Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, v poslední době tu byl několikrát doporučovný Čč, jako malé plemeno vhodné pro masnou produkci. Líbila se mi barva a pročítala jsem si o něm článek, kde zmiňovali dotace na jeho chov. Další informace jsem nedokázala najít. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
Český červený
Dobrý den, děkuji za ochotu. Zajímalo by mne, jaké podmínky musí chovatel splnit, aby se do programu dostal. Také samozřejmě to, co ministerstvo nabízí. <br />
Pokud by vám to nevadilo, raději bych diskutovala veřejně. Toto téma mě skutečně zajímá, ale také jsem chtěla nahodit jiné téma než nicneříkající hádku chovatelů hybridů. Nic zásadního proti hybridům nemám, ale připadá mi že se tu o nich mluví víc než dost a tradiční plemena se opomíjejí. Třeba by to někoho mohlo inspirovat a minimálně by diskuse mohla být zajímavá.<br />
Mějte se hezky Petra.
Aby byla diskuze kompletní, tak jsem s dovolení zkopíroval Vaši zprávu
Tak tedy, chovatel, žadatel o zařazení do genetických zdrojů (GZ) musí plemeno, označené za národní, chovat (Mm, ČA, ČL, ČS, Mbh, Ččp, Čč).Tím myslím s PP a všemi s tím spojenými náležitostm (člen ČSCH, králíci hodnoceni na výstavě). Následně si takovýto chovatel vyžádá od tajemníka ÚOK králíků (Josef Vilhelm) žádost o zařazení do GZ. Vyplní, odešle zpět. V těchto papírech bude vše co k téatu potřebujete vědět. Třeba, nárok na dotaci mají pouze kusy importu prosté, čili musí být kompletně vyplněný rodokmen. Pro rodičovské kusy na něž se dotace čerpá je nutno registrovat odchovy v uvedeném období. No a poslední věcička, nová... dřív byla povinnost být člen klubu. To bylo zrušeno jako diskriminační a tak je nově povinnost vystavovat na velkých výstavách (Celostátní mládat, všeobecná CV, klubová výstava a popřípadě Evropská). Je taky přesně dáno kolik výstav za jakou dobu je třeba obeslat. Výsledek? Dotace je příjemmný příspěvek na dopravu na tyto výstavy pro chovatele, kteří by se jich účastnili i tak...

Pokud dobře chápu, když si přivezete králíka ze zahraničí, byť to byl Čč na odchov dotaci nedostanete?
napsal(a):
Pokud dobře chápu, když si přivezete králíka ze zahraničí, byť to byl Čč na odchov dotaci nedostanete?
Tak jelikož se Čč v zahraničí nechovají... ale ano. Jinak otáza Čč je složitá, de facto souběžně vznikla v Evropě TŘI téměř totožná plemena - Thrianta (Holandsko, a dnes všechny anglofonní země), Saský zlatý a Čč. Poslední jmenované bude ve svém rozšíření končit za hranicemi bývalé federace. Pokud budete shánět ve "zbytku" Evropy na název Saský zlatý pořídíte rychleji... Jinak zrovna s tou situací kterou popisujete mám bohaté zkušenosti. Do zahraničí jezdím pro králíky několikrát ročně. Ted právě sem si za podzim přivezl samici z Holandska, dva ze severního Německa, Rakušačku... A ano, na ty ani jejich potomky, dotace nebude. Až na potomky jejich vnuků. Ale pokud tady nechci používat příbuzná zvířata, tak se občas něco dovézt musí.
P.S. Dotace nejsou bezedné... Je to jistý balík peněz, a z něj se rozděluje. Tzn čím víc králíků v balíku, tím míň peněz na kus.
králíček1
napsal(a):
Co to máte na fotu za plemeno?
Český černopesíkatý, národní plemeno. Krásný králíček co váží 2,5-3,2 v dospělosti. Rodí se bílí a postupně tmavnou (získavají závoj). Někteří víc, jiní míň. Hnědé oči. Nejkrásnější králičí plemeno! Víc info na mojem/ klubovém webu www.ah-kralici.estranky.cz
chovatelpodluzi
napsal(a):
Český černopesíkatý, národní plemeno. Krásný králíček co váží 2,5-3,2 v dospělosti. Rodí se bílí a postupně tmavnou (získavají závoj). Někteří víc, jiní míň. Hnědé oči. Nejkrásnější králičí plemeno! Víc info na mojem/ klubovém webu www.ah-kralici.estranky.cz
Děkuji za informaci. Nejkrásnější plemeno?
králíček1
napsal(a):
Ano, plně souhlasím! Mně se líbí vídeňské červené!
Spíše myslíte Novozélandský červený. Vídeňský je černý (VČ), modrý (Vm), bílý (Vb), šedý (Vš) a nejmladší barvou je modrošedý (Vmš). Zatím jsou uznaní pouze v 5 barevných rázech. jinak souhlasím, každý je zastáncem svého plemene které chová a to je pro něj to nej, TOP". Mimochodem, plemeno Ččp je opravdu velmi hezké a líbivé. Je škoda, že je tak málo rozšířené a shlukuje se povětšinou do oblastí moravy a jejího okolí. Já nedám dopustit na Čs, byť jsou velmi těžcí, lépe řečeno žádný rok z nich není moc na výběr v odchovech. O to větší je poté radost z toho, když se aspoň něco málo zadaří.