Nieviem žeči je moja samica gravitna s skuškou s samcom pištela zahacov chovam us dve roki
velmi bi ma potešilo zebi bola gravitna kebi nahodou že je gravitna ako sa k nej mam spravat ako jej mam davat jest davat jej i mlieko? Fakt nieviem poprosim debilini mi nepšte ked chcete pisat debilini zaloš si vlastnu temu a tam si pište debilini
Za rozumnu radu vam vopred dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

na víc se nezmůžu.Ráda bych pomohla, ale nerozumím...
Martin852
napsal(a):
Nieviem žeči je moja samica gravitna s skuškou s samcom pištela zahacov chovam us dve roki
velmi bi ma potešilo zebi bola gravitna kebi nahodou že je gravitna ako sa k nej mam spravat ako jej mam davat jest davat jej i mlieko? Fakt nieviem poprosim debilini mi nepšte ked chcete pisat debilini zaloš si vlastnu temu a tam si pište debilini
Samice se nechává připouštět pod dohledem a cca po týdnu je dobré ji dát k samci
pro ověření zda zůstala.
Pokud samice piští, před samcem utíká, nebo je jako přitisklá k podlaze, je s největší
pravděpodobností připuštěná.
Samici jak bylo už psáno krmit stejně.Základ:seno a voda stále, granule-kojící pár
dní před termínem porodu.
Samici nejpozději týden před porodem nově nastlat slámou a dopřát jí klid.
Ľudovít Štúr

XXX.XXX.212.190
Martin852
napsal(a):
Obraciam sa v hrobe ked vydym ako sy sa naucyl slovensi jazik.
Pokud dobře vidím máte tam haldu syrových brambor a mrkev. Na krmení to nejsou nejlepší suroviny, jako přídavek ano ale tak čtvrtku brambory a dvě tři kolečka mrkve. Podle fotky by se dalo i říci že je březí, ale to ani nevíte kdy jse ji připouštěl? Březí (niolv bříza, slovensky breza) na slovensku kotná, je 28 až 32 dní. Normálně je to 31 dní, ale někdy rodí dříve a nebo pozděj, ale to jenom někdy. Samice se kotí a může se použít i výraz rodí. Rodí se králičata nikoliv miminka, a pak králici nepapají ale žerou. Právě tito výrazy mnoho lidí provokuje a rozčiluje a tak ani nereagují. Ty chlupy si natrhá z vlastního těla a to většinou těsně před porodem nebo i poněm. O králičata se postará sama, jenom někdy se stane že nějaké králičata má mimo hnízdo ale dobrá samice je přikryje chlupama. Pak je třeba dát je do hnízda. Jenom ji nyní moc neotravovat a nechat ji v klidu. Den, dva před porodem už příjmá méně potravy nebo i vůbec nežere. Hlavně ať má dostatek cisté vody na pití.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Martin852
napsal(a):
Dobri večer želam dnes rano som daval samise jest a hniezdo us nebolo som sa dočital ze v hniezde maju bit chlpi nieake ale nieviem ake ? Velmi sa tesime ale ešte nevieme
Dělaš si srandu s chovatelu nebo co? Tak se ohol dej ji je do hnízda.Ty hnupe.
Martin852
napsal(a):
Dnes rano porodila ale nieviem kolko.
Zdravím, já tam vidím i nějakého tmavého králíčka, takže by jich mohlo být i šest.
Jinak jí tam zbytečně pořád nelezte a nerušte ji. Ona na rozdíl od vás ví co má dělat. Jen kdyby do rána neupravila hnízdo a nezakryla mladé, což většinou do pár hodin udělá, malinko kolem přidejte suché slámy, má ho dost otevřené, nebo můžete ještě částečně zakrýt i dvířka králíkárny.
Já mám březí samice v dvojkotci a když už si samice vybere roh a začne se stavbou hnízda, tak na té straně zadělám dvířka kartonem ( lepenkou ), možná by postačil i starý ručník, aby jí tam netáhlo a měla trohu klidu a přítmí.

Tak ti jsou krásní gratuluji.

Za 10 dní už vidí a to už mají srst.Uvidíte sám.Po 14 dnech sem tam občas nějaký vyleze z hnízda a zase se vrátí zpět.Už budete vidět jak budou zbarvený.Je na ně krásný pohled, máte se na co těšit.

Nech je v klidu.

Ještě týden počkej, samici přistel.Potom ji kout lopatkou vyber.
Dobry den ja tiež chovam zajace a včera som ich daval k samcovi a na jednu skočil 3 krat a na druhu iba jeden krat. Skušal som štastie a podarilo sa uvidi budem cakat do 14.marca že co bude Samice(farbu maju ako polne zejace) maju skoro rok a samec je tiez mlady( NOS). Vydavali taky krumčavy zvuk ked som ich daval k samcovi ale aj tak na nich skocil a som rad.
Ked tak zajtra by som pridal nejake foty, že ako tie samice vyzeraju a aj samec.

Martine, nebuď tak nedočkavý.Buď rád že jsi se prcků dočkal.Sleduj je a uvidíš.Hlavně že se samice stará

Jsou krásní a spokojení.Už začnou otvírat očka..To jsou tvojí první králíčci?
Danko

XXX.XXX.107.126
Martin852
napsal(a):
Chovam zajace us 4 rok a tera prvikrat mame mlade velmi sa tešime.
To akoze fakt? 4roky chovat a nemat mlade. To len stale kupujete?

Jen opatrně až začnou požírat, at to nevyhyne na kokci.
pavel07

XXX.XXX.39.19
Dobrej, mohu se prosim zeptat kdy případne znovu pripusti samyčku po spatnem porodu

Dobrej,
samyčku nevím, ale samičku vím.Zapustit hned.No, ale co je u vás "po špatném"porodu?Mladí ji zdechli a nebo měla samice jiný problém?

No jo, máte pravdu 5 samyc je v normě

Moje trpělivost je neomezená .

Tak na co je chováš?Jako mazlíky?Na výstavy určitě ne, na to nemáš zkušenosti.

Jsou pěkní

Nechej je už na pokoji a pořád je neprohlížej.Nech je v klidu a ty si jdi po svém.Nebo z tebe zblbnou králíci i my tady na diskuzi.
Hlavně
aby neměli kokcidiozu to je potom konec, to hyne jeden za druhým. Potom je po radosti.
A to su nieake tabledti proti tomu ci.
Ne.
Čistota a správně krmit a napájet.
Každý králík má v sobě vyvážené množství kokcidií a určitou část vylučuje trusem.
Ve vlhkém trusu, teple a vlhké podestýlce se kokcidie rychle množí.
Kokcidie roznesou do krmiva a vody a následně pozřou.
Tím dojde k přemnožení kokcidií a králíci začnou marodit.
Chce to napáječky, ne misky se špinavou vodou.
http://search.seznam.cz/?q=kr%C3%A1l%C3%ADk%2C+nap%C3%A1je%C4%8Dky&sourceid=szn-HP&trp=1&oq=kr%C3%A1l%C3%ADk%2C+nap%C3%A1je%C4%8Dky&sgId=&aq=-1&thru=&su=.

Zkus je nafotit zblízka a dej sem foto.Snad to mají jen ze sena a nebo slámy.A to má všech 5?
Rano som im dal šmalec poradili mi starsi chovatelia z dedini moze to bit aj od sena je asi stari.
Šmalec ?
Co to je ?
Mají dostat ovesné vločky.
Nemáš li kvalitní potřeby,
pěkná králíkárna,
kvalitní seno a slámu,
napáječky,
vykašli se na množení králíků!
Stejně ti zajdou, nešiko.
Dej jim mrkvičku, jablíčko - žádné plesnivé.
Kousek tvrdé housky, pěkné seno, ovesné vločky, granulky
a čistou vodu.
Očka vyčisti vlahou vodou.
Na každé oko vem čistou vatu.
Všechno se musí dělat pořádně.
Nemáš pěkné seno na krmení a množíš .

Skoro ve všem souhlasím s rapotačkou, až na to pečivo u tak malých králíčků a dále, nemusí být pěkná králíkárna, to nemá na nic vliv, hlavně aby měli čisto a sucho.
Toho ječmene jim určitě uber a nahraď vločkami a ovsem.Pro 5 králíčků toho moc nepotřebuješ.
V lékárně kup Opthal, je to voda na oči a jak píše rapotačka, každé očko čisti čistou vatou nebo použij tampony na pleť.
S tím senem je to docela v háji.Jestli nevíš jak je seno staré, raději jim ho nedávej.Buď kup u sedláka nové a nebo alespoň granulované seno.
Už jsem ti výše psala, že to může být senem a nebo slámou.Jak starou slámu používáš?
Jojo budeš to mít velmi těžké a raději se připrav na to, že tvojí první králíčci nemusí přežít.Což ti určitě nepřeji.
Martine, tohle dle fotek a stavu králíčků není dobré. Nekýchají ti ? Nemají mokré čumáčky s hlenem ? Co mamina, ta je vpořádku ?
Asi jsi ještě mladý a nezkušený chovatel a finance jsou zřejmě také omezené ? Je třeba si ale nejdříve o chovu něco přečíst, nebo zjistit od chovatele, který už nějaký ten rok chová.
Mezi tím, pokud nemáš na nové zařízení alespoň v tom starém utvořit pro králíčka ty nejvhodnější podmínky a to je čistý, vydezinfikovaný, nebo alespoň vylíčený kotec vápnem, kvalitní, neplesnivé seno, čistou, suchou slámu a také kvalitní krmivo. Důležité je také pořízení chovných jedinců a jejich zdravotní stav. Ne každý, chovatel " jedná seriozně a pokud uvidí, že se nevyznáš a koukáš jen po tom co se ti líbí, může podstrčit úmyslně nekvalitního jedince, kterého se snaží vyřadit z chovu. Pak je lépe poprosit někoho známého, kdo již zkušenosti má, aby ti s pořízením pomohl a králíčka před koupí prohlédl. Jistá rizika i tak přetrvávají a proto je dobré mít nového králíka nějakou dobu v karanténě. Zdravotně musí být vpořádku i samec s kterým připouštíš. Chodit se samicí po sousedech se také nevyplácí. Je lépe mít samce svého o kterém budeš vědět, že je zdráv. Mnozí neočkují, což je dle mého také důležité, takže pokud nemáš králíky naočkované, měl by jsi to napravit.
Teď zkus alespoň zachránit to co máš. Když si nevíš sám rady, je lépe se hned obrátit na veterináře. My ti můžeme radit každý dle svého mínění, rady jsou různé a ve finále se stejně musíš rozhodnout sám. Králíčkům však čas utíká a může to být pro ně rozhodující.
Přeji ti, aby se podařilo králíčky zachránit.
Jinak, pokud nemáš krmné vločky, upaluj do obchodu a kup jim alespoň pytlík a namíchej do krmné dávky. Pak by to chtělo i oves, granulky pro kojící a březí samice a pokud nemáš kvalitní seno ( což asi ne ), tak jak bylo výše psáno, senné granule. Já přidávám i vojtěškové. Ječmen vysadím úplně jakmile začnou lézt mamině do misky. Pečivo nedávám vůbec. Pěstujeme si mrkev a řepu, ale s tím také opatrně. Na vše se musí přecházet pomalu a postupně. Co ti mohu poradit tak jsou dobré větvičky na okus, nejlépe z ovocných stromů a výborná je borovice. Březím a kojícím samicím však nedávej vrbu. I když má protizánětlivé účinky, tlumí laktaci a samička by mohla přijít o mléko. Výborné jsou také kopřivy. Suším je po celou sezonu. Také listy pampelišky.
Víš, ono se to zdá, ale chov není jednoduchá záležitost a někdy i finančně i časově náročná. Člověk by měl vždy zvážit zda je v jeho silách a možnostech se do něčeho pustit, pak by se ušetřili mnohým zklamáním.

Očička se spravili?

Martine, ty dvířka okamžitě předělej.No už se nedivím že mají problém s očima.Hned na tom začni pracovat, jsou absolutně nevhodné.Králíčci mají málo světla a jak otevřeš kotec je světlo pro ně šok.
Pane bože
Jen taková rada, být tebou bych urychleně postavil novou králikárnu:
1. vyšší kotce s daleko lepšími dvířky než je tohle, aspoň půlka ať je pletivo ne nějaké široké desky, kde máš pak mřížku 20x40 cm
2. více kotcovou, aspoň 6, ať máš kde dávat odstavy
Já vím že každý nějak začíná/l, ale tohle bych radši ani neukazoval veřejně.
Jinak máš tu i v tvojich předchozích vláknech napsané od lidí dobré rady, tak se jich drž a bude se to jen lepšit.
K.

No pro začátek by stačily ty dvířka.Ono, králíkům je jedno v jak staré kleci žijí.Zas tak malý kotec to není.
Víte ona stavba králíkárny stojí velké peníze, ale to vy víte nejlépe.Nezapomeňte že je to mladý kluk a je možná vůbec rád, že mu rodiče dovolili králíky.
Vidím že máte nafocenou úplně novou králíkárnu.Tak že, ta stará už byla hodně stará a tou jste se nepochlubil a nebo že by jste teprve začínal?
.Kluk se nechlubí králíkárnou, ale králíčkama a má z nich evidentní radost, proč mu ji kazíte?
Ale já jsem nepsal, že mají malý kotec, teda nemyslel jsem, že na šířku a hloubku, jen mi vadí ta výška, ale taky může být úplně jiná, když tam má tak široké desky tak to asi zkresluje.
Jinak já čisté investoval jen do ipy a falcovaných desek na dvířka. Takže to asi dělá 1200 kč, když nepočítám napaječky, zásobníky a jesle, které mohou být z čehokoliv. Jinak asi každý má doma hřebíky a nějaké panty a desky, které jsou nejdůležitější :)
Králikárna u nás byla, ale skoro taková jak má tady kolega, ale s daleko lepšími dvířky, ale šla na spálení a stavil jsem novu.
Já jsem si SVOJI první králikárnu postavil před 2 lety, takže mi bylo asi 18, otec mi pomáhal s kostrou, protože samotnému by mi to trvala daleko déle, jinak pak se jen řeže a přitlouká tak to už je na pohodu. Jelikož jsem někde četl že kluk má 16 nebo 17 tak si myslím, že pokud není úplně levý a rodiče by mu pomohli tak by to za prázdniny zvládl.
Vím, že se nechlubí králikárnou, ale králíky, já jsem měl taky obrovskou radost jak se mi narodil první vrh, jsem tam byl skoro pořád.
K.
Moje zkušenosti. Když jsme přišli před 30lety na venkov do domku po rodičích tak jsme měli
králíky ještě v horších boudách každá bouda jiná, jak to děda stloukl tak to bylo.Sehnala
jsem do nich králíky a dařilo se, že jsme mohli podarovat i rodinu ve městě.Proto jsme si
řekli že si králíci zaslouží lepší.Udělali jsme novou předpisovou.Dali jsme je do nové a
bylo během času po radosti.Kokcioza je pomalu likvidovala.Přes všechna opatření se prostě
nedařilo.Každý týden jsme čistily kotce, dávaly preventivně léky.Prostě každý radil ale nedařilo
se tak jsme skončily.Tak to po nějaké době zkoušíme znovu.Starou králíkárnu jsme opravili
vybílili vápnem.Pořídili nový chov, který už máme 3roky a najeli na nový moderní způsob
krmení.Bez problémů.Přežil i v loni ty největší vedra.Letos už máme u 3 samic a 4 čeká.Zatím se daří i ve staronové králíkárně.

Zkus ji dát ještě jednou k samcovi na zkoušku, když nevezme a bude se bránit tak by mohla být skotná a jen spěchá se stavbou hnízda, které může ještě i rozházet a před porodem postaví nové.

Když jsou dobře přikrytí tak se jim nic nestane.

Martin852
napsal(a):
Dobri večer želam chcel bi som sa opitat ze teras co je ten vietor či mozem natiahnut foliu lebo mali mozu zamrznut či nieviem poprosim radu vopred dakuje.
Králíkům žádnou folii na dvířka nedávej ať jim kotec větrá.Pokud máš tak malá dvířka jak je na fotce výše, nezakrývej je vůbec.V kotci se hromadí čpavek a to králíkům nesvědčí.I ty červený oči mohou být z nedostatečného větrání.

Tak u nich proběhne kokci dřív než se naděješ.No, bohužel zkušenosti nemáš žádný tak musíš počítat s tím, že budou problémy i když odstavíš mladé.
Všechny začátky jsou moc těžké a u králíků to platí dvojnásob.Bohužel, chybami se člověk učí.99% chovatelů začátečníků si tím musí nebo muselo projít.
Bohužel zde platí, že i když se tu všichni snaží poradit jak a čím krmit při odstavu, tak to tazatelé stejně neberou na vědomí a potom tu pláčí nad tím, jak jim hynou králíci.

Pokud nejsou králíčata naučený na granule, tak to může být velký problém.Mám s tím svoji vlastní zkušenost dřívější doby.Zkusit to můžete jak radí kosta, ale já bych to neudělala.
Odstavení králíčci jsou velmi citlivý, proto se musí krmit velmi opatrně.Neodrazuji Vás od granulek, je na vás jestli to chcete risknout.
Martin852
napsal(a):
Kralicata sem us odstavil mali 52 dni.
Moudré .
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3023741/odstaveni-mladych#a3023820
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?q=odstav&sort=1.