filipes

XXX.XXX.159.162
Dobry den
Chcel by som sa spytat na akej velkej ploche chovat kolko zajacov stredneho vzrastu?
napr. na tejto ploche:
Králíkárna 2 poschodia 116x111x65cm
Za kazdu odpoved dakujem
Uživatel s deaktivovaným účtem

filipes
napsal(a):
Dobry den
Chcel by som sa spytat na akej velkej ploche chovat kolko zajacov stredneho vzrastu?
napr. na tejto ploche:
Za kazdu odpoved dakujem
V těch prefabrikovaných králíkárnách prosím 0 kusů.
Možná se do nich dá nastěhovat zakrslík. Jeden.

Bodlinka: 116x111x65cm jestli je to jeden kotec tak to se vám zdá málo?Jak velký kotce máte vy?

Bodlinko, nebuďte tak přísná
Mě by třeba taky zajímala odpověď. Mám jednokotec velikosti palety 80 x 120 cm x cca 70 na výšku a nevím, jakým způsobem ho využít. Králíkárna o 4 kotcích má cca 60 - 70 cm krychle. Předpokládám, že velký kotec pro králici a po odstavu malých je rozhodit do králíkárny s menšími kotcemi (eventuelně půjde jeden spojit, tedy bude mít těch cca 120 x 70 cm plochy..
Když jsem se dívala, jaké rozměry mají řemeslníky vyráběné a hojně nabízené králíkárny, tak jsou kotce nejčastěji do 80 x 80 cm na cca 60 cm výšky... tak kdyby byly tak nevyhovující, asi by je ti řemelsníci nevyráběli, protože by po nich nebyla poptávka... ?
Doteď jsem měla jen zakrslíky. Tak odhadem do 2,5 kg váhy. Těm velikost kotce mezi 60 a 70 cm vyhovovala. Ale zakrslíky ruším a včera jsem si přivezla dospělou kaliforňanku. Předpokládám její umístění do velkého kotce a odchovy pak rozházet do těch menších kotců. Nebo je to špatné řešení? Samce nemám - budu řešit nejspíš zavážením samice k samci (nebo naopak?).
Děkuji za upřesnění.

napsal(a):
Bodlinka: 116x111x65cm jestli je to jeden kotec tak to se vám zdá málo?Jak velký kotce máte vy?
Podle velikosti je to tohle: https://www.google.cz/search?q=116x111x65cm&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwib-9XdzdbKAhVFWBoKHa-jD1gQ_AUIBygB&biw=1366&bih=653
A v tom králíka fakt ne. Jednoho zakrslíka. Pokud vám nevadí mizerné provedení, tenké stěny a fakt, že se to během pár let samovolně rozpadne.

napsal(a):
A mám kotce z prusinovic.1110x790x580 cm.

napsal(a):
Mě by třeba taky zajímala odpověď. Mám jednokotec velikosti palety 80 x 120 cm x cca 70 na výšku a nevím, jakým způsobem ho využít. Králíkárna o 4 kotcích má cca 60 - 70 cm krychle. Předpokládám, že velký kotec pro králici a po odstavu malých je rozhodit do králíkárny s menšími kotcemi (eventuelně půjde jeden spojit, tedy bude mít těch cca 120 x 70 cm plochy..
Když jsem se dívala, jaké rozměry mají řemeslníky vyráběné a hojně nabízené králíkárny, tak jsou kotce nejčastěji do 80 x 80 cm na cca 60 cm výšky... tak kdyby byly tak nevyhovující, asi by je ti řemelsníci nevyráběli, protože by po nich nebyla poptávka... ?
Doteď jsem měla jen zakrslíky. Tak odhadem do 2,5 kg váhy. Těm velikost kotce mezi 60 a 70 cm vyhovovala. Ale zakrslíky ruším a včera jsem si přivezla dospělou kaliforňanku. Předpokládám její umístění do velkého kotce a odchovy pak rozházet do těch menších kotců. Nebo je to špatné řešení? Samce nemám - budu řešit nejspíš zavážením samice k samci (nebo naopak?).
Děkuji za upřesnění.
Poptávka je po králíkárnách co jsou levné. Čím menší kotec, tím menší náklady na jednoho králíka. Je to jednoduché.
Takže pak máte králíky, co se v kotci ani nenatáhnou a jak mají víc hnoje, drhnou ušima o strop, nehledě na to, že v létě to pořádně nevětrá.
filipes
napsal(a):
Dobry den
napr. na tejto ploche:
Za kazdu odpoved dakujem
Zdravím,
na tuto plochu bych dala na výkrm max.5-6 králíků, za podmínky že budete často čistit a zabijete je dřív, než se začnou honit. Pro samici s mladýma je to taky plocha dostačující. Nicméně pokud chcete vlastní odchov, dva kotce jsou málo. Počítejte jeden kotec pro samce, jeden pro samici a minimálně dva pro mladé (samci a samice).
Pokud budete chtít, přeměřím svoje králíkárny a napíšu, pro kolik králíků slouží, teď z hlavy bych si vymýšlela.
Lucka.

Ok, rozumím, že můj "dotaz" byl moc dlouhý.
Otázka tedy zní, zda rozměry 80 x 120 cm plochy na samici s mladými jsou dostatečné?
Pro oddělené mladé po odstavu je 60 - 70 cm x 60 - 70 cm plochy stačí?
Jinak podobný typ, co bodlinka posílala, jsem kdysi koupila pro morče a je to fakt naprosté vyhození peněz. Z tak slabého materiálu, že slabší už ani použít nejde, nešlo ani pořádně poskládat, natož aby to drželo pohromadě při přenášení z místa na místo (spodek je s volným dnem pro možnost pasení na trávě). Ani morčata nechtěly chodit po schůdkách ze spodního prostoru "na pasení" nahoru do přístřešku... prostě podle mě pro držení jakéhokoli zvířete naprosto nevyhovující. Pro celoroční "chov" naprosto nemyslitelné
kareina
napsal(a):
Zdravím,
na tuto plochu bych dala na výkrm max.5-6 králíků, za podmínky že budete často čistit a zabijete je dřív, než se začnou honit. Pro samici s mladýma je to taky plocha dostačující. Nicméně pokud chcete vlastní odchov, dva kotce jsou málo. Počítejte jeden kotec pro samce, jeden pro samici a minimálně dva pro mladé (samci a samice).
Pokud budete chtít, přeměřím svoje králíkárny a napíšu, pro kolik králíků slouží, teď z hlavy bych si vymýšlela.
Lucka.
Podle zadavatele i podle odkazu je ten rozměr 116x111x65 cm rozměrem celé
králíkárny s dvěma kotci nad sebou.
T.z. že vnitřní rozměr jednoho kotce je na hloubku cca 60 cm,
což je opravdu tak max. na zakrslíka a né na 5-6 králíku na výkrm.
napsal(a):
Ok, rozumím, že můj "dotaz" byl moc dlouhý.
Otázka tedy zní, zda rozměry 80 x 120 cm plochy na samici s mladými jsou dostatečné?
Pro oddělené mladé po odstavu je 60 - 70 cm x 60 - 70 cm plochy stačí?
Jinak podobný typ, co bodlinka posílala, jsem kdysi koupila pro morče a je to fakt naprosté vyhození peněz. Z tak slabého materiálu, že slabší už ani použít nejde, nešlo ani pořádně poskládat, natož aby to drželo pohromadě při přenášení z místa na místo (spodek je s volným dnem pro možnost pasení na trávě). Ani morčata nechtěly chodit po schůdkách ze spodního prostoru "na pasení" nahoru do přístřešku... prostě podle mě pro držení jakéhokoli zvířete naprosto nevyhovující. Pro celoroční "chov" naprosto nemyslitelné
Ahoj. Ten rozměr 80x120 pro samici s mladýma středního plemena ber jako
minimální při nevelkém vrhu a odstavu do 2 měs.Lepší by byla plocha 1,5m čtverečního.
Kotce 60x70 bych vůbec nedělal.Dáš tam misku, pověsíš jesle a králík se tam nehne.

Tyjo, vidiš. Vycházím z toho, co má teta a tam jsme fakt na rozměrech těch 70 x 70 cm,60 na výšku max a na tom odchovává mladé každoročně několik vrhů... a nechcípá to. Tak, jak už jsem tu někde popisovala - nekydá pořádně, stojej i na 7 cm plesnivých prolezlých bobků, antikokcidika v životě neviděli, jen mixo-mor do ucha a tečka. V zimě seno, v létě tráva, a tvrdý chleba (možná v zimě trochu ječmene?), když jsou, tak jablka, giganty.
Co vím, tak každoročně poráží i ty samice, na kterých odchovávala a nechává zas z těch nových 2 mladší, aby neporážela staré maso. Samce si půjčuje od souseda...takže plemeno by z toho nevyčetl nikdo..
Tak fakt nevim. Jestli má nějaký extra nesmrtelný chov, nebo se to jen přehání s těmi potřebami a prevencemi... samozřejmě v rámci svých možností se snažím zajistit, aby měli ti moji vše potřebné, ale zas že bych měla možnosti na nějaké předimenzované plochy, to nemám. Taky by se mi líbilo je mít s kozami v chlívku, jak se u nás na vláknech u ovcí/koz řeší, ale chybí mi ten chlívek

martin01
napsal(a):
Ve vašem rozměru jde vypěstovat aji 6 prasat asi jste zapomněla někde desetinou čárku.1110x790x580 cm. ale chybu může udělat kdokoli, jinak s vašimi názory většinou souhlasím.
LOL. Sorry. Je to v mm.110 x 79 x 58 cm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Nezapoměnte navezt hlínu aby jste vypěstovali ty nejlepší kraliky.
napsal(a):
LOL. Sorry. Je to v mm.110 x 79 x 58 cm.
Tak bodlinko ještě jednou tu matematiku. Je to v milimetrech nebo centimetrech? Nějak se nám to zašmudrchalo. Jinak jeden metr a jedenáct centimetrů široký a jeden metr a šestnáct centimethů hluboky, padesát osm cm vysoký kotec je pro kamerunskou kozu. To kdo jaký má kotec je pouze na něm, v literatuře se uvádí pokaždé jiné rozměry kotců ale i ty stanovil člověk se svou doměnkou. Byl jsem u mnoha králikářů kteří chovají výstavní kusy a nikdo z nich neměl kotec jeden metr čtverečný nebo více. Je rozdíl mít jednoho králika a jeden vrh do roka (anebo žádný) anebo mít více samic a odchovávat 250 králičet ročně. To já bych potřeboval podle toho 42 m2 podlahové plochy, to už je hala více než 5m x 8m. Těchhle diskuzí o rozměrech bylo mnoho a připadá mi to jako u rybářů, tam každý chytá stylem chyť a pusť ale když odchází domů má plný vezírek ryb, nebo každý odklízí nepořádek i po druhých ale u rybníků je čím dál větší binec. Tady také jakmile někdo napíše že má kotec 60x60 hned ho zesměšní, prý by tam nedali ani morče. V tu ránu má kždý kotec sto na osmdesát pro dva králiky, ale ve skutečnosti má poloviční. Napíše to jenom aby nebyl za pitomce. Většinou se tady míchá chov mazlíků s produkcním chovem a v tom je veliký rozdíl.

To: horal, malochovatel: díky za podporu. Taky to asi budu brát na základě "selského rozumu". Ten velký kotec jako je paleta, mi přijde pro samici i s hnízdem dostatečné a než odrostou, vejdou se a pak už zase bude mít klid. Králíčata rozházím dle uvážení a pokud se bude zdát, že je jim to malé, vyrobím větší. Vzhledem k tomu, že se bavíme o jedné samici a dvou vrzích do roka, asi se tím nebudu tak moc stresovat. Jen mi přišlo lepší, zeptat se profíků, když už jsem se tu na vláknu zabředla.. a skončila za blbce.
Vlastně plánuji odchov, a sotva jsem si přivezla paní králíkovou :) Sice holka s papírama, ale to mi stejně nezaručí, že vše půjde, jak bych si představovala...tak až zase budu tápat, mrknu sem. Třeba pochodím lépe než v tomhle případě.
Ale i tak děkuji za některé použitelné odpovědi.

horal
napsal(a):
Tak bodlinko ještě jednou tu matematiku. Je to v milimetrech nebo centimetrech? Nějak se nám to zašmudrchalo. Jinak jeden metr a jedenáct centimetrů široký a jeden metr a šestnáct centimethů hluboky, padesát osm cm vysoký kotec je pro kamerunskou kozu. To kdo jaký má kotec je pouze na něm, v literatuře se uvádí pokaždé jiné rozměry kotců ale i ty stanovil člověk se svou doměnkou. Byl jsem u mnoha králikářů kteří chovají výstavní kusy a nikdo z nich neměl kotec jeden metr čtverečný nebo více. Je rozdíl mít jednoho králika a jeden vrh do roka (anebo žádný) anebo mít více samic a odchovávat 250 králičet ročně. To já bych potřeboval podle toho 42 m2 podlahové plochy, to už je hala více než 5m x 8m. Těchhle diskuzí o rozměrech bylo mnoho a připadá mi to jako u rybářů, tam každý chytá stylem chyť a pusť ale když odchází domů má plný vezírek ryb, nebo každý odklízí nepořádek i po druhých ale u rybníků je čím dál větší binec. Tady také jakmile někdo napíše že má kotec 60x60 hned ho zesměšní, prý by tam nedali ani morče. V tu ránu má kždý kotec sto na osmdesát pro dva králiky, ale ve skutečnosti má poloviční. Napíše to jenom aby nebyl za pitomce. Většinou se tady míchá chov mazlíků s produkcním chovem a v tom je veliký rozdíl.
Ten kotec je jeden jeden metr a jedenáct centimetrů široký a sedmdesát devět centimetrů hluboký. Nevím, jestli se do něj vejde kamerunka, ale odkladačka pro 40 kg psa by být mohl.
Mám králíkárny z http://kralikarny.dbs-prusinovice.cz/. XL. Je to naprosto super, jiné kotce už jsem zrušila.

A 60x60 cm je na morče fakt málo :D Pak se divíte, že ta zvířata jen čučí a žerou.
napsal(a):
A 60x60 cm je na morče fakt málo :D Pak se divíte, že ta zvířata jen čučí a žerou.
No ale já je proto mám aby čučeli, žrali a rostli abych je co nejdříve mohl sežrat já. Proto se také starám aby měli co žrát a neleželi v hnoji. Už jsme tady o to diskutovali několkkrát, chovám jateční králiky a myslím že už bylo o tom napsáno dost.
napsal(a):
Ten kotec je jeden jeden metr a jedenáct centimetrů široký a sedmdesát devět centimetrů hluboký. Nevím, jestli se do něj vejde kamerunka, ale odkladačka pro 40 kg psa by být mohl.
Mám králíkárny z http://kralikarny.dbs-prusinovice.cz/. XL. Je to naprosto super, jiné kotce už jsem zrušila.
Proč sem dáváte králikárnu z nabídek nafoťte tu vaši.
Dobrý večer, už se zase někdo trumfuje kdo co má lepší a větší a odkud. Každý chová jak umí, starší chovatelé mají většinou králikárny menší a to z dob, kdy je stavěli, někteří staví i nyní králikárny menší a mají je určené pro výkrm, když králík bude mít čisto, žrádlo a vodu, čerstvý vzduch a výhled tak proč ne. Každý si postaví co uzná za vhodné někdo má hodně místa někdo málo. Někdo se potřebuje spálit s kupovanou a někdo si postaví vlastní podle svého uvážení.
Já si postavil vlastní a jsem spokojen a mimochodem kotce jsou 100x100x50 (Š-D-V).

Já odchovávám papírová morčata v těch kotcích králičích 60 x 60 a je tam úplně ztracené :)
Když jsem koukala na velikost kotců zmíněného výrobce ve velikosti XL, tak pořád nechápu to rozčilení nad "malými" rozměry, když se pohybují kolem 60 cm.
I u zmíněného odkazu jsou rozměry kotců takové, jaké jsem uváděla já, že mám (Petruk psal, že jsou moc malé, ale bodlinka, která bojuje za velké kotce, v nich taky chová?).
Kopíruji tedy ze stránek, co vkládala bodlinka, toto (rozměry kotců králíkárny pro velká plemena, XL):
Rozměr jednoho malého kotce: ( š x v x h ) vně - 64 x 60 x 83 uvnitř - 56 x 58 x 79 [cm]
Rozměr jednoho velkého kotce: ( š x v x h ) vně - 120 x 60 x 83 uvnitř - 112 x 58 x 79 [cm].

napsal(a):
Já odchovávám papírová morčata v těch kotcích králičích 60 x 60 a je tam úplně ztracené :)
Když jsem koukala na velikost kotců zmíněného výrobce ve velikosti XL, tak pořád nechápu to rozčilení nad "malými" rozměry, když se pohybují kolem 60 cm.
I u zmíněného odkazu jsou rozměry kotců takové, jaké jsem uváděla já, že mám (Petruk psal, že jsou moc malé, ale bodlinka, která bojuje za velké kotce, v nich taky chová?).
Kopíruji tedy ze stránek, co vkládala bodlinka, toto (rozměry kotců králíkárny pro velká plemena, XL):
Rozměr jednoho malého kotce: ( š x v x h ) vně - 64 x 60 x 83 uvnitř - 56 x 58 x 79 [cm]
Rozměr jednoho velkého kotce: ( š x v x h ) vně - 120 x 60 x 83 uvnitř - 112 x 58 x 79 [cm].
No, v mých očích je prostě trochu rozdíl mezi výškou a šířkou kotce.

horal
napsal(a):
Proč sem dáváte králikárnu z nabídek nafoťte tu vaši.
Proč, když mám tu z nabídky? Vypadá úplně stejně
napsal(a):
Tyjo, vidiš. Vycházím z toho, co má teta a tam jsme fakt na rozměrech těch 70 x 70 cm,60 na výšku max a na tom odchovává mladé každoročně několik vrhů... a nechcípá to. Tak, jak už jsem tu někde popisovala - nekydá pořádně, stojej i na 7 cm plesnivých prolezlých bobků, antikokcidika v životě neviděli, jen mixo-mor do ucha a tečka. V zimě seno, v létě tráva, a tvrdý chleba (možná v zimě trochu ječmene?), když jsou, tak jablka, giganty.
Co vím, tak každoročně poráží i ty samice, na kterých odchovávala a nechává zas z těch nových 2 mladší, aby neporážela staré maso. Samce si půjčuje od souseda...takže plemeno by z toho nevyčetl nikdo..
Tak fakt nevim. Jestli má nějaký extra nesmrtelný chov, nebo se to jen přehání s těmi potřebami a prevencemi... samozřejmě v rámci svých možností se snažím zajistit, aby měli ti moji vše potřebné, ale zas že bych měla možnosti na nějaké předimenzované plochy, to nemám. Taky by se mi líbilo je mít s kozami v chlívku, jak se u nás na vláknech u ovcí/koz řeší, ale chybí mi ten chlívek
No jak to napsat srozumitelně.
Vidělas někdy film Robin Hood? Kevin Costner v arabském vězení? Člověk přežije i dva roky pod zemí, když na to přijde - jen ta kondice bude někde úplně jinde, než u člověka, který ty dva roky stráví na vzduchu s pořádným jídlem. Kapišto?
Odborně se tomu říká zoohygiena, neodborně hrdost chovatele.
Zvířata přežijou taky ledacos, všemožné s*ačky a mizerné krmení... bohužel pro ně. Pořádný chovatel se pozná podle toho, že tohle prostě nedovolí, a o ty zvířata se pořádně stará!
Tzn - odklízení hnoje, čistota kotců i zvířat, výběr zdravých zvířat, optimální teplota, větrání, krmení.
Jasně že pokud to teta systematicky vyvražďuje, žádné extra problémy se neprojeví, ty by potřebovaly delší dobu. Pokud má aspoň tolik rozumu, že očkuje, tak fajn - na druhou stranu nad tím netřeba jásat, protože jen na očkování prostě přežije drtivá většina králíků, to není žádná zásluha.
Můj soukromý odhad je ten, že kdyby tyhle králíky někdo vzal a v čistých kotcích je pořádně krmil, porostou výrazně rychleji a líp, než tetě.
Pokud by je líp krmila teta, možná by jí to v tom bordelu začalo zdechat na střevní problémy. On "zdravý" králík na seně a trávě taky není zásluha, ale taky to teda není vykrmovaný králík.
Nesmrtelný chov? Ale kdeže. Co je jako má zabíjet, když mormyx jsou očkovaní... a těch pár měsíců, než je teta zabije, by je nic zásadního neskolilo. Plést si prostý život s odolností, to je taky přírodní úkaz, kriste pane...
Prevencí je na spoustu věcí právě ta zoohygiena a krmivářství - jak by vám řekl každý, kdo chová zvířata dlouhodobě a systematicky. Tím myslím selekci jedinců do chovu podle plemenných standardů, užitku... tam, kde je nějaká chovatelská práce, po generace, a na jejích výsledcích záleží. Tam to bez odpovídajících podmínek pro zvířata prostě nejde.
Nic proti vesnickým směskám... ale hodně proti jejich držení v hnoji a "výkrmu" senem.
Vždycky platilo, u všech zvířat, že skutečný chovatel je hrdý, že má zvířata v cajku... Tetička nemá s chovatelem nic společného, ta je holt akorát množitel na pekáč.
Malochovatel9
napsal(a):
Víte, že je to nesmysl?Ty vaše odpovědi?Já chovám střední plemena 100*60*40 cm.Délka, hlobka, výška.Výška je akorát.
Taky jsem viděl kotec 40 cm vysoký s 15 cm hnoje. Králík byl jak v noře (přirozené prostředí?!?). Co je akorát, je relativní pojem - vždy jak pro koho. Zde asi pouze pro Vás. Nejde jen o to, zda králík strouhá ušima po stropě, ale i o objem vzduchu v kotci a to zvláště v létě při vyšších teplotách. Zkuste si tam někdy strčit hlavu, jak dlouho to vydržíte. Doporučené rozměry pro různá plemena nejsou uváděny jen tak pro srandu. Z něčeho vychází. A obávám se, že "chovatel" středních plemen, by do kotce o výšce 40 cm své kusy umístil "jen" ve stavu nejvyšší nouze. Normální to není.
napsal(a):
Děkuji za upřesnění.
Dobrý den.Kotec 120*80 Vám na střední plemeno bohatě stačí.Osobně si myslím, že málokdo má takto velké kotce.Já mám 100*78 a stačí.U většiny chovatelů, které jsem navštívil byly kotce menší a taky to fungovalo.Odchov klidně můžete dát do těch menších kotců, ale osobně do velikosti kotce 60*70 bych to viděl tak na dva králíky.Samce si pořiďte vlastního, protože vozit samici jinam k samcovi je z vícero důvodů nepraktické.Tak ať se Vám daří.

Děkuji všem za rozumné a poučné odpovědi.
PS: Samozřejmě jako teta to dělat nehodlám. To jsem již říkala. To bych se nepídila, jak mají vypadat správné kotce, neujišťovala se, zda jim budou ty moje stačit nebo pro koho jsou.. Jen se podivuji nad tím, jak rozdílné mohou být podmínky držení zvířat při zachování alespoň nějaké užitkovosti zvířat.

Doporučené rozměry kotce pro samici s odchovem:
plemeno výška hloubka šířka v cm
velké 80 70-80 120-150
střední 50-60 70-80 80-100
malé 50 70-80 70-80
zakrslí 30-40 60-70 60-70
Sama mám pro střední plemeno výška 80-90 šířka 100-120 hloubka 80 cm, jak to u které králíkárny vyšlo, ale výšku menší než 80 nemám nikde.
Dobrý večer, podle mne 80-90 moc, na co je vám u středního plemene výška skoro metr, to by jste mohl z toho udělat skoro 2 patra. Já mám u Kal výšku cca 55 cm a naprosto v pohodě.
Jen fotka:
K.

horal
napsal(a):
Jakou výhodu shledáváte v tak vysokém kotci?
Pro mě jsou výhody: v létě tam nají více vzduchu, v zimě jim mohu dát více podestýlky a pokud zamrzne, a kotce nejdou čistit, tak jim jen přistýlám.Mají sucho a nedřou hned ušima o strop. Když tam dám kotiště samici, tak na něm může pohodlně ležet a když ji začnou mladý pronásledovat, tak si skočí na kotiště a má od nich klid.Králík se může i postavit na zadní nohy.
filipes

XXX.XXX.159.162
filipes

XXX.XXX.159.162
Prepacte ale zabudol som vlozit obrazok na zaciatku...

My máme králíkárny typu, co dům dal" Každá králíkárna má v podstatě trochu jiný rozměr kotců. Největší máme z přepravek od brambor _ ty velké kovové, jedna králice/jedna přepravka. Střední kotce jsou 80x80x75 a nejmenší 80x80x60, ty jsou jen dva. Právě v těch nejnižších se z nějakého důvodu králíkům prostě nějak hůř daří. Mladí pomaleji rostou a samice hůř zabřezávají, proč to zkrátka nevím.
Co se týká vlivu podlahové velikosti kotce na zdraví králíků, tak nám letos chcípla tři králíčata právě z toho největšího kotce, ostatní z menších kotců jsou v pohodě i když větší vrhy jsou hodně nahusto, takže těch pár centimetrů bych zas tak moc nepřeceňovala.

filipes
napsal(a):
Prepacte ale zabudol som vlozit obrazok na zaciatku...
V králíkárna trixie nula kusů.
Opravdu, zapomeňte na to. Tyhle králíkárny jsou předražený šmejd. Vypadá to možná dobře na fotce, ale zpracováním je to katastrofa.

napsal(a):
V králíkárna trixie nula kusů.
Opravdu, zapomeňte na to. Tyhle králíkárny jsou předražený šmejd. Vypadá to možná dobře na fotce, ale zpracováním je to katastrofa.
To potvrzuji. Je to hrůza
filipes

XXX.XXX.159.162
Vy mate osone skusenosti s tou kralikarnou alebo ste sa to len dopoculi ?

filipes
napsal(a):
Ale tak klidně si jí kupte:D Povíme si za půl roku.
Bohužel osobní zkušenosti mám. Teda s jednopatrovou. Naštěstí jsem jí koupila z druhé ruky a ne za plnou palbu, to bych si nafackovala. Myslela jsem, že by tam mohla bydlet morčata. Hahahaha
Zdravím,
já chovám velká plemena králíků a mám kotce 100x100x80. Králíci si nestěžují a vejdou se tam i samice s 6 - 8 mladými do odstavu úplně v pohodě. Kotce mám vyrobeny z hliníkových profilů a králíkářského pletiva. Velmi jednoduché na obsluhu i údržbu, ale musí na to být prostory.
gucos
napsal(a):
Zdravím,
já chovám velká plemena králíků a mám kotce 100x100x80. Králíci si nestěžují a vejdou se tam i samice s 6 - 8 mladými do odstavu úplně v pohodě. Kotce mám vyrobeny z hliníkových profilů a králíkářského pletiva. Velmi jednoduché na obsluhu i údržbu, ale musí na to být prostory.
Mohl byste sem dát foto toho kotce?Jsou to ty profily, ze kterých bývají voliéry pro ptáky?Díky.

filipes
napsal(a):
Přepisuji tedy znovu ze svého dřívějšího příspěvku, pokud to byla reakce na mě:
"Jinak podobný typ, co bodlinka posílala, jsem kdysi koupila pro morče a je to fakt naprosté vyhození peněz. Z tak slabého materiálu, že slabší už ani použít nejde, nešlo ani pořádně poskládat, natož aby to drželo pohromadě při přenášení z místa na místo (spodek je s volným dnem pro možnost pasení na trávě). Ani morčata nechtěly chodit po schůdkách ze spodního prostoru "na pasení" nahoru do přístřešku... prostě podle mě pro držení jakéhokoli zvířete naprosto nevyhovující. Pro celoroční "chov" naprosto nemyslitelné
Ale evidentně si na ní prostě trváte, když mě i Bodlinku, které s ní máme osobní, špatnou, zkušenost, zpochybňujete. Jak už bylo řečeno - kupte si, co chcete. Jen jste se ptal na názor, tak jste ho slyšel. Evidentně nebyl takový, jaký jste slyšet chtěl a očekával.

Prosím o radu. Předpokládám, že lidi, co chovají ve větším, si stavějí králíkárny sami, podle svých konkrétních potřeb.
Ale: pro sebe, hobby začátečníka bych ráda koupila králíkárnu hotovou, asi tříkotcovou, kvůli snazší manipulaci. Po cestě mám Litoměřice, kde právě nabízejí, co hledám. Ale: velikost kotce neodpovídá ideálnímu standardu, který tu byl vypisován: má jen: š 96 x h 65 x v 52. Bude to pro kalifornské králíky malé? Stelu, tedy předpokládám, že až tam dám 5cm podestýlky, bude jim to už nízké :( ale těšila jsem se, že si to nebudu muset stavět vlastnoručně..ušetřilo by mi to spoustu času a za tu cenu, to je pomalu cena materiálu...
Ještě mě k tomu napadlo - na výstavách (v tomto případě konkrétně Zahrada Čech teď o víkendu) se někdy prodávají také dřevěné králíkárny? Je šance tam potkat více vyhovující výrobky?
Díky moc za reakci.

Pokud se Vám tam Kal okotí tak je to opravdu malé.Záleží na Vás.52cm výška je tak tak, proto jsem předělávala 6 kotců.Zkrátka chybami se člověk učí.

Barnham
napsal(a):
Sirka a hloubka je v pohode, kotec by mohl byt trosku vyssi, ale i tak podle me dostacujici. Jestli je to za rozumnou cenu, tak bych nevahal. Deda choval kraliky v mnohem mensich kotcich a myslim, ze nestradali. Dneska se vsechno moc prehani. Taky s chovem teprve zacinam.
Hodně začínajících chovatelů tu píše jaké kotce měli naši dědové a babičky a že králíci nestrádali.Já si taky dobře pamatuji jak to bylo kdysi dávno u babičky a dědy a dokonce i u mojí prababičky, která se dožila 98 let.Králíci jim hynuli a oni nevěděli proč.Hlavu si tím nelámali.Jen dědovi to později tak v 60tých letech došlo a postavil novou a prostornou králíkárnu.Králíci na tom byli podstatně lépe.
Nevím, proč se lidé ohánějí našími předky, vždyť oni byli úplně někde jinde.
Musím Vám dát za pravdu, že to tu opravdu někteří přehánějí, ale ten kotec na Kal s mladými je opravdu malý.
Však na to paní i vy přijdete sami po nějaké době chovu a budete přestavovat.Ono je to pro každého.
Přeji hodně chovatelských úspěchů.

Jo, to jsemsi myslela. Diky za nazor vsem trem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
gucos
napsal(a):
Přidávám slíbené foto kotců.
Kurna gucos to je pecka kolik jich tam mate.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kurna gucos to je pecka kolik jich tam mate.
No momentálně jich mám 10 nových. Potom ještě 20 starých kovových přepravních beden o 120x100x90. A dvě 6-ti kotcové králíkárny 90x85x60, které používáme ke kocení nebo když je třeba odstavit po kusech. A vždy když se najde nějaká korunka bokem tak přidělávám další.
bronda
napsal(a):
No, účel Vám to asi plní, ale nechtěl bych to doma. Takový chov by mne netěšil. Na obrázcích to vypadá dost hrozně.
A co je na tom hrozného. Nikdo s chovatelů kdo u mě doposud byl nic nenamítal vždy všichni ocení že králíci jsou na podestýlce a mají neskutečně mnoho místa.
bronda
napsal(a):
No, účel Vám to asi plní, ale nechtěl bych to doma. Takový chov by mne netěšil. Na obrázcích to vypadá dost hrozně.
Pane doktore několikrát jsem se díval na Vaše stránky a jak jste stavěl králíkárnu (máte to moc pěkné), ale problém je v tom že do těch Vašich kotců bych já svoje králíky nedostal. Víte chovám totiž FB, BO, NOS. Já raději budu mít sem tam na zemi trochu mokro a slámu a seno, ale vím že králíci mají dostatečný prostor a pohodlí.
gucos
napsal(a):
A co je na tom hrozného. Nikdo s chovatelů kdo u mě doposud byl nic nenamítal vždy všichni ocení že králíci jsou na podestýlce a mají neskutečně mnoho místa.
Jak jsem řekl. Účel to plní. Místa spousty, hluboká podestýlka, to ano. Ale k tomu, aby mne chovatelství naplňovalo potřebuji, alespoň já osobně, určitý estetický prvek a ten tu chybí. Je to ryze účelové, což je pro mne málo. Je to rozdíl, jako když vidíte novou vypracovanou králíkárnu z hoblovaných desek, zvenku namořenou příjemným odstínem a králíkárnu zbušenou ze starých hrubých prken na střeše se zatíženým vlnitým plechem. Funkční mohou být stejně, ale pocit to vyvolá zcela jiný.
Při pohledu na Vaše klece vidím jen tu vyhovující funkčnost, ale jen tu. Žádný příjemný pocit z hezkého chovatelského zařízení z toho nemám. Toť vše. Proto, jak říkám - vám vyhovuje, ale já bych to doma nechtěl. Jen osobní preference. Nic víc.
gucos
napsal(a):
Pane doktore několikrát jsem se díval na Vaše stránky a jak jste stavěl králíkárnu (máte to moc pěkné), ale problém je v tom že do těch Vašich kotců bych já svoje králíky nedostal. Víte chovám totiž FB, BO, NOS. Já raději budu mít sem tam na zemi trochu mokro a slámu a seno, ale vím že králíci mají dostatečný prostor a pohodlí.
Je mi jasné, že máte velké plemeno. Já je chovat nemohu, ani nechci. Pokud bych chtěl, musely by moje králíkárny vypadat zcela jinak a počet kusů by musel být úměrný prostorovým možnostem.
Jak jsem řekl několikrát. Je to o preferencích. A já to dělám hlavně proto, aby mne chovatelství v důchodu bavilo.
Je to jak píšete o preferencích. Já mám velká zvířata a proto jsem tomu přizpůsobil i jejich odchov a myslím si že to není tak hrozné když je to vedle sebe vypadá to v reálu pěkně a hlavně zvířata jsou spokojená a já taky. Až budu chovat třeba novozélandské, jako že jich mám pět v králíkárně podobné té Vaší, tak si taky nastavím k baráků pěkné králíkárny a nebudu potřebovat nic jiného.
Chovu zdar.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
gucos
napsal(a):
Je to jak píšete o preferencích. Já mám velká zvířata a proto jsem tomu přizpůsobil i jejich odchov a myslím si že to není tak hrozné když je to vedle sebe vypadá to v reálu pěkně a hlavně zvířata jsou spokojená a já taky. Až budu chovat třeba novozélandské, jako že jich mám pět v králíkárně podobné té Vaší, tak si taky nastavím k baráků pěkné králíkárny a nebudu potřebovat nic jiného.
Chovu zdar.
gucos
napsal(a):
Přidávám slíbené foto kotců.
Co takhle dát to na dřevěné palety? Já bych to tak udělal. Králikům by bylo tepleji a já bych se nemusel tolik ohýbat. Jak jsem si všiml je to v nějaké stáji, takže tam bude určitě nejaký odpad a nebyl by problém tu moč občas spláchnout a hned je lepší i dojem. Jinak já s tim problém nemám. Když si koupím salám, příjdu domů, hodím ho na stůl, rozbalím papír a sním s rohlíkem. Někdo jiný, pokud si ten salám vůbec koupí, naskládá si kolečka salámu na talířek přidá k tomu nějakou oblohu a třeba si k tomu veme i příbor. Přítom účel je stejný, nasytit se.
horal
napsal(a):
Co takhle dát to na dřevěné palety? Já bych to tak udělal. Králikům by bylo tepleji a já bych se nemusel tolik ohýbat. Jak jsem si všiml je to v nějaké stáji, takže tam bude určitě nejaký odpad a nebyl by problém tu moč občas spláchnout a hned je lepší i dojem. Jinak já s tim problém nemám. Když si koupím salám, příjdu domů, hodím ho na stůl, rozbalím papír a sním s rohlíkem. Někdo jiný, pokud si ten salám vůbec koupí, naskládá si kolečka salámu na talířek přidá k tomu nějakou oblohu a třeba si k tomu veme i příbor. Přítom účel je stejný, nasytit se.
Mám to na podlaze, protože palety se neosvědčily. Králíkům zima není stelu piliny a na to slámu a ano je to ve stáji a ani při těch největších mrazech tam voda nezamrtá. To co je na fotkách vidět jako mokré fleky je nacákaná voda pod napáječkama jelikož se o králíčky starají i moji dva synové (3 a 5 let) a někdy se netrefí. Moč nevytéká vsákne do pilin a kotce čistíme co dva týdny je to tak optimální. Jinak manželka i děti celkem rádi a často zametají akorát když jsem fotil tak zrovna nebylo. Ale hned jsem mojí říkal že když ty fotky tam dám, tak že to schytám, že tam máme nepořádek a mokré fleky atd., ale jen mávla rukou a konstatoval že jsme ve chvélě.