Dobrý den, mám klasický problém s připouštěním samic. Po pročtení zdejšího fóra jsem aplikoval rady zdejších chovatelů. A jak jsem dopadl?
Samci 2, FB a Hyla (kdoví, která generace) oba aktivní, skáčou po samicích.
Samice 11ks, KAL, Bu, Čv, směska.
Připuštění prvničky vždy bez problému, další zpravidla nemožné, pokud není jaro - a to u všech plemen. Od začátku roku připušteno 1x na jaře 6ks. To je vše! Dále samice nejeví o samce zájem. Vypadají dobře, aktivně přistupují ke krmivu, tlusté se nezdají být ani hubené.
Krmím luční seno, oves, teď zkouším ječmen (ten prý oddaluje říji, ale ze zoufalosti zkouším vše, trošku granulí bez léčiv, voda. Zkoušel jsem rabitin a promotor L - bez výsledku. Také bobky od samce nebo týden seno a voda a poté zvýšení krmné dávky - opět nic. Petržel, celer - nic. Co 2 dny přikládání k samci - nic. Kontrola zarudlosti pohl. orgánu - bohužel nikdy nezarudlé. Také výměny kotců dle vesnických rad - nic. Také jsem poďával vitamím A + E - nic. Přes léto přidat listy smetánky nebo obyč. trávy - bez výsledku. Samice sedí u samce a nenadzvednou zadek. Klid snad v okolí mají, tedy pokud jim nevadí slepice. Myši a potkany nemáme. Samice 1 -2 roky staré. Já už si nevím rady. Rentabilita je naprosto v háji. Prosím, vy kdo jste zkušenější, netušíte, kde by mohla být chyba? Ani nevím, co ještě zkusit a proč prvničky jsou bez problému. Děkuji.
Můj názor je že pokud se do září výrazně neochladí tak se stím nedá nic dělat protože ty vedra budou jedna z příčin pak tu bude línání samic to tomu nepřidá a spíš budou přitloustlé - granule jim nedávejte ječmen už vůbec ne a ovsa jen na chut nechte je na vodě a senu a trošce trávy jestli jí ted seženete ale k samci je zkoušet mužete náhoda není nehoda a můžou být spíše méně početné vrhy.
No me se tluste nezdaji, jinak tenječmen dávám teprve týden - mohu vyřadit. Jinak vedra, línání chápu, ale problém přetrvává již asi 3 rokem a je jedno v které roční období, kromě jara. Vypadá to, že já mohu připustit jen na jaře a šlus.
Myslíte, že mohu držet samice jen na seně a vodě? Mám pocit, že tím nepodpořím chuť k reprodukci.
Přesně stejný problém jsem řešila loni. Na jaře jsem jednu samici připustila tak, jak jsem chtěla a pak už do dalšího jara nic. Nakonec jsem dvě samice odvezla k sousedovi, kterému se chov daří a do týdne byly obě zapuštěné. Jedna porodila 6 malých, druhá nezůstala. Jela zase na týden k sousedovi a 8 mladých. Pak už mi připouštění doma šlo.
minisec
napsal(a):
No me se tluste nezdaji, jinak tenječmen dávám teprve týden - mohu vyřadit. Jinak vedra, línání chápu, ale problém přetrvává již asi 3 rokem a je jedno v které roční období, kromě jara. Vypadá to, že já mohu připustit jen na jaře a šlus.
Myslíte, že mohu držet samice jen na seně a vodě? Mám pocit, že tím nepodpořím chuť k reprodukci.
Měl jsem na mysl jen přes ty vedra a až se ochladí tak jim dopřejte a říje dorazí nejste jediný to mi věřte mě bobky od samce zaberou a vdzy se nějaká najde že jí to nevoní tak ji prohodím na 2 až 3dny se samcem a jen vodu a seno a pak ji dám k samcovy do svého kotce tak to zkuste nic zato nedáte a dejte vědět a ješte jedna babská rada dávám slupky z čerstvých brambor.
Nejste sami. Taky už nevím, co dělat. Dva samci, oba aktivní, a od 3 samic nemám žádné mladé. Když už se poskočit nechaly (někdy na jaře), ani jedna neměla mladé. Od té doby se ani poskočit nenechají. Takže letos ještě nemám žádné malé králíky! Není přece možné, aby 3 samice byly nějaké "vadné". Zkoušela jsem postupně každou samici u jednoho, příště u druhého samce, ale taky to nepomohlo.
No ještě jedna rada z vesnice. Jeden pán mi říkal, že také měl problémy s připouštěním a vyřešil to takto:
Samice po okocení připouštěl už 35 den. Já to zkoušel a nechtěly ani tak.
Další věc - po odstavu dávám samici do nového kotce, aby mladé zůstaly ve svém. To mi zase vyvrátil, že sami e moc stěhuji a to může být ten problém. Tak nevím, no.
Mám obdobné problémy. Samice v únoru zabřezli normálně, ale podruhé už pouze 1 samice. Další 2 ne a ne zabřeznout. I když se samci podaří je obskočit, mají pouze falešnou říji a neokotí se. Protože jsem připouštěl v 6. týdnu po předešlém kocení a přepokládal jsem, že opět zabřezli, byly podle toho i krmené. To znamená, že mohli trochu zatučnět. Teď zkouším to, že jsem je všechny dohromady zavřel do chlívku. Výsledek se dozvím cca za měsíc (pohmatem to neumím).
Uživatel s deaktivovaným účtem

minisec
napsal(a):
Tak dnes jsem zkusil připustit samice, které byly v samčích kotcích na výměném pobytu. A opět nic.
Červenec a srpen jsou na připouštění nejméně vhodné měsíce.Králíci línají, jsou vedra.Připouštím samice většinou 3x od října do května, max. poloviny června a to je připouštění bez problémů, pak mají odpočinek.Línající samice se většinou neralují a u samců se dokonce udává, že v línání mohou být i dočasně neplodní.
hyla lord

XXX.XXX.59.151
Nesmysl dejte samice do vybehu a pak tam pustte samce a uvidite.
minisec
napsal(a):
Tak teď začly vedra, dam jim pauzu, tada již několikátou.
Včera jsem dal samicím co jsem chtěl připustit na vánoční masíčko trošku podestýlky od samců a dnes jsem to zkusil a vše se povedlo remlovaly se možná jsem trefil říji, ale samice jsem nekontroloval tak v uterý bude kontrolní skok.