Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2016 14:23
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Dobrý den,
Mám problém, že mi začala půlka chovu prskat, žádný bílý hlen jim z nosu nevytéká.Jedná se o čistokrevné králíky.Chci od vás radu, co s tím?Něco už jsem načetl, ale příznivé to vůbec není. Byl rád, kdyby jste mi poradili, čím a jak se toho sviňstva zbavita nemuset králíky porážet, protože půlka chovu když to má, tak je to problém.Je začátek sezòny, všechno už mám okocené, nové kusy by se kupovaly dost špatně.Děkuji za rady, které doufám, že mi pomohou.

18.1.2016 15:46
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Tak to je Bu samice, má 6 mladých, jsou stáří 5 týdnů, ani jeden nefrká, jen jejich matka a půlka chovu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2016 16:10

Nemáte prašnou podestýlku nebo seno? Pokud by to byla pasteurella, tak mladí králíci ji ještě nemají, jen ti starší. Zpočátku ani nemají ten bělavý výtok z nozder, ten se objeví až později. Bohužel je klasika že vypukne v období březosti nebo kojení, zkrátka když je králík něčím oslaben, No přeju vám ať je to tím senem, uvidíte za pár dní.

18.1.2016 16:14
borax

XXX.XXX.91.21

Pokud nechcete zabíjet, dejte kralika do karantény.

Muze to klidne byt z prasneho sena.
Ale pokud je to pastereloza...
Radím usmrtit.

šimon15

18.1.2016 16:16
šimon15

XXX.XXX.132.89

Tak mne pred mesiacom začal prskať jeden kralik ma 3 a pol mesiaca prskal zachvatovo aj 5 6 raz po sebe mal mokry nos a le biely hlien nie bolo my tu radené že ho mám zabiť ale nechal som ho 4 mesiaca a spolu s ostatnými mladymi som ich zabil ked už mali dostatočnú váhu nejaký iny králik sa nenakazil. Ale ked sa nakazí polka chovu ta to už je rozdiel.

18.1.2016 16:21
borax

XXX.XXX.91.21

Burgunsky králík je tak často chovane plemeno...
Sehnat nove kusy by neměl byt problem.

18.1.2016 16:23
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemáte prašnou podestýlku nebo seno? Pokud by to byla pasteurella, tak mladí králíci ji ještě nemají, jen ti starší. Zpočátku ani nemají ten bělavý výtok z nozder, ten se objeví až později. Bohužel je klasika že vypukne v období březosti nebo kojení, zkrátka když je králík něčím oslaben, No přeju vám ať je to tím senem, uvidíte za pár dní.

Děkuji vám všem, jak dlouho mají být v té karantèně?Nebo kdyby mely tu pasterolozu, tak za jakou dobu se to projeví?Děkuji.

18.1.2016 16:25
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

borax napsal(a):
Burgunsky králík je tak často chovane plemeno...
Sehnat nove kusy by neměl byt problem.

Jenže už mám vyšlechtěné takové králíky, které mají na výstavách 94.5-96.5 b.Proto je to moje dlouhá práce, a tak by to byla škoda.

18.1.2016 16:28
borax

XXX.XXX.91.21

Tak to nevím.
Privezene kusy jsem pri zjištění nemoci ihned usmrtil.
A mláďata vakcinoval...
Bylo to to největší svinstvo, které muj chov potkalo!
A to mam více než 20 let zkušeností....

18.1.2016 18:14

Jak rychle se to projeví, to vám asi nikdo neřekne. U těch co kýchají se udělá ten hlen a mají mokré přední nohy, jak se snaží očistit. To je celkem klasický příznak, takové zabít. Problém je, že to má většina králíků v sobě, podobně jako kokci, ale neprojeví se to dokud nemají nějakou zátěž. Snad je to ze sena nebo slámy i tak to musíte řešit, protože ten prach může pasteurellu spustit. Teď by poznal jen veterinář z výtěru.

18.1.2016 18:16
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Ok, děkuji.Seno mám usušenou pampelišku i s chmířím.tak nevím?

18.1.2016 18:32
Stanislav38

XXX.XXX.224.50

Malochovatel9 napsal(a):
Dobrý den,
Mám problém, že mi začala půlka chovu prskat, žádný bílý hlen jim z nosu nevytéká.Jedná se o čistokrevné králíky.Chci od vás radu, co s tím?Něco už jsem načetl, ale příznivé to vůbec není. Byl rád, kdyby jste mi poradili, čím a jak se toho sviňstva zbavita nemuset králíky porážet, protože půlka chovu když to má, tak je to problém.Je začátek sezòny, všechno už mám okocené, nové kusy by se kupovaly dost špatně.Děkuji za rady, které doufám, že mi pomohou.

Pozdravujem. Pravdepodobne sa jedná zatiaľ iba o neinfekčnú nádchu ak máte veľa králikov v jednom kotci, zvýšená vlhkosť vzduchu, zle sa to odvetráva, dole sa hromadí čpavok. Dráždi to potom dýchacie cesty. Ale pozor môže to prejsť na infekčnú, až do pasteurel! Zmenšiť počet králikov na plochu ustajnenia, skúste dať supervit S do vody prášok, alebo ak náhodou máte tak tobolku vit. A rozmáčknite ten olej na krmivo, alebo do vody zatiaľ a uvidíte ako to pôjde ďalej.

18.1.2016 19:56
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Děkuji, mají to chovní, ale ti jsou sami v kotci.

18.1.2016 20:39
Stanislav38

XXX.XXX.224.50

Malochovatel9 napsal(a):
Děkuji, mají to chovní, ale ti jsou sami v kotci.

...no vždy sa začína od najjednoduchších úkonoch. Počkať 2 dni ak by tiekol sekrét tak sa musí ihneď ďalším krokom postupovať. Záleží na hodnote materiálu a koľko do toho chcete investovať.

18.1.2016 20:48

Pokud se ukáže sekret, je na vás zda si to necháte potvrdit veterinářem, hlavně na nic nečekejte a ty napadené pobijte. Léčba není a to kýchání je nejmenší problém, při pasteurelle se mohou králíkům dělat pod kůží a na vnitřních orgánech hnisavé abcesy, určitě to najdete vyfocené na internetu a ujišťuju vás že v reálu je to ještě strašnější než ty fotky. Nám se to objevilo v chovu jednou před pár lety a bylo to hrozný.

18.1.2016 20:58
Stanislav38

XXX.XXX.224.50

Pokud se ukáže sekret, je na vás zda si to necháte potvrdit veterinářem, hlavně na nic nečekejte a ty napadené pobijte. Léčba není a to kýchání je nejmenší problém, při pasteurelle se mohou králíkům dělat pod kůží a na vnitřních orgánech hnisavé abcesy, určitě to najdete vyfocené na internetu a ujišťuju vás že v reálu je to ještě strašnější než ty fotky. Nám se to objevilo v chovu jednou před pár lety a bylo to hrozný.

Tak to bez analýzy z labáku nemáme, to by sme mohli povedať celkovo že ak kýchajú tak ak sú niekde blízko pri ostatných králikov tak frkaním "nakazia" všetko pretože sa to hlavne šíri kvapôčkovou infekciou. Každopádne áno, dať to niekde aby sa to nejako nešírilo tým kýchaním, zatiaľ o nič neide. Neideme liečiť pasteurel, pretože nevieme či ju ma.

18.1.2016 21:18
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

20.1.vám dám vědět, sám jsem zvjedaví, co to je.Kdyby i 20.1.jen kýchali a byl by jejich stav lepší tak, co myslíte, nemohla by to být obyčejná rýma?Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 21:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
20.1.vám dám vědět, sám jsem zvjedaví, co to je.Kdyby i 20.1.jen kýchali a byl by jejich stav lepší tak, co myslíte, nemohla by to být obyčejná rýma?Děkuji.

Neposluchejte ho a zabijte to dělate kraliky na vystavy a tohle se vam muže objevit když budou na vystavě. A co potom. Víte kolik vas to bude stat. za to si koupíte noveho. Postupně to přejde v paster. Fakt hodně riskujete.

18.1.2016 21:48
rabbit

XXX.XXX.11.150

Svůj chov bych určitě nevytloukl na základě anonymní diskuse na ifauně. Tyto názory může chovatel brát jako indicie jakým směrem se ubírat. V takovém případě je návštěva veteriny nejlepší a nejspíš i nejlevnější řešení.
Když to přeženu, dalo by se říct že vyřadíte současné, nakoupíte nové. Budete mít podezření na problém a tady v diskusi opět poradí zabít. Takto se dá strávit spousta chovatelských let

18.1.2016 21:59
borax

XXX.XXX.91.21

rabbit napsal(a):
Svůj chov bych určitě nevytloukl na základě anonymní diskuse na ifauně. Tyto názory může chovatel brát jako indicie jakým směrem se ubírat. V takovém případě je návštěva veteriny nejlepší a nejspíš i nejlevnější řešení.
Když to přeženu, dalo by se říct že vyřadíte současné, nakoupíte nové. Budete mít podezření na problém a tady v diskusi opět poradí zabít. Takto se dá strávit spousta chovatelských let

Ta rada pro radikální řešeni je z toho důvodu, že nemoc NENÍ léčitelná.
A je vysoce infekční.Nemá smysl riskovat ztrátu celého chovu.
Rozhodnutí je samozřejmě vždycky na chovateli...

18.1.2016 21:59
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Neposluchejte ho a zabijte to dělate kraliky na vystavy a tohle se vam muže objevit když budou na vystavě. A co potom. Víte kolik vas to bude stat. za to si koupíte noveho. Postupně to přejde v paster. Fakt hodně riskujete.

Děkuji všem za rady, jenže zabít půlku chovu, raději ještě počkám a uvidím.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

rabbit napsal(a):

Ale no tak Víme jak je to myšleno, jde o nějake kusy a hlavně samec.

18.1.2016 22:01
iginkol

XXX.XXX.224.50

Odkedy sa chovajú králiky hyplus a hyla ako pozerám že máš uvedené v profile na výstavy. ? Pekne zas pozerám ideš odrbkávať ? Tak si radšej uprav profil Joj prepáč ty si od fan klubu hyla Možno ozaj budeš aj vystavovať

18.1.2016 22:08
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

borax napsal(a):

Ta druhá polovina chovu může být třeba taky už nakažená, takže, raději počkám.Nebo to mohu PRO JISTOTU zabít vše.Jak si mohu být jistý, že ti co to dnes nemají nemohou byt chiceni a do par dni zacnou take prskat?

18.1.2016 22:09
rabbit

XXX.XXX.11.150

borax napsal(a):

Jen pokud je " Vaše" diagnóza spravná.

18.1.2016 22:12
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

rabbit napsal(a):
Jen pokud je " Vaše" diagnóza spravná.

Je zde i možnost, že je to z sena, ale nevím?Uvidím za pár dní.

18.1.2016 22:14
rabbit

XXX.XXX.11.150

Ale no tak Víme jak je to myšleno, jde o nějake kusy a hlavně samec.

Neradím, píšu jak bych postupoval já. Třeba v mém případě když srovnám cenu chovných a cenu veteriny rozhodnutí je jasné.
Tím nechci říct že by veterinář nedospěl ke stejnému závěru jako třeba vy

18.1.2016 22:17
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

No uvidíme, sám nevím .

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
Ta druhá polovina chovu může být třeba taky už nakažená, takže, raději počkám.Nebo to mohu PRO JISTOTU zabít vše.Jak si mohu být jistý, že ti co to dnes nemají nemohou byt chiceni a do par dni zacnou take prskat?

Muže a taky nemusí. ale čím dele tam budou nakažení tím větší riziko je. Nemate šanci to vylečit jen to uklidníte,.Ja s tím mam už zkušenosti a nemate šanci.Bjeví se vam to vždy když bude vysoka vlkost, prašnosta nebo vysoka teplota v letě a postupně se to bude zhoršovat až ten hlen uvidíte a pak už bude pozdě něco zachranovat..

18.1.2016 22:23
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Jenže tím pádem nemám samce, nevíte, kdy bude nejaka vystava ve zlinskem kraji?

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

rabbit napsal(a):
Neradím, píšu jak bych postupoval já. Třeba v mém případě když srovnám cenu chovných a cenu veteriny rozhodnutí je jasné.
Tím nechci říct že by veterinář nedospěl ke stejnému závěru jako třeba vy

Dospěje k tomu že ho začne lečit a začne se pěkně stenčovat peněženka na chvíli se to uklidní a pak se to objeví zase a zase peníze A hlavně se to muže objevit zrovna když budou kralici na vystavě. Až to dojde do stadija pasterily a začnou mít problemi i samice.

18.1.2016 22:30

Pasteurelózu nemá cenu léčit a to říkám jako veterinář. Jo, když to někdo chce, fajn, je to pěkná kasička, ale neřeší to nic, i po přeléčení se choroba při jakémkoliv oslabení či stresu vrátí (zima, připouštění, březost, kojení...)

A zároveň platí, že bezpříznakovým nosičem pasteurel je většina králíků. Tak to prostě je. Králíky, ze kterých nelze vykultivovat pasteurelu, mají jen ve speciálních laboratorních chovech. Jinak je to všude. A v tom je celé kouzlo. Normál králík neonemocní. Normál králík v nevhodných podmínkách může onemocnět. Chcípák onemocní. A vnímavost k nemoci je genetická.

Takže, pokud máte dobré podmínky chovu a králíka, co má rýmu, pryč s ním. Selekce na zdraví se ve finále vyplatí mnohem více než selekce na umístění z výstav.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Pasteurelózu nemá cenu léčit a to říkám jako veterinář. Jo, když to někdo chce, fajn, je to pěkná kasička, ale neřeší to nic, i po přeléčení se choroba při jakémkoliv oslabení či stresu vrátí (zima, připouštění, březost, kojení...)

A zároveň platí, že bezpříznakovým nosičem pasteurel je většina králíků. Tak to prostě je. Králíky, ze kterých nelze vykultivovat pasteurelu, mají jen ve speciálních laboratorních chovech. Jinak je to všude. A v tom je celé kouzlo. Normál králík neonemocní. Normál králík v nevhodných podmínkách může onemocnět. Chcípák onemocní. A vnímavost k nemoci je genetická.

Takže, pokud máte dobré podmínky chovu a králíka, co má rýmu, pryč s ním. Selekce na zdraví se ve finále vyplatí mnohem více než selekce na umístění z výstav.

Souhlas

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
Jenže tím pádem nemám samce, nevíte, kdy bude nejaka vystava ve zlinskem kraji?

Podívejte se na faune někde jsem tam vyděl Inzerat. Ted vam to potvrdila i veterinařka ja už jsem vam říkal že ma jít pryč.

18.1.2016 22:45
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Podívejte se na faune někde jsem tam vyděl Inzerat. Ted vam to potvrdila i veterinařka ja už jsem vam říkal že ma jít pryč.

Asi i s půlkou chovu.Jak poznám, po jaké době, že ta druhá polovina chovu je zdravá či ne?

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
Asi i s půlkou chovu.Jak poznám, po jaké době, že ta druhá polovina chovu je zdravá či ne?

To je těžke ale nemusí byt vubec zasažení, mohou byt OK jen ta pulka to odnese. Probírali jsme to tak sežente to jak jsme se bavily to by vam mělo hodně pomoci u te druhe pulky. Ja vím je to hodně a chapu vas ale fakt se vam snažím pomoci. Nemam duvod tady střílet něco od boku.

18.1.2016 22:52
rabbit

XXX.XXX.11.150

Dospěje k tomu že ho začne lečit a začne se pěkně stenčovat peněženka na chvíli se to uklidní a pak se to objeví zase a zase peníze A hlavně se to muže objevit zrovna když budou kralici na vystavě. Až to dojde do stadija pasterily a začnou mít problemi i samice.

Nic takového netvrdím. Napsal jsem že u tak zásadních rozhodnutí jako je vybití chovu se poradím s veterinářem. Ten určí diagnózu a podle toho se zařídím. Možná mám štěstí na veta.
To samé rozhodnutí určitě neudělám po diskusi na ifauně

18.1.2016 22:52
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Ok, děkuji, jenže samice co frkaji maji mlade, co s nimi, pockat?nebo ne?

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 22:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

rabbit napsal(a):
Nic takového netvrdím. Napsal jsem že u tak zásadních rozhodnutí jako je vybití chovu se poradím s veterinářem. Ten určí diagnózu a podle toho se zařídím. Možná mám štěstí na veta.
To samé rozhodnutí určitě neudělám po diskusi na ifauně

Ja vím že to netvrdíte, to tvrdím ja ano jsou to tvrda a radikalní ale nic jineho nezbyva.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2016 23:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
Ok, děkuji, jenže samice co frkaji maji mlade, co s nimi, pockat?nebo ne?

Samice jsou na odpis ale pulka těch mladych muže byt ok. Většinou sem nechal mlade až do doby kdy začaly už někde kolem 35 dne a pak jsem je začal likvidovat a cca pulka byla v pohodě a ty jsem použil do chovu a nikdy se to u nich neprojevilo. Rozhodnutí je na vas.

19.1.2016 12:41
dury

XXX.XXX.246.71

Malochovatel9 napsal(a):
Dobrý den,

Já být na Vašem místě, tak bych takto zásadní věc neřešil zde. Zašel bych za veterinářem a ten by si jistě věděl rady co s tím máte dělat. Rady zde, je jako střílet od boku.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2016 13:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

dury napsal(a):
Já být na Vašem místě, tak bych takto zásadní věc neřešil zde. Zašel bych za veterinářem a ten by si jistě věděl rady co s tím máte dělat. Rady zde, je jako střílet od boku.

Už jste se s tím někdy setkal, no jestli ne tak budte jenom rad.

19.1.2016 14:04
dury

XXX.XXX.246.71

Skutečně jsem se s tím za 40 let co chovám králíky nesetkal. Jsem tedy rád, ale řešil bych to tak jak jsem napsal. Zde nikdo odborně neporadí a ani nemůže. Jsou to vždy jen pouhé dohady.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2016 14:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

dury napsal(a):
Skutečně jsem se s tím za 40 let co chovám králíky nesetkal. Jsem tedy rád, ale řešil bych to tak jak jsem napsal. Zde nikdo odborně neporadí a ani nemůže. Jsou to vždy jen pouhé dohady.

Ale jo at si dojde k vet. ja proti tomu nic nemam jen se přesvědčí že jsem měl pravdu. Kdyby kralik frkal bez vytoku tak je to jen podraždění ze sena ale pokud ma vytok z nosu tak je to jas ne a tomu odpovídají dvě nemoci Infekční ryma a paterila. Pane a fakt neradím na zakladě nejakych dohadu. ja stím mam zkušenosti a pěkne jsem si to vyžral a ne jenom jednou a to když jsem si přivezl samice do chovu. A mužu vam říci že mě to psychycky pokladalo Nešlo mi o peníze ale když jsem viděl ty samice, no hruza. A nemyslete si ja mam chov pod vet dohledem.Takže jsem tady měl hned vet. a to jsem si dovezl i svrab. Po konzultaci s vet. jsem se rozhodl vše zlikvidovat. A nakoupit nove.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2016 14:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ale jo at si dojde k vet. ja proti tomu nic nemam jen se přesvědčí že jsem měl pravdu. Kdyby kralik frkal bez vytoku tak je to jen podraždění ze sena ale pokud ma vytok z nosu tak je to jas ne a tomu odpovídají dvě nemoci Infekční ryma a paterila. Pane a fakt neradím na zakladě nejakych dohadu. ja stím mam zkušenosti a pěkne jsem si to vyžral a ne jenom jednou a to když jsem si přivezl samice do chovu. A mužu vam říci že mě to psychycky pokladalo Nešlo mi o peníze ale když jsem viděl ty samice, no hruza. A nemyslete si ja mam chov pod vet dohledem.Takže jsem tady měl hned vet. a to jsem si dovezl i svrab. Po konzultaci s vet. jsem se rozhodl vše zlikvidovat. A nakoupit nove.

Kdyby jste viděl co ty dvě bestie dokažou tak by jste to začal řešit hned radikalně.Pasterila je ještě horší ta zaživa kralikovi rozežíra plice až je z nich kaše jak jogurt. a nepřeju to nikomu.

19.1.2016 14:51
dury

XXX.XXX.246.71

V tomto jsem s Vámi zajedno.

19.1.2016 15:38
borax

XXX.XXX.91.21

Kdyby jste viděl co ty dvě bestie dokažou tak by jste to začal řešit hned radikalně.Pasterila je ještě horší ta zaživa kralikovi rozežíra plice až je z nich kaše jak jogurt. a nepřeju to nikomu.

Jardagin má naprostou pravdu.
Je to pěkný svinstvo...a ja jsem byl u dobrého veterináře....
Dal mi radu zdarma.Usmrtit a to ihned.

Asi by jste měl odstavit nemocne samice od mláďat co nejdříve.
Přenos na mláďata do určitého veku není možný!
Samice ukončit a mláďata naočkovat ( je to dost drahý ).
Vakcina se jmenuje Pasorin od Biovety.

19.1.2016 18:14
makro

XXX.XXX.128.85

Doporučujem vakcinovanie všetkých králikov Pasorinom Ol.

19.1.2016 18:37
makro

XXX.XXX.128.85

makro napsal(a):
Doporučujem vakcinovanie všetkých králikov Pasorinom Ol.

V 4roch týždnoch - 0,5 ml; v 7mych 1ml; v 10tych 1 ml; potom raz za 6 mesiacov. Doporučujem aj preočkovať všetky chovné t.j.1ml a o 3 týždne zasa 1ml, potom raz za 6 mesiacov.

Rada ako niečo zachrániť, ak máte cenného králika s chorobou či už 1,0 alebo 0,1 a chcete zdravé mladé po nich:

1. karanténa chorého od ostatných

2. vakcinácia všetkých králikov podľa hore uvedeného, imunita nabehá približne za 14 dní a viac

3. pred párením chorého jedinca a zdravého(zdravého iba ak sa mu vytvorila imunita po očkovaní), prípadne oboch chorých posilniť imunitu prípravkami na báze vitamínov, doporučujem Supervit S multivitamín alebo iné ako rabbitin, optimin a pod...

4. pred a po okotení zasa doporučujem posilniť samicu hore uvedenými vitamínami

5. očkovať podľa hore uvedených schém, t.j. v 4 a 7 týždňoch

6. odstaviť mladé v 7 týždni ale už po očkovaní pasorinom, t.j. jeden alebo dva dni, kvôli stresu z očkovania, lepšie znášajú

7. sledovať do dospelosti či sa prejaví choroba alebo nie(nemala by sa prejaviť), selekcia chorých

8. potencionálne zdravé králiky umiestniť len v 100% kotercov kde sme nemali choré jedince, prípadne dlhodobá dezifekcia chovného priestoru viac krát za sebou, doporučujem prípravky na báze chloramidu, tiež oheň

9.dlhodobé očkovanie chovných zvierat t.j.2-3roky(Ja očkujem daným prípravkom stále z dôvodu, že na výstavách sa stretávam s bárs čím, niekedy je to hrôza sledovať, nebudem to riskovať kvôliva 10Eurám)

10. to najdôležitejšie je dlhodobá karanténa a sledovanie nových králikov určených do chovu

11. choroba sa väčšinou prejaví po stresových udalostiach, viac info nájdete na nete alebo mojej stránke

To je asi všetko, čo by sa malo urobiť, prípadne ak ma niečo napadne tak ešte pripíšem. Inak túto radu, plus dáke vylepšenia som dostal od starého chovateľa NOS, ktorý si takto priniesol chorobu z Nemecka a Rakúska a zachránil si chov týmto spôsobom.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2016 18:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

makro napsal(a):
V 4roch týždnoch - 0,5 ml; v 7mych 1ml; v 10tych 1 ml; potom raz za 6 mesiacov. Doporučujem aj preočkovať všetky chovné t.j.1ml a o 3 týždne zasa 1ml, potom raz za 6 mesiacov.

Rada ako niečo zachrániť, ak máte cenného králika s chorobou či už 1,0 alebo 0,1 a chcete zdravé mladé po nich:

1. karanténa chorého od ostatných

2. vakcinácia všetkých králikov podľa hore uvedeného, imunita nabehá približne za 14 dní a viac

3. pred párením chorého jedinca a zdravého(zdravého iba ak sa mu vytvorila imunita po očkovaní), prípadne oboch chorých posilniť imunitu prípravkami na báze vitamínov, doporučujem Supervit S multivitamín alebo iné ako rabbitin, optimin a pod...

4. pred a po okotení zasa doporučujem posilniť samicu hore uvedenými vitamínami

5. očkovať podľa hore uvedených schém, t.j. v 4 a 7 týždňoch

6. odstaviť mladé v 7 týždni ale už po očkovaní pasorinom, t.j. jeden alebo dva dni, kvôli stresu z očkovania, lepšie znášajú

7. sledovať do dospelosti či sa prejaví choroba alebo nie(nemala by sa prejaviť), selekcia chorých

8. potencionálne zdravé králiky umiestniť len v 100% kotercov kde sme nemali choré jedince, prípadne dlhodobá dezifekcia chovného priestoru viac krát za sebou, doporučujem prípravky na báze chloramidu, tiež oheň

9.dlhodobé očkovanie chovných zvierat t.j.2-3roky(Ja očkujem daným prípravkom stále z dôvodu, že na výstavách sa stretávam s bárs čím, niekedy je to hrôza sledovať, nebudem to riskovať kvôliva 10Eurám)

10. to najdôležitejšie je dlhodobá karanténa a sledovanie nových králikov určených do chovu

11. choroba sa väčšinou prejaví po stresových udalostiach, viac info nájdete na nete alebo mojej stránke

To je asi všetko, čo by sa malo urobiť, prípadne ak ma niečo napadne tak ešte pripíšem. Inak túto radu, plus dáke vylepšenia som dostal od starého chovateľa NOS, ktorý si takto priniesol chorobu z Nemecka a Rakúska a zachránil si chov týmto spôsobom.

Makro sory ale nemocne neočkovat jen se to rozjede ještě více. Pokud očkovat tak jen zdrave kusy. Ty nemocne to dorazí. A jde o to jestli to je paste.a nebo infekční ryma.

19.1.2016 18:52
makro

XXX.XXX.128.85

Makro sory ale nemocne neočkovat jen se to rozjede ještě více. Pokud očkovat tak jen zdrave kusy. Ty nemocne to dorazí. A jde o to jestli to je paste.a nebo infekční ryma.

Hej to je pravda, na to som zabudol.

19.1.2016 18:54
lubikol

XXX.XXX.255.250

Ale kdyz naockuje i ty nemocne -pokud nejdou poznat ze jsou nakazeni, tak si vycisti alespon chov od tech nakazenych, ne?

Neregistrovaný uživatel

19.1.2016 18:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

makro napsal(a):
Hej to je pravda, na to som zabudol.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2016 19:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

lubikol napsal(a):
Ale kdyz naockuje i ty nemocne -pokud nejdou poznat ze jsou nakazeni, tak si vycisti alespon chov od tech nakazenych, ne?

To je těžke takhle říci muže a nemusí jde o to jestli to je paterila a nebo infekční ryma. Ta ma slabší pruběh. a těžko se pozna od pasterily.Ted myslím na začatku.Infekční se lečí penicilinem.streptomycin a oxymykoin. A podaním vitamínu A, E, C Pokud by naočkoval ted ty zdrave tak by je mohl zachranit ale ty nemocne nemají žadnou šanci.

20.1.2016 06:36
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Děkuji, ještě se chci zeptat, do jakehojakeho věku jsou kralici mladi pred pasteurolozou ochraneni?Děkuji.

20.1.2016 16:21
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Tak to vypadalo včera.Co myslite?Kdyby to bylo senem, tak už by to neměl mít, protože seno už jsem změnil.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2016 16:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
Tak to vypadalo včera.Co myslite?Kdyby to bylo senem, tak už by to neměl mít, protože seno už jsem změnil.

Z te fotky je to špatně poznat a mají mokrou. U sena vam pšikne ale na sucho, pokud je zdraví.

20.1.2016 17:33
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Bílý hlen mu ještě nevitéká.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2016 18:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Malochovatel9 napsal(a):
Bílý hlen mu ještě nevitéká.

To nebude hned a mají pořad mokrou.Na bíly hlen se to změní postupně.

24.1.2016 15:13
danilo

XXX.XXX.51.143

Treba ihneď zavakcínovať králiky proti pasteruelóze a tie čo kýchajú treba ihneď vyradiť z chovu, zabiť .
Každý králik má v sebe túto baktériu a vždy je niečo spúšťačom napr. prachové seno, samice keď koja, zmena prostredia, vlhko a pod..
tu je link: http://www.nos-liptov.sk/inpage/pasteureloza-kralikov-745/

S pozdravom

Daniel.

24.1.2016 19:33
Michal NoS

XXX.XXX.230.119

Malochovatel9 napsal(a):

Ja som cca 1 mes dozadu všimol u jedneho samca nejaký výtok z nosa, ihned som išiel k veterinárovi a samec mal zapalene horne dychacie cesty nie dolné, tak som cca 14 dní chodil na injekcie a antibiótika a bol v karantene a 2 týdnoch je úplne v pohode.Ak by som došiel neskor mohlo by to prejst na pasteru..
Najlepšie je ho zobrat na veterinu a bud jedne kus poriadne prešetrit a budete vediet.
JA som dal cca do 18 eur za antibiotika.
Byt vami zoberiem a prevakcinujem proti pastere..

Koela

25.1.2016 17:36
Koela

XXX.XXX.100.39

Dobrý den prosím neví někdo zda je tato nemoc přenosná i na psy?

25.1.2016 17:40

Koela napsal(a):
Dobrý den prosím neví někdo zda je tato nemoc přenosná i na psy?

Ne.

25.1.2016 21:00
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Dnes už je to lepší .Dírky mají skoro suché .Dopuručil mi veterinář Baitril.Říkal, že se vyléčí, tak uvidím.Co myslíte?

25.1.2016 21:02
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Malochovatel9 napsal(a):
Dnes už je to lepší .Dírky mají skoro suché .Dopuručil mi veterinář Baitril.Říkal, že se vyléčí, tak uvidím.Co myslíte?

Antibiotika Baytril.

25.1.2016 21:56
borax

XXX.XXX.91.21

Malochovatel9 napsal(a):
Antibiotika Baytril.

Potlačení symptomů nemoci nemusí znamenat její vyléčení.
Jen, aby jste se neradoval predčasně...
Dělal veterinář rozbor sekretu?

25.1.2016 22:02

Malochovatel9 napsal(a):

Jestli je to pasteurelóza, tak po antibioticích možná nebudou prskat 14 dní. Nebo měsíc. Nebo třeba i tři měsíce.

Ale dříve či později zase prskat budou.

26.1.2016 06:51
Malochovatel9

XXX.XXX.35.159

Ne, meli jen inf.rymu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík