Předčasný odstav mladých

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2016 11:33
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý den milí králíkáři, způsobila jsem si vlastní blbostí problém a teď mezi sypáním popela na hlavu přemýšlím, jak to alespoň trochu napravit. Stalo se mi toto: samice Čč si večer 20.1. začala stavět hnízdo, měla se okotit 21.1, takže to by bylo v pohodě. Bohužel si začala dělat hnízdo v jeslích, tomu jsem chtěla zabránit, protože už to jednou udělala, pak tam nemohla pořádně kojit a do týdne bylo po vrhu. Takže jsem jí okamžitě zamezila přístup do jeslí, přidala seno a nechala v klidu. Ráno nikde ani chlup, ve dvou rozích králíkárny byly dolíky, ale bez sena, bez srsti, bez mladých. Pak jsem kontrolovala kotec při každém krmení až do 23.1., kdy byla samice zjevně v říji. Myslela jsem, že prostě mladé po tom vyrušení asi roztahala a sežrala. Nechala se ukázkově 3x připustit. Včera jsem šla kydat kotce, měli opravdu už hodně vysokou podestýlku cca 15 cm, jak mrzlo, tak jsem jim nekydala, jen přistýlala čistou slámu. Jak jsem zabořila motyku do podedstýlky, vyhrábla jsem pelech veprostřed kotce plný mladých, který byl svrchu dokonale udupaný, vypadalo to jako nora divokého králíka nebo zajíce, kterou si samice vždy odhrabe, nakojí a zase zamaskuje. Teď ale přemýšlím, co dál. Počkat, až bude mít samice další mladé a tento vrh zlikvidovat a nechat ji dochovat ty první mladé?. To je mi docela proti srsti. Nebo první mladé odstavit třeba 25. den, kdy už trochu baští seno, vločky, případně mohu přidat granulované sušené mléko pro králíky?. Mohla bych je odstavit do kotce s přepážkou z pletiva a vedle nechat samici s novým vrhem, aby na ni alespoň viděli. No podojila jsem to... Co byste dělali vy?

26.1.2016 12:11
burgund6

XXX.XXX.33.7

Stane se.Hlavně to řešte v klidu.Ono i když byla ukázkově připuštěná, tak není jisté, že je březí.Pokud březost poznáte podle chování samice nebo pohmatem po čtrnácti dnech, tak mladé odstavíte.Jestli březí nebude, tak je necháte spolu.

26.1.2016 12:11
borax

XXX.XXX.91.21

Vždyť Vy ta mláďata můžete nechat u samice az do dalšího porodu.
Takže až 30 dnu.
Samici kupte granule pro březí a kojící samice, Rabitin ( vitamin do vody ).
A buďte v klidu.To co jste udělala se stane i profikovi!

26.1.2016 12:13
burgund6

XXX.XXX.33.7

burgund6 napsal(a):
Stane se.Hlavně to řešte v klidu.Ono i když byla ukázkově připuštěná, tak není jisté, že je březí.Pokud březost poznáte podle chování samice nebo pohmatem po čtrnácti dnech, tak mladé odstavíte.Jestli březí nebude, tak je necháte spolu.

Ten odstav myslím 2 -3 dny před porodem.

Chovatel Laďa

26.1.2016 12:50
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68

Zdravím, jak to řešit: nemáte okocený samice, které mají králičata cca stejného stáří, můžete je vložit do hnízda / rodělit samicím / a samici nechat okotit podruhý. Vhodný je zapouštět cca 3 samice na stejný termín a v případě problémů, můžete řešít podstrčením do hnízda cizí samici.

26.1.2016 14:15
dita73

XXX.XXX.238.133

Děkuji všem za rady. Březost bohužel nepoznám, zkoušela jsem to. Asi si pozvu nějakého zkušeného králíkáře, aby mi to ukázal. Samici ve stejný termín mám bohužel jen jednu, a ta má svých dost (7 je na Čč dost). Takže budu vyčkávat. Ještě přidám kromě granulí i minerální kámen, kdyby kojila 2 měsíce v kuse. Holt chybama se člověk učí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2016 16:09
Uživatel s deaktivovaným účtem

dita73 napsal(a):
Dobrý den milí králíkáři, způsobila jsem si vlastní blbostí problém a teď mezi sypáním popela na hlavu přemýšlím, jak to alespoň trochu napravit. Stalo se mi toto: samice Čč si večer 20.1. začala stavět hnízdo, měla se okotit 21.1, takže to by bylo v pohodě. Bohužel si začala dělat hnízdo v jeslích, tomu jsem chtěla zabránit, protože už to jednou udělala, pak tam nemohla pořádně kojit a do týdne bylo po vrhu. Takže jsem jí okamžitě zamezila přístup do jeslí, přidala seno a nechala v klidu. Ráno nikde ani chlup, ve dvou rozích králíkárny byly dolíky, ale bez sena, bez srsti, bez mladých. Pak jsem kontrolovala kotec při každém krmení až do 23.1., kdy byla samice zjevně v říji. Myslela jsem, že prostě mladé po tom vyrušení asi roztahala a sežrala. Nechala se ukázkově 3x připustit. Včera jsem šla kydat kotce, měli opravdu už hodně vysokou podestýlku cca 15 cm, jak mrzlo, tak jsem jim nekydala, jen přistýlala čistou slámu. Jak jsem zabořila motyku do podedstýlky, vyhrábla jsem pelech veprostřed kotce plný mladých, který byl svrchu dokonale udupaný, vypadalo to jako nora divokého králíka nebo zajíce, kterou si samice vždy odhrabe, nakojí a zase zamaskuje. Teď ale přemýšlím, co dál. Počkat, až bude mít samice další mladé a tento vrh zlikvidovat a nechat ji dochovat ty první mladé?. To je mi docela proti srsti. Nebo první mladé odstavit třeba 25. den, kdy už trochu baští seno, vločky, případně mohu přidat granulované sušené mléko pro králíky?. Mohla bych je odstavit do kotce s přepážkou z pletiva a vedle nechat samici s novým vrhem, aby na ni alespoň viděli. No podojila jsem to... Co byste dělali vy?

To samé se mně stalo v listopadu s tím, že samice neměla ani chlupy, jen mladé zahrabané uprostřed kotce v podestýlce.Také jsem ji připustila, jelikož jsem si myslela, že nic nemá a za dva dny jsem našla mladé.Samice nazabřezla a mladé v klidu odchovala.Za tři týdny nechte samici prohlédnout někomu kdo umí palpaci a pokud bude březí, dejte mladé k té samici s mladými.
Mláďata už budou žrát, ale u samice se ještě trochu přiživí všichni.Už jsem to také dělala když mně uhynula samice od 15ti denních mláďat.Samice jich tehdy měla dohromady 19.Dávala jsem jim mléčné granule pro králíky a vyrostli všichni.

26.1.2016 16:13
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já bych nechala samici v klidu, stresování s jejím "vyšetřováním" jí jen ublížíte, z 99% mít mladé nebude!..pokud se zadaří, zkušení chovatelé zde, vám poradili dobře, měsíční králíčky jde dobře odchovat, letos mi pošla samice od 9ti mladých, asi ani měsíc neměli, vypiplala jsem je všechny asi díky kozímu mléku po celý den k dispozici + ovesné vločky, zelenina, seno, atd...tak držím palce!

26.1.2016 16:23
horal

XXX.XXX.58.226

Ono opravdu neni to žádná tragédie. Pořádně poznačit datum porodu. Mne se také stalo neco podobného, zapoměl jsem si poznačit datum porodu a samice se okotila dřív než jsem stačil odstavit. U Vás je trošku zádrhel v tom že v době odstavu před porodem bude ještě ve vysoké laktaci a odstavíteli na dva tři dny, mohlo by dojít k zánětu mléčnych žláz. Jestli králičata necháte u samice do porodu může se stát že ji budou otravovat u porodu.
Já bych to řešil tak, samici tři dny před porodem odstavit a do porodu ji jednou deně přikládat ke králičatům na půl hodiny. Králičatům okamžitě začít podávat acidomin anebo jiný přírodní přípravek proti kokcidióze, pokud ho ještě nedáváte.

26.1.2016 20:36
Rangerka

XXX.XXX.157.147

Zvažte samici teď a pak za 14 dní. Když bude mít cca o 0,5kg víc, je březí.

27.1.2016 05:26
ing.panda

XXX.XXX.55.197

Rangerka napsal(a):
Zvažte samici teď a pak za 14 dní. Když bude mít cca o 0,5kg víc, je březí.

Ve 14 dnech kdy mají plody velikost jako bobky (11-16mm) nenavážíte půl kila navíc. Plody se výrazně vyvíjejí v druhé polovině březosti i tak mají mladé 30-60 g po narození. U středního plemene Du mám naváženo při 4,15 kg samici 5 dnů před kocením nárůst 400g při 6 mladých. Český červený jako malé plemeno na tom bude o něco hůře s váhou.

27.1.2016 06:15
horal

XXX.XXX.58.226

Při vážení může zapůsobit více faktorů a váha bude nižší než před čtrnácti dny. Tři dny před porodem se už dá poznat i pohledem (zvětšené břicho) a pohmatem i laik nahmatá boule, a kdyby ne tak tím že samici přikládá ke králičatům samice neztratí mléko a nemělo by dojít ani k mastytýdě. Jestli do týdne neporodí klidně se může vrátit ke králičatům protože neztratila s nimi kontakt.

Přidejte reakci

Přidat smajlík