brk

XXX.XXX.210.58
Zdravím,
mám problém, dnes jsem ráno našel v králíkárně mrvou samici. Samice nafouklá, vyceněné zuby, otevřené oči. Když jsem ji zvedl tekla z ní tekutina patrně moč...
Ostatní králíci jsou zatím v pohodě.
Poslední dobou byla apatičtější, ale jedla včera byla jen u vody a měl jsem pocit, že vrže zubama.
Krmení(seno, oves, občas směs nebo tráva(tu ale v posledních 3 dnech neměla) čisté vody měla taky dostatek.
Nevíte někdo, co by to mohlo být?Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

brk
napsal(a):
Zdravím,
mám problém, dnes jsem ráno našel v králíkárně mrvou samici. Samice nafouklá, vyceněné zuby, otevřené oči. Když jsem ji zvedl tekla z ní tekutina patrně moč...
Poslední dobou byla apatičtější, ale jedla včera byla jen u vody a měl jsem pocit, že vrže zubama.
Krmení(seno, oves, občas směs nebo tráva(tu ale v posledních 3 dnech neměla) čisté vody měla taky dostatek.
Sorry, křišťálovou kouli mám zrovna v servisu a obávám se, že nikdo vám nebude schopný říct něco jiného. Kdyby to bylo tak jednoduché, es vé účka by zkrachovala.
brk
napsal(a):
Zdravím,
Asi byla nějaká nemocná, ne?

boot
napsal(a):
Nejspíš kokcidióza.
Vy jste fakt machr.
Buďto opravdu máte tu křišťálovou kouli, nebo kromě moru, myxomatózy a kokcidiózy jinou nemoc králíků neznáte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
brk
napsal(a):
Zdravím,
Je to Kok.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to Kok.
To má být neslušné nedokončené označení zadavatele příspěvku? Nebo kulovitá bakterie, slepice nebo zkratka hradu Kokořín?
Hlavně že jindy se tu konají jazykové lekce z korektní chovatelské češtiny.
Pro zadavatele: příčina smrti se určuje PITVOU !, ne ptaním po internetu.
Cokoliv vám tu lidi řeknou, je tip, odhad, názor; ale NE skutečná příčina smrti vašeho zvířete. Ta může být úplně jiná.
Ergo jak píše bodlinka: ptát se tady fakt nemá smysl. Nikdo z nás to zvíře neviděl otevřené.
Jo a kokcidióza se diagnostikuje koprologií, ne tím, že se králík nafoukne nebo chcípne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
leprechaunek
napsal(a):
To má být neslušné nedokončené označení zadavatele příspěvku? Nebo kulovitá bakterie, slepice nebo zkratka hradu Kokořín?
Hlavně že jindy se tu konají jazykové lekce z korektní chovatelské češtiny.
Pro zadavatele: příčina smrti se určuje PITVOU !, ne ptaním po internetu.
Cokoliv vám tu lidi řeknou, je tip, odhad, názor; ale NE skutečná příčina smrti vašeho zvířete. Ta může být úplně jiná.
Ergo jak píše bodlinka: ptát se tady fakt nemá smysl. Nikdo z nás to zvíře neviděl otevřené.
Jo a kokcidióza se diagnostikuje koprologií, ne tím, že se králík nafoukne nebo chcípne.
No jestli chcete rypat, tak si pokračujte s Tomem a mě vynechte. Jinak jsou napsane jasně dva hlavní přiznaky kokci... tak není těžke na to příjít. Jestli to vy nepoznate je vaš problém.Pokud tam byl vytok je to jasna střevní kokci... Jinak si tady placejte co chcete mě jste uplně ukradena.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No jestli chcete rypat, tak si pokračujte s Tomem a mě vynechte. Jinak jsou napsane jasně dva hlavní přiznaky kokci... tak není těžke na to příjít. Jestli to vy nepoznate je vaš problém.Pokud tam byl vytok je to jasna střevní kokci... Jinak si tady placejte co chcete mě jste uplně ukradena.
Takže je to jasné. Pro člověka, který zná jedinou chorobu, při které králík může uhynout, a to je kokcidióza, je to úplně jasné a podle popisu mrtvého králíka jsou si naprosto jistí, že se jedná o kokcidiózu.
Vážení, ten králík mohl chcípnout úplně na cokoliv. Žádné "dvě hlavní příznaky kokci" v tom popisu nevidím. Vždyť sakra ani nevíme, jak stará byla ta samice - jestli se jednalo o dospělé zvíře, jsou ty vaše "hlavní příznaky kokci" už úplně nepoužitelné. A když je králík chvilku chcíplý, nafoukne se každý, to jsou prostě bakterie z trávicího traktu, které produkují plyny ale perilstatika je po smrti zastavená. To zvíře mohlo umřít na nemoc zcela nesouvisející s trávicím traktem.
Ale co se namáhám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Takže je to jasné. Pro člověka, který zná jedinou chorobu, při které králík může uhynout, a to je kokcidióza, je to úplně jasné a podle popisu mrtvého králíka jsou si naprosto jistí, že se jedná o kokcidiózu.
Vážení, ten králík mohl chcípnout úplně na cokoliv. Žádné "dvě hlavní příznaky kokci" v tom popisu nevidím. Vždyť sakra ani nevíme, jak stará byla ta samice - jestli se jednalo o dospělé zvíře, jsou ty vaše "hlavní příznaky kokci" už úplně nepoužitelné. A když je králík chvilku chcíplý, nafoukne se každý, to jsou prostě bakterie z trávicího traktu, které produkují plyny ale perilstatika je po smrti zastavená. To zvíře mohlo umřít na nemoc zcela nesouvisející s trávicím traktem.
Ale co se namáhám.
Mila slečno, běžte rypat někam jinam, že vy nevidíte ty dva hlavní příznaky tak asi bude o něčem svědčit.Rekl bych že jste jen další člověk který hodně čte a praxe žadna. Vas bych mohl učit a tomu věřte. Vy jste jen sama pitva, a papírove rady. Není vůbec duležite jak samice byla stara. Vy mate sve a ja taky.At se vam daří.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mila slečno, běžte rypat někam jinam, že vy nevidíte ty dva hlavní příznaky tak asi bude o něčem svědčit.Rekl bych že jste jen další člověk který hodně čte a praxe žadna. Vas bych mohl učit a tomu věřte. Vy jste jen sama pitva, a papírove rady. Není vůbec duležite jak samice byla stara. Vy mate sve a ja taky.At se vam daří.
Zlatíčko, já se v mrtvých králících rýpu každou chvíli.
Je to právě fakt, že vím na co všechno může králík chcípnout, což mi brání vidět ty vaše dva hlavní příznaky. Člověk holt musí něco vědět, aby věděl, že kokcidióza se podle klinických příznaků či podle chcípnutí poznat prostě nedá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Je to právě fakt, že vím na co všechno může králík chcípnout, což mi brání vidět ty vaše dva hlavní příznaky. Člověk holt musí něco vědět, aby věděl, že kokcidióza se podle klinických příznaků či podle chcípnutí poznat prostě nedá.
Tak jste veterinářka, tak by jste to měla poznat už jen s těch příznaku.Pokud to nepoznate tak by jste se měla daleko více učit.U vas bude spíše problém ten že by nemohl byt lepší než vy jelikož mate možna diplom.A ted jde o to jestli není koupeny.Více času vam nebudu věnovat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jste veterinářka, tak by jste to měla poznat už jen s těch příznaku.Pokud to nepoznate tak by jste se měla daleko více učit.U vas bude spíše problém ten že by nemohl byt lepší než vy jelikož mate možna diplom.A ted jde o to jestli není koupeny.Více času vam nebudu věnovat.
Hele mě je to vlastně jedno. Klidně si myslete, že je to kokcidióza, když vám to pomůže cítit se lépe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Poslední věta, to myslíte važně ? To si snad dělate srandu a vy mate lečit zvířata. Tak to buh s nimi.

brk
napsal(a):
Zdravím,
Apatická, méně žere, spíš vůbec, hodně pije, vrže zuby i podle mě jasná kokci u dospělého zvířete.
Zdochnul uz je v p... Tiez sa priklanam ku kokci. Prejdite si posledne dni nejaka zmena v krmeni a tak. Ak chcete dajte si ho na pitvu a mozte si ho aj blehorecit uz neozivne je to zbytocne. Vyvarujte sa dalsim chybam a zivot ide dalej stale je to zviera a zdroj masa budu dalsie a nerieste to toto vie aj moj 9 rocny syn.

Jo, onehda jsem k takovému jela. Apatický, málo žere, hodně pije, hubený, skřípe zubama. Majitelé se hrozně báli, že kokci, protože jim to řekl soused.
Ten králík trpěl inkontinencí, vážení. Měl opruzený zadek, tak ho to bolelo, tak skřípal zubama a málo žral. Chudák byl z toho i přifouknutý. Ale kokcidióza opravdu nebyla jeho primárním problémem - buď měl kameny nebo v řiti ledviny, to už jsme nezkoumali, králík šel psovi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Jo, onehda jsem k takovému jela. Apatický, málo žere, hodně pije, hubený, skřípe zubama. Majitelé se hrozně báli, že kokci, protože jim to řekl soused.
Ten králík trpěl inkontinencí, vážení. Měl opruzený zadek, tak ho to bolelo, tak skřípal zubama a málo žral. Chudák byl z toho i přifouknutý. Ale kokcidióza opravdu nebyla jeho primárním problémem - buď měl kameny nebo v řiti ledviny, to už jsme nezkoumali, králík šel psovi.
Přestante to tady okecávat.I když netvrdím že by to co tady píšete není pravda.Podívejte se kurna jak a čím krmí občas to občas tamto.
Psočka
napsal(a):
Jak říká babi:, Králík si chcípne, kdy chce!" Takže se mu asi chtělo chcípnout...
Přesně tak a můžete je krmit celý rok stejne v zimě dobrý na jaře dobrý v létě se stejným krmením a dávkováním neco chcípne a na podzim to bude zasej dobrý hlavně když to nevychcípe všechno to už je něco špatně!
Díky za reakci a odpověď dělám si výčitky zda jsem si to nezavinila sama dala jsem samici listy z kedlubny co mám na zahrádce vlastně je kojí a zda se nenafoukli po tom co sežrala ty kedlubnové listy, jinak je mám na suché krmi, granule pro kojící chleba seno někdy mrkev a jablko viktorie.
viktorie
napsal(a):
Díky za reakci a odpověď dělám si výčitky zda jsem si to nezavinila sama dala jsem samici listy z kedlubny co mám na zahrádce vlastně je kojí a zda se nenafoukli po tom co sežrala ty kedlubnové listy, jinak je mám na suché krmi, granule pro kojící chleba seno někdy mrkev a jablko viktorie.
Tak ty kedlubnové listy jste měla zmínit rovnou. Podle mne na 90 procent příčina úhynu. Zejména byla-li nafouklá, je to jasné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
viktorie
napsal(a):
Nechapu, proč to dělate, proč placate vše dohromady.Budete se pak divit že vam padají králíčata.viktorie viktorie Tolik se o tom tady mluví a vy to dělate uplně obraceně. Nechapu vas.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mustela.erminea
napsal(a):
Tak ty kedlubnové listy jste měla zmínit rovnou. Podle mne na 90 procent příčina úhynu. Zejména byla-li nafouklá, je to jasné.
Souhlas.
No tak Vážení děkuji za odbornou přednášku ale co pročítám všechny ty rady ohledně krmných směsí a jejich poměrů tak jsem nikde nenašla byť jen zmíňku ohledně kedlubnových listů a zejména nedávat je samicím co ještě kojí na to jsem si přišla taky seč mne to mrzí ale co naplat kdo nic nedělá nic nezkazí.Určitě jste všichni dlouholetí chovatelé a máte mnoho zkušeností se kterými se dělíte na tomto portálu mám králíky teprve rok a snažím se přijít taky na kloub všemu co s nima souvisí ale co naplat ráda se poradím ale výčitky mám sama za sebe a nemluví se otom pane jardagin.Myslím o těch listech z kedlubny možná můj příspěvek bude varovat takové ty začínající chovatelé či chovatelky jelikož mí rodiče již nejsou kdo by mne poradil tak se ptám tady ale mám pocit že všichni jsou až moc chytří.viktorie.

Dobrý den, tady nejde jen o kedlubnové listy, i když ty nafukují poměrně spolehlivě, spíš se musíte vyvarovat prudkých změn v krmení. Chleba pokud možno vyřaďte, jedině snad v menším množství pro starší králíky. Králíci ve věku co uvádíte jsou nejchoulostivější. Tohle, přilepšování" nám pravidelně dělá babička, už jsme to začali dělat tak že králice s mladými přeházíme do králíkárny co se špatně otvírá, jinak by to dopadlo špatně.
Do věku zhruba 10týdnů musíte krmit stále stejně a změny provádět postupně přidáváním po malých dávkách.
Je celkem jedno, jestli krmíte ovsem nebo granulemi pro kojící králice apod. Ať se daří.

No, pokud je dáváte takhle malým králíkům tak dost riskujete.
karji
napsal(a):
Kedlubnové listy dávám a zatím mi nic nepošlo. Ne každý den ale občas.
Mozete napisat dovod preco im tie kedlubnove listy davate ? vsade sa pise ze je to riziko aky mate dovod takto riskovat ? obsahujú listy nieco zvlastne neobvykle co by bolo dovodom aby ste tak riskoval ? alebo si myslite ze kralik je prasa a zozerie cokolvek co je rastlinneho povodu ? dakujem za odpoved naozaj ma to zaujima. Kebyze date listy z tominamburu ale z karelabu...
modroockoxxx
napsal(a):
Mozete napisat dovod preco im tie kedlubnove listy davate ? vsade sa pise ze je to riziko aky mate dovod takto riskovat ? obsahujú listy nieco zvlastne neobvykle co by bolo dovodom aby ste tak riskoval ? alebo si myslite ze kralik je prasa a zozerie cokolvek co je rastlinneho povodu ? dakujem za odpoved naozaj ma to zaujima. Kebyze date listy z tominamburu ale z karelabu...
Listy z topinamburu - jedna z nejlepších věcí. Pěstuji je speciálně na tento účel na ploše cca 8x2,5m a králíci posílají děkovné dopisy...
modroockoxxx
napsal(a):
Dobrý večer,
kedlubny včetně listu dával už můj děda. Králíky chovám zatím asi jen pět let a myslím si, že za tu dobu by byl nějaký úhyn. Samozřejmě nic se nemá přehánět. Mám jednoho samce na volno a když pozoruji co žere tak někdy žasnu, že ještě žije. Běžně si pochutnává na kedlubnách, kapustě, květáku, zelí a vše co na zahradě najde. Topinambury mu dvakrát nejedou. Také okusuje thůje a často ho přistihnu u slepic jak si pochutnává na jejich žrádle.
Slepice dostávají pšenici, směs pro nosnice, namočené pečivo v kyselém mléce a někdy i kosti a hovězí maso. Tak kde je tedy zakopaný pes.
Je to jednoduche vysvetlenie chovate ho na volno teda ma dotatok pohybu zozerie hocico a vybeha to zaludok creva pracuju v tom je cela veda ked zduje kravu kozu co s nou behat po zahrade aby sa pohlo travenie a vyprdi sa samozrejme nejake odvary starsi ludia poznali bylinky. No a v klietkach dostane viac zrna pripade kapusty, peciva... To je ako kolac tak sa ho nazere bez dna a potom to kvasi v bruchu uz nechce seno a je problem malo by to byt opacne seno a potom nieco na prilepsenie. Sam som tym presiel najma v lete dat pozor ubrat a nachavat na sene. Ja sa drzim rady podla toho ako zozerie seno dam zrno a ostatne ked nezozerie vsetko dam len seno a minimum zrna mozno len stipku ked seno zozerie dam seno a plnu davku zrna. V lete a najma v horucavach obmedzim max na pol beznej davky alebo aj vynechavam. Ine je zas kojace samice a tak. To si najdete system a este vam dost kralikov pokape kym to pojde. Ako kazdemu jednemu z nas neverim ze niekto zacinal bez strat.
Neříkám, že mi nikdy nepošel králík. Před dvěma lety asi 20 na mixu. Očkuji od svých začátků. Měla jsem naočkováno duben - květen pestorin mormyx a už velcí králíci mi začali během srpna hynout. Od té doby očkuji zvlášť mor a mixu.
Používám černobýl obecný, vrbu a větvičky stromků. Seno mají pořád nacpané a dávám oves do odstavu a ječmen až na výkrm.
vojta kralik

XXX.XXX.205.156
Je to určitě kokcidaóza protože králík vrže zubama mě taky umřel králík když vrzal zubama.

Vojtovi spíše hynou hledem a vysílením