kaplice
napsal(a):
Dobrý den milí přátelé.
Lze nějak vyšlechtit kvůli cizí krvi zakrslého siamského žlutého? Nebo jinak, co se stane když ho zkřížím se zakrslým ruským černým? Mám pár mladých z tohoto páru, zatím jsem nic netetoval. Děkuji za rady.
František Kaplice.
Siamský žlutý (heterozygot) aman bb CC DD gg. Ruský černý anan BB CC DD gg. Kuní hnědý aman BB CC DD gg. Obě cesty (pres rusáky i kuního hnědého) jsou schůdné. Spojením dostanete v F1 fenotypově kuního hnědého dihybrida aman Bb, který dalším spojením se Siž (nebo dihybridů aman Bb navzájem) již dává regenerované Siž. Regenerace Siž přes kuní hnědé je nejčastějším a nejrychlejším způsobem osvěžení krve siamáků.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kaplice
napsal(a):
Dobrý den milí přátelé.
Lze nějak vyšlechtit kvůli cizí krvi zakrslého siamského žlutého? Nebo jinak, co se stane když ho zkřížím se zakrslým ruským černým? Mám pár mladých z tohoto páru, zatím jsem nic netetoval. Děkuji za rady.
František Kaplice.
Základy genetiky!
aman bb CC DD gg - siamský žlutý
anan BB CC DD gg - ruský králík
Když zkřížíte tyto dva králíky, dostanete dva možné genotypy F1:
aman Bb CC DD gg - kuní hnědý
anan Bb CC DD gg - ruský černý
Logicky, pokud takového králíka připáříte na siamského žlutého, vznikne vám 25 % kuních aman Bb CC DD gg,12,5 % tmavých kuních amam Bb CC DD gg,12,5 % ruských černých anan Bb CC DD gg,12,5 % tmavých siamáků,12,5% ruských madagaskarových a 25 % siamských žlutých. V případě použití kuního. Pokud použijete toho rusáčka, budete mít 25 % kuních,25 % ruských černých,25 % siamských žlutých a 25 % ruských madagaskarových.
Můžete taky křížít F1 mezi sebou.
Upřímně ale, proč se pouštíte do šlechtění a křížení plemen, když si neumíte podle genotypu ze vzorníku nakreslit čtverec?
bronda
napsal(a):
Siamský žlutý (heterozygot) aman bb CC DD gg. Ruský černý anan BB CC DD gg. Kuní hnědý aman BB CC DD gg. Obě cesty (pres rusáky i kuního hnědého) jsou schůdné. Spojením dostanete v F1 fenotypově kuního hnědého dihybrida aman Bb, který dalším spojením se Siž (nebo dihybridů aman Bb navzájem) již dává regenerované Siž. Regenerace Siž přes kuní hnědé je nejčastějším a nejrychlejším způsobem osvěžení krve siamáků.
Co jste měl v Hošťálkové za jedince?
Bylo něco regenerováno přes Du? Trochu mě zarazily sežehlené a měkké uši u Siam, Kuny jste měl hezké. Co oživit Vaše vlákno, blíží se dlouhé zimní večery :- )
ing.panda
napsal(a):
Co jste měl v Hošťálkové za jedince?
Bylo něco regenerováno přes Du? Trochu mě zarazily sežehlené a měkké uši u Siam, Kuny jste měl hezké. Co oživit Vaše vlákno, blíží se dlouhé zimní večery :- )
Jen jedna ze samiček Siž pochází z regenerace přes Kuh. Du v tom nebyl. Na siamách je ještě hodně práce. Půjdou do nich právě rodiče těch Kuh. Mám loni dovezeného Kuh homozygota s krásně hustou pružnou srstí, kterou přenesl do svých potomků, které jste viděl na výstavě. Další dvě samičky Siž mají v rodokmenu německého samce, u něhož jsem objevil recesivní modrou alelu. Ty jdou nejdříve na test luštičem a teprve poté rozhodnu zda se dají využít v chovu či nikoliv Šanci mají 50:50. Oživení vlákna nechám až na ty zimní večery. Teď je hodně jiné práce a dost pokulhávám i s aktualizací svých stránek.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Základy genetiky!
aman bb CC DD gg - siamský žlutý
anan BB CC DD gg - ruský králík
Když zkřížíte tyto dva králíky, dostanete dva možné genotypy F1:
aman Bb CC DD gg - kuní hnědý
anan Bb CC DD gg - ruský černý
Logicky, pokud takového králíka připáříte na siamského žlutého, vznikne vám 25 % kuních aman Bb CC DD gg,12,5 % tmavých kuních amam Bb CC DD gg,12,5 % ruských černých anan Bb CC DD gg,12,5 % tmavých siamáků,12,5% ruských madagaskarových a 25 % siamských žlutých. V případě použití kuního. Pokud použijete toho rusáčka, budete mít 25 % kuních,25 % ruských černých,25 % siamských žlutých a 25 % ruských madagaskarových.
Můžete taky křížít F1 mezi sebou.
Upřímně ale, proč se pouštíte do šlechtění a křížení plemen, když si neumíte podle genotypu ze vzorníku nakreslit čtverec?
Vážená paní,
děkuji všem za odepsání. Co se týče mně, nevyznám se v genotypech. jsem začátečník. Děkuji za rady určitě se do toho pustím, je to zajímavé křížení.
kaplice
napsal(a):
Vážená paní,
děkuji všem za odepsání. Co se týče mně, nevyznám se v genotypech. jsem začátečník. Děkuji za rady určitě se do toho pustím, je to zajímavé křížení.
Františku, upřímně řečeno, být začátečník, nevyznat se v genotypech a zároveň se snažit něco vyšlechtit nejde dost dobře dohromady...
kaplice
napsal(a):
Pánové, kdyby těch králíků bylo dost tak je nebudu křížit, nebo mám nechat plemeno zaniknout. U nás je choval dlouhá léta pan Voves.
Dá se na to jít i přes Kuh a Du, podobně jako to dělal Fingerland u malých Siž. Též jsem to zkoušel, ale výskyt vhodných genotypů v F2 při křížení F1 x F1 je velmi malý, proto jsem černé F1 připustil zpět na Siž, což vedlo k cíli rychleji. Takto regenerovanou samici mám jednu v chovu.