pavel758
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat jak vam rostou cistokrevni kralici bu, moji mladi, kteri se narodili koncem května, tak jejich váha je teď 1,8kg průměr.Krmim voda, seno, psenice, jablko a mrkev jen obcas.Je to normalni?Děkuji za odpovědi.
Normální to není. Je to velmi málo. Krmíte zjevně málo a nevhodná krmiva (viz pšenice). Vyměňte ji, v ideálním případě, za oves (případně ječmen). Jablko a mrkev slouží spíš jako zdroj vitaminů a zpestření krmné dávky. Rozhodně to není něco, po čem by králík měl nabírat na hmotnosti.
Ve třech měsících by Bu měl mít minimálně 2,2 kg. Pokud přidáte granule, není výjimkou 3 kg ve třech měsících.
Uživatel s deaktivovaným účtem

z10
napsal(a):
Otec 3,60kg
Matka 3,30kg.
Pokud to mají být králíci co máte na profilu, tak to ani na čisté Bu nevypadá.
kongoking

XXX.XXX.105.91
pavel758
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat jak vam rostou cistokrevni kralici bu, moji mladi, kteri se narodili koncem května, tak jejich váha je teď 1,8kg průměr.Krmim voda, seno, psenice, jablko a mrkev jen obcas.Je to normalni?Děkuji za odpovědi.
Zamyslete se nad složením krmné dávky. To co krmíte, je pro králíky masného plemene bída.
Jinak se vůbec nedivte, pokud rodiče mají váhu takovou jakou mají. Mám chovné Bu váha samec 5,30 kg, samice 4,80 kg. Vrh z května 8 ks průměrná váha 3,20 kg.
kongoking
napsal(a):
Zamyslete se nad složením krmné dávky. To co krmíte, je pro králíky masného plemene bída.
Jinak se vůbec nedivte, pokud rodiče mají váhu takovou jakou mají. Mám chovné Bu váha samec 5,30 kg, samice 4,80 kg. Vrh z května 8 ks průměrná váha 3,20 kg.
To je pekne...jak a co krmite?
kongoking

XXX.XXX.105.91
ondra99
napsal(a):
To je pekne...jak a co krmite?
Seno, směs ječmen 1díl, oves 2díly, granule 1díl. Občas mrkev, jablko. Samozřejmě voda.
jr.48
napsal(a):
Pokud mají toto být králíci BU a jsou již ve věku dospělosti ( 8 měsíců ), tak nemají v chovu co dělat. Jejich váha již musí přesáhnout 4kg. U posuzovatele na výstavě by dostali výluku.
Jsem také na vážkách jesli si mám nechat samce do chovu je to březnák má 3,6kg ale za měsíc přibral jen 100g a v listopadu už bych ho chtěl použít ale jestli se nedostane nad 4kg tak ho asi můžu pověsit na špagát co myslíte.
jr.48
napsal(a):
Do vyhledávače na netu si zadejte VZORNÍK KRÁLÍKU a tam zjistíte, že Váš ušák je OK. V 6 měsících váha 3,5 kg dobrá. Také bych zohlednil vedra ve kterých vyrůstal. Zvířata ležela a chuť ke přežírání nebyla. Věřím, že se Vám odvděčí.
Vzorník je vzorník ale vlastní samice co jsem si nechal jsou dubnové a ten samec by se mezi nima schoval no uvidíme nechám si ho byl mnou zvolen prý pocházel ze 12mladých diky.
vita61
napsal(a):
Vzorník je vzorník ale vlastní samice co jsem si nechal jsou dubnové a ten samec by se mezi nima schoval no uvidíme nechám si ho byl mnou zvolen prý pocházel ze 12mladých diky.
Pokud opravdu pocházel ze 12 mladých, tak chudák samice a vy se nedivte, že králíkovi něco chybí. Bu není brojlerový králík, aby se mu ponechávalo tolik mladých. Takové vrhy by se měli redukovat. I když jak je napsáno výše. V 6 měsících váha 3,5kg dobrá? V 6 měsících by měl mít 3,9kg a ne 3,5kg - 3,6kg.. Dle váhového koeficientu zaostává o měsíc života v přírustcích, ale nezatracoval bych jej. Po vedrech a stagnaci v příjmu potravy a nabírání se vám může váš Bu rozjet a dohnat svůj deficit. Pravdou také je, že nemusí. Uvidíte sám. Jak píšete, dal bych mu šanci. Rozhodnutí je čistě na vás.
poty76
napsal(a):
Pokud opravdu pocházel ze 12 mladých, tak chudák samice a vy se nedivte, že králíkovi něco chybí. Bu není brojlerový králík, aby se mu ponechávalo tolik mladých. Takové vrhy by se měli redukovat. I když jak je napsáno výše. V 6 měsících váha 3,5kg dobrá? V 6 měsících by měl mít 3,9kg a ne 3,5kg - 3,6kg.. Dle váhového koeficientu zaostává o měsíc života v přírustcích, ale nezatracoval bych jej. Po vedrech a stagnaci v příjmu potravy a nabírání se vám může váš Bu rozjet a dohnat svůj deficit. Pravdou také je, že nemusí. Uvidíte sám. Jak píšete, dal bych mu šanci. Rozhodnutí je čistě na vás.
Pí. chovatelka od které mám samce zredukovala hnízdo až po 9dnu narození na 7ks protože podložila zbytek k jiné samici které zůstaly pouze dva po porodu jen tak na vysvětlenou - jinak se také přikláním že tomu že ty vedra jim daly pěkně zabrat a ten měsít života co se moc necpaly je razantně znát tak se uvidí jestli se rozjede.
jr.48
napsal(a):
Do vyhledávače na netu si zadejte VZORNÍK KRÁLÍKU a tam zjistíte, že Váš ušák je OK. V 6 měsících váha 3,5 kg dobrá. Také bych zohlednil vedra ve kterých vyrůstal. Zvířata ležela a chuť ke přežírání nebyla. Věřím, že se Vám odvděčí.
Neviem ale ja to vidim tak ze v 6. mesiaci by mal mat 3,8 kg...ako je pravda ze 3,5 nieje tak daleko ale do chovu nerastie predsa pomalsie? ja mam tiez marcoveho (brezen) ale uz ma 4,0 kg, preto sa pytam ci je to OK aj ked ma 3,5kg do chovu? vdaka
len tak pre info:
Mesačné prírastky živej hmotnosti (Burgundsky):
Mesiac - Kg
1. - 0,6
2. - 1,3
3. - 2,1
4. - 2,8
5. - 3,4
6. - 3,8
7. - 4,1
8. - 4,25
koco
napsal(a):
Neviem ale ja to vidim tak ze v 6. mesiaci by mal mat 3,8 kg...ako je pravda ze 3,5 nieje tak daleko ale do chovu nerastie predsa pomalsie? ja mam tiez marcoveho (brezen) ale uz ma 4,0 kg, preto sa pytam ci je to OK aj ked ma 3,5kg do chovu? vdaka
len tak pre info:
Mesačné prírastky živej hmotnosti (Burgundsky):
Mesiac - Kg
1. - 0,6
2. - 1,3
3. - 2,1
4. - 2,8
5. - 3,4
6. - 3,8
7. - 4,1
8. - 4,25
Net :VZORNÍK PLEMEN - Všeobecné podmínky pro výstavy králíků.1.-0,6 2.-1,4 3.2,2 4.2,9 5.3,1 6.3,4 7.3,7 8.4,0 Co jsem četl, to píšu. Můžete mne na těchto stránkách zkontrolovat. Nemám co dodat.
jr.48
napsal(a):
Net :VZORNÍK PLEMEN - Všeobecné podmínky pro výstavy králíků.1.-0,6 2.-1,4 3.2,2 4.2,9 5.3,1 6.3,4 7.3,7 8.4,0 Co jsem četl, to píšu. Můžete mne na těchto stránkách zkontrolovat. Nemám co dodat.
Ok nehadam sa ale asi to bude tym ze v cesku a u nas mame rozdielne vzorniky... mam doma najnovsi vzornik plemien, dokonca este len nedavno mi prisiel z SZCH, takze patricne rozdiely tam budu, preto ma to pomylilo :).

koco
napsal(a):
Ok nehadam sa ale asi to bude tym ze v cesku a u nas mame rozdielne vzorniky... mam doma najnovsi vzornik plemien, dokonca este len nedavno mi prisiel z SZCH, takze patricne rozdiely tam budu, preto ma to pomylilo :).
Že by se na Slovensku posuzovalo podle jiného vzorníku než jinde?Ty přírůsky co jste napsal byly ve starém vzorníku někdy z 80.let.Sice zrovna nesleduji Bu, ale třeba Al a Ha měli ve starém vzorníku také jiné váhy a nyní, ať vystavujeme u nás či jinde se posuzují stejně jako v našem současném vzorníku.Ikdyž jmenovaný vzorník na netu, zrovna pro Al a Ha nemá aktuální měsíční přírůstky.
napsal(a):
Že by se na Slovensku posuzovalo podle jiného vzorníku než jinde?Ty přírůsky co jste napsal byly ve starém vzorníku někdy z 80.let.Sice zrovna nesleduji Bu, ale třeba Al a Ha měli ve starém vzorníku také jiné váhy a nyní, ať vystavujeme u nás či jinde se posuzují stejně jako v našem současném vzorníku.Ikdyž jmenovaný vzorník na netu, zrovna pro Al a Ha nemá aktuální měsíční přírůstky.
U AL a Ha su hodnoty taketo:
1 - 0,5
2 - 1,0
3 - 1,5
4 - 2,0
5 - 2,5
6 - 2,9
7 - 3,2
8 - 3,5.
aj klub KANINO ma taketo hodnoty Bu ako uvadzam ja... http://www.klubkanino.wbl.sk/Plemena-kralikov-Bu.html.

koco
napsal(a):
U AL a Ha su hodnoty taketo:
1 - 0,5
2 - 1,0
3 - 1,5
4 - 2,0
5 - 2,5
6 - 2,9
7 - 3,2
8 - 3,5.
aj klub KANINO ma taketo hodnoty Bu ako uvadzam ja... http://www.klubkanino.wbl.sk/Plemena-kralikov-Bu.html.
No právě, podle vzorníku co se posuzují jsou přírůstky pro Al a Ha
0,5
1,0
1,5
1,9
2,4
2,75
3,0
3,25
To, co jste uvedl opět platilo dříve.
napsal(a):
No právě, podle vzorníku co se posuzují jsou přírůstky pro Al a Ha
0,5
1,0
1,5
1,9
2,4
2,75
3,0
3,25
To, co jste uvedl opět platilo dříve.
Tak neviem lebo toto mam co je tu na stranke SZCH http://www.szch.sk/?pl=7&article=1430, je tam rok vydania 2013 no novsi neexistuje, preto nerozumiem :(.

Ony se ty váhové přírůsty rozcházejí i u Nb, KuV a Kal.

koco
napsal(a):
Rozumiem ako niesu to velke rozdiely ale tak pride mi to nezmyselne ak mame rozdielne alebo ak SZCH predava nieco ako najnovsi vzornik (40 eur) a pritom to tak nieje a fakt asi 1-2 mesiace co ho mam doma :(.
Nevím, jak je to u vás, ale Al i Ha v Německu posuzují stejně jako u nás.