Dobrý den, poradíte prosím někdo začátečnici? 1.11.2015 porodila prvnička 4 mláďata, do rána však všechna uhynula. Hnízdo nebylo dobře udělané, přestože měla dost sena i slámy na podestýlce. Za jak dlouho ji mohu nechat opět připustit? Stává se to u prvniček nebo ji mám z chovu vyřadit? Mnohokrát děkuji za rady...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stává se to, mláďata nejspíš ustydla a uhynula.Samici připusttě co nejdříve.Z chovu ji vyřazovat nemusíte.Mě se teď stalo něco podobného.Samice porodila 7 mláďat,4 byla v hnízdě,3 byla mimo jen v podestýlce a přesto, že jsem je dala do hnízda, uhynula.Ta 4 jsou vpohodě, ale ta 3 už byla ustydlá.
U prvniček se to občas stává. Z velkého strachu o potomstvo jakmile se něco šustne okamžitě skočí na hnízdo mladé ušlape. Jinak bez krmení by žili i několik dní. Hned ji můžete dát k samci, většinou bývají velice ochotné se krátce po porodu pářit. Naskočí u ní říje a stratí i mléko, jinak by mohla hrozit i mastytýda. Podruhé by mohl být i početnější vrh. Někdo dává jenom druhou čanci, já jí dávam o jednu navíc a pak jestli je to i potřetí ortel je nekompromisní.
Děkuji za Vaši radu, druhá samice porodila dnes v noci, asi 5 mláďat, do hnízda jsme moc nesahali, ale hýbou se tak snad tato druhá prvnička vše zvládne. První samici jsme tedy dnes přenesli k samci. Protože na mne chov králíků padl ze dne na den, doposud se staral děda, a nemám se koho zeptat, prosím ještě o jednu radu. Vždy jsme nechávali samici u samce jen chvíli, dokud se vše nezdaří, ale já to asi nepoznám... Mohu ji tam nechat třeba týden? Abych si byla jistá že vše klaplo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Anitram
napsal(a):
Děkuji za Vaši radu, druhá samice porodila dnes v noci, asi 5 mláďat, do hnízda jsme moc nesahali, ale hýbou se tak snad tato druhá prvnička vše zvládne. První samici jsme tedy dnes přenesli k samci. Protože na mne chov králíků padl ze dne na den, doposud se staral děda, a nemám se koho zeptat, prosím ještě o jednu radu. Vždy jsme nechávali samici u samce jen chvíli, dokud se vše nezdaří, ale já to asi nepoznám... Mohu ji tam nechat třeba týden? Abych si byla jistá že vše klaplo?
Králíci se připouštějí jen a pouze tak, že vezmete králici, šoupnete jí ke králíkovi do kotce a díváte se. Pokud je samice svolná k páření, k aktu dojde hned - a jak vypadá sex snad víte, takže to poznáte. Pak samici vrátíte zase zpátky do jejího kotce.
Pokud samice svolná k páření není, to taky poznáte, prostě k ničemu nedojde. Tak jí vrátíte do jejího kotce a zkusíte to třeba další den, nebo prostě jindy.
Jiný způsob nepřichází do úvahy, riskujete zranění králíků.
No jasně že poznám co dělají, jen je skok a skok, tedy aspoň jsem to tak slyšela. Samec se může nějakou dobu snažit, ale jak poznám že vše bylo dokončeno? Prý padne vedle a vypadá že ho klepla pepka... pak je vše jak má být...
když toho jen tak nechá, tak žádný přírůstek nebude...
ale to víte, máme s manželem jen 4 děti, tak zatím nic moc zkušenosti
hihi.
Tak nechávám samici u samce jen chvíli, víceméně 2 skoky - úspěšnost poznáte tak, že se samec tzv. překulí. Déle bych je spolu nenechávala. Jednou mi to udělal tchán, že dal samici k samcovi a nechal ji tam skoro celý den. Já jsem šla večer krmit a myslela jsem, že mě trefí šlak. Samec měl asi mrtvici, protože celý den se snažil samici poskákat. Přišla jsem tak o kvalitního a hlavně hodného samce. A úplně zbytečně.
Je třeba pojmenovat jak to je a stud musí stranou. Samec skočí na samici a snaží se zasunout, je li samice v říji napomůže mu tak že nadzvedne zadek a samec má lepší přístup k vagíně. Jakmile nahmatá vstup do vaginy okamžitě zasune, přirazí a většinou s chrčením se převrátí na bok nebo na záda. Po pár minutách to zopakuje a je hotovo. Nemá cenu samici nechávat déle u samce. Při větším množství připouštění je samec rozskákaný a stačí i jeden skok, jestli s nim připouštíte dva krát nebo tři krát do roka je lepší pro jistotu dvjskok.
Horale horale, děkuji za info, teprve teď jsem to pochopila... , konec legrace, opravdu děkuji, fakt začínám a tápu, a vážím si každé rady, možná je to hloupá otázka, ale jsem tady infognito a pokud se nemám koho zeptat, tak jsem toho využila. Chov mne opravdu pohltil, strašně mne to baví a všichni z rodiny se mi smějí. Pro mne je to úžasný relax, a jdu si za svým. Takže chovu zdar a to bych se na to podívala, aby mi to nešlo...
Zdravím Martina (proč se tady nikdo nepodepisuje?).