Dobrý den
Mám dotaz, do kdy nejpozději se projeví různé genetické vady a slabosti jedince? Myslíte že do třetího měsíce už se to dá s téměř 100% jistotou vyselektovat?
Zvažuji první použití vzdálené příbuzenské plemenitby na chovného samce se vzdálenou příbuzenskou plemenitbou (2x tentýž samec ve 4. generaci) na krytí i k některým podobně příbuzným (3x tentýž samec v 5. generaci) než seženu adekvátní náhradu a jde mi o to, kdy je šance udělat finální selekci. - mám kresebné novošlechtění a nic moc šancí sehnat nějakého jiného nějak brzy.
Dle dotazu předpokládám, že chov je papírový... Asi nepotěším, ale například deformace zvukovodu (kořene ucha) se mi u samice projevila asi v 11 měsících. Lednová samice, prošla sítem v 4. měsíci, kdy zabíjím. A kontroluji i ty uši. Prošla 3-4 výstavy včetně CVMK, to jí bylo 8 měsíců. Jak chodila výstavy (od srpna do listopadu), už sem ji nekontroloval, nevím tedy, zda tu vadu udělala třeba v 6 měsících a nevšimli si toho, nebo až opravdu na tom 10 měsíci... Každopádně byla pak na klubové výstavě vyloučena. Vznesl jsem dotaz, posuzovatel ukázal a byla to předpisová deformace zvukovodu.
P.S.2015 byla EV ve Francii, bundesschau v Kasslu, Bohdalov, Přerov, Nitra, bude Lysá. Většina spolkových zemí měla a do února mít bude své zemské výstavy. Sumář plemen a barev bývá na webu www.kleintiernews.de dost často aspoň týden předem k dispozici... Vážně nebylo moc šancí sehnat?
Díky za zkušenost.
No, myslela jsem že taková vzdálená příbuznost nebude snad problém, ale raději to tedy nebudu pokoušet. Jde mi hlavně o zdraví. Nějak to půjde vyřešit, seděla jsem znovu nad rodokmeny a kromě jedné samice mám snad ke každému nějakého jiného samce, i když ne přímo do chovu přínosného, ale na čas než mi odroste ten domluvený jinde se to bude dát.
No, sehnat cokoli problém není, sehnat nějakého kdo mi bude přínosný a bude z NŠ alespoň F1 už je fakt oříšek :) Nějak to vymyslím.
Posílám pozdrav a přání dobré příští sezony v chovu černopesíkatých.
A jaké zakrslíky novošlechtíte? Ono, my máme seojení s našim ženou RK Zma-vev a je skoro pravidlem, že když dovezu modrého či havanovitého, tak nám s F1 samicema rovnou hází i veveráky. Jinak nebylo mým cílem odradit, jen jsem přidal vlastní zkušenost ze spojení kde příbuzenská ani nebyla. Použít příbuzenskou je vhodné pokud má být přínosem a zvážíte rizika. A taky, pokud máte takový stav zvířat, že pokud za 2-4 generace zjistíte, že je to vlivem toho spojení v háji, můžete tu linii vybít bez toho, aniž si tím zrušíte celý chov. Ať se vám daří a povede sehnat žádanou posilu