Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2015 17:47
PumaCZ

XXX.XXX.244.235

Zdravím,
chtěla bych požádat o radu, co s ušákem, který téměř nežere seno.
Seno jen tak uďobává, ale přijde mi, že skoro nemizí. Na jiném fóru mi poradili, abych vysadila vše ostatní a nechala ho jen na senné dietě. Tímto způsobem už se stravuje měsíc, ale kromě toho, že je pořádně naštvaný, seno vytahává a rozhazuje úplně všude, jsem si žádné výraznější změny nevšimla. Poslední dobou dostává cca obden symbolicky trochu granulí nebo titěrný kousek chleba, na což se divoce vrhá, ale seno pořád nic moc.
Myslela jsem si, že to bylo špatnou kvalitou sena, proto jsem mu nasušila vlastní ze zahrady, ale je to úplně stejné.
Na veterině jsme byli před pár měsíci a zuby má naprosto v pořádku.
Jako poslední možnost mě napadlo objednat pro a prebiotika, která by měla dorazit v příštím týdnu, ale pokud ani tohle nezabere, tak vážně nevím..
Napadá vás ještě něco?
Děkuji a přeji hezký den.

1.12.2015 20:12
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Upřímně - nenapadá. Mám něco podobného doma, zatím jsme na nic nepřišli. Přisuzuju to tomu, že tři roky žil v králíkárně a senem se zabavoval... teď má atrakci, třípokoják na volno, no proč by ztrácel čas žraním sena, že jo. Je hodně aktivní, takže prostě o seno zájem nemá. Ale ani o žrádlo obecně.

Ad probiotika, řekla bych ti, že je to pitomost, ale... ale. Já je týden podávala. Důvodem bylo to, že ušák měl poškrábanou rohovku, týden dostával antibiotickou mastičku, od ní omatlané chlupy kolem celého oka (jak slzel, stékalo mu to všechno...), no a miláček si to čistil a olizoval. Jak dopadlo jeho trávení... no prostě jsem mu ty probiotika na týden narvala.
Výsledek... po cca 18 dnech (což je doba, kterou mi potvrdili i další lidi) nejen začal žrát víc, i zeleninu... ale i to zmíněné seno.
Nechápu... netroufám si říct, jestli to vůbec má souvislost. Jestli máš náladu, zkus to. Jinak přiznávám bezradnost a jen držím palce.

Ellina

1.12.2015 20:30
Ellina

XXX.XXX.162.155

Mně králíci taky přestali jíst seno... tak jsem jim začala dávat méně krmiva... tak se naučili šetřit krmivem (už nesní celou misku za půl dne) a jíst seno... ale jestliže to u Vás nepomáhá tak nevím co... jedině zkusit smíchat seno s granulemi

1.12.2015 20:33
PumaCZ

XXX.XXX.244.235

Díky za napsání Tvé zkušenosti s probio. Zkusíme a uvidíme.
Ještě jsem zapomněla napsat, že od té doby, co má "dietu", skoro nebobkuje. Záchod už nemusím čistit obden, pouze jednou za dva tři dny. Prostě nežere :( Na druhou stranu si říkám, že kdyby měl opravdu hlad, tak to seno sežere..
Vážně nevím, co s ním.

1.12.2015 22:07
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

PumaCZ napsal(a):
Díky za napsání Tvé zkušenosti s probio. Zkusíme a uvidíme.
Ještě jsem zapomněla napsat, že od té doby, co má "dietu", skoro nebobkuje. Záchod už nemusím čistit obden, pouze jednou za dva tři dny. Prostě nežere :( Na druhou stranu si říkám, že kdyby měl opravdu hlad, tak to seno sežere..
Vážně nevím, co s ním.

Já vím, je to "sranda". Tomu zvířeti to narvat do krku nemůžeš. Já prostě krmím dostatkem zeleniny - jak jsem psala, na králíkovi je dost jasně vidět, že si užívá svobodu a "jiné koníčky"... lítá, značkuje, dokonce k dávce ovsa (dvě lžíce denně) čuchne, užere a jde pryč... a vrací se k ní desetkrát, než j vyluxuje... Donutit ho žrát seno, které ho nezajímá, je utopie. Nevím jak mu vysvětlit, že žrát musí... omezovat mu dávky nebudu, dopadli bychom přesně jak ty, nežral by vůbec nic.
Po těch probiotikách fakt začal seno ukusovat, ne že dost, ale relativně pravidelně a i celkem zaujatě... tak si říkám, aspoň že tak...
Zpátky k té zelenině, tu je mi, narozdíl od sena, ochotný sežrat, takže prostě krmím tím... salát, sem tam kus petržele, čínského zelí... sem tam něco navíc, kousek kopru, fenyklu... to většinou přes noc zlikviduje, takže bobkuje jakž takž normálně.
Nechci prostě riskovat, že mu kvůli "výchově" nějak rozházím střeva... Nějakou tu vlákninu z té zeleniny dostane, podle mě je to o něco lepší než stav, který popisuješ.
Já z toho nejásám, nejsem spokojená... ale taky si nevím rady s lepším nápadem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík