Dobrý den prosím o radu kolik čeho krmit, aby nedocházelo ke zbytečnému překrmování chovných kusů a dobrému výkrmu mladých králíků před a po odstavu konkrétně plemen Moravský modrý a Vss. Jedná se mi hlavně o dení dávku zrna v gramech, nebo aspon přibližné měřítko řekněme nádobu hospodský pulitr. Ve všech možných článcích a příručkách je popis vyvážené skladby krmení, ale přibližné dávkování a vhodný počet dávek rozdělení hlavní váhy zrna nikde není. Seno mají moji králíci takřka v jeslích pořád a vodu také plus každý den kus mrkve, nebo jablko zrno mám oves a ječmen.Prosím o radu jak s množstvím zrna tak, jak by jste králíkum dávkovali v mích podmínkách.Do práce odjíždím ve 3 ráno tudíž se ke králíkum nedostanu dřív jak ve 14h po příjezdu z práce. Nerad preferuji na živých tvorech systém pokus omyl a budu rád za každou dobrou radu. DĚKUJI.
Zdravím.
Mm a Vss nepatří mezi velka plemena, nybrž střední.
Králíkům je lepe dávat dvakrát denně.
Klidně i v noci před nastupem do práce.
Mladatum po odstavu 30 gr krmiva na kg hmotnosti.
Samicim s mladaty do odstavu dávám do plna...co sežere.
Poměr krmiva Vam neporadim, krmim granulemi a ječmen přidávám v závěrečné části výkrmu.
borax
napsal(a):
Zdravím.
Mm a Vss nepatří mezi velka plemena, nybrž střední.
Králíkům je lepe dávat dvakrát denně.
Klidně i v noci před nastupem do práce.
Mladatum po odstavu 30 gr krmiva na kg hmotnosti.
Samicim s mladaty do odstavu dávám do plna...co sežere.
Poměr krmiva Vam neporadim, krmim granulemi a ječmen přidávám v závěrečné části výkrmu.
Děkuji za radu já, jsem záměrně napsal, větších plemen ", protože Mm je ve většině publikacich uváděn jako velké plemeno a Vvs je jasně střední, ale pro svojí rychlodt růstu a pěknou váhu jsem označil obě plemena za za, větší " s podobným dávkováním krmení. Jinak moc dekuji za radu.
Martin12345
napsal(a):
Děkuji za radu já, jsem záměrně napsal, větších plemen ", protože Mm je ve většině publikacich uváděn jako velké plemeno a Vvs je jasně střední, ale pro svojí rychlodt růstu a pěknou váhu jsem označil obě plemena za za, větší " s podobným dávkováním krmení. Jinak moc dekuji za radu.
Králíkům ke konci výkrmu už dávejte až 50 gr na kg.Časem to vychytate.
Pracuji na dvě směny a taky dávám králíkům brzy ráno a další týden až kolem 23 hodiny.
Mm JE SAMOZŘEJMĚ VELKÉ PLEMENO. Běžná váha v dospělosti kolem 6 i více kg. Minimální přírůstky mláďat mezi jednotlivými měsíci (konkrétně 2. - 4.) by měly dosahovat 1 kg! Dle toho je třeba krmit. Spousta chovatelů dělá chybu, že si pořídí velké plemeno a následně ho krmí jak vesnickou směsku o finální váze 3kg. Dle toho to pak vypadá...
borax
napsal(a):
Mustela má sice pravdu.
Ale když to s krmnou dávkou přeženete, králíci se nafouknou a je konec.
Takže zpočátku méně je více...
A seno + sláma co hrdlo ráčí.
Samozřejmě bez pečiva!
Seno a vodu mají samozřejmě bez omezení nějaká mrkev řepa jablka jasně, ale šlo mi hlavně o to zrno deni dávka (samec samice mimo produkční období)
(samice březí a kojící )
(mladí před a mladí po odstavu)
Ke krmení mám oves a ječmene ( míchat ? nemichat ? v jakem poměru? a hlavně kolik právě, pro to aby to nebylo tak jak píše Mustela, ali pro to na co upozornuje Borax nafouknuti a konec
Proto by byla dobrá nějaká konkrétní dávka co neuškodí kralici to jsou žravý tak bych nerad něco zblbnul.
Krmíme chovné NoS, FB a BO jednou denně oves/ječmen 1:1 cca 250gr.
(menší plechový hrnek)Mimo to mají samozřejmě seno a vodu stále,
dostávají i kousek krmné mrkve nebo řepy a 2x týdně cca 150 gr. granule-chovné.
Kojícím samicím mimo to dáváme denně 200 gr granulí-kojící.
Granule do obilý nemícháme ale dáváme je zvlášť do misky.
Mláďatum před odstavem dáváme nejdříve mačkaný oves a granule(kojící a do 40 dne)
postupně mícháme mačkaný oves/oves/ječmen. Samozřejmě bez pečiva!
Maros96
napsal(a):
Prečo nedávate pečivo? Ja svojim zajacom dávam každý druhý deň polku krajca suchého chleba ráno a chovam francúzske barany.
Jednou mi říkal starej chovatel co vlastní plemenej chov že kdysi dávno, nevšimnul vnitřní plísně u tvrdeho chleba a přišel o chovného samce od té doby kralikovi pečivo nedal. Ale jinak každého volba.
Martin12345
napsal(a):
Jednou mi říkal starej chovatel co vlastní plemenej chov že kdysi dávno, nevšimnul vnitřní plísně u tvrdeho chleba a přišel o chovného samce od té doby kralikovi pečivo nedal. Ale jinak každého volba.
No sak jasne ale je to aj o skladovani toho chleba ja ked kupim stary chlieb mozno dva dni stary a hned ide vyschnut a do tyzdna uz nieje a je cely cas v suchom taze ale jasne od viacerych som pocul ale tak uz pomaly 2 roky tak striedam a davam pozor co im davam a zatial v pohode :).
Zdravím, vlákno je staré ale má zmysel a prečo zakladať stále nové ;-)
Mám zato, že každá hmotnostná kategória králika má inú hmotnostnú mieru ohľadom podávania granul a jadrovín a aj vzhľadom na obdobie reprodukcie. Ale vždy musí mať voľný prístup k vode, u mňa max zelené v lete, v zime max sušené (ale len tráva, prvá kosba na vlastnej záhrade).
- Najľahšie je to po odstave maldých, všetko je na max až do jatočnej váhy max 3,5 kg živej (neexistuje aby niečo chýbalo lebo nažratý zajac leží a priberá :-) táto hmotnosť je max vo veku 4 mesiac
- Samica cca 7 dní pred okotením a až po odstav - všetko na max (odstav cca 45 dní)
- Samica po odstave je na minime granúl a jadrovín na cca 10 dní. Tak sa dávka postupne zvyšuje na hmotnosť králika (tak sa pripúšťa na cca 65 deň od okotenia)
- Pripustená a potvrdená brezivosť samice sa jej denná dávka granul a jadroviny zvyšuje
- Samce majú vždy rovnakú dávku celý rok
Ak samica nie "povoľná" k páreniu odstavujem všetko kŕmenie okrem trávy/sena a prihladzujem na podstielku, podstielku od iných hlavne samíc hlavne kotných. Samci sú vždy oddelený, iný priestor (u mňa vonku, mimo samíc a odchovu)
Nekŕmim chovné králiky suchým pečivom! Výkrmové áno ale len ojedinelé a to rožok, bageta a pod. (chleba ostáva pre sliepky) Nepoužívam očkovanie a chémiu. Celý rok majú králiky prístup k hrubým vŕbový konárom. V zimnom období kŕmna repa, mrkva, cvikla. Výnimka je preventívne Sulfacox ak mladé králiky (z hniezda) prechádzajú na zelené. Zeleným začínam vždy v množstve po hrsti respektíve pár listami púpavy.
A množstva granúl a jadrovín? Už to mám dáko v merku. Nikdy zloženie nie je rovnaké. Ale základ cca granule s lucerku/jačmeň/ovos je v pomere dávka 1/1/0,5 pre kralika v kľudovom režime. Ale vždy je raz niečoho viac iného menej. NIKDY nie pšenica!!!
Králik aj tak si žerie to čo mu pasuje a chýba :-) Ako u ľudí, každému chýba niečo iné a iné ma rád.
Chovu zdar.