Takže můj dotaz: do kdy můžu zabít králíka na maso, aby nebylo tuhé a nebylo cítit (u samce). Většinou zabíjím okolo 3 kg živé váhy, jen teď mi tam zůstalo cca 5 ks a přemýšlím o tom, je ještě nechat trochu narůst, protože nemám místo v mrazáku. Ale bojím se toho, aby nebylo pak už maso tuhé nebo cítit, protože nikdy jsme králíky nezabíjeli později než kolem těch 3 - 3,5 kg. Děkuji za rady a zkušenosti.
mi013068

XXX.XXX.155.246
Kdyz vemu extrem tak osmilety samec na svíčkovou v pomalem hrnci zmekl a nesmrděl.přeci to maso nevyhodím.milos.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
čada
napsal(a):
Tak staré (původně chovné) kusy u nás vaříme psům.
To je docela škoda jak psal vyše miloš
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je docela škoda jak psal vyše miloš
Dobre přidavat do klobas atd.
mi013068

XXX.XXX.155.246
Pes ma granule.masu nic neni.jen se musi déle zpracovávat.takova paštika po prechodu na mladsi krev z chovnych samic je vynikajici mozna lepsi než z mladých kusů. jinak zabijim do čtyř měsíců.strýc si běžně vozi ke mě nazabiti na maso až roční.milos.
mi013068

XXX.XXX.155.246
Jěště dodám že mě stačí a chutově vyhovuje kralik do dvou kg.strýcovi mají zabití ke čtyřem kg.a to je pro něj kupa masa a je spokojen.milos.
mi013068

XXX.XXX.155.246
Ano je to mírně znát.nyni mám BO NOS a ves. směs.chutově nam vyhovovali menší plemena ale změna je život.kraliky mam pro radost.a ted mam radost z BO.kdyz je nemam kam dát tak je rozdám přátelům raději než je zabíjet později.nebo se dají péct více okořeněné.závěrem naši starší (do roku) králíci maji tužší maso, ale nejsou ¨'cítit'.milos.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když jsem musela zabít 3letého samce, tak jsem ho naporcovala, mírně osolila, dala česnek, polila olivovým olejem a pořádně jsem maso s olejem prohňácala.Potom jsem ho pokryla hodně tučnou anglickou, pořádně zatížila a zakryté dala na 2 dny do lednice.Pekla jsem pod alobalem.Za 2 1/2 hodiny byl králík krásně upečený a hlavně šťavnatý.Byl vynikající.
Já mám zkušenost, že již 5 měsíční králik je plný sádla a to ne jenom na povrchu ve slabinách a na krku, ale je prorostlé i v mase. Tím ale maso neztrácí na chuti, je sice o něco tužší ale né tak že by se to nedalo jíst a upravit se dá různě. Komu by vadilo vice tuku v mase dá se semlýt a udělat třeba omáčku na špagety nebo sekanou. Břišní blány jsou vinikající na falešnou držkovou. Co se týče zápachu třeba i ročního králika ten neni nikterak silnější než u čtyřměsíčního pokud ho nemáte na prochcané podestýlce. Jestli jich máte více, bylo by dobré aby byl každý zvlášť. Mohli by se prát.
My zabíjíme králíky klidně do půl roku, maso je výborné, lepší než z těch mladých, kdy maso není "vyzrálé".. a staré králíky také dobře spotřebujeme, i 5ti leté samice a samce, trochu je rozporcuji, aby se takový pětikilový králík vešel do hrnce, trochu osolím a pomalu vařím několik hodin doměkka, potom maso od kostí lehce oberu a všechno pomelu + cibule, můžete přidat česnek, smíchám s půl kilem mletého syrového vepřového + pár vajec, pepř, sůl, smíchám, udělám karbanátky, obalím ve strouhánce a takové karbanátky nemají konkurenci!..a jak voní!
Já přidám tip, který jsem použila na staré několikaleté kachny. Peču na 90-95 oC cca 6-8 h podle toho, jestli je to kachna neo kačer. Pozor: nepodlévat, pouze osolit. Po těchto hodinách podlít, případně okmínovat, okořenit a klasicky dopéct cca 1,5 h - u mně ozkoušeno na 175 oC.
Možná by toto šlo u i u králíka. Ty kačeny se dají normálně se zelím nebo obrat do paštiky,
jde to dokonale od kosti.
Dita73.

Starší samice jsou výborné na červeném víně. králíka rozčtvrtím. prošpikuji slaniou, přidám cibuli, mrkev, česnek, šalvěj, tymián, vavřín(bobkový list), osolím a zaliju sladším vínem. Necháte odležet 2-3 dny. Pak vyndám, maso zprudka opeču, dám na pekáč, přidám bylinky a orestovanou zeleninu z nálevu a dám zvolna péct. Podlévám vínem ve kterém byl králík naložen.
Když je králík měkký, vyndám maso, zeleninu dám do hrnce přiliju zbytek vína + cca dvě lžíce rajského protlaku, rozmixuju ponorným mixérem a převařím, přidám vykostěného králíka a s houskovým knedlíkem jsou právě starší kusy vynikající.

Hexa:Tak to připravovali králíka Babica versus Sapík tuším tento týden.Chystám se že vyzkouším, ale nemám moc ráda jídla kde se dává víno.

No vida, na ty nekoukám, ale recept jsem si upravila z kohouta na víně, ke kohoutovi se dostanu málokdy, ale králíků má člověk dost.
Maso staršího králíka určitě není cítit. Je jen trochu tuhé oproti mladým kusům. Pokud je to králík urrčený na zabití a nemůže být poražen v ideálním věku/váze, pak to chce upravit krmnou dávku a zbytečně nefutrovat. Za jedno se prokrmí a za druhé to jde hodně do sádla. Bude se hůř stahovat a řízky z něj budou jak podrážky, ale naložit na svíčkovou, nebo cokoli co má delší proces tepelné úpravy můžete v pohodě.

Já se snažím králíka odblanit, ale nejde mi to tak dobře, že by tam něco nezůstalo.Nikomu to nevadí a mě už vůbec ne.Spíše stáhnu blánu tam, kde je jí hodně a jde to dobře.Jinak se s tím až tak nemazlím a ještě jsem z toho neumřela
napsal(a):
Já se snažím králíka odblanit, ale nejde mi to tak dobře, že by tam něco nezůstalo.Nikomu to nevadí a mě už vůbec ne.Spíše stáhnu blánu tam, kde je jí hodně a jde to dobře.Jinak se s tím až tak nemazlím a ještě jsem z toho neumřela
Díky. Tak jsem si to nějak představoval.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!