Dobrý den. Letošní počasí vypadá, že zimě už dalo sbohem a tak mě napadlo, jestli nemám už nechat alespoň jednu samičku nahonit. Králíkárnu mám venkovní a 4 kotce uvnitř šopky, kde je uloženo seno a sláma. Není zateplená, v zimě zamrzá voda i tam. Trochu se bojím, aby mi malé neumřeli chladem, kdyby je matka vytáhla třeba na prsu z hnízda. Mám ještě počkat nebo to risknout? Děkuji.
Zdravím, to prso mě pobavilo No já doufám, že už si zima vybrala své a že už nějaké velké mrazy nehrozí. Já venku samičky připouštěla až v březnu. Teď je mám ve chlívku společně se slepicemi a čtyři se mi o víkendu zdárně okotily. Mají tam sice od čtvrté hodiny ranní koncert kohoutů, ale navzájem si tam utvoří relativně teplo.
Šaurin
napsal(a):
Dobrý den. Letošní počasí vypadá, že zimě už dalo sbohem a tak mě napadlo, jestli nemám už nechat alespoň jednu samičku nahonit. Králíkárnu mám venkovní a 4 kotce uvnitř šopky, kde je uloženo seno a sláma. Není zateplená, v zimě zamrzá voda i tam. Trochu se bojím, aby mi malé neumřeli chladem, kdyby je matka vytáhla třeba na prsu z hnízda. Mám ještě počkat nebo to risknout? Děkuji.
Někdo vám zaručil, že koncem února nebude mínus dvacet? Jak?
Dobrý podvečer, mne sa okotila navonku Činčila velká.Jedna samica odchovala všetkých 5, druhá sa okotila pri -22°C a o pár dní už budú vidieť.
Šaurin
napsal(a):
Mimo toho že nikdo nevíme jak bude na přelomu únor/březen, záleží také:
jakou máte králíkárnu, jakým směrem a kde ji máte postavenou,
jak je stará a zkušená samice a pod.
My tu máme dva lednové vrhy.Jeden z 19.1. tedy v týdnu kdy byly největší
mrazy a oboje mladý jsou v pohodě.Samice NoS vrhy 8 a 7ks.
Pokud máte tedy králíkárnu trochu chráněnou, týden před porodem
jí dobře nastelte a na noc můžete (když bude potřeba) dvířka přikrýt.
Dobrá samice se už dál postará.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud dáte do kotců cca 14dnů před okocením kotiště, nemají králíci problém ani při těch -20. Dobrá samice to zvládne i bez kotiště, když jí poskytnete dost materiálu na hnízdo. Odchováváme mladé celou zimu a třeba letos celkem 2 umrzlá mláďata vytažená z hnízda na cecku, ale to byl hodně velký vrh.

U mě se právě narodilo 8 kousků od Kal.
Je celkem teplo, žádný mrazy už stejně nebudou a tak jsem dnes zapustila dvě a hned si daly říct..I když fakt je že mám matky v "porodnici" a nemrzne i když mrzne.Jinak nemám problém jim tam třeba i přitopit, ale nikdy to potřeba nebylo.
U mně prosincové vrhy zdárně odrůstají, tři lednové také O.K. Jen jeden vrh, celé hnízdo vylezlé z kotiště, uchladl. Koncem února čekám přírůstky od 5 samic a jednu poslední se zatím neúspěšně pokouším připustit. Když je takové počasí, bylo by hřích toho nevyužít. Raději jim dám oddech v pozdním jaru, kdy mohou začít horka. Počítám, že poslední odstavy budou do konce dubna, max. do poloviny května.
leprechaunek
napsal(a):
Někdo vám zaručil, že koncem února nebude mínus dvacet? Jak?
Nějak jsem nepochopil tenhle dotaz.Samozřejmě, že nikdo nikomu nezaručí, jestli bude koncem února nebo počátkem března plus 20 nebo mínus 20, ale to přece nehraje roli.Osobně si myslím, že tohle období je naprosto ideální pro připouštění.Mám z vlastní zkušenosti vysledováno, že nejlepší králíci jsou ledňáci a březňáci.Takže bych neváhal.
Šaurin
napsal(a):
Už jsem samičky připustila. Otec mi ovšem tvrdí, že samec musí skočit alespoň 2x lépe 3x. Byl to ukázkový skok, převrátil se na bok. Nikde jsem se o tom co mi říká v literatuře nedočetla, tak prosím, poraďte, je to tak?
Otec má pravdu min.2x pokud samec dlouho neskákal.
Šaurin
napsal(a):
Už jsem samičky připustila. Otec mi ovšem tvrdí, že samec musí skočit alespoň 2x lépe 3x. Byl to ukázkový skok, převrátil se na bok. Nikde jsem se o tom co mi říká v literatuře nedočetla, tak prosím, poraďte, je to tak?
Pokud samec delší dobu neskákal, jsou lepší skoky dva.Pokud je samice svolná, necháváme ji na 2-3 skoky.Není to ale žádné dogma a klidně můžete mít po 1 skoku 10 mladých.

Šaurin
napsal(a):
Tak nevím. Ve čtvrtek jsem ji dala k samci.Dnes je úterý a po vaších radách jsem to dnes zopakovala a nic. útočí na něj, vrčí nebo vydává takové divné zvuky a nic z toho nebylo. On se snažil, pak ji jen očuchával...znamená to, že je v tom?
Jo bude v tom a nezapomeňte ji poslat na do poradny pro těhotné.
Promiňtě, omlouvám se, ale vždy mě přirovnání zvířete a ženy pobaví.Nemyslím to zle.

Děkuji