Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.11.2015 22:41
ronx

XXX.XXX.5.142

Dobrý chcel by som sa opýtať (viem že sa to tu už neraz preberalo), Mám samca a samicu VSS tetovaných na ktorých chcem normálne chovať a vystavovať mladé, ide ale o to že okrem vystavovania králikov normálne predávam mäso susedom a tak (stále sa niekto nájde), doteraz som choval len hocjaké miešance ktoré som krížil s Bu ale nejak zázračne to nerástlo a tak by som chcel na mäso krížiť toho VSS samca s inou samicou kvôli rýchlejšiemu rastu a večšej zmäsilosti. Typoval som že by bolo dobré krížiť s tým Bu, Kal alebo možno aj Vm, Vdiv? Ešte by ma zaujímalo nakoniec aké farby z týchto krížení vzniknú. Ďakujem.

18.11.2015 21:22
zbynekbilka

XXX.XXX.35.159

Dobrý večer, doporučil bych křížit 1.0 Vss a 0.1 Bu nebo Vm.Těžko říct, Vm má méně mladých, ale jsou větší a rychlej rostou, Bu má více mladých, normálně mi rodí 6-8.Ale jsou menší a rostou pomalej, ale ve finále to víjde ÚPLNĚ na stejno.Takže je to jen na vás, které plemeno se vám víc líbí, to bych choval a křížil.

18.11.2015 22:08
ronx

XXX.XXX.5.142

Páčia sa mi všetky vymenované. Nevedel by mi niekto povedať aké farby vzniknú pry týchto štyroch kríženiach?

19.11.2015 11:03
horal

XXX.XXX.58.226

Připouštěl jsem samce Vss na samice Nb, Nb x Kal, Bo x Nos. Novozélanďanka a kříženka Novozélanďanky měli králičata tak půl na půl. Kříženka Bo x Nos měla 11 králičat,5 bylo černych a černošedých, ostatní byli každý jiný. Většinou strakáči (modrý, černý, hnědý) a jeden má nějaké hnědošedé zbarvení. Jestli nezapomenu tak odpoledne některé vyfotím, polovina to má uř zasebou a zbytek jde v sobotu. Narozeny jsou 8.7 a průměrná váha 3,3 kg, jenomže mne to příjde takové dlouhé nic, králik od Nb o jeden den starší má 3,2 kg.
Jinak váhový standard je:Vmš 2,1 kg; Vss ; Vm; Čv 2,8 kg; Nb; Kal; Bu; Ča 2,9 kg a Mm 3,5 kg ve čtyřech měsících věku u čistého plemena, u kříženců se může dosahovat vyšší váhy. Mohu to potvrdit jenom u výše zmiňovaných.

21.11.2015 19:46
horal

XXX.XXX.58.226

Tady jsou slíbené fotky. První tři fotky jsou od kříženky Bo x Nos. Další dvě od čisté Nb a zbytek kříženka Nb x Kal.

23.11.2015 19:46
ronx

XXX.XXX.92.141

Ďakujem za bližší popis aj za pekné fotky.

23.11.2015 19:54
horal

XXX.XXX.58.226

Dnes porážka kříženců. V minulem příspěvku foto č.4 matka Nb otec Vss ž.v.3130g č.v.1812g výtěžnost cca 57,5% ; obrázek č.5 stejní rodiče ž.v.3465g č.v.2019g výtěžnost 58% ; obrázek č.6 matka Nb x Kal otec Vss ž.v.3575 č.v 2005 výtěžnost 56% ; obrázek č.7 rodiče stejní jako 6. ž.v.3620g č.v.2117g výtěžnost 58%. Všechno byli samci a už víc než měsíc jsem krmil směs, dva dily granule, jeden díl ječmen, jeden díl oves a jeden díl kukuřice. Trochu tuku měli na lopatkách a ve slabinách, jinak čistý. Černí králici mívají větší váhu než bílý.

24.11.2015 21:01
ronx

XXX.XXX.92.141

Ešte raz vám Ďakujem, no po rozmýšľaní som sa rozhodol že proste použijem takú samicu/plemeno aké zoženiem. Mal by som ale ešte 2 otázočky:
1. Akú farbu by mali Vm X VSS respektíve nejde mi ani tak o farbu len či by šli rozoznať mladé kusy od čistokrvných VSS (po vyrovnaní počtu mláďat v hniezdach)
2. Myslíte že by som mal tú samicu kúpiť normálnu aj s PP alebo proste len na burze alebo cez inzerát zohnať nejakú netetovanú (samec VSS je s PP)?

24.11.2015 22:33
horal

XXX.XXX.58.226

Nemohu vám jednoznačně poradit, Vídeňáky jsem nikdy neměl. Myslím ale že by se měli rodit modří kdežto stříbrňák černý a až někdy po druhém měsíci začíná šedivět.
Co se týče nákupu měl by jste používat do chovu čisté plemena. Je možné zakoupit na výstavách anebo koupíteli si na výstavě katalog je tam adresář chovatelů a s nimi se kontaktovat a zajet si přímo k registrovanému chovateli. Králik nemusí mít papíry jen aby to nebyl nějaký kříženec. Samice může být i kříženka dvou čistých plemen, ale tu nekupujte a radši si ji vytvořte sám. K produkci pak použít třetí plemeno. Kdyby jste připouštěl samcem některého plemena ze kterého vznikla matka, tak se vracíte do plemena otce na 75% a nemusí mít dobrou růstovou schopnost, ale netvrdím že nemůžou.

25.11.2015 18:33
vita61

XXX.XXX.202.21

ronx napsal(a):
Ešte raz vám Ďakujem, no po rozmýšľaní som sa rozhodol že proste použijem takú samicu/plemeno aké zoženiem. Mal by som ale ešte 2 otázočky:
1. Akú farbu by mali Vm X VSS respektíve nejde mi ani tak o farbu len či by šli rozoznať mladé kusy od čistokrvných VSS (po vyrovnaní počtu mláďat v hniezdach)
2. Myslíte že by som mal tú samicu kúpiť normálnu aj s PP alebo proste len na burze alebo cez inzerát zohnať nejakú netetovanú (samec VSS je s PP)?

VSS x VM budou celočerné jako mladé a časem dostanou nádech o něco méně než obr.5 ale růstově to není žádný hit.

25.11.2015 22:21
ronx

XXX.XXX.91.118

Ok, ešte raz vám ďakujem za rady, na nejakú tú samičku sa skúsim popýtať u nás v klube lebo posledná výstava v okolí bola pred týždňom poprípade sa pozriem do katalogu myslím že ho ešte niekde mám.

25.11.2015 22:22
ronx

XXX.XXX.91.118

vita61 napsal(a):
VSS x VM budou celočerné jako mladé a časem dostanou nádech o něco méně než obr.5 ale růstově to není žádný hit.

Ďakujem, tak sa radšej popozerám prevážne na tie Kal alebo Bu.

26.11.2015 14:52
vita61

XXX.XXX.202.21

ronx napsal(a):
Ďakujem, tak sa radšej popozerám prevážne na tie Kal alebo Bu.

ČA -český albín není také špatná volba pro křížení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík