Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2015 18:45
vargaladislav

XXX.XXX.143.33

Boa byla prvnička, měla 14 mláďat.Do třetího týdne vše v pořádku.A za další 3 dny samice ochabla, ležela i na boku a nemůže na zadní skoro chodit, kokcidita to není.Myslím si že došlo k odvápnění.Mláďata sem odstavil a s dětmi dochováváme.Ale co se samicí.Chci se zeptat jak a čim ji nahnat vápník.Jelikož bych si ji chtěl nechat.A co mám dát samici, aby měla dost mléka.Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2015 18:48

vargaladislav napsal(a):
Boa byla prvnička, měla 14 mláďat.Do třetího týdne vše v pořádku.A za další 3 dny samice ochabla, ležela i na boku a nemůže na zadní skoro chodit, kokcidita to není.Myslím si že došlo k odvápnění.Mláďata sem odstavil a s dětmi dochováváme.Ale co se samicí.Chci se zeptat jak a čim ji nahnat vápník.Jelikož bych si ji chtěl nechat.A co mám dát samici, aby měla dost mléka.Děkuji za rady.

Králice se odvápnit nemůže, metabolismus vápníku králíků je úplně jiný než u krav nebo psů a podobné stavy nedovoluje.

To, na co koukáte, se jmenuje ketóza. Je to metabolický rozvrat způsobený nerovnováhou mezi výdejem a příjem energie a můžete za to vy nevhodnou krmnou dávkou. Bohužel jestli samice pouze leží a nežere, už jí asi nezachráníte. I pokud je "jen" velmi slabá, prognóza je špatná. Musíte se obrátit na veterináře, který má píchací kortikosteroidy, glukózu a něco na rozhýbání trávicího traktu, ale vidím to blbě.

3.11.2015 18:55
vargaladislav

XXX.XXX.143.33

Ale žere.

3.11.2015 19:00

vargaladislav napsal(a):
Ale žere.

Tak aspoň že tak. A bobkuje?

3.11.2015 19:25
horal

XXX.XXX.58.226

Mohlo také dojít k poranění při porodu, nebo k nevypuzení lůžka a následně k tetanu. Už se mi to stalo. Samice žere, ale nemůže na zadek a po pár dnech uhyne v křečích. Nemusí to být ale je to jedna z možností.

3.11.2015 19:32

horal napsal(a):
Mohlo také dojít k poranění při porodu, nebo k nevypuzení lůžka a následně k tetanu. Už se mi to stalo. Samice žere, ale nemůže na zadek a po pár dnech uhyne v křečích. Nemusí to být ale je to jedna z možností.

Po třech týdnech už je na toto imho pozdě. Ale ve třech týdnech je vrchol produkce mléka, takže to krásně odpovídá ketóze.

3.11.2015 19:54
vargaladislav

XXX.XXX.143.33

Bobkuje.

3.11.2015 20:00

vargaladislav napsal(a):
Bobkuje.

V tom případě by jí píchací glukóza a kortikoidy mohly ještě postavit na nohy, ale na to potřebujete stejně toho veta.

Ještě si můžete sehnat močový papírek a změřit si pH moči. Jestli bude zásaditá, tak by to mohla rozchodit. Jestli kyselá, tak ránu za uši.

3.11.2015 20:05
borsug

XXX.XXX.153.105

Podajte jej roboran h alebo nieco podobne plastin, optimin v koncentrovanej forme striekackou aspon 3x denne, urcite ide o parezu kojacich samic co je nedostatok mineralov nasledkom kojenia. Dobre je podat aj kalciovy sirup a vela vela pupavy ci dateliny, samozrejme kym zere. u mna to zabera. Samicu ale dajte od mladych prec.

3.11.2015 20:07
borsug

XXX.XXX.153.105

borsug napsal(a):
Podajte jej roboran h alebo nieco podobne plastin, optimin v koncentrovanej forme striekackou aspon 3x denne, urcite ide o parezu kojacich samic co je nedostatok mineralov nasledkom kojenia. Dobre je podat aj kalciovy sirup a vela vela pupavy ci dateliny, samozrejme kym zere. u mna to zabera. Samicu ale dajte od mladych prec.

Zaudol som dodat ze krmim chvili len ovsenymi vlockami miesto zmesi.

4.11.2015 06:06
horal

XXX.XXX.58.226

horal napsal(a):

Otrava krve neni ze dne nanden.

Přidejte reakci

Přidat smajlík