Dobré odpoledne,
dnes se mi okotila samice (prvnička) ale má veliké hnízdo, a vypadá že tam má i dost mladých, přesně nevím nechci jí tam moc koukat, je to prvnička, ale bojím se aby je všechny uživila. Kolik je samice schopná uživit mladých?
Ani nechci kontrolovat hnízdo, a bojim se aby tam nebyli i mrtvolky. Stačí když zkontroluji až po 11. dni až otevřou oči?
Po dlouhé době mám zase mladé, tak bych o ně nerad přišel, ze všech stran slyším jak se nedaří že samice nezabřezávají, to byl i můj případ, a nebo že když už se okotí tak to stejně nechají...
Děkuji za rady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
lukina321
napsal(a):
Dobré odpoledne,
dnes se mi okotila samice (prvnička) ale má veliké hnízdo, a vypadá že tam má i dost mladých, přesně nevím nechci jí tam moc koukat, je to prvnička, ale bojím se aby je všechny uživila. Kolik je samice schopná uživit mladých?
Ani nechci kontrolovat hnízdo, a bojim se aby tam nebyli i mrtvolky. Stačí když zkontroluji až po 11. dni až otevřou oči?
Po dlouhé době mám zase mladé, tak bych o ně nerad přišel, ze všech stran slyším jak se nedaří že samice nezabřezávají, to byl i můj případ, a nebo že když už se okotí tak to stejně nechají...
Děkuji za rady.
Idealni je 8 kousku. Sahejte až druhy den po porodu, po 11 dni už by bylo pozdě kdyby tam byly mrtví. Nejsříve si osahejte samici aby jste nasal jeji pach.
Zrovna máme na dnešek také nový vrh od samice NoS.Zítra budu kontrolovat hnízdo i k vůli
př. mlynářům. Já dávám samici raději na chvíli do volného kotce aby mladé nešlápla.
Kolik je schopna uživit? to je individuálná.Může jich uživit třeba i 12 ale optimální počet je jak píše předešlý pisatel kolem 8 mladých.
Samici přendejte do jiného kotce nebo bedýnky a klidne prohlédněte hnízdo. Můžete králičata dát i stranou na podestýlku pro snažší kontrolu a prohmatat dno hnízda aby tam nebyla mrtvolka nebo placenta. Máte li povahu na to můžete eliminovat výrazně slabého jedince. Samice ale uživí všechno co porodila ale ideál je podle toho kolik má struků (bradavek).
Chovateľ s nickom Metro odchoval 18kralikov pod jednou samicou, ja som odchoval najviac 13 podľa druhu králika ideálne je 7-10.
Samica pri kojeni sa otáča v hniezde, takže králiky nepijú len z jedného struku tie šikovnejšie ochutnajú všetky.
Predpokladám že málo chovateľov robí riadené kojenie.
lukina321
napsal(a):
Tak jsem dnes od ní vyhodili jedno mrtvé, myslím že to bude přibývat, protože tak odhadem (nechci jí tam hrabat) jich má tak 13 možná i více.. Takže to asi nezvládne uživit a nemají všichni možnost se napít mléka... Uvidíme no.
Tak to je hodně na prvničku.Nechci Vám radit, ale asi bych odebral ty nejslabší.
Ta naše samice NoS jich má také 13, ale odebral jsem jí dnes 5 mlynářů.
Normálně je vyřazuji, ale dnes jsem je přiložil k jiné samici, prvničce FB
které zůstal jen jeden mladý.Tak uvidím zda je přijme a postará se.Rodily s jednodenním
rozdílem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
lukina321
napsal(a):
Uvidím jak to dopadne no..
Dejte na radu petruka, nenechavejte to na samici.Je jich hodně i u hybrida to musím dělat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dejte na radu petruka, nenechavejte to na samici.Je jich hodně i u hybrida to musím dělat.
Ak nemá možnosť podstrčiť inej samici mládatá ťažko rozhodne ktoré odobrať, ja byh som na jeho mieste nechal na prírodu.
Ja som minuly týždeň porozdával 92 ks jednodenných, ak je kam dať je škoda zabíjať,.
lukina321
napsal(a):
Měl bych je i kam dát, ale nechci to pokoušet abych nepřišel o oba vrhy...
Bežne sa prekladajú mláďatá, najlepšie je keď sú namontované kotiace búdky aby sa dali uzatvoriť a denne raz pusťiť samicu k mláďatám, ... Ak odoberiete vrh neohrozíte ak máte kde priložiť je to jednoduché, ja som si myslel že nemáte kam dať mláďatá.
Rozhodnutí je na Vás.Samice většinou mladé z vedlejšího vrhu přijmou,
pokud je min.rozdíl narození.
Jen to chce mít čisté ruce, samici dát na chvilku do volného kotce, ruce si protřít
ve slámě a mladé vyměnit.
Než dáte samici nazpátek, dejte jí tam něco co má ráda(aby jste jí zabavil, odpoutal
pozornost.)mrkev, kousek rohlíku a pod.
Není se čeho obávat, přiložili jsme je takto několikrát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
lukina321
napsal(a):
Jedná se ale o prvničku, tak se bojim aby mi nenechala i zbytek, takhle by mi aspon něco zůstalo..
O oba vrhy určtě nepříjdete samice ke ktere by jste dal ty mlade tak bud je příjme a nebo zlikviduje a na svoje ani nešahne nemusíte se bat. Jak daleko jsou od sebe ty porody ?
petruk
napsal(a):
Rozhodnutí je na Vás.Samice většinou mladé z vedlejšího vrhu přijmou,
pokud je min.rozdíl narození.
Jen to chce mít čisté ruce, samici dát na chvilku do volného kotce, ruce si protřít
ve slámě a mladé vyměnit.
Než dáte samici nazpátek, dejte jí tam něco co má ráda(aby jste jí zabavil, odpoutal
pozornost.)mrkev, kousek rohlíku a pod.
Není se čeho obávat, přiložili jsme je takto několikrát.
Jednorázové rukavice ? ak niesú k dispozícií, mikroténový sáčok ? je viac sposobov ako sa vyhnúť kontaktu rukami. umyjete si ruky a nasledne budete potierať slamou ? ak sa starate o samicu vaš pach pozná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
lukina321
napsal(a):
Dva dny, ale pochybuji že vyřadí jen ty cizí...Když nechá tak všechny, asi to nechám na přírodě, ta druhá jich má 7.. takže jí dát stejně maximálně 2 ks.
O tom vubec nepochybujte pujde jen po těch cizích dělam to tak každou chvilí. Dva dny to by šlo. dele už ne.Ano než je tam date potřete je třeba slamou nebo senem z hnizda do ktrereho ho budete davat.Vemte jen ty nejslabší kusy. stejně by je nechala mezi silnymi nemají šanci.
lukina321
napsal(a):
Dva dny, ale pochybuji že vyřadí jen ty cizí...Když nechá tak všechny, asi to nechám na přírodě, ta druhá jich má 7.. takže jí dát stejně maximálně 2 ks.
Rozděluji mláďata rovným dílem.
Vůbec se nemusíte bát, že by je samice nepřijala..Dva dny rozdílu ve vrhu není moc.
A zbytek už vyřeší příroda.
Slabší jedinci by stejně uhynuli u jedné či druhé.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lukina321:Proč žádáte radu, když ji nechcete využít?Tak se dívejte na to jak vám králíčci odcházejí, když je můžete zachránit.Taky jsem neměla problém při rozdělování mladých.Nebojte se toho a rozdělte je.Podkládala jsem mláďata prvničce a i ta je přijala.Nebudete muset myslet na to, že najdete další mrtvé mladé.
Já vás nechápu.
lukina321
napsal(a):
Já tam nechodím každou hodinu, chodím do práce na rozdíl od někoho asi...
Ten sarkasmus, myslím je zcela zbytečný.
Chodí tady diskutovat zkušení chovatelé...
A radili Vám dobře!
Horal tu neustálou kontrolu hnizda urcitě myslel s jistou nadsázkou...
Zkrátka, když už jste se jednou rozhodla, aby jste samici často nerušila.
Především jsem se z úvodního textu nedozvěděl o jaké plemeno jde. Pokud by šlo o střední, pak 8, pokud ale např. o malé, pak nepovažuji za optimální 8, ale 6 mladých. Dále pak je důležité, co chovatelka s mláďaty zamýšlí. Pokud jde jen o maso je to jiné, než kdyby chtěla odchovat kvalitní kusy na chov (zde bych počet mláďat nepřeháněl). U Siž standardně redukuji na 6 kusů.7 nechávám jen vyjímečně, když vím, že to půjde do kuchyně. Více nikdy a měl jsem i vrh s 11 ks. Není pravda, jak píše hyla, že nelze udělat selekci. Ven patří slabší mláďata, menší než ostatní, u strakáčů např. mlynáři, kteří jsou méně životaschopní, u mých Siž a Kuh mohu např. omezit počet rusáků a homozygotů, kteří se na výstavy nehodí. Možností je dost. Pokud mám větší vrh a vedle např. vrh se 4 kusy, rozděluji pouze v případě, že budu schopen v budoucnu podvržené mládě identifikovat, nebo, že jej zbarvení tak jako tak předurčuje pro kuchyň. Nikdy se mi nestalo, že by samice podvržené mládě nepřijala a to ani když byl věkový rozdíl vyšší, než zmiňované dva dny. Jednou jsem samici do hnízda dokonce přihodil třítýdenní mláďata k jejím třem 6-ti týdenním (po úhynu samice od mladších) a samice je přijala a odchovala. Do hnízda lezu běžně, někdy i první den (např. dnes se mi okotila samice a jedno mládě mimo a bylo třeba jej vrátit do tepla. Samici párkrát pohladím a dám do jiného kotce. Pak zkontroluji, co potřebuji. Nikdy se mi nestalo, že by to vedlo k tomu, že samice mladé opustila. Může se to ale stát - nervoznější samice = vyšší riziko. Takže zadavatelka se nemusí kontroly zase až tak bát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Především jsem se z úvodního textu nedozvěděl o jaké plemeno jde. Pokud by šlo o střední, pak 8, pokud ale např. o malé, pak nepovažuji za optimální 8, ale 6 mladých. Dále pak je důležité, co chovatelka s mláďaty zamýšlí. Pokud jde jen o maso je to jiné, než kdyby chtěla odchovat kvalitní kusy na chov (zde bych počet mláďat nepřeháněl). U Siž standardně redukuji na 6 kusů.7 nechávám jen vyjímečně, když vím, že to půjde do kuchyně. Více nikdy a měl jsem i vrh s 11 ks. Není pravda, jak píše hyla, že nelze udělat selekci. Ven patří slabší mláďata, menší než ostatní, u strakáčů např. mlynáři, kteří jsou méně životaschopní, u mých Siž a Kuh mohu např. omezit počet rusáků a homozygotů, kteří se na výstavy nehodí. Možností je dost. Pokud mám větší vrh a vedle např. vrh se 4 kusy, rozděluji pouze v případě, že budu schopen v budoucnu podvržené mládě identifikovat, nebo, že jej zbarvení tak jako tak předurčuje pro kuchyň. Nikdy se mi nestalo, že by samice podvržené mládě nepřijala a to ani když byl věkový rozdíl vyšší, než zmiňované dva dny. Jednou jsem samici do hnízda dokonce přihodil třítýdenní mláďata k jejím třem 6-ti týdenním (po úhynu samice od mladších) a samice je přijala a odchovala. Do hnízda lezu běžně, někdy i první den (např. dnes se mi okotila samice a jedno mládě mimo a bylo třeba jej vrátit do tepla. Samici párkrát pohladím a dám do jiného kotce. Pak zkontroluji, co potřebuji. Nikdy se mi nestalo, že by to vedlo k tomu, že samice mladé opustila. Může se to ale stát - nervoznější samice = vyšší riziko. Takže zadavatelka se nemusí kontroly zase až tak bát.
No, čím starší a větší rozdíl mezi kraličaty tím vyšší riziko že je samice začne likvidovat. A ne všechny samice přijmou bez problemu. U některych mi to přijmou i starší a některe ne.
bronda
napsal(a):
Pri všetkej úcte, čítajte než napíšete niečo. Ja som nikde nepísal že sa nedá robiť selekcia ja ju robím 30 rokov.
Napísal som :
Ak nemá možnosť podstrčiť inej samici mládatá ťažko rozhodne ktoré odobrať, ja byh som na jeho mieste nechal na prírodu.
Jedná sa o mladého chovateľa ktorý má radosť a zároveň obavy aby niečo nepokazil, je nerozhodný nič zlého na tom nieje. V takýchto príápadoch je najlepšie ak rozhodne sama príroda.
Vy chováte králiky tiež viac desaťročí takže pozriete do hniezda a viete čo vybrať, on sa to postupne naučí. Hlavne že chová a to je dobre,.
Hyla®
napsal(a):
Pri všetkej úcte, čítajte než napíšete niečo. Ja som nikde nepísal že sa nedá robiť selekcia ja ju robím 30 rokov.
Napísal som :
Jedná sa o mladého chovateľa ktorý má radosť a zároveň obavy aby niečo nepokazil, je nerozhodný nič zlého na tom nieje. V takýchto príápadoch je najlepšie ak rozhodne sama príroda.
Vy chováte králiky tiež viac desaťročí takže pozriete do hniezda a viete čo vybrať, on sa to postupne naučí. Hlavne že chová a to je dobre,.
MOC děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Hyla®
napsal(a):
Aj pri riadenom kojení máte tieto problémy ?
Nedělam ho a ani ho dělat nebudu
Hyla®
napsal(a):
Napísal som :
Reagoval jsem právě na tu větu "...ťažko rozhodne ktoré odobrať...". To právě je ta selekce, kterou jako chovatel dělat nejen může, ale měl by umět, nebo se naučit. Takže čtu, než něco napíšu. Že je mladý a nezkušený je asi pravda. To ale nebrání sběru informací. Pak se může zařídit podle svého uvážení.
Je to na něm. Zde pouze vyjadřujeme každý své názory. K tomu diskuse slouží.
bronda
napsal(a):
Reagoval jsem právě na tu větu "...ťažko rozhodne ktoré odobrať...". To právě je ta selekce, kterou jako chovatel dělat nejen může, ale měl by umět, nebo se naučit. Takže čtu, než něco napíšu. Že je mladý a nezkušený je asi pravda. To ale nebrání sběru informací. Pak se může zařídit podle svého uvážení.
Je to na něm. Zde pouze vyjadřujeme každý své názory. K tomu diskuse slouží.
Je dôležité aby mladý ľudia chovali králiky, hlavne aby sme im nebrali chuť do chovu skôr napoak povbudili ich.