Český nebo Německý strakáč

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.11.2015 16:32
lukina321

XXX.XXX.255.34

CHtěl bych se zeptat, jaké plemeno je lepší? Chovám králiky jen na maso, tak u jakého plemene je větší výtěžnost více masa za kratší dobu apod? Prostě jaké plemeno se nejvíce hodí na masnou produkci?
Děkuji moc.

Jano555

18.11.2015 17:37
Jano555

XXX.XXX.85.152

Ani jedno plemeno z tohto nemam ale z počutia viem že viac ludi (aspon v mojom okoli) ma nemecky strakač a ak by som si mal zvolit ja tak berem tiež nemecky obrovity strakač(NOS).

19.11.2015 18:02
skodovak

XXX.XXX.38.99

Český je sportovní plemeno, sice prý má dobré maso, ale moc ho na něm nenajdete.
Mám je doma..

19.11.2015 18:25
Hyla®

XXX.XXX.244.131

lukina321 napsal(a):
CHtěl bych se zeptat, jaké plemeno je lepší? Chovám králiky jen na maso, tak u jakého plemene je větší výtěžnost více masa za kratší dobu apod? Prostě jaké plemeno se nejvíce hodí na masnou produkci?
Děkuji moc.

Na produkciu mäsa je naljepší hybrid...

19.11.2015 18:41
skodovak

XXX.XXX.32.221

Souhlasím, také mám. Od Jardy..

19.11.2015 20:25
čada

XXX.XXX.96.254

Tak je tam rozdíl hlavně ve velikosti, to je jasné. Ale nevím jak jsou na tom v porovnání tyto dvě plemena s plodností. Mám kříženku NOS, ale připustím ji až na jaře. Jinak já bych volila NOS, protože se mi líbí větší plemena. Jinak ČS jsou taky pěkní králíci, záleží co preferujete. Ale já bych ho nechovala.

19.11.2015 22:04
petruk

XXX.XXX.52.146

čada napsal(a):
Tak je tam rozdíl hlavně ve velikosti, to je jasné. Ale nevím jak jsou na tom v porovnání tyto dvě plemena s plodností. Mám kříženku NOS, ale připustím ji až na jaře. Jinak já bych volila NOS, protože se mi líbí větší plemena. Jinak ČS jsou taky pěkní králíci, záleží co preferujete. Ale já bych ho nechovala.

NoS chovám a s plodností jsou na tom dobře, zrovna jsem měl v posledním vrhu 13 mladých.
Problém je ale u čist. NoS s mlynáři. Proto bych doporučoval zadavateli který chce králíky na
užitkový chov, když už samici NoS, tak nakrýt samcem masného plemene.

20.11.2015 10:43
poty76

XXX.XXX.145.250

čada napsal(a):

Zdravím. Se vší úctou. On ne každý může chovat českého strakáče. Je to o trpělivosti, umu a štěstí! Jinak měl jsem u samice také i 13ks mladých, průměrný vrh je kolem 7-9. U Čs stejně jako u NoS se rodí stejná mláďata. Strakáči, mlynáři a celobarevní ( kominíci). Mlynáři by se měli vyřazovat, každého věc, jestli tak koná či nikoli. Rozdíl ve váze je markantní ( na 8 měsících 2,7kg). Je to o každém z vás co se komu líbí a co upřednostňujete. Pokud je to hlavně o mase, tak je jasné, že vidíte velikost a tím to končí. Je třeba si uvědomit, že NoS bude mít těžší kosti, kůži a delší vlákno masa. Čs na tom bude lépe, maso má kvalitnější. Ovšem váhu nikdy nebude mít stejnou, vždy bude menší. Každopádně pro vás (lukina 321), dobrá volba hybridi jak vám píše hyla.
Tento příspěvek je adresovaný spíše lukina 321, ale vám čada se vyjadřuji k poslední větě!

20.11.2015 10:57
poty76

XXX.XXX.145.250

skodovak napsal(a):
Český je sportovní plemeno, sice prý má dobré maso, ale moc ho na něm nenajdete.
Mám je doma..

Když je máte doma, což vidím ve vašem profilu, tak musíte přeci vědět jak kvalitní je maso Čs. Nevím jak vy, ale my na nich máme masa dost a neměnil bych! Každopádně když vidím ty vaše Čs, tak jak se pohybují váhově. Myslím dospělé. Dnes je móda, že se králíci nadvažují a to vidím na menších výstavách. Tak že v reálu 2,9 - 3,30kg a to není náš Čs. Ještě že v klubu se snaží o králíky k 4kg. Vypadá to daleko lépe.
Na fotce chovná 0,1 4,20kg. Vypadá to jinak.

20.11.2015 19:54
skodovak

XXX.XXX.53.175

Nemám to nijak víc hlídané ani dokumentované, jasné ale je už jen to že rychlost za jakou dostanu 3kg z Čs oproti třeba hyle nejde moc dobře ani rovnat. A nemá cenu dále debatovat o tom že pokud je to na maso vítěz je daný. Postoj některých chovatelů. že hyla není králík nijak nepodporuji, živý tvor je to jako ostatní a sám si nemohl vybrat jak to s ním bude. Já osobně se k němu budu chovat úplně stejně dobře a co nejlépe jako k ostatním zvířatům. Každý si přece dobrovolně vybere co chce a nikdo druhý mu to pak nemá vyvracet jako je to tady normální, hlavně u hyl.

Takže chci li lehce lepší maso každý to stejně ani nepozná ale jsem ochotný si počkat kolem půl roku pak čS s vědomím jeho dalších nevýhod ohledně mlynářú, konečníku a tak dále.

Pokud chci rychle maso, velké vrhy, dobré matky a tím i více vrhů tudíž i mladých koupím hylu, nejlépe rodičovské linie, max. F1.
Každý si stejně vše má nejlépe zkusit sám.
já to tak dělám taky, mám čs, domácí směs, hylu rodičovské linie, a hylu f2 a mužů si porovnat vše sám.

20.11.2015 20:30
čada

XXX.XXX.96.254

Souhlasím, mě se zase líbí králíci s velkým tělesným rámcem. A větší rozmanitost. Takže mám i čisté i křížené. Hlavní je, že jsou zdraví, dobře rostou, mají početné vrhy a jsou to mazlíci. Všechno má svoje plusy a minusy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík