Otevřená rána - co s tím ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

shiroi

28.8.2015 12:55
shiroi

XXX.XXX.14.168

Ahoj chtěla bych se zeptat, jak mám svému teddy králičkovy ošetřit malou otevřenou ránu, aby se mu do ní nedostaly bakterie. Děkuji za odpověď.

28.8.2015 13:53
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Podle velikosti, podle závažnosti, podle lokalizace.

Malé třeba škrábnutí do krve, obyčejnou krvácející ranku v kůži, dezinfikovat betadinou a nechat zahojit. V nouzi jde i jiná dezinfekce, ale betadina je pro zvířata ideální, protože neštípe.
Pokud je to ranka z něčeho jiného, například prasklý absces nebo něco, tak do toho nerejpat a na veterinu.
Pokud je to pořád jen ranka v kůži, ale na nějakém potenciálně mechanicky namáhaném místě - kde králík kůži napíná a ranka by se rozšklebovala, nebo kde by si ji mohl rozedřít - třeba někde na zadku - tak je fajn ranku po vydezinfikování přestříkat akutolem ve spreji. Dělá takový plastický film na kůži a vydrží fakt hodně, takže tu ranku opravdu dobře chrání.

Na jednoduchou otázku složitá odpověď.

shiroi

28.8.2015 13:58
shiroi

XXX.XXX.14.168

Opravdu děkuji za odpověd. Ještě bych se však chtěla zaptat jesli by se mohlo dezinfikovat i alpou ?

28.8.2015 18:08
kachna

XXX.XXX.188.76

shiroi napsal(a):
Opravdu děkuji za odpověd. Ještě bych se však chtěla zaptat jesli by se mohlo dezinfikovat i alpou ?

Dostala se vám někdy alpa do ranky? Vždyť to pálí jako čert!

Dodala bych jednu důležitou věc - čistá podestýlka, půl úspěchu.

28.8.2015 19:19
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

shiroi napsal(a):

Alpa? Líh a mentol? Do rány? Vždycky když čtu tyhle rady, mám sto chutí poradit majiteli, aby si to nejdřív zkusil sám na sobě, než to provede tomu zvířeti...
Právě proto se doporučuje NElihová betadina, aby to zvířata nepálilo.

Jinak s ohledem na tenhle dotaz dodatek: kdo má doma mazlíka, je fajn mu vybavit králičí lékárničku. Do které, uklidním zdejší zježené chovatele, klidně můžou chodit i majitelé (a v reálu fakt chodí, věřte tomu, protože průjem nebo bolavé oči jsou životní realita). Základní výbava:
betadina - dezinfekce
ophtal, ocuflash - kapky na výplach chlupů z oka nebo na zklidnění
živočišné uhlí - otravy.
kmín, fenykl, účinnější sab simplex - proti nadmutí
smecta - proti průjmu

Stojí to pár kaček, je to vždy po ruce a králíkovi to může zachránit život.
Naopak pokud to chybí, a králík se - s oblibou v noci - nadme, je po něm.

Celkově se tomu říká zodpovědnost za zvíře.

shiroi

29.8.2015 09:43
shiroi

XXX.XXX.14.168

Děkuji za rady.

shiroi

29.8.2015 09:44
shiroi

XXX.XXX.14.168

Lékárničku určitě pořídím.

29.8.2015 13:09
fawnalee

XXX.XXX.229.100

Hlavně teda ještě kolem rány ostříhat chlupy opravdu skoro dohola, aby nelezly do rány, hůře se to pak hojí a může to i hnisat. Takže okolí pečlivě vystříhat, aby se do rány chlupy nedostaly. Přeju ušatci brzké zhojení.

29.8.2015 13:49
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

fawnalee napsal(a):
Hlavně teda ještě kolem rány ostříhat chlupy opravdu skoro dohola, aby nelezly do rány, hůře se to pak hojí a může to i hnisat. Takže okolí pečlivě vystříhat, aby se do rány chlupy nedostaly. Přeju ušatci brzké zhojení.

Předpokládám u teddíka? Přiznám, že v první chvíli jsem zůstala hledět, protože pár ranek jsem ošetřovala a chlupy nikdy nikam nelezly. Jenže krátkosrstá potvora
Tak jen aby někdo nepovažoval za nutné oholit králíka kvůli každé půlcentimetrové rance

Neregistrovaný uživatel

31.8.2015 16:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

shiroi napsal(a):
Ahoj chtěla bych se zeptat, jak mám svému teddy králičkovy ošetřit malou otevřenou ránu, aby se mu do ní nedostaly bakterie. Děkuji za odpověď.

Stačí hypermangan a není potřeba zakládat nějakou lekarníčku.

31.8.2015 17:24
fawnalee

XXX.XXX.229.100

leprechaunek napsal(a):
Předpokládám u teddíka? Přiznám, že v první chvíli jsem zůstala hledět, protože pár ranek jsem ošetřovala a chlupy nikdy nikam nelezly. Jenže krátkosrstá potvora
Tak jen aby někdo nepovažoval za nutné oholit králíka kvůli každé půlcentimetrové rance

Jasně, že u teddíka, zadavatelka psala o teddíkovi, tak jí na to odpovídám

31.8.2015 18:49
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Stačí hypermangan a není potřeba zakládat nějakou lekarníčku.

Blbost.
Já už se ani nebudu pokoušet ovládat. Když se někomu nadme králík v sobotu večer - má podat hypermangan?
Když se králíkovi dostane chlup do oka a zanítí se to, případně si jako můj trouba poškrábe rohovku - podat hypermangan?

Pokud ano, nemám slušných slov. Pokud ne, tak co to tu sakra plácáte.

Neregistrovaný uživatel

31.8.2015 21:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

leprechaunek napsal(a):
Blbost.
Já už se ani nebudu pokoušet ovládat. Když se někomu nadme králík v sobotu večer - má podat hypermangan?
Když se králíkovi dostane chlup do oka a zanítí se to, případně si jako můj trouba poškrábe rohovku - podat hypermangan?

Pokud ano, nemám slušných slov. Pokud ne, tak co to tu sakra plácáte.

No to se nepokoušejte, žadna blbost. Jen to nedokážete pochopit protože sama nic neumíte jen tady ryjete do lidi. Tak co kdyby jste zavřela tu vaší chlebarnu.Co placam, hypermangan na poranění nebo na abces je uplně normalní. Nesnažte se tady dělat z lidi blbce.To, že vy o tom nic nevíte je vaš problém.Hypermangan doporučuji na určite věci.Laskavě nepřekrucujte.

1.9.2015 09:14
kachna

XXX.XXX.188.76

Kapky do oka a nosu mají dvě vlastnosti
1) docházejí v nejméně vhodnou dobu
2) procházejí v nejméně vhodnou dobu
V obou případech s úspěchem používám doma připravený fyziologický roztok (převařený litr vody a 0,9g kuch. soli), mimochodem zajímavé je, že poprvé jsem tu radu našla v nějakém rádci z 30. let.
Betadina mi přijde lepší, než hypermangan.
Jíl (smecta, tanex) domácí nepoužívám :oD.

12.9.2015 11:15
yvonne

XXX.XXX.241.166

Mně nepřijde anitak nutné mít tyhle věci doma pro případ zvířete (i když mám), ale pro případ sebe! Mít vybavenou domácí lékárničku je snad běžná věc. A tím pádem pak není problém použít danou věc na zvíře (mně se tak část lékárny přesunuje tedy do zvířecí lékárničky, ale statečně dokupuji i pro sebe).

Přidejte reakci

Přidat smajlík