Dobrý den, chci se zeptat v kolika letech samec přestane být plodný, mám čtyřletého, skáče dobře, většinou spadne na bok a zachrochtá, ale 3samice zkouším už od září a pořád nic.Májí tři i někdy čtyři skoky, po týdnu zkouším je dát k samci, bručí a utíkají, ale po 15 dnech si trhají chlupy a staví si hnízdo, když je dám k samci, tak se zvedají až ke stropu a chtějí, dala jsem samicím dietu, seno a málo ovsa, ale nepomáhá to.Děkuji za rady a odpovědi Ira.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je samec v dobré kondici a dobře živen, je plodný až do smrti.Měla jsem samce 11 ti letého, nyní mám 10ti letého a mláďata byla po obou.Problém u nich je trochu s pohybem, už nejsou tak ohební.Nechám je skočit jen jednou.Opět obligátní dieta.Proč?Bylo dokázáno u prasat, když se vyšlechtila na maso s minimem sádla, prasnice špatně zabžezaly a měly málo selat, že vnitří tuk je potřeba pro správnou hormonální činnost.Tak nevím, proč si každý myslí, že hubená zvířata se budou lépe rozmnožovat.Pokud zabiji vyřazenou samici či samce, vždy mají tuku uvnitř dost a přesto problém s rozmnožováním nemají.
Kdyby jste se podívala do starších vláken zjistila by jste, že nejste v tom sama. Né všem ale mnoha chovatelům se od léta nějak nedaří. Dejte jim čas. Já jsem byl na tom obdobně, dvě samice mi zabřezli až na potřetí. Vždy po čtrnácti dnech si postavili hnízdo a nic. Byl to jenom projev říje, nakonec se povedlo, ale obě měli jenom po třech králičatech. Připušteny byli každá s jinym samcem.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
Plodnost samce: v chovu jsou dobrý 2 samci, když jeden není v kondici použijete druhýho / mladého /, jak se říká na starou samici mladého samce. Kontrolní připouštění provádět 2 až 3 den. Doporučuji před připouštěním podat do vody vitamín E a D dle návodu a úspěch je zaručen... Po 14 dnech prohmatem zjistím zda je samice zabřezlá. Malé vrhy v chovu, to je většinou důsledek příbuzenské plemenitby.
Ty malé vrhy v chovu důsledkem příbuzenské plemenitby vám mohu vyvrátit, alespoň u mne. Matky jsou obě kříženky Nb*Kal a jedna byla připuštěna Ča a druhá Bu. Rodiče samic jsou čístí s papírama a to samé samci. K tomu jsem používal ještě samce Vss. Samice se nechali v pohodě připustit a nezabřezli. Když se šprajcne příroda všechny rady jsou marné.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
Příbuzenská plemenitba: to je jeden problém, hodně chovatelů zařazuje do chovu králíky z málo početných vrhů, ani o tom nemusíte vědět.Další věc je dlouhá přestávka mezi vrhy, já zase řeším problém, že musím redukovat počty králičat ve vrhu. Na kříženky F1 používám Vss, Bu a Nč a F1.

Malé vrhy jsou z příbuzenské plemenitby pouze tehdy, jestli se spojují nevhodní jedinci.Pokud se příbuzenská plemenitba umí je přínosem.Pokud ale spojíte samici která má problémy s reprodukcí se samcem se stejným problémem, upevňujete tuto nežádoucí vlastnost, ale jde to i opačně.
napsal(a):
Malé vrhy jsou z příbuzenské plemenitby pouze tehdy, jestli se spojují nevhodní jedinci.Pokud se příbuzenská plemenitba umí je přínosem.Pokud ale spojíte samici která má problémy s reprodukcí se samcem se stejným problémem, upevňujete tuto nežádoucí vlastnost, ale jde to i opačně.
Pokud se spojí nevhodní jedinci tak se Vám narodí "zmetci" i v nepříbuzenské plemenitbě. Ono i jeden chovatel Du používal hojně příbuzenskou plemenitbu a sice měl vysoce bodované kusy, ale časem se mu rodili jen 3-4 mladé s horší životaschopností a váhu měl problém dostat na 10 bodů. Příbuzenská plemenitba jde udělat jeden rok vybrat 1-2 samice a pokud možno sehnat samce ze zahraničí.
Ostatně tento rok jsem koupil samici co se ji rodily jen 3 mladé. Po spojení s mým samcem ze SRN měla 5 mladých a její dcera měla tedka 8 mladých
Nječastější problém vidím, právě v podávání různých přípravků k pomoci zabřeznout a také v připouštění bez ohledu na kondici samice (línání, vedra..), říjí a samotnou ochotu samice přijmout samce, prostě připustit za každou cenu se nevyplácí.
Pokud se objeví problém v exteriéru, zdraví atd. tak jsem tento rok taky odstraňoval samici a celý odchov i když tam byly i 95 b. kusy, ale věřím, že se mi tahle čistka vrátí.
V chovatelství se každý rok nedaří, ale je třeba vydržet a nevzdávat se

ing.panda
napsal(a):
Pokud se spojí nevhodní jedinci tak se Vám narodí "zmetci" i v nepříbuzenské plemenitbě. Ono i jeden chovatel Du používal hojně příbuzenskou plemenitbu a sice měl vysoce bodované kusy, ale časem se mu rodili jen 3-4 mladé s horší životaschopností a váhu měl problém dostat na 10 bodů. Příbuzenská plemenitba jde udělat jeden rok vybrat 1-2 samice a pokud možno sehnat samce ze zahraničí.
Ostatně tento rok jsem koupil samici co se ji rodily jen 3 mladé. Po spojení s mým samcem ze SRN měla 5 mladých a její dcera měla tedka 8 mladých
Nječastější problém vidím, právě v podávání různých přípravků k pomoci zabřeznout a také v připouštění bez ohledu na kondici samice (línání, vedra..), říjí a samotnou ochotu samice přijmout samce, prostě připustit za každou cenu se nevyplácí.
Pokud se objeví problém v exteriéru, zdraví atd. tak jsem tento rok taky odstraňoval samici a celý odchov i když tam byly i 95 b. kusy, ale věřím, že se mi tahle čistka vrátí.
V chovatelství se každý rok nedaří, ale je třeba vydržet a nevzdávat se
To máte pravdu, napsala jsem to dost zjednodušeně, jinak by to bylo na dlouhé psaní.Také někdy použiji příbuzenskou plemenitbu pro vylepšení exteriéru, ale nesmí to být na ůkor zdraví.Podávání různých podpůrných přípravků na zabřeznutí také neuznávám.Ale selekcí se lze dopracovat k jedincům vysoce ohodnoceným a přesto plodným a bez problémů s připouštěním.Tento týden se mně narodila králíčata u samic, prvniček,8 a 9 ks s bodovým hodnocením 96 a96,5b po samci 96b. Rodiče jsou naši odchovanci a v předcích je dalších 9 našich odchovanců.Dokonce je zde použita i ta příbuzenská plemenitba.
Jinak s vámi souhlasím.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
napsal(a):
Malé vrhy: proč spojovat nevhodné jedince, když nevíte co se vám narodí u samic, když spojíte vhodné jedince, body nedělají genetiku...Vitamín E a D není nic proti přírodě.