Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Waca159

23.1.2016 14:31
Waca159

XXX.XXX.133.18

Dobrý den chtěl bych se zeptat jak se dá vyléčit svrab u belgického obra. Prosím o radu děkuji předem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2016 14:45

Jedná se o svrab v uchu? Pokud ano stříkněte mu do uší arpalit, ale musíte to několikrát zopakovat. Také můžete použít Ivomec, nám ho dal veterinář v injekci a kapali jsme ho do uší, ale arpalit fungoval stejně dobře. Také musíte samozřejmě vydesifikovat kotec.

Waca159

23.1.2016 15:24
Waca159

XXX.XXX.158.237

Ano v uchu. A musí se to nějak vytirat? A jaká je prevence děkuji za odpověď.

23.1.2016 15:42

Nic jsem nevytírala, zkrátak nastříkat arpalitem, já to dělala 2x týdně po dobu14dnů a byl pryč. Tím Ivomecem jsme to dělali jednou, ale musí vám ho dát veterinář a musíte napřed olejem odstranit strupy.
Prevence, tak s tou nevím, svrab roznáší kočky, myši a nevím co ještě. My máme seno volně na půdě a neumím si představit jak tam zabráním v přístupu ostatním zvířatům, zkrátka se u nás jednou za několik měsíců vždycky objeví. Králíky pravidelně kontroluju a vždycky hned léčím a desinfikuji kotec, na nic lepšího jsem nepřišla.

24.1.2016 15:00
danilo

XXX.XXX.51.143

Je to veľmi nebezpečné ochorenie.Prenáša sa veľmi ľahko z nakazeného králika na ďalšieho.Keď máte ušný svrab v chove tak buď pravidelne robiť kontroly chovu a ihneď liečiť, alebo tá lepšia varianta je ihneď postihnuté zviera zabiť´a vždy vydezinfikovať komplet všetky chovné zariadenia.Ináč sa ušného svrabu v chove nezbavíte.

S pozdravom

Daniel.

24.1.2016 16:29
burgund6

XXX.XXX.33.7

danilo napsal(a):
Je to veľmi nebezpečné ochorenie.Prenáša sa veľmi ľahko z nakazeného králika na ďalšieho.Keď máte ušný svrab v chove tak buď pravidelne robiť kontroly chovu a ihneď liečiť, alebo tá lepšia varianta je ihneď postihnuté zviera zabiť´a vždy vydezinfikovať komplet všetky chovné zariadenia.Ináč sa ušného svrabu v chove nezbavíte.

S pozdravom

Daniel.

Co to tady melete, svrab je vcelku dobře léčitelný, není třeba králíka ihned zabíjet.

Waca159

24.1.2016 20:44
Waca159

XXX.XXX.168.74

Jo a je to nějak přenosné můžu to nějak přenést já sám? Děkuji všem za odpověď už to léčím. jelikož jsem měl obavy tak jsem ihned zajel k veterináři a vše my vysvětlil a dal mi na to kapky děkuji za radu..

26.1.2016 08:30
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Ušní svrab jsem si jednou, asi před 20ti lety "koupila" se samcem činčily velké a zjistila jsem to až pozdě, když už mi nakazil i ostatní samice, tak jsme zabojovali Ivomecem, arpalitem i olejem a svrab to vzdal! od té doby jsme ho u králíků nikdy neměli! ale naočkovali jsme všechny kočky Ivomecem, u kterých se to také objevilo a stále je kontroluji, musí občas ukázat ouška! u králíků je jediná prevence - při koupi králíka hned sahám hluboko do ucha, jestli tam nejsou šupinky po svrabu, už se mi to nejedenkrát vyplatilo a zadruhé, nepřipouštím cizí samice známým, kteří v rámci úspor za krmení, samce chovat nechtějí! opět špatná zkušenost, známý přišel se samicí a měla PLNE´uši, snad až po okraj, strupů svabu! tak jsem také skončila s cizím připouštěním! takže prevence je celkem jednoduchá, ale stále kontrolovat i kočky!

26.1.2016 19:50

Bohužel, sousedovi kočky neodhyzím.

26.1.2016 19:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bohužel, sousedovi kočky neodhyzím.

To ale dělat nemusíte.

Kočičí ušní svrab: Otodectes cynotis
Králičí ušní svrab: Prosoptes cuniculi

Je to jiné zvířátko, i když dělá podobnou nemoc. Psoroptes parazituje pouze na králíkovi a Otodectes sice přeleze i na psa, fretku nebo třeba lišku, ale na králíka ne.

27.1.2016 01:21
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Bodlinko, děkuji za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší, i když upřímně řečeno, jsem se kočičím svrabem ve spojitosti s králíky nikdy nezabývala, byla to jen reakce na otázku kočičí svrab v seně a králíci? takže všichni, co mají v seně kočky s ušním svrabem, mohou klidně spát, králíci to od nich ze sena nedostanou!

27.1.2016 05:37

No vida, já vždycky slyšela že to přenáší kočky, teď jsou čistí, nikomu už připouštět nechceme tak snad bude klid. Díky.

27.1.2016 08:10
horal

XXX.XXX.58.226

Jenom malá poznámka. Nikdy jsem nečetl aby někdo psal že se králik nakazí kočičím svrabem. Pokaždé tam bylo, že kočka je možný přenašeč svrabu. To je ostatně i sám chovatel, kdy sahá na nakažené zvířata a pak na zdravé. Zákožka dokáže dlouho žít i bez potravy třeba v prašném seně.

28.1.2016 21:30
Rotvik

XXX.XXX.190.86

Většinou stačí vytírat postižené ucho obyčejným stolním olejem, vatou na špejli

Přidejte reakci

Přidat smajlík