dekuji.

5.7.2015 14:15
pavel758

XXX.XXX.35.159

Burgundské.

5.7.2015 19:03
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Jestliže jste registrovaný chovatel, předpokládala bych, že již dosahujete jakés takés úrovně a měl byste být schopen zodpovědět si tuto otázku sám.
A pokud se tu vyptáváte na takové banality, je poněkud tristní, že jste již "registrovaný chovatel"...

Doporučuji prostudovat si základní literaturu o chovu králíků. Dále aktuální Vzorník plemen králíků a zamyslet se, co vlastně chcete a co se vám líbí a podle toho postupovat dále...

6.7.2015 13:27
Chovatel72

XXX.XXX.183.140

Dobry den sem zacatecnik od letošního jara vite drive co si pamatuji jsme jezdili babicce a dedovi ty měli peknou smesku v kralikarnach tak proto se ptam ano uvazuji o plemenu kalifornsky nebo cincila.

6.7.2015 15:22
verka1

XXX.XXX.199.239

Mustela.erminea : souhlasim s vasi odpovedi. Registrovany chovatel by mel mit v hlave toho vic nastudovano a mel by to mit davno zodpovezeny. Za chvilku bude dotaz typu : co mu je, co mam delat, proc ma prujem, je mu neco?

6.7.2015 19:11
rabbit

XXX.XXX.115.22

U nás i v okolních sdruženích je nedostatek mladých chovatelů. Nadšence do chovu by jsme brali hned ale nejsou.
Začínající chovatel logicky zkušenosti nemá a je jedno zda je registrovaný nebo ne.

6.7.2015 20:40
gucos

XXX.XXX.37.54

Pokud chci něco chovat tak asi vím co se mi líbí, jaké mám podmínky a možnosti a tudíž vím co chci. A následně si zjistím co a jak je kolem toho třeba a co to obnáší. Ptát se někoho co mám chovat je celkem dost mimo podle mého soudu.

6.7.2015 22:47
tom.50

XXX.XXX.117.5

rabbit napsal(a):
U nás i v okolních sdruženích je nedostatek mladých chovatelů. Nadšence do chovu by jsme brali hned ale nejsou.
Začínající chovatel logicky zkušenosti nemá a je jedno zda je registrovaný nebo ne.

Že je tazatel mladý poznáte neomylně podle toho, že se vyjadřuje jako absolovent pomocné školy? O interpunkci asi nikdy neslyšel a pravopis je asi jen pro blbce.

Ostatním se divím, že se diví, podle toho jak a co píše je to přece jasné.

7.7.2015 09:59
bronda

XXX.XXX.98.84

Říká se, že není hloupých otázek. Jsou jen hloupé odpovědi.

Tazatel, nezkušený a zřejmě píšící z mobilu, se zaregistroval 5.7. Po dvou příspěvcích je zaškatulkován mezi absolventy pomocné školy. To je opravdu velké povzbuzení.

P.S. Za oznamovací větu se píše tečka nikoliv otazník a v posledním souvětí zřejmě chybí před "je to přece jasné" čárka. Přesto, že pravopis je jen "pro blbce", nikdo by to tu asi neřešil.

7.7.2015 10:16
burgund6

XXX.XXX.33.7

Chovatel72 napsal(a):
Dobry den potrebuji poradit jake stredni plemeno pro začínajícího registrovaného chovatele.Dekuji.

Já bych doporučil, jestli je chcete chovat na maso, nějaké masné plemeno.Např. kalifornský, burgundský, velký světlý stříbřitý, případně jsou i další masná nebo užitková plemena, třeba činčila velká.Můžete je i vzájemně křížit mezi sebou.Myslím, že by neměl být problém sehnat kvalitní chovné jedince, protože tato plemena jsou poměrně běžně chována.Taky záleží na tom jaká barva králíka se vám líbí.I podle toho se hodně lidí rozhoduje.Někomu se třeba nelíbí u králíka červené oči.Ve finále jsou, co se užitkovosti týče, na tom masná plemena v podstatě stejně a rozdíly v přírůstcích a výtěžnostech jsou minimální.Doporučuju dostatečně velké kotce pro chov, kvalitní krmivo, šťastnou ruku při výběru chovných králíků a hlavně spoustu elánu nejen do začátku.A na to, že vás tady někdo zaškatulkoval mezi "blbečky" jenom proto, že jste se zeptal nebo nenapsal čárku v souvětí, nedejte.Ať se vám chov králíků daří.

7.7.2015 12:22
vita61

XXX.XXX.202.21

tom.50 napsal(a):
Že je tazatel mladý poznáte neomylně podle toho, že se vyjadřuje jako absolovent pomocné školy? O interpunkci asi nikdy neslyšel a pravopis je asi jen pro blbce.

Ostatním se divím, že se diví, podle toho jak a co píše je to přece jasné.

HMM ale už jste nikomu dlouho neporadil jen tady rejete a schováváte se za počítač možná jste ing nebo mgr ale to tady někoho zajímá?
Jo když vás Hona spálil nato reakci nemáte co? protože se u vás trefil do černého, ale jiného tady smetete a ješte se nic nedozví tak se nato vys... a běžte delat byl?nkáře protože jediné s čím s vámy souhlasím je ten černobýl.

7.7.2015 12:26
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.220

No a já bych zase doporučil plemena malá nebo i zakrslá. Obojí je do kuchyně bez problémů upotřebitelné. Zakrslíci jsou vesměs snadno dostupní ve výborném typu a tak mají vesměs výstavní úspěchy. K tomu máme plodnost 3-5 mladých na vrh. Kolekce se složit dají, něco do kuchyně taky je. Sežerou tak lžíci granulí, takže jsou dost ekonomičtí, když je lze bez problémů prodávat za stejné i vyšší částky než hodně běžných plemen. Problém? Rodí se i "degenci", mláďata příliš malá a neživota schopná. Při nešikovném spojení tak klidně i půl vrhu je hned po porodu pryč. Plus, zakrslíků je všude mraky, ale ne těch správných, kvalitních s PP. A i u nich je barev milion, tak si složit do začátku nepříbuzný chov může být i celkem dost ježdění.
Malá plemena jsou bezproblémová, některá z nich velmi dobře rozšířená a tak téměř všude dostupná. Líbivá, dobře užitková (ano, neporáží se ve 3. měsíci, neboť tam nic ještě není, ale 4-5. měsíc je to slušné). Samozřejmě, pokud chci nakrmit rodinu tak, jako když se pečou 2 masáci, je nutno porazit stejnou hmotnost králíků malého/ zakrslého vzrůstu. Ale třeba mně osobně k obědu ten jeden zakrslík stačí...
Navíc. Pokud si oblíbíte vystavování králíků, a budete chtít mít svá zvířata "každý víkend" na jiné výstavě, tak na stejném prostoru určeném doma pro chov králíků uděláte víc menších kotců pro malá a zakrslá plemena než pro masáky. Tzn. můžete mít víc králíků, takže na každé výstavě můžete vystavit jiné králíky a neutavíte je tak (výstava je stres, úbytek na váze, ... po pár výstavách takto po sobě vypadá králík 100% jinak než při první show). Ať se daří!

7.7.2015 14:10
bronda

XXX.XXX.98.84

chovatelpodluzi napsal(a):
No a já bych zase doporučil plemena malá nebo i zakrslá. Obojí je do kuchyně bez problémů upotřebitelné. Zakrslíci jsou vesměs snadno dostupní ve výborném typu a tak mají vesměs výstavní úspěchy. K tomu máme plodnost 3-5 mladých na vrh. Kolekce se složit dají, něco do kuchyně taky je. Sežerou tak lžíci granulí, takže jsou dost ekonomičtí, když je lze bez problémů prodávat za stejné i vyšší částky než hodně běžných plemen. Problém? Rodí se i "degenci", mláďata příliš malá a neživota schopná. Při nešikovném spojení tak klidně i půl vrhu je hned po porodu pryč. Plus, zakrslíků je všude mraky, ale ne těch správných, kvalitních s PP. A i u nich je barev milion, tak si složit do začátku nepříbuzný chov může být i celkem dost ježdění.
Malá plemena jsou bezproblémová, některá z nich velmi dobře rozšířená a tak téměř všude dostupná. Líbivá, dobře užitková (ano, neporáží se ve 3. měsíci, neboť tam nic ještě není, ale 4-5. měsíc je to slušné). Samozřejmě, pokud chci nakrmit rodinu tak, jako když se pečou 2 masáci, je nutno porazit stejnou hmotnost králíků malého/ zakrslého vzrůstu. Ale třeba mně osobně k obědu ten jeden zakrslík stačí...
Navíc. Pokud si oblíbíte vystavování králíků, a budete chtít mít svá zvířata "každý víkend" na jiné výstavě, tak na stejném prostoru určeném doma pro chov králíků uděláte víc menších kotců pro malá a zakrslá plemena než pro masáky. Tzn. můžete mít víc králíků, takže na každé výstavě můžete vystavit jiné králíky a neutavíte je tak (výstava je stres, úbytek na váze, ... po pár výstavách takto po sobě vypadá králík 100% jinak než při první show). Ať se daří!

A já jen dodám, že malá plemena mívají běžně ve vrhu 6-7 mláďat a vitální kusy rostou velmi slušně. Já porážím zhruba ve 4 měsících při živé váze 1.9-2.1 kg. Někdo si počká až dorostou do 2,5 kg, což je kolem 6 měsíců. Výtěžnost má malé plemeno obecně lepší než střední a velké (cca 65% - tenká kůže i kosti). Nízká spotřeba a dobrá konverze krmiva, menší nároky na prostory, ideální pro začátečníky. Výběr je velký. Já propaguji siamáky, kteří jsou ale řídce chovaní. Ale výborní jsou i Čč, třísláci a řada dalších. Stačí se jen kouknout po výstavách a vybrat si.

7.7.2015 18:12
Hyla®

XXX.XXX.149.66

Chovatel72 napsal(a):

Divím že sa ešte neozvali, chovatelia morčiat, na kuchyňu sa hodí vraj aj morča :)
Mladý pán určite si cieľ čoho chcete v chovateľstve dosiahnuť, ak máte cieľ jasný zoberte do úvahy váš voľný čas, skúste si ho predstaviť ako bude vyzerať za pol roka za rok za 5, ak budete mať cieľ a budete mať dostatok času napĺńať svoj cieľ, ešte pouvažujte o tom či chcete chovať králiky na výstavy, alebo len pre radosť, alebo len na mäso. alebo by ste chcel z príjmu z králikov prilepšiť do rodinného rozpočtu. Ak máte jasno za akým účelom chcete chovať popremýšľajte koľko peňazí viete investovať. Ak už máte všetky tieto veci objasnené v podstate vám ukážu čísla či váš cieľ viete reálne dosiahnuť. Samozrejme si pozorne pozrite aj problematiku plemien každá má svoje PREDNOSTI ale aj svoje muchy ale nič nieje nemožné, Aj tu na ifaune nájdete kopec úspešných chovateľov aj kopec skrachovancov. Jeden z cieľov nech je úspešný chov podľa vašich predstáv ak sa naplní budete mať radosť z chovu.
Ak môžem 3 rady :
1. len vtedy sa do toho pustite ak budete mať dostatok času aj za rok za dva...
2. ak začnete kupovať vyberte si dobre chovateľa neberte králiky z 5 miest, m a nemiešajte naraz 3-4 plemená
3. Dajte si veľký pozor na Ifaune na falošných radcov, sú to väčšinou ľudia ktorí sa snažia ostať v anonymite boja sa odhaliť svoju identitu.
a pridám aj môjtyp na plemeno Siamský veľký alebo činčila alebo si pozrite kastorexy www.supuka.sk.

8.7.2015 11:29
kachna

XXX.XXX.188.76

Hyla® napsal(a):
Divím že sa ešte neozvali, chovatelia morčiat, na kuchyňu sa hodí vraj aj morča :)
Mladý pán určite si cieľ čoho chcete v chovateľstve dosiahnuť, ak máte cieľ jasný zoberte do úvahy váš voľný čas, skúste si ho predstaviť ako bude vyzerať za pol roka za rok za 5, ak budete mať cieľ a budete mať dostatok času napĺńať svoj cieľ, ešte pouvažujte o tom či chcete chovať králiky na výstavy, alebo len pre radosť, alebo len na mäso. alebo by ste chcel z príjmu z králikov prilepšiť do rodinného rozpočtu. Ak máte jasno za akým účelom chcete chovať popremýšľajte koľko peňazí viete investovať. Ak už máte všetky tieto veci objasnené v podstate vám ukážu čísla či váš cieľ viete reálne dosiahnuť. Samozrejme si pozorne pozrite aj problematiku plemien každá má svoje PREDNOSTI ale aj svoje muchy ale nič nieje nemožné, Aj tu na ifaune nájdete kopec úspešných chovateľov aj kopec skrachovancov. Jeden z cieľov nech je úspešný chov podľa vašich predstáv ak sa naplní budete mať radosť z chovu.
Ak môžem 3 rady :
1. len vtedy sa do toho pustite ak budete mať dostatok času aj za rok za dva...
2. ak začnete kupovať vyberte si dobre chovateľa neberte králiky z 5 miest, m a nemiešajte naraz 3-4 plemená
3. Dajte si veľký pozor na Ifaune na falošných radcov, sú to väčšinou ľudia ktorí sa snažia ostať v anonymite boja sa odhaliť svoju identitu.
a pridám aj môjtyp na plemeno Siamský veľký alebo činčila alebo si pozrite kastorexy www.supuka.sk.

Moc pěkně sepsané a ten kastorex je výborný nápad, z pohledu výstavnického lepší neš ten siamák.

8.7.2015 12:27
bronda

XXX.XXX.98.84

kachna napsal(a):
Moc pěkně sepsané a ten kastorex je výborný nápad, z pohledu výstavnického lepší neš ten siamák.

Ale no tak... !
Co může být lepšího než siamák (i když zde velký (malý je nejlepší) - ale je to plemeno vyšlechtěné našimi chovateli)?

8.7.2015 16:54
Hyla®

XXX.XXX.149.66

bronda napsal(a):
Ale no tak... !
Co může být lepšího než siamák (i když zde velký (malý je nejlepší) - ale je to plemeno vyšlechtěné našimi chovateli)?

Zdravím ako je to? každý si vlastného koňa chváli ? :)
Ja keby som mal možnosť mám doma okrem BO všetky plemená :).

8.7.2015 18:29
borax

XXX.XXX.91.21

Hyla® napsal(a):
Zdravím ako je to? každý si vlastného koňa chváli ? :)
Ja keby som mal možnosť mám doma okrem BO všetky plemená :).

A kralíkárnu celou z oceli :-D;-).
To aby se pod tou vahou nerozpadla...;-)

8.7.2015 19:31
Hyla®

XXX.XXX.149.66

borax napsal(a):
A kralíkárnu celou z oceli :-D;-).
To aby se pod tou vahou nerozpadla...;-)

Ani nie mne sa páči aj z dreva ale nie tie s prepáčením kadibudky ktoré tu niektorá chovatelka ospevovala, chcela zatvárať do klietky :) Ak budem mať aj iné králiky ako hybridy nechám si spraviť nasledovný samozrejme trocha vylepšený predstavu mám

https://www.youtube.com/watch?v=AtMYXF0nWTw

pre tých ktorých zaujalo video tu je aj prvá časť

https://www.youtube.com/watch?v=o6re8Hzozzo.

8.7.2015 19:44
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Ani nie mne sa páči aj z dreva ale nie tie s prepáčením kadibudky ktoré tu niektorá chovatelka ospevovala, chcela zatvárať do klietky :) Ak budem mať aj iné králiky ako hybridy nechám si spraviť nasledovný samozrejme trocha vylepšený predstavu mám

https://www.youtube.com/watch?v=AtMYXF0nWTw

pre tých ktorých zaujalo video tu je aj prvá časť

https://www.youtube.com/watch?v=o6re8Hzozzo.

Hezké. Ale jen tak pro pár mazlíků - což není můj případ. Jinak by mi asi zahrada na chovatelské zařízení tohoto typu nestačila. Takže nezbývá, než zůstat u mých kadibudek.

8.7.2015 20:05
Hyla®

XXX.XXX.149.66

bronda napsal(a):
Hezké. Ale jen tak pro pár mazlíků - což není můj případ. Jinak by mi asi zahrada na chovatelské zařízení tohoto typu nestačila. Takže nezbývá, než zůstat u mých kadibudek.

Vy mate celkom priestorne králikárne pre vaše plemeno oproti tej pani čo by ma bola zatvárala do klietky dlho som ju nikde nečítal :), ja si všetky fotky sťahujem a robím si k nim poznámky :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík