Uživatel s deaktivovaným účtem

Tac
napsal(a):
Ahoj, jaký máte názor na křížení králíků? Je lepší chovat čisté plemeno nebo se vyplatí křížit?
Chovám králíky na maso. Zatím jsem křížil californského a novozelandského červeného. Máte třeba ještě nějaký tip s jakým plemenem by byly dobré výsledky?
Záleží na tom, co chcete. Pokud chcete čistý chov, vystavovat nebo prostě jen prodávat mladé, pokud si chcete nechávat zvířata do dalšího svého chovu, pak je lepší čistý chov.
Pokud chcete pouze maso, křížení v F1 generaci poskytne heterózní efekt a výsledkem bude rychleji rostoucí maso. Ale takoví kříženci patří všichni do kuchyně.
Pouze křížení některých plemen a lépe křížení některých kříženců Vám poskytne heterozní efekt na dost vysoké úrovni, abyste ho poznal. Heterozní efekt je dnes velmi často používané slovní spojení, ale používá se a zveličuje se i tam, kde je zanedbatelný. Konkrétně u většiny dvouplemenných křížení je velmi nízký. Až u použití těchto kříženců s tím správným protějškem se objeví zřetelněji. Dobře patrné je využití het. efektu v chovu originálních brojlerů, kde je za výsledkem spousta selekce, sledování a zkoušek. Proti tomu je dvouplemenné křížení jen srandička a je to vlastně jen začátek cesty k heteroznímu efektu. Pokud Vám jde o maso, musíte se soustředit na mléčnost a plodnost matek. Otce vybírat co nejlépe osvaleného a hlavně takového, který je schopný dorůst ve 3 měsících do 3 kg. To se týká pokud možno obou rodičů. Pokud Vám bude samice rodit max.7 mladých a ti porostou při dobrém krmení do 3 kg déle jak 3,5 měsíce, pak nemá cenu se moc bavit o heterozním efektu ohledně masného využití. Záleží ale, s čím se kdo spokojí. Osobně jsem si jistý po zkušenostech s červeným novozelanďákem, že snad lepších výsledků ohledně masa byste dosáhl u čistých Kal. Nč je pěkný a robustní králík, ale trvá mu to, než naroste. Tak je to i s vídeňskými. Vyskytne se i vyjímka a když na ni natrefíte, klidně ji využijte.
To, že jsem jej zkusil křížit jen s č. černopesíkatým a vídeňským bílým, v čisté plemenitbě jsou výborní. Ze zkušenosti ve 4. měsíci 3,6-3,8kg a občas i kusy na 4-4,1kg. To většinou udělají samice. U křížení s uvedenými plemeny mne překvapilo, že ač jde o plemena menší či s pomalejším růstem, mladí se drželi spíše po matce ČA. Jo, byli po Vb trochu pomalejší, než čistý ČA, ale zase byla králíkarna parádně barevná, protože Vb je vlastně "skytý strakáč". Takže po něm padaj modrý oči a flekáči. Tím, že obě plemena maj skrytou barvu, je taky překvápko jaké barvičky krom strakarosti to budou.
Věřím, že pokud nic nezanedbáte a budete je krmit dobře, úspěch se dostaví. Výsledky jako jsem uvedl z vlastní praxe mají i jiní chovatelé. Například dlouholetí držitelé plemenného chovu na ČA, manželé Bukovští, před pár lety publikovali výsledky jejich odchovu. Šlo o nějakou tu deístku kusů, tuším 6-8 vrhů a i oni v tom počtu ve stejném období dosahovali těchto přírůstků.
Větších samiček jsem dosahoval tak, že jsem si je vytipoval v hnízdě (byly větší) a šly při odstavu ihned individuálně. Jinak je to jak prostor dovolí od individuálního po tři kusy na kotec. Jinak samozřejmě v krmné dávce nechybí granule.
Velkým plusem k této skvělé užitkovosti ČA je i to, že jsou národním plemenem, tedy na ně lze brát dotaci á 300Kč/ chovný kus a jako čisté plemeno je lze vystavovat. Tím, že mají "užitkový typ" vypadají brzy hotově, lze je dobře vystavovat. Záleží jen na aktuální kondici.
Určitě je skusím. Líbí se mi. Já mám malý chov a granulemi nekrmím. Dávám jen oves, ječmen, kukučici, trávu každý den, občas kedlubnu a chodím jednou za čas na jetel. Ted mám Kalifornské na začátku 4. mesíce a mají 2,5 - 2,6. Křížeci Kal s Nč mají dva měsíce a mají 1,1 kg. Mám chov první rok, tak nevím zda to jsou dobré výsledky. Jinak prospívají dobře. Kotce mám dostačně velké (90 x 75 x 65 6 ks) Ted budu ještě asi tři dělit abych je mohl od sebe rozdělit.
Tac
napsal(a):
Určitě je skusím. Líbí se mi. Já mám malý chov a granulemi nekrmím. Dávám jen oves, ječmen, kukučici, trávu každý den, občas kedlubnu a chodím jednou za čas na jetel. Ted mám Kalifornské na začátku 4. mesíce a mají 2,5 - 2,6. Křížeci Kal s Nč mají dva měsíce a mají 1,1 kg. Mám chov první rok, tak nevím zda to jsou dobré výsledky. Jinak prospívají dobře. Kotce mám dostačně velké (90 x 75 x 65 6 ks) Ted budu ještě asi tři dělit abych je mohl od sebe rozdělit.
Ča nic nezkazíte ba na opak dnes jsem je poprvé zabíjel a byl jsem hodně mile překvapen na 123dnech jsem zabil dvě samice o váze 3.6 a 3.7 kg a perfektně byly osvalené ba i možná lépe než Bu.
chovatelpodluzi
napsal(a):
To, že jsem jej zkusil křížit jen s č. černopesíkatým a vídeňským bílým, v čisté plemenitbě jsou výborní. Ze zkušenosti ve 4. měsíci 3,6-3,8kg a občas i kusy na 4-4,1kg. To většinou udělají samice. U křížení s uvedenými plemeny mne překvapilo, že ač jde o plemena menší či s pomalejším růstem, mladí se drželi spíše po matce ČA. Jo, byli po Vb trochu pomalejší, než čistý ČA, ale zase byla králíkarna parádně barevná, protože Vb je vlastně "skytý strakáč". Takže po něm padaj modrý oči a flekáči. Tím, že obě plemena maj skrytou barvu, je taky překvápko jaké barvičky krom strakarosti to budou.
Nemáte prosím fotky barev u mladých po ČA x VB? Mám křížence HEČ x HEM a rodí se buď jako HEM, nebo strakatí divoce a černobíle. Jiné barvy nemám.
Mám ještě KAL a přemýšlím, že si k ní pořídím VB právě i kvůli barvě mladých. Nyní mám černého samce (křížence) a mladé mám jen černé tak by to chtělo trochu změnu.
Fotky mám, už jsem je sem v minulosti dával. Ale bude vám to k ničemu barva NIKDY není po jednom z rodičů. Barvu musí nést oba, aby se projevila. Jen v případě divoké/ černé postačí jeden té barvy. Kal sami o sobě jsou černo-bílí, no, Vb vám do těch jendobarevných mladých vnese jistě tu strakatost. Ale jakou barvu ponese, nemůžete nikdy s jistotou vědět. Dokud jej neotestujete. To samé je u albínů. Každý kus může být geneticky unikát.
peopd

XXX.XXX.220.50
Akej farby boli krizenci Kal x Nc ?
peopd
napsal(a):
Akej farby boli krizenci Kal x Nc ?
Anan BB CC DD gg (Kal černý) x AA bb CC DD GG (Nč). Teoreticky ideální stav.
Mladí Aan Bb CC DD Gg = divoce zbarvení.
Možné vlivy pokud by se sešlo, že rodiče nebudou na některých alelách homozygoti...
1) Pokud by rodič Nč měl místo AA jedno A malé (a), bylo by možné, aby část mláďat měla náznak ruské kresby a byla bílá červenooká (kalifornský není strakáč, malé a = albín, zjednodušeně poznámka n = neúplný albín, barva zustane na koncových částech těla).
2) Pokud by rodič Kal měl jedno malé b, mohli by se narodit mladí barvy ala Nč
3) Pokud by Nč měl jedno malé g, mohli by mladí být černé barvy.