Jsem nucená postavit novou králikárnu pro samici BO a její budoucí mladé. Králikárnu chci dvoukotcovou s tím že když bude samice čekat mladé udělám z toho jeden velký kotec a později ho zase rozdělím a v jedné budou samice a v druhém samci. Zajímalo by mně co se vám nejvíce osvědčilo na podlahu? Jak hluboký kotec udělat? A jakou výšku?
Pro jednotlivé chovné kusy Bo 1m čtvereční a pro samici s mladýma min 1,5m čtverečního.
Výšku u Bo min.65 cm, pokud jí uděláte 80 cm jedině dobře.Hlubka je vhodná tak do 85 cm,
při větší hloubce se kotec hůř čistí.
Já mám na podlaze silnější hoblovaná prkna, na pero-drážku a zadní přesah s mezerou pro odtok moči.
Jen si myslím, že pokud se samici narodí kolem 10 mladých(není vyjímkou 13 i víc), tak Vám
dva kotce stejně nebudou stačit.
belgicanda
napsal(a):
Jsem nucená postavit novou králikárnu pro samici BO a její budoucí mladé. Králikárnu chci dvoukotcovou s tím že když bude samice čekat mladé udělám z toho jeden velký kotec a později ho zase rozdělím a v jedné budou samice a v druhém samci. Zajímalo by mně co se vám nejvíce osvědčilo na podlahu? Jak hluboký kotec udělat? A jakou výšku?
Já mám na podlaze plastovou desku o rozměru 150 x 80 cm.Je to nejlepší, z čeho jsem podlahu v králíkárně kdy měl.Výšku bych udělal pro obry cca 75 cm.
kachna
napsal(a):
Byl by odkaz? díky.
Www.recyklace.cz.Vstupn í cena je sice vyšší, ale máte na vždy po problému s podlahou.
belgicanda
napsal(a):
Taky jsem uvažovala nad linem ale myslím si že to za chvíli rozkoušou nebo rozhrabou. Taky mě napadla dlažba, kachliček máme doma více než dost ale přes zimu by to nedali.
Lino musí být to staré, tvrdé komunistické, to vydrží, sám léta používám. Je třeba ho vytáhnout do boků kousek na boční stěny a zalaťkovat laťkami z tvrdého dřeva, aby ušáci neokusovali. Při pokládání si pomáhám mírným nahřátím horkovzdušnou pistolí.
Dost jsem slyšel chvály na desky Cetris (prodávají stavebniny), cena celkem příznivá, ale vlastní zkušenosti nemám. Možná někdo z dalších diskutujících.
belgicanda
napsal(a):
Tak mám postavený rám, v těch vedrech se nedá venku nic dělat. A při šmejdění na půdě co by se dalo na králikárnu použít jsem našla něco jako lino ale bylo to cca 1cm hrubé a pevné. Takže to použiju když se mi podaří kus ustřihnout.
Taky jsem postavil dalších 12 kotců (2x6). Aneb co dům dal, trocha práce, pár piv a můžou přibývat další Duryňáci : -).
Omlouvám se za otočené fotky, ale v Pc jsou zobrazeny ok :-/.
Já jsem si udělal pro mé králíky toto. Sice ještě to není dodělané.Ty horka mě ničí. Mám tam 8 kotců o rozměrech 85 x 90 x 55 cm.Celé je to ze železa, protože už doma jednu mám.Sice tam mám na dnu silnou gumu z dopravníků a je to paráda. Kdybych ji sehnal dal bych ji i do těchto nových.Na dně šuplíků mám plast, tak uvidím jak to bude sloužit. Dozadu chci ještě udělat pro samice box na okocení, ale ještě nevím jaký rozměr to má mít. Snad někdo poradí.
králík 67
napsal(a):
Já jsem si udělal pro mé králíky toto. Sice ještě to není dodělané.Ty horka mě ničí. Mám tam 8 kotců o rozměrech 85 x 90 x 55 cm.Celé je to ze železa, protože už doma jednu mám.Sice tam mám na dnu silnou gumu z dopravníků a je to paráda. Kdybych ji sehnal dal bych ji i do těchto nových.Na dně šuplíků mám plast, tak uvidím jak to bude sloužit. Dozadu chci ještě udělat pro samice box na okocení, ale ještě nevím jaký rozměr to má mít. Snad někdo poradí.
Tak to je super Já dělám králikárnu ze zbytků dřeva co kde doma najdu takže taková hezká nebude, už mi chybí udělat dvířka ale v těch vedrech dříve jak v 6 odpoledne ven nelezu, nedá se to. Mám pouze jeden kotec který se dá v případě potřeby rozdělit 260 x 90 x 90 cm. S tím že dovnitř dám kotiště když bude samice čekat mladé.
Nejsem si jistý, že lino na podlahách kotců, zejména v tato horka, je to nejvodnější. Jednoznačně se mi osvědčily podlahy s cetrisu. Velmi dobré na čištění, udržení maximálně suchého a nezávadného prostředí. Při stavbě kralíkárny se s ním dobře manipuluje, snadno se řeže (flexou) na potřebný rozměr a upevňuje vruty. Vřele, z vlastní zkušenosti, doporučuji.
Udělám z prkýnek asi 1,5cm tloušťka na to papírovou lepenku thérák na bokách ho trochu zahnu na horu pak udělám na to betonový potěr asi 13mm. Takle děláva králíkárny i muj otec podlahy nepropouští, nepoškrábou se a vydrží celou životnost králíkárny.Podlahy dělám do spádu asi 3cm na hloubku kotce 75cm.
Tak jsem spíchl dcerce pro ty její zakrslíky jednu zkušební. OSB kostra, žárový pozink branky a seníky a uvnitř plastové vyměnitelné boxy pro rychlé čištění. Jen vyndá králíka, vytáhne box a dá nový, čistý. Hodí podestýlku a vrátí králíka. Boxy vyčistím a vydesinfikuji já. Uvnitř žádná prkýnka, trámečky a podobné blbůstky na okus.
Dobrý den,
chci se zeptat na jednu věc. Mám novou králíkárnu a v ní kotiště.
Samice se okotila tam kde měla. Nádhera. Králíkárnu bez kotiště už nikdy bych nedělal. Králíčci mají 4 týdny a chci se zeptat. Necháváte stále otevřené to kotiště, nebo kdy ho zavíráte. Jedná se mi o to, že stará samice mi tam chodí dělat bobky a je to stále vlhké. I když tam dám piliny a slámu. Nejraději bych to já uzavřel, ale zase co ty malé.
Děkuji za odpovědi.
králík 67
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat na jednu věc. Mám novou králíkárnu a v ní kotiště.
Samice se okotila tam kde měla. Nádhera. Králíkárnu bez kotiště už nikdy bych nedělal. Králíčci mají 4 týdny a chci se zeptat. Necháváte stále otevřené to kotiště, nebo kdy ho zavíráte. Jedná se mi o to, že stará samice mi tam chodí dělat bobky a je to stále vlhké. I když tam dám piliny a slámu. Nejraději bych to já uzavřel, ale zase co ty malé.
Děkuji za odpovědi.
Metoda uzavření kotiště a otevírání jen v čase kojení je doporučovaná - pro vás ale spojená s prací navíc. Jen jsem o tom četl, ale nikdy neřešil. Takže ani nevím, která doba je pro kojení nejvhodnější. Jen mám vysledováno, že mé samice kojí někdy v noci nad ránem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Metoda uzavření kotiště a otevírání jen v čase kojení je doporučovaná - pro vás ale spojená s prací navíc. Jen jsem o tom četl, ale nikdy neřešil. Takže ani nevím, která doba je pro kojení nejvhodnější. Jen mám vysledováno, že mé samice kojí někdy v noci nad ránem.
Ja osobně bych ji nezavaděl v drobnochovu. Proč to se děla na farmach. Ani ja to nedělam mam to otevřene neustale. Ja sem v tom nenašel žadny rozdíl. O dobu ani tak nejde tu by jste si určil sam, na to by se samice naučily. Podle mne v drobnochovu toto zavadět je nesmysl.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja osobně bych ji nezavaděl v drobnochovu. Proč to se děla na farmach. Ani ja to nedělam mam to otevřene neustale. Ja sem v tom nenašel žadny rozdíl. O dobu ani tak nejde tu by jste si určil sam, na to by se samice naučily. Podle mne v drobnochovu toto zavadět je nesmysl.
Má to veľké riziko ! zabudnete otvoriť a je po mladých.
riadené kojenie ma veľa výhod oproti tej jednej nevýhode.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezkoušel jsem to, ale narazil jsem na toto doporučení v knize významného šlechtitele a posuzovatele svých plemen králíků Joachima Kappa - tedy drobnochovatele. Už si přesně nevzpomínám na důvody, které uváděl. Jen že to němci občas praktikují. Z mého pohledu by zajímavé bylo např. to, že bych eliminoval uchladlé králíčky, které občas najdu zatoulané po nočním kojení ven z hnízda. Ale také bych do toho nešel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bronda
napsal(a):
Nezkoušel jsem to, ale narazil jsem na toto doporučení v knize významného šlechtitele a posuzovatele svých plemen králíků Joachima Kappa - tedy drobnochovatele. Už si přesně nevzpomínám na důvody, které uváděl. Jen že to němci občas praktikují. Z mého pohledu by zajímavé bylo např. to, že bych eliminoval uchladlé králíčky, které občas najdu zatoulané po nočním kojení ven z hnízda. Ale také bych do toho nešel.
Znám dva chovatele, co to ve svém malochovu praktikují.Oba jsou v důchodu.Ve stejný čas, po dobu 5 dnů po porodu, pouští samici k mladým asi na 10-15min.Údajně se tím přejde ztrátám, které jsou první dny nejčastější.Jelikož pracuji na směny, nemohla bych stejný čas dodržet, takže to zkoušet nebudu.
borax
napsal(a):
Hlavně je to proti přírodě.
A konkrétně mě proti srsti.
Mimino se má najíst, když má hlad a dosyta!
To už je fakt za hranou...
Vy si myslíte že králiček pískne a samica vlezie do hniezda ho nakojiť ? Naozaj to tak nefunguje. To nieje za hranou že niečo neviete neskúsil ste to ale hneď bez vedomosti a poznatkov to odsúdite ? to je podľa mňa za hranou.
Hyla®
napsal(a):
Vy si myslíte že králiček pískne a samica vlezie do hniezda ho nakojiť ? Naozaj to tak nefunguje. To nieje za hranou že niečo neviete neskúsil ste to ale hneď bez vedomosti a poznatkov to odsúdite ? to je podľa mňa za hranou.
Ale ja Vás neodsuzuji ! Ani nekritizuji...jen nesouhlasím.
Možná to má nějaký význam...třeba pozitivní vliv na přírůstek?
Ale myslím, že samice sama moc dobře ví, kdy má dát mlaďatum napít....
Je to prostě proti přírodě....
borax
napsal(a):
Veď ja som to ako kritiku na seba ani nebral, píšeme si o riadenom kojení králikov nie o mojej osobe,
Ja som to kojenie nevymyslel len ho aplikujem.
Zasa píšete že myslíte, opäť musím citovať Polreicha myslet znamená... vědet.
Nieje proti prírode zatvárať králikov do drevených bedieň alebo do klietok ?
Nieje proti prírode pripúšťať samice vami vybraným samcom ?
Nieje proti prírode určiť koľko a aké krmivo budú dostávať králiky ?
Možno to je proti prírode ale človek chová králiky za určitým účelom a skúša stále vylepšuje.
Samozrejme existujú výnimkysp to chovatelia ktorý ani za boha nechú počuť slovo pokrok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Hyla®
napsal(a):
Má to veľké riziko ! zabudnete otvoriť a je po mladých.
riadené kojenie ma veľa výhod oproti tej jednej nevýhode.
Mužete mi říci kolik a jake vyhody to ma ?
borax
napsal(a):
Priroda zariadila, ze samica koji svoje mlade 1x denne.Je to ochrana pred predatormi.
A jej zvyky sa ani u mna ani u vas nemenia.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kkki
napsal(a):
Můžete mi říct, proč by Vám měl telefonovat, když Vám tuto otázku položil zde?K.
Třeba proto že se zname.Co vy na to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kkki
napsal(a):
Že by to zajímalo i ostatní, víme?K.
No to víme a co kdyby jste se uklidnil ja s vami mluvím slušně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kkki
napsal(a):
A já s Vámi ne:?
To nevím, nepřijde mi to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kkki
napsal(a):
Ale já zde chodím, abych se něco dozvěděl, nemám tu v úmyslu něco řešit.Králíky chovám přes 30 let a stále se snažím, abych dosáhl, co nejlepších výsledků.K.
No, jelikož jsem četl koumikaci mezi vami a hylou tak se ani nedivím že to nechce zveřejnit. Prostě vy jste jeden z chovatelu ktery tyto inf nedostane. Více času vam věnovat nebudu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, jelikož jsem četl koumikaci mezi vami a hylou tak se ani nedivím že to nechce zveřejnit. Prostě vy jste jeden z chovatelu ktery tyto inf nedostane. Více času vam věnovat nebudu.
Děkuji, myslím, že nemusíte jeho vulgární odpovědi by bylo zveřejňování pod mojí úroveň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kkki
napsal(a):
Děkuji, myslím, že nemusíte jeho vulgární odpovědi by bylo zveřejňování pod mojí úroveň.
Nic nezveřejnil a myslím že o vulgarnosti by jste měl radši mlčet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Nechapu že si myslíte že se vam to nevratí jako bumerang.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechapu že si myslíte že se vam to nevratí jako bumerang.
Dobrý den a omlouvám se, že nedebatujem o tématu, ale musím reagovat na tohohle člověka.Jste možná spasitelem této rubriky, ale bohužel neumíte věštit budoucnost, tak, aby Vás ten bumerang netrefil do hlavy.Vaše rady jsou v zásadě prospěšné, zvláště pro začínající chovatele.Uznávám Vás, i za váš čas, tak často zde radit.Přesto nenapadejte člověka, kterého neznáte ani osobně, ani z chovatelského hlediska.Bohužel nemám tolika času zde debatovat, chodím sem jen abych byl takzvaně v obraze.Přesto ale, jak jsem někde uvedl, chovám střední plemena přes 30 let, úhyny 1-2 kusy z hnízda při prvničkách i celý vrh.Dříve nebyl emanox, granule s kk, řešili jsme vše pelyňkem, nebo vratičem, nebyl problém.
Vysvětlení ještě s panem Hylou.Komunikovali jsme spolu přes interní komunikaci takže o tom nic nevíte, tak prosím, to nekomentujte.Dále prosím jen k tématu. K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kkki
napsal(a):
Dobrý den a omlouvám se, že nedebatujem o tématu, ale musím reagovat na tohohle člověka.Jste možná spasitelem této rubriky, ale bohužel neumíte věštit budoucnost, tak, aby Vás ten bumerang netrefil do hlavy.Vaše rady jsou v zásadě prospěšné, zvláště pro začínající chovatele.Uznávám Vás, i za váš čas, tak často zde radit.Přesto nenapadejte člověka, kterého neznáte ani osobně, ani z chovatelského hlediska.Bohužel nemám tolika času zde debatovat, chodím sem jen abych byl takzvaně v obraze.Přesto ale, jak jsem někde uvedl, chovám střední plemena přes 30 let, úhyny 1-2 kusy z hnízda při prvničkách i celý vrh.Dříve nebyl emanox, granule s kk, řešili jsme vše pelyňkem, nebo vratičem, nebyl problém.
Vysvětlení ještě s panem Hylou.Komunikovali jsme spolu přes interní komunikaci takže o tom nic nevíte, tak prosím, to nekomentujte.Dále prosím jen k tématu. K.
Pane ja vas nenapadal, jen jsem napsal co si myslím a co vím. Spasitelem určitě nejsem jen se snažím pomahat a předat sve zkušenosti nic víc.To že vy to chapete jinak jen vypovída o vašem myšlení. No pokud mne ten bumerang trefi tak si fakt s toho na zadek nesednu.. . Jasně jsem vam napsal že jsem tu komunikaci četl takže přesně vím co jste psal. Nejdříve se podívejte co a jak jste napsal, třeba Ze by to zajímalo i ostatní, víme ? Rekl bych že je tam dost arogance a proto sem na to reagoval. Hold některym sednu a některym ne, s tím ja nic neudělam. Jinak veřejnost se počíta až od 10 lidi. Z chovatelskeho hlediska vas vubec nesoudím.Myslím si o vas sve a jen z toho duvodu co jste napsal hylovi. Chtěl by jste nějake info ale podle toho jste se nechoval, to vše. Více na vas nebudu reagovat. At se vam v chovu daří.