Uživatel s deaktivovaným účtem

Ni+Pa
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat jak přimět BO a ostatní králíky jíst i seno. Vždy snědí trochu a zbytek roztahají. Seno je letošní a krásně voňavé. Denní krmné dávky máme ječmen, granule a kukuřici. Obden dáváme jablko, pečivo, mrkev nebo zelené.
Předem děkuji za rady.
Míň toho ostatního.
Pokud dáváte zelené, což osobně považuji za správné, nedivte se, že cuchají seno. Králík dá zpravidla prostě přednost zelenému před sušeným.Takže pokud ví, že zanedlouho dostane zelené, počká si na něj a senu moc nedá.
Nebojte se dát víc zeleného a míň sena. Sena si užijí v zimě až dost.
mustela.erminea
napsal(a):
Pokud dáváte zelené, což osobně považuji za správné, nedivte se, že cuchají seno. Králík dá zpravidla prostě přednost zelenému před sušeným.Takže pokud ví, že zanedlouho dostane zelené, počká si na něj a senu moc nedá.
Nebojte se dát víc zeleného a míň sena. Sena si užijí v zimě až dost.
Je pravda že po zeleném jsou jako divý. Pokaždé když vezmu kbelík už visí na dvířkách :)
Děkuji za radu.
LucyCZ
napsal(a):
Seno je důležité k trávení proto by ho měl mít pořád a já si myslím že je to prostě normální nám do dělají všichni králíci
Když dovolíte, jestli se u nás vyskytne králík, který ničí seno a jiní stejné seno neznehodnocují, bez milosti ho vyřadím! Samice to naučí mladé! Jediné co funguje je likvidace králíka se sklony k vytahování sena a zašlapávání do podestýlky.
K tomu ale je taky nutné mít jesle správné konstrukce (ani jeden typ průmyslově vyráběných!). Jak mají vypadat jesle správné konstrukce jsem tu detailně popsal ve starších příspěvcích a shodlo se na tom se mnou více chovatelů. Příjemné hledání.
Vyrábím si takové jesle a je po vytahování
Ještě trochu experimentuji s roztečí drátů, ale funguji dobře.
ing.panda
napsal(a):
Jesličky jsou to hezké a seno Vám tam vydrží určitě hodně dlouho. Králik vytáhne jenom to co bude čouhat z pletiva a na ostatní se nedostane, Pokud tam nestrčí pysk aby mohl zachytit seno anebo drápem si ho povytáhnout, bude bezhlevě škrabat po pletivu bez efektu. Možná se pletu, nikdy jsem to nezkusil je to jenom můj názor. Viděl jsem jesle z klasického pletiva na plot a ty opravdu fungovaly, ale tam králik mohl strčit pysky a seno si vzít. Stejně nezabráníte tomu aby králik neupustil nějaké stéblo a většinou ho znovu nesebere. Největší potíž s cupováním sena je ten, že kupované jesličky jsou sice dobré na rozteč ale mají dlouhé mezery. Tam králik má možnost vytahat hodně sena drápama. Já nyní dělám jesle se širokou mezerou kam králik strčí i hlavu. Je pravda že jsem nezamezil plýtvání, ale je menší než u klasických jeslí. Králik je také mlsný tvor a vybírá si jenom to lepší, na druhou stranu vlákninu potřebuje a tak mu dopřeju aby si vybral. Seno míchám se slámou a nekteří radši berou slámu než seno a jiní slámu vytahují. Píšete že Vám to funguje dobře, ale dobře pro Vás a myslíte že je to dobré i pro toho králika?
horal
napsal(a):
Jesličky jsou to hezké a seno Vám tam vydrží určitě hodně dlouho. Králik vytáhne jenom to co bude čouhat z pletiva a na ostatní se nedostane, Pokud tam nestrčí pysk aby mohl zachytit seno anebo drápem si ho povytáhnout, bude bezhlevě škrabat po pletivu bez efektu. Možná se pletu, nikdy jsem to nezkusil je to jenom můj názor. Viděl jsem jesle z klasického pletiva na plot a ty opravdu fungovaly, ale tam králik mohl strčit pysky a seno si vzít. Stejně nezabráníte tomu aby králik neupustil nějaké stéblo a většinou ho znovu nesebere. Největší potíž s cupováním sena je ten, že kupované jesličky jsou sice dobré na rozteč ale mají dlouhé mezery. Tam králik má možnost vytahat hodně sena drápama. Já nyní dělám jesle se širokou mezerou kam králik strčí i hlavu. Je pravda že jsem nezamezil plýtvání, ale je menší než u klasických jeslí. Králik je také mlsný tvor a vybírá si jenom to lepší, na druhou stranu vlákninu potřebuje a tak mu dopřeju aby si vybral. Seno míchám se slámou a nekteří radši berou slámu než seno a jiní slámu vytahují. Píšete že Vám to funguje dobře, ale dobře pro Vás a myslíte že je to dobré i pro toho králika?
Naprostý souhlas.
Jesle, ze kterých bude muset králík pracně dolovat každé jedno stéblo bych nikdy nevolila. Naopak se snažím usilovat, aby králíci sežrali sena co nejvíc a neřeším, jestli něco roztahají.
horal
napsal(a):
Tyhle byly ze zbytku pletiva co je na dvířcích momentálně tam je tuším 2x2 cm nebo 2,5x2,5 cm jak tráva, tak seno je beze zbytku spořádáno do rána a nestává se, že by tam zůstavala nedobytná část a ani není tolik vytahaného. Nicméně ještě u jedněch jsem prostřihal horizontální drát a zvětšil svisle na dvojnásobek. Holt zkouším co bude nejlépe fungovat pro Du, možná pro jiné plemena to bude chtít zase jiou rozteč, nicméně konstrukce je stejná, jednoduchá na výrobu a pro mě téměř zadarmo.
A jestli to je dobré nebo né, těžko říct, ale králíci prosperují dobře i na výstavách nereprezentují špatně. Nicméně komu vadí cuchání může zkusit :- ).
ing.panda
napsal(a):
Bez ohledu na to, co píší jiní, držte se toho, nač jste přišel sám.
Já tu předloni či vloni jasně napsal, že mám pletivo 50 x 25 mm a že jsem ho dával s oky nastojato tak, jak mi velí logika či nějaká tradiční představa. Z těchto jeslí ještě seno cuchají. Neměl jsem pletiva dost a tak mi ze zbytků vyšly jesle s oky naležato. Králíkům se dává přibližně stejně a v jeslích s ležatými oky zůstává přibližně tolik sena, co v těch se stojatými oky vycuchají a je pod jeslemi na podlaze. Ležatá oka tedy jednoznačně šetří drahé seno (kupuju malé balíky a seno mě vyjde asi na 4 Kč/kg).
Od té doby dělám jesle jen s oky naležato, králík vodorovně hrabat neumí, ale naklonit hlavu a vytáhnout stéblo z jeslí umí. Vůbec bych se nebál ok jen 40 x 20, ale jak píšu určitě naležato.
Jestli se někdo rád dře a suší sena dvojnásobek (nebo kupuje) než je nutné a nechává seno svým miláčkům přebírat a vyrábí z něj metráky hnoje, jeho problém. Faktem je, že je to pošetilé dokud existují hoblovačky zadarmo.
Na druhou stranu, jak se tu už mockrát psalo existují nádherná, voňavá sena, která králíkům nešmakují a často neskutečný šmejd plný bodláčí, ostřice či jakési rákosiny králíci sežerou ochotně a do mrtě.
Nešťastné a dá se mírně říci že úsměvné je posuzovat potřeby králíka podle lidských měřítek!