Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2015 23:04
horado

XXX.XXX.86.190

Dobrý den rád bych se zeptal jak hodně světla by králíci potřebovali.
Jestli mohou být ve chlívku.
Za smyslu plné odpovědi děkuji.

9.7.2015 23:12
tom.50

XXX.XXX.117.5

Já myslím, že králík je zvíře plaché (světloplaché) a ti divocí jsou ve dne někde zalezlí a pást se jdou až navečer. Proto si myslím, že králíkovi by šero v chlívku vyhovovalo, kvůli bodavému hmyzu snad je chlívek lepší. Spíš bych ale měl obavu o větrání!
A taky aby nežil na vrstvě hnoje. Množství podestýlky se projeví na chuti masa. To platí o mase všech zvířat.

9.7.2015 23:46
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Králíci nejsou světloplaší (ostatně často ani plaší). Tma je problém, šero nevadí, zbytek vůbec neřeší. S plným sluncem nemají sebemenší problémy, samozřejmě pokud se k tomu nepřidají vysoké teploty. Vyhřívat se na jarním sluníčku není sebemenší problém - samozřejmě myšleno u domácích králíků.

"Chlívek" je široký pojem, a vhodnost k chovu jaksi závisí na víc faktorech. Teplota, větrání, samozřejmě i světlo, podestýlka, úklid... Teoreticky to samozřejmě jde, prakticky by to aspoň obstojné přirozené světlo chtělo. Mimochodem si nejsem jistá, jak by na nějaké velké šero reagovaly samice, aby tam nebyly problémy s reprodukcí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2015 07:55

horado napsal(a):
Dobrý den rád bych se zeptal jak hodně světla by králíci potřebovali.
Jestli mohou být ve chlívku.
Za smyslu plné odpovědi děkuji.

Světlo potřebují. Nemělo by na ně pražit slunce, ale nemůžou žít v neustálém přítmí či tmě. Střídání dne i noci je nutnost. Když bude v chlívku tma, samice se vám vykašlou na rozmnožování.

Jo, co jsem viděla různé chlívky a kůlny a v tom králíky, problémem a to velkým bývá větrání. V takové nevětrané kolně je to hrůza jen vejít a chudák ta zvířata, co v tom musí žít neustále. Aneb pak se lidi strašně diví, že to kýchá, kašle a teče tomu z očí, přitom z toho čpavku ve vzduchu slzí oči i člověku.

10.7.2015 09:44
modroockoxxx

XXX.XXX.144.31

Svetlo a jeho potreba pre kralikov je presne opisana kralik vo vykrme potrebuje v hodnote 10 luxov kralik v plemenitbe cca 20 luxov. Tmavy chliev bude najkratsia cesta k zlemu chovu (http://www.vranovske.sk/sk/clanky/2012-06-ustajnenie-kralikov/)
Vraj nieje ale dolezite prirodzene svetlo bol som u chovatela ktory mi ukazoval videa z velkochovu ziadne okna na kralikarnach umele osvetlenie pekne nastavene a regulovane. Slnecne luce vsak dobre posobia na srst maju dezinfekcny ucinok. Niekde som cital za ak sa samica nechce parit je dobre predlzit osvetlenie..
Ja si napriek vsetkemu myslim ze slnko ale aj mesiac vyzaruju energiu ktora pri neprehnanom mnopzstve pozitivne ovplyvnuje biorytmus vsetkeho ziveho.

čada

10.7.2015 10:59
čada

XXX.XXX.18.198

Máme králíky venku i vevnitř. Nesmí tam být temno. A větrat se musí to je jasné. Ale můžu potvrdit, že samice světlo potřebuje, reprodukci to rozhodně ovlivňuje.
Takže je stěhuji průběžně. Výhoda vnitřního ustájení je hlavně v zimě, samice se může okotit klidně v lednu.
Jinak vevnitř si dávám pozor i aby nebylo "předimenzováno"- to znamená aby tam moc králíků nebylo. Pro dorostence je lepší je dát po odstavu ven (menší koncentrace bakterií a tak potenciálně menší šance, že onemocní)
Samice pokud možno ven, dovnitř stěhuji až 14 dní před okocením (teď v letě je tam víc chládek, v zimě naopak teplo).
Jinak jsem blázen, mám i V.I.P. kotce pro nejoblíbenější zvířata.

10.7.2015 19:51
tom.50

XXX.XXX.117.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Světlo potřebují. Nemělo by na ně pražit slunce, ale nemůžou žít v neustálém přítmí či tmě. Střídání dne i noci je nutnost. Když bude v chlívku tma, samice se vám vykašlou na rozmnožování.

Jo, co jsem viděla různé chlívky a kůlny a v tom králíky, problémem a to velkým bývá větrání. V takové nevětrané kolně je to hrůza jen vejít a chudák ta zvířata, co v tom musí žít neustále. Aneb pak se lidi strašně diví, že to kýchá, kašle a teče tomu z očí, přitom z toho čpavku ve vzduchu slzí oči i člověku.

K vašemu druhému odst., se kterým víc než souhlasím.

Doporučuju každému, aby po vykydání strčil hlavu i ramena do kotce a jedině tak potom pochopí to, co píšete o tom čpavku. Hlavně v létě je to síla a tak minimum podestýlky = minimum hnoje a kydat třeba ob den, prostě tak, jak je potřeba.

Za mlada, když jsem si myslel o kecech starých, že to jsou kecy starých a kydal jsem taky až když se králíci do kotce skoro nevešli, nejedl jsem králičí maso vůbec, nechutnalo mi. Nyní, kdy jsem najednou starý sám (a mám ty kecy starých) a dělám to jinak než zamlada, tak králíka jíst můžu. Tvrdím tedy, že se na chuti masa projeví na jak velké vrstvě hnoje králíci musejí žít.

A ještě přidám. Minulý týden jsme byli u chovatele koz na mléko. Vždy mi kozí mléko smrdělo a i výrobky z něj tak, že jsem to nedokázal polknout. Existuje kozí mléko lahodné, chutné, chutnější než kravské. Onen chovatel tvrdí, že je to ustájením koz. Jeho jsou celoročně venku a spí v lese, jen v zimě pod otevřeným přístřeškem. Jakmile jsou kozy chované na hnoji ve stáji, nedej bože v nějakém chlívku, tento chovatel tvrdí, že mléko smrdí.
(nikdy jsem nejedl tak chutný jogurt, jako kozí na zmíněné návštěvě. Škoda, že to k němu máme 160 km).

Neregistrovaný uživatel

10.7.2015 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

modroockoxxx napsal(a):
Svetlo a jeho potreba pre kralikov je presne opisana kralik vo vykrme potrebuje v hodnote 10 luxov kralik v plemenitbe cca 20 luxov. Tmavy chliev bude najkratsia cesta k zlemu chovu (http://www.vranovske.sk/sk/clanky/2012-06-ustajnenie-kralikov/)
Vraj nieje ale dolezite prirodzene svetlo bol som u chovatela ktory mi ukazoval videa z velkochovu ziadne okna na kralikarnach umele osvetlenie pekne nastavene a regulovane. Slnecne luce vsak dobre posobia na srst maju dezinfekcny ucinok. Niekde som cital za ak sa samica nechce parit je dobre predlzit osvetlenie..
Ja si napriek vsetkemu myslim ze slnko ale aj mesiac vyzaruju energiu ktora pri neprehnanom mnopzstve pozitivne ovplyvnuje biorytmus vsetkeho ziveho.

Ano, to co jste četl jsem psal tady na fauně. Prodloužení dne, podporuje říji samic a velice na to dobře reaguji. Den by se měl prodloužit na 12 až 14 hod. Toto se používa hlavně v zimním období, funguje to.Jsou i další figle jak nabudit samice aniž by se používala chemie.

11.7.2015 13:48
modroockoxxx

XXX.XXX.218.184

Ano aj tu som to cital nasledne ma to zaujimalo viac tak som si vygooglil zopar clankov.
Ten kralik je velmi zaujimave zviera nakoniec mne ako laikovi vychadza ze kazda zmena krmiva je obrovske riziko. A najlepsie je ich drzat skoro polohladnych. Cele dni som mal cas studovat clanky precital som si par diplomovych prac ktore mi doporucil podla mna velmi sikovny chovatel.

11.7.2015 20:07
borax

XXX.XXX.91.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ano, to co jste četl jsem psal tady na fauně. Prodloužení dne, podporuje říji samic a velice na to dobře reaguji. Den by se měl prodloužit na 12 až 14 hod. Toto se používa hlavně v zimním období, funguje to.Jsou i další figle jak nabudit samice aniž by se používala chemie.

Jardagin má pravdu.
Teď v letním období není potřeba přisvítit.
Pokud samice nechce zabřeznout, je to díky velké tlouštce, nebo přelínaním ( i když to se mi zdá brzo).
Hm nečetl jsem celé vlákno...
4-5 dnů vyřadit jádrové krmivo a pak dát do plna...
Přidávám vitaminy (rabitin) do vody.

Je třeba experimentovat...
Na chemii se vykašlete.Je to drahé a určitě ne 100%-toť vlastní zkušenost.
Hezký večer

Neregistrovaný uživatel

11.7.2015 21:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

borax napsal(a):
Jardagin má pravdu.
Teď v letním období není potřeba přisvítit.
Pokud samice nechce zabřeznout, je to díky velké tlouštce, nebo přelínaním ( i když to se mi zdá brzo).
Hm nečetl jsem celé vlákno...
4-5 dnů vyřadit jádrové krmivo a pak dát do plna...
Přidávám vitaminy (rabitin) do vody.

Je třeba experimentovat...
Na chemii se vykašlete.Je to drahé a určitě ne 100%-toť vlastní zkušenost.
Hezký večer

Přesné.Další figle písnu těm co budou mít problém.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2015 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

modroockoxxx napsal(a):
Ano aj tu som to cital nasledne ma to zaujimalo viac tak som si vygooglil zopar clankov.
Ten kralik je velmi zaujimave zviera nakoniec mne ako laikovi vychadza ze kazda zmena krmiva je obrovske riziko. A najlepsie je ich drzat skoro polohladnych. Cele dni som mal cas studovat clanky precital som si par diplomovych prac ktore mi doporucil podla mna velmi sikovny chovatel.

Pochopil jste to velice přesně.Když se toho člověk bude držet tak dosahne dobrych vysledku s minimem uhynu a nebo žadny.Řekl bych že jste našel i studije které vyšly někdy před 4 lety.Kralici lepe prospívají když jsou trošku hladoví. Nic se nestane když se jeden den vynecha jadro a zustanou na seně a vodě. Další důležitou věci je dodržovat krmny řad moc ho neměnit. Pak další a další věci.

11.7.2015 23:18

Proč to nepísnete veřejně?Mě toto téma zajímá.

12.7.2015 08:37
Lapin

XXX.XXX.28.242

A nechceš písať / fígle/ aj tým, čo nemajú problémy? To by sme sa už všetci presvedčili aký si ty múdry a neoceniteľný človek. Skromnosť a pokora sú vlastnosti vhodné aj pre chovateľa.

12.7.2015 09:22

Proč to nepísnete veřejně?Mě toto téma zajímá.

Nejlepší fígle je selekce a krmení.Čerstvá zkušenost.Vloni jsem prodala krásnou tříslačku a tím, ať ji na podzim připustí.Letos mně pán volal, že samici 2x připustl, ale nezabřezla a teď, že už jí nemůže připustit ať mu prodám jinou, že ji zabije.Samici bylo škoda zabít, a tak jsem mu jí vyměnila za letošní mladou a tuhle si vzala zpět.Po měsíci u nás jsem jí bez problémů připustila a nyní je 14 dní březí.Samici je 1,5 roku.A kde teď byla chyba.

12.7.2015 11:20
kachna

XXX.XXX.188.76

modroockoxxx napsal(a):

A nemáte nějaké zajímavé odkazy?
Potřebuju vymyslet větrání chovatelského zařízení králíci + ovce a pořád nevím.
Díky moc.

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Lapin napsal(a):
A nechceš písať / fígle/ aj tým, čo nemajú problémy? To by sme sa už všetci presvedčili aký si ty múdry a neoceniteľný človek. Skromnosť a pokora sú vlastnosti vhodné aj pre chovateľa.

Sory ale tobě tourčitě psat nebudu. Jsi jen rypal.Poučovat si běž sve děcka,.

13.7.2015 22:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Lapin napsal(a):

Ne, ne, budu dělat drahoty .

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

rapotacka11 napsal(a):
Ne, ne, budu dělat drahoty .

13.7.2015 23:44

Nejlepší fígle je selekce a krmení.Čerstvá zkušenost.Vloni jsem prodala krásnou tříslačku a tím, ať ji na podzim připustí.Letos mně pán volal, že samici 2x připustl, ale nezabřezla a teď, že už jí nemůže připustit ať mu prodám jinou, že ji zabije.Samici bylo škoda zabít, a tak jsem mu jí vyměnila za letošní mladou a tuhle si vzala zpět.Po měsíci u nás jsem jí bez problémů připustila a nyní je 14 dní březí.Samici je 1,5 roku.A kde teď byla chyba.

Ale mě zajímá téma zadavatele a to se týká toho, kolik světla králík potřebuje.
V diskuzi se píše o všem možném, ale zadavatele zajímá světlo a nakonec mě taky.Nepotřebuju rady ohledně krmení a selekce v tom mám jasno.smajlíkMyslím že tazatel taky.

14.7.2015 11:52
kachna

XXX.XXX.188.76

Ale mě zajímá téma zadavatele a to se týká toho, kolik světla králík potřebuje.
V diskuzi se píše o všem možném, ale zadavatele zajímá světlo a nakonec mě taky.Nepotřebuju rady ohledně krmení a selekce v tom mám jasno.smajlíkMyslím že tazatel taky.

2002 skripta čZU, Doc. Ing. Tůmová, CSc.
Králice mají nejlepší výsledky reprodukce pri 14-16 h světla. U samců tato délka světla snižuje produkci spermií (měla by být delší doba světla).
V reprodukční části chovu, zejména u králic, by měl být světelný den dlouhý 14 - 16 h při intenzitě 40-50 lx.
Mladí králíci 1-2 hpro růst, žádné světlo - narušení cekotrofie
Ve výkrmu se udržuje 8 - 10 h světla, intenzita 10-20 lx. Toto osvětlení užitkovost neovlivňuje.
(maličko zkráceno, téměř citace).

14.7.2015 19:20
hona

XXX.XXX.112.10

kachna napsal(a):
2002 skripta čZU, Doc. Ing. Tůmová, CSc.
Králice mají nejlepší výsledky reprodukce pri 14-16 h světla. U samců tato délka světla snižuje produkci spermií (měla by být delší doba světla).
V reprodukční části chovu, zejména u králic, by měl být světelný den dlouhý 14 - 16 h při intenzitě 40-50 lx.
Mladí králíci 1-2 hpro růst, žádné světlo - narušení cekotrofie
Ve výkrmu se udržuje 8 - 10 h světla, intenzita 10-20 lx. Toto osvětlení užitkovost neovlivňuje.
(maličko zkráceno, téměř citace).

Kači, bylo by možné oskenovat či radu, jak to získat? děkuji, smajlík

15.7.2015 11:30
kachna

XXX.XXX.188.76

hona napsal(a):
Kači, bylo by možné oskenovat či radu, jak to získat? děkuji, smajlík

Pokud by šlo o kapitolu, tak klidně, celou pasáž o králících se mi nechce, kvůli autorským právům (jsem přesvědčená, že by si člověk měl podporovat "své" vědce)
Celý název:
http://www.knizky24.cz/cz/shop/chov-kraliku-a-kozesinovych-zvirat/10000043
Ale třeba plánují na ČZU dotisk? Nebo kontaktovat autory, zda nepřemýšlí o vydání e-knihy?
Pokud by nebyl v plánu v brzké době dotisk, ani nešlo objednat e-knihu, tak mě kontaktujte přes SZ.
Omlouvám se, že nevyhovím.

18.7.2015 10:07
hona

XXX.XXX.112.10

kachna napsal(a):
Pokud by šlo o kapitolu, tak klidně, celou pasáž o králících se mi nechce, kvůli autorským právům (jsem přesvědčená, že by si člověk měl podporovat "své" vědce)
Celý název:
http://www.knizky24.cz/cz/shop/chov-kraliku-a-kozesinovych-zvirat/10000043
Ale třeba plánují na ČZU dotisk? Nebo kontaktovat autory, zda nepřemýšlí o vydání e-knihy?
Pokud by nebyl v plánu v brzké době dotisk, ani nešlo objednat e-knihu, tak mě kontaktujte přes SZ.
Omlouvám se, že nevyhovím.

Chápu a děkuji, zkusím to tam... Ostatně, na podzim by zase měl být v Suchdole na universitě seminář... Třeba se tam obejdu... smajlík

Majdoslava

13.3.2021 18:59
Majdoslava

XXX.XXX.69.146

Dobrý den,
Před pár dny jsem si koupila barevné světlo takze může měnit barvu na zelenou, modrou...
A zajímalo by mě jestli by to mému kralickovy nemohlo nějak uškodit.
Děkuji za odpověď

nevím.p.joss.uct

2.4.2022 23:29
nevím.p.joss.uct

XXX.XXX.184.52

dobrý den, vadí králíkům led světla?

3.4.2022 10:01

nevím.p.joss.uct napsal(a):
dobrý den, vadí králíkům led světla?

Ne. Pokud jim nebudete svítit ve dne v noci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík