Ahoj všichni. Dlouho jsem tu nebyl, mnozí si jistě vzpomenete, jedni v dobrém a jiní ne. Nicméně chci vám všem poctivě sdělit následující poznatek.
Moc králičí maso nemusím, králíky máme hlavně kvůli dětem a taky abychom smysluplně vyplnili čas života na vsi, kam jsme utekli z města.
Dokázal jsem vykrmit králíka hyla, ale i křížence Bu a nějakého masného plemene do 3 kg pod 90 dní. Použil jsem k tomu granule Sehnoutek bez mediakce jako doplněk k senu a ječmeni, v "dětství" dostávají i oves (pluchatý). Králíci občas dostanou kůrku usušeného chleba a větvičky z jabloní, jednou týdně sušený černobýl, asi 25 cm suchého "klacku" na kus. Při nastýlání při kydání jednou týdně sežerou něco ovesné slámy. Nic víc. A jak píšu výš, po králičím mase se tedy rozhodně nemůžu utlouct.
Nějak nás před koncem minulého roku napadlo už nekoupit granule a to i když mi je dodavatel přiveze až pod nos za cenu 9, - Kč za kg.
Výsledkem je maso nesrovnatelně chutnější než maso rychle vyhnané pomocí šmakulád plných Éček v granulích. Jo a o moc déle se králík nekrmí.
Takže, vyhnat rychle jako ve velkovýrobě to jde i doma, ovšem za cenu kvality jako z té velkovýroby.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, tak opravdu jste tu dlouho nebyl .Možná jste někomu chyběl a někomu zase ne.
.
Co se týká výkrmu tak bez granulí je opravdu doba výkrmu podstatně delší.Proč jste nenapsal za jak dlouho jste vykrmil na obilí králíka na 3 kg?To ještě nevíte, protože to ani nemůžete vědět, když od začátku roku nekrmíte granule.Tak jak můžete napsat cituji: "Jo a o moc déle se králík nekrmí". Tak o kolik dní se krmí déle?
Co jste chtěl Vašim příspěvkem říct?Bohužel jste Ameriku neobjevil.Ono totiž za tu dobu se zde Hyla dost probírali, víme pane?
A že jste na to přišel až nyní že v granulích jsou šmakulády a mimo jiné že je maso chutnější a vyzrálejší, jsme tu vedli diskuzi ještě za Vaší přítomnosti.
Jinak, vítejte zpět.Zase bude veselo.Nebojte Váš mejlík mám stále schovaný .

Dobrý den. Já si myslím, že v dnešní uspěchané době, je skvělé, že se ještě vůbec najdou lidé, kteří mají zájem králíky chovat. My dáváme králicím s mladými granule pro kojící králice, osvědčlly se nám, po odstavu přejdem na klasiku seno, ječmen, oves, řepa + trocha pečiva. Osobně jsem s rychlostí růstu spokojená, ale je to hodně subjektivní, protože jsme granulemi pro výkrm maximálně přilepšovali, nikdy nekrmili. U nás by se granule nevyplatily - seno, vojtěšku si děláme vlastní, řepu máme od družstva ar/250Kč stačí sklidit, brambory máme vlastní, ječmen měníme s kamarádem za účtenky. Takže vlastně koupíme jen ten oves a granule pro začátek, Jenže ne každý má možnost si krmení opatřovat tímhle způsobem. Nám se jeden rok nepodařilo seno a když jsme ho museli koupit a viděla jsem jakou rychlostí zmizelo, tak se mi protáčely panenky. Ve chvíli, kdy někdo musí koupit všechno, chápu že krmí granulemi. Je to rozhodně pohodlnější a o moc dráž to přijít nemůže.
Ale, čistě pro zajímavost, by mě zajímalo o kolik rychleji se objektivně králík vykrmí na granulích ve stejném prostředí (myslím jedna králíkárna, jeden vrh a rozdíl pouze ve výkrmu).
Faltusko, přečtěte si prosím můj příspěvek ještě jednou, v klidu, vše podstatné tam je. Píšu jasně, že stejně rychle jako hyla se dá vykrmit jiný masňák, tedy když je jako otec použit Bu.
Konkrétní vrh jsme "přikrmovali" dokud byla králíčata u samice trochou granulí bez medikace, to je důležité, aby to neobsahovalo ty léky. A proto neumím říct oč pomalejší je výkrm. Hlavně ale. Nedělám to na kšeft (to v malém s rozumným ziskem ani nejde) a rád budu krmit králíka o dva týdny (delší to nebude), hlavně aby měl chutné maso.
Příspěvek není o rychlosti výkrmu, ale o chuti masa a protože vlastně králíka nejím, snad v jediné úpravě - na česneku s houskáčema, tak se domnívám, že když já řeknu, že je králík chutný když je z klasického krmení, tak to má určitou váhu.
No a pro paní hexa.
Seno kupuju za 4, - Kč kilo, lisované do malých 7 kg balíků a tedy je stejně drahé jako třeba ječmen. Protože drtivá většina granulí je nad 10 Kč, pak je krmení granulemi velký luxus a luxus je i jen jimi přikrmovat. Ano, králíci je rádi žerou, něco do toho dávají právě proto, aby se jimi králíci cpali víc, než klasickým žrádlem.

No páni,4Kč za kilo sena, to mě hned bude sušení víc bavit. Dcera dává 500 za velký balík sena, nevím kolik může vážit, ale pod 250kg rozhodně nemá, neměl byste to lepší koupit taky tak? Vím že s malým balíkem se lépe manipuluje, ale za ten rozdíl v ceně by mi to stálo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Ježiši, kraliky nemusí ale ví na 100% že je chutnější na klasice.
To už ti došli prašky nebo co ?
Pod 90 dní, člověče si ještě lepší než frantíci.
Chovat kraliky neumíš a chceš radit.
mi013068

XXX.XXX.155.246
U nás velký balík od 300.seno suším jen proto ze musím posíct hektar sadu.je levnější koupit než živit mfku a traktor, jinak vse kupuji, chutově nepoznam rozdil mezi krmenim granulemi nebo bez.s granulemi to je to podstatně jednodušší.jinak kdyz mam co tak krmim vše jabka řepu rohliky chleba obilí.když žerou dost sena, mužou se krmit jako male prasatko. a nehadejte se, je to ošklivé. milos.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
No páni,4Kč za kilo sena, to mě hned bude sušení víc bavit. Dcera dává 500 za velký balík sena, nevím kolik může vážit, ale pod 250kg rozhodně nemá, neměl byste to lepší koupit taky tak? Vím že s malým balíkem se lépe manipuluje, ale za ten rozdíl v ceně by mi to stálo.
Kulate balíky se pohybuji 350 až 500kg. No jo Tomova ekonomika.
Hned jsem si říkal, že jak se Tom objeví, zase bude veselo. Skoro jsem už při čtení králičích vláken usínal. Mnoho informací a příspěvků časem vyšumí. Ale některé věci, jako kůžičkář s granulema Sehnoutek, seno po 4 Kč, podestýlání/nepodestýlání slámou, stahování králíků bez vody, jesle speciální konstrukce, ekonomika chovu a pravopis jsou věčné. Vítej zpět Tome!
Chovám čistokrvné Kalifornské čierne králiky. Pre porovnanie s hybridmi som skúsil odchovať králiky iba čisto na granulách. Králiky v počte 8ks dosahovali presne na 90-ty deň hmotnosť od 3,05 do 3,25kg. Takže môžem potvrdiť, že dosiahnuť takú váhu je možné práve pri mäsových plemenách. Samozrejme, že ten, kto kŕmi granulami iba pre spestrenie takýto výsledok nikdy nedosiahne. Hybridy majú prednosť v rýchlejšom dospievaní, početnejších vrhoch a vďaka malej úzkej hlave a tenkým ušniciam aj vyššiu výťažnosť. Každý má na výber čomu dá prednosť. Ja sa však rád pozerám na pekné zvieratá v mojej králikarni. Ešte podotknem, že som to robil v období apríl, máj, jún a v prostredí vonkajšej králikarne. Cez horúce leto alebo zimu, by to asi nešlo, ale v takých podmienkach pochybujem aj o výsledkoch hybridov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
pegaz
napsal(a):
Chovám čistokrvné Kalifornské čierne králiky. Pre porovnanie s hybridmi som skúsil odchovať králiky iba čisto na granulách. Králiky v počte 8ks dosahovali presne na 90-ty deň hmotnosť od 3,05 do 3,25kg. Takže môžem potvrdiť, že dosiahnuť takú váhu je možné práve pri mäsových plemenách. Samozrejme, že ten, kto kŕmi granulami iba pre spestrenie takýto výsledok nikdy nedosiahne. Hybridy majú prednosť v rýchlejšom dospievaní, početnejších vrhoch a vďaka malej úzkej hlave a tenkým ušniciam aj vyššiu výťažnosť. Každý má na výber čomu dá prednosť. Ja sa však rád pozerám na pekné zvieratá v mojej králikarni. Ešte podotknem, že som to robil v období apríl, máj, jún a v prostredí vonkajšej králikarne. Cez horúce leto alebo zimu, by to asi nešlo, ale v takých podmienkach pochybujem aj o výsledkoch hybridov.
Ciste kal, to říkejte holubum.Na granulích se pohybuji kolem 2,30 až 2,60.A začínam o vas jako chovately pochybovat už jen z duvodu vaši rady aby nechal dvířka tak jak je měl.Kralici v bunkru a chtěl by připouště. Proč asi farmi ktere jeli na Kal, Nov atd zrachovaly co.Kdyby to tak bylo jak tady píšete tak nezkrachuje ani jedna. Laskavě přestante blbnout lidem hlavu.Mala hlava vy jste komik jediny hybrid ktery to zatím ma je hyla kterou tady prezentuje hyla.

A hned je na diskuzi veseleji , konečně
Presne som vedel, že takto zareagujete. Vy ste všade bol, všetko vedel a každý, kto robí inak ako vy, je blbec, čo nevie nič dochovať. Neustale obhajujete len Hylu. Pripomínam, že hybridy sa šlachtia desiatky rokov a tiež to malo nejaký prirodzený vývoj, a plemená, ktoré spomínate majú podstatný podiel na vzniku tých súčasných hybridov. Je úplne prirodzené, že v priemyselnom chove, kde sa dôraz kladie predovšetkým na ekonomiku, uprednostňujú zvieratá s vlastnosťami, ktoré som uviedol v predchádzajúcom príspevku. Pre porovnanie s chovom a výstavnými kritériami čistokrvných zvierat, by boli zasa hybridy outsaidrom. Opäť zdorazňujem, že ja tu nerobím žiadnu reklamu ako vy, je len na každom, čo si domov donesie.
P.s. Každý chová v tom na čo má. Videl som aj horšie a boli plne králikov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
pegaz
napsal(a):
Presne som vedel, že takto zareagujete. Vy ste všade bol, všetko vedel a každý, kto robí inak ako vy, je blbec, čo nevie nič dochovať. Neustale obhajujete len Hylu. Pripomínam, že hybridy sa šlachtia desiatky rokov a tiež to malo nejaký prirodzený vývoj, a plemená, ktoré spomínate majú podstatný podiel na vzniku tých súčasných hybridov. Je úplne prirodzené, že v priemyselnom chove, kde sa dôraz kladie predovšetkým na ekonomiku, uprednostňujú zvieratá s vlastnosťami, ktoré som uviedol v predchádzajúcom príspevku. Pre porovnanie s chovom a výstavnými kritériami čistokrvných zvierat, by boli zasa hybridy outsaidrom. Opäť zdorazňujem, že ja tu nerobím žiadnu reklamu ako vy, je len na každom, čo si domov donesie.
P.s. Každý chová v tom na čo má. Videl som aj horšie a boli plne králikov.
Všude jsem nebyl a vše taky nevím ale tohle vím.A neobhajuji hylu. Nesnaším když se říka nepravda a lidi se uvadí v omyl. Mily pane nedělam nikomu reklamu.Koukam že placatce stejně jako ti od Stanislava. Kdyby jste pořadně četl a zajímal se o kraliky jako ja tak na to přijdete taky.Ja se nebavím o hyle ale o vašich Kal. :Byl bych rad kdyby jste zustal u tohoto tematu a nekličkoval.

Zdůrazňuji že nechci přilévat olej do ohně, ale schválně jsem koukla do knížky Chov králíků od Ladislava Dvořáka a kalifornského králíka zde doporučuje jako plemeno, které vyniká ranností a králíčata v intenzivním výkrmu dosahují ve třech měsících kolem 3kg při výtěžnosti až 65%. Ostatně když se podívám na hylu, je vidět že se na jejím vzniku velmi podílel. Hyla má určitě v podmínkách intenzivního výkrmu lepší výsledky, ale kaliforňák určitě v králíkárně ostudu nedělá a ty tři kila ve třech měsících, pokud pán krmí granulemi určitě možná jsou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
pegaz
napsal(a):
Čo by Vás konkrétne zaujímalo na mojich kalifornských?
Mě na vašich kralicich kokretně nezajíma nic. Mě zajíma to jak si přidavate na vahach. Mily pane ja Kal mam a ze mne blbce neudělate. Až se mi bude chtít tak sem vložím tabulku s vysledky testu těch vašich Kal a ukažu lidem jak to je. Nic víc.Jinak nikomu neříkam, když to nedělate podle mne tak jste bl..ci.Ja se snažím pomahat díky nazbíranym zkušenostem nic víc amyslete si ci chcete.Kdyby jste si všiml tak třeba planuji nakup Hycat rex.
Mám konkrétní zkušenost při výkrmu granulemi a bez granulí a to po stejných rodičích. Bohužel nejde o úplně přesné srovnání, protože granulemi jsem krmil v létě a bez granulí od podzimu. Šlo o Kal X BO. S granulemi 90 dní 2,98 - 3,15 kg / výtěžnost 61%. Další vrh šrot s minerálkou, syrový brambor, několikrát týdně větve jehličnanů + seno. Při tomto způsobu je mnohem vyšší příjem sena.3 kg dosáhli králíci v asi 120 dnech, ale nevím, jak velký měla vliv podzimní a zimní teplota a kratší den. Výkrm byl ale prostě o minimálně měsíc delší a mezi králíky byly trošku větší hmotnostní rozdíly. Na chuti masa jsem rozhodně nepoznal rozdíl mezi způsoby výkrmu. Kokcidioza nebyla ani u jednoho vrhu. Od pozdního jara obvykle vykrmuju jetelem + šrotem a tyto křížence i tímhle způsobem dotáhnu na 3 kg za 3 měsíce, ale je to hlavně jetelem, který je pro výkrm skvělý.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Zdůrazňuji že nechci přilévat olej do ohně, ale schválně jsem koukla do knížky Chov králíků od Ladislava Dvořáka a kalifornského králíka zde doporučuje jako plemeno, které vyniká ranností a králíčata v intenzivním výkrmu dosahují ve třech měsících kolem 3kg při výtěžnosti až 65%. Ostatně když se podívám na hylu, je vidět že se na jejím vzniku velmi podílel. Hyla má určitě v podmínkách intenzivního výkrmu lepší výsledky, ale kaliforňák určitě v králíkárně ostudu nedělá a ty tři kila ve třech měsících, pokud pán krmí granulemi určitě možná jsou.
Ja netvrdím že se nepodíli v genetice Hyla, podíly se skoro ve všech hybridech. Ano mohou dosahovat 3 kil ale ne v počtu 8 ks ve vrhu.Kdyby to tak bylo tak se nekupuje hybrid. nemyslíte. Neříkam že Kal děla ostudu v kralikarnach.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
pegaz
napsal(a):
Už sa teším na tú vašu tabulku mojich kalifornských.
Inak máte široký záber. Chováte línie Hyly, prarodičovské línie Hyplus, Kalifornských...Plánujete Hycat rex.
Klobúk dole.
A co je na tom.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mozaik
napsal(a):
Mám konkrétní zkušenost při výkrmu granulemi a bez granulí a to po stejných rodičích. Bohužel nejde o úplně přesné srovnání, protože granulemi jsem krmil v létě a bez granulí od podzimu. Šlo o Kal X BO. S granulemi 90 dní 2,98 - 3,15 kg / výtěžnost 61%. Další vrh šrot s minerálkou, syrový brambor, několikrát týdně větve jehličnanů + seno. Při tomto způsobu je mnohem vyšší příjem sena.3 kg dosáhli králíci v asi 120 dnech, ale nevím, jak velký měla vliv podzimní a zimní teplota a kratší den. Výkrm byl ale prostě o minimálně měsíc delší a mezi králíky byly trošku větší hmotnostní rozdíly. Na chuti masa jsem rozhodně nepoznal rozdíl mezi způsoby výkrmu. Kokcidioza nebyla ani u jednoho vrhu. Od pozdního jara obvykle vykrmuju jetelem + šrotem a tyto křížence i tímhle způsobem dotáhnu na 3 kg za 3 měsíce, ale je to hlavně jetelem, který je pro výkrm skvělý.
Vaší kombinaci bych bral i na farmu i s tím jetelem jen kdyby holky rodily 10 x za rok hned bych do toho šel. Kolik jste měl mladych ve vrhu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
pegaz
napsal(a):
Klobúk dole. To už sa dá robiť hádam iba na plný úväzok.
No proč jen musíte makat 16 hod denně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
pegaz
napsal(a):
Takže predsa profesionál, už som sa bál, že to máte pre vlastnú spotrebu. Trochu reklamy nie je na škodu...
Do profesionala mam hodně daleko.Spojil jsem koníček s vydělkem to vše.Nebojte jím je taky vím čím krmím.
pegaz
napsal(a):
Já Vám to prostě nevěřím a vidím že nejsem sám.Chováme nyní jak jsem psal velká plemena, ale kaliforňáky jsem před lety měl také.Přiznám se že jsem je přesně 90-tý den asi nevážil ale nebyli rozhodně větší a těžší jak devadesátidenní BO, NoS nebo FB.které nyní chováme.
Podotýkám že váha Kal. je podle tabulek ve 3 měs.2,4 kg. (BO-2,6 FB-2,5 kg)
Přesto mi to nedalo a zavolal jsem známému chovateli, který se podílý na výzkumu králíku i Kal.
u VUŽV pro ČZU Praha.Potvrdil mi to samé: čistokrevný Kal. nemůže dosáhnou devadesátý den takové hmotnosti jakou uvádíte.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vaší kombinaci bych bral i na farmu i s tím jetelem jen kdyby holky rodily 10 x za rok hned bych do toho šel. Kolik jste měl mladych ve vrhu?
Prvně chci zdůraznit, že je velký rozdíl ve výsledku při použití BO jako matky nebo otce. Při použití jako otce jsou mláďata v typu více po BO a zmasilostí to není ve 3 měsících ideální. V opačném případě je to naopak. BO nejsou vždy ideální matky, ale při výběru samice je potřeba klást důraz na vyloženě samičí typ (nevýstavní) a pak je dost velká šance na úspěch. Ono ale není jistota ani u středního plemene, že zrovna ta nejhezčí samice bude skvělá matka. BO je celkem plodné plemeno. Měl jsem sice i jen 4 mláďata, ale obvykle kolem 10. U BO nebývají vyjímkou vrhy početné nad 10 ks. Mléčnost je ok. Sice velká samice více sežere, ale průměrně vyprodukuje taky více mléka, což je podle mě jedna z nejdůležitějších věcí pro rychlost výkrmu. Oproti běžným středním samicím jsou ale BO citlivější na letní dlouhodobější vedra. V loňském létě bylo vidět, že opravdu trpí, zatímco hyla a Kal ještě celkem normálně fungovaly. Proto jsem se pro letošek rozhodl posunout jim pauzu na prázdniny (podle počasí). Vyzkoušel jsem už dost kombinací, ale tahle je suverénně nejlepší. Je tady ale ještě jedno mínus a to vyšší pořizovací cena BO. To se dá při troše štěstí vyřešit nákupem daleko levnějších rozkrmených mláďat, která si vykrmíte sám a vyberete z nich a nekupujete pro křížení kusy tetované. Někde výše uvedený Bu se mi neosvědčil ani v otcovské ani v mateřské pozici. Nebyla to bída, ale rozhodně to nebylo lepší než průměr. Dál jsem si teď ještě hrál a zkusil jsem pustit mladého 1,0 Kal X BO na 0,1 Kal. Zatím to vypadá, že ve 3 měsících budou mít všichni z 8 mladých nad 3 kg. Krmeni jsou seno + 1:1 granule+pšenice. O tom, že pšenice není vůbec vhodná pro králíky se bavit nechci, mám o tom svou představu i zkušenost. Píšete, že byste potřeboval od samice 10 vrhů za rok. Podle mě je to pro toto plemeno opravdu moc. Mám vyzkoušeno 5 vrhů ročně, aniž by další rok byly samice zničené. Myslím, že naopak delší pauzy jsou na úkor plodnosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mozaik
napsal(a):
Prvně chci zdůraznit, že je velký rozdíl ve výsledku při použití BO jako matky nebo otce. Při použití jako otce jsou mláďata v typu více po BO a zmasilostí to není ve 3 měsících ideální. V opačném případě je to naopak. BO nejsou vždy ideální matky, ale při výběru samice je potřeba klást důraz na vyloženě samičí typ (nevýstavní) a pak je dost velká šance na úspěch. Ono ale není jistota ani u středního plemene, že zrovna ta nejhezčí samice bude skvělá matka. BO je celkem plodné plemeno. Měl jsem sice i jen 4 mláďata, ale obvykle kolem 10. U BO nebývají vyjímkou vrhy početné nad 10 ks. Mléčnost je ok. Sice velká samice více sežere, ale průměrně vyprodukuje taky více mléka, což je podle mě jedna z nejdůležitějších věcí pro rychlost výkrmu. Oproti běžným středním samicím jsou ale BO citlivější na letní dlouhodobější vedra. V loňském létě bylo vidět, že opravdu trpí, zatímco hyla a Kal ještě celkem normálně fungovaly. Proto jsem se pro letošek rozhodl posunout jim pauzu na prázdniny (podle počasí). Vyzkoušel jsem už dost kombinací, ale tahle je suverénně nejlepší. Je tady ale ještě jedno mínus a to vyšší pořizovací cena BO. To se dá při troše štěstí vyřešit nákupem daleko levnějších rozkrmených mláďat, která si vykrmíte sám a vyberete z nich a nekupujete pro křížení kusy tetované. Někde výše uvedený Bu se mi neosvědčil ani v otcovské ani v mateřské pozici. Nebyla to bída, ale rozhodně to nebylo lepší než průměr. Dál jsem si teď ještě hrál a zkusil jsem pustit mladého 1,0 Kal X BO na 0,1 Kal. Zatím to vypadá, že ve 3 měsících budou mít všichni z 8 mladých nad 3 kg. Krmeni jsou seno + 1:1 granule+pšenice. O tom, že pšenice není vůbec vhodná pro králíky se bavit nechci, mám o tom svou představu i zkušenost. Píšete, že byste potřeboval od samice 10 vrhů za rok. Podle mě je to pro toto plemeno opravdu moc. Mám vyzkoušeno 5 vrhů ročně, aniž by další rok byly samice zničené. Myslím, že naopak delší pauzy jsou na úkor plodnosti.
Díky, za vyčerpavajíci info.

Jak tak řeším jako začátečník ten chov králíků, snažím se pročítat diskuse zde, abych se dozvěděla co nejvíc informací z praxe.
Protože mám doma kdeco, jsem nejčastěji na fóru v ovcích-kozách. A musím říct, že tam se to sice taky občas rafne, ale alespoň tamní diskusi člověk najde hromadu užitečných informací, které mnohdy zachrání zvířatům život.
Tady je naopak spousta rozporuplných informací, které začátečníkovi nejenže nepomůžou, ale naopak ho neskutečně zmatou.
Smutné
A to jde vlastně jen o to, že se tu pár pánů špičkuje, kdo to dělá líp a kdo je větší lhář (sorry, faltuska, že to zobecňuji, ale jste tu asi jediná žena a navíc se zrovna v této diskusi ani extra nezapojujete)
Děkuji těm pár přispěvatelům, kteří se mi v jiných vláknech snažili dát nějaké užitečné rady ohledně ubykací a plemene. To bylo to jediné, co jsem si odsud zatím odnesla...
Nechce se mi reagovat na někoho konkrétně, protože třeba na pana jardagin bych jen těžko hledal adekvátní slova. Jardagine, slovo adekvátní není slovo sprosté.
Jestli někdo používá jakékoli velké plemeno v kombinaci s nějakým masným plemenem a myslí si, že bude mít rychleji vykrmené králíky s rozumnou výtěžností a chutným masem, je pošetilý a měl by ještě hodně studovat teorii.
Jestliže se použije Bu jako otec k samici nějakého masného plemene a věnuje se králíkům taková péče, jakou potřebují, tak i při krmení jen jednou denně se dá běžně dosahovat při početnosti vrhů kolem 6-8 ks (8 ks max.) váhy 3 kg u třetiny kusů do 85 dní, další třetina má 3 kila v 90 dnech a třetina do max 100 dní, spíš do 95 dní. Těch 100 dní je už důvod se zamyslet nad kvalitou chovného kusu. To však za předpokladu, že se přikrmuje granulemi, přesněji, asi polovinu denní dávky dostává králík (odhadem samosebou) v granulích a polovinu v klasice. Krmit jen granulemi jsem zkusil, ale celý vrh dostal "žbluňkavku" a tak jsem to víckrát nezkusil. Jasně že jeden vrh nic neznamená, ale já to vícekrát nezkusil a spíš jsem dával méně než polovinu denní dávky granulí.
Jak králíci rostou vím přesně, protože jsme to poctivě v týdenních intervalech dva roky s manželkou vážili, kus po kuse. Máme tedy záznamy, které králíče přibralo v tom kterém týdnu gramů za den! A porovnávali jsme to s údaji v knížce ze 70 let 20 století od Dvořáka, která je už pro mnohé velmi zastaralá.
No a k výtěžnosti. Nepřehlédnul jsem bohorovné vyjádření jednoho zdejšího pana chytrého a nepřehlédl jsem ani těch 7 souhlasných hlasů. Přesto si dovolím sdělit co je to výtěžnost. Poněkolikáté.
Výtěžnost je poměr váhy živého hladového králíka těsně před porážkou ku váze masa s kostí, hlavou a poživatelnými vnitřnostmi (a tukem kolkem ledvin, ty musí zůstat vrostlé v tuku uvnitř trupu, tuku nesmí být enormní množství, ledvinky musejí být v tuku zarostlé jen mírně), přičemž plíce nejsou poživatelnou vnitřností.
Jestli má tedy králík výtěžnost 50%, pak je masa ze tříkiláka přesně jeden a půl kila. Jestli má ale králík výtěžnost kolem 62-63,5%, (vyjímečně i víc), pak je na stejném tříkilákovi masa 1,86 - 1,905 kg a nevím jak pro chovatele obrů, ale pro mě je to víc než velký rozdíl. Navíc se v odborné literatuře píše, že obři mají horší, vláknité maso. Nakonec proto jsou všechna masná plemena vždy pouze střední a nikdy velká.
Ale pro mě za mě, klidně si to dělejte každý jak chcete. Já vám tu zadarmo, jasně a bez emocí říkám jak to jde a jestli to kdo dokáže aspoň tak neuměle jako já, je jen jeho problém.

hhippie:Marně hledám Váš dotaz v této diskuzi a nic nemohu najít.Nějak mi uniklo na co jste se ptala a nebo co Vás zajímá.Mimo "ubykací" králíků.Víte když jsem po létech začínala s chovem králíků, tak jsem si pročetla opravdu všechny vlákna.Našla jsem hodně zajímavého.Samozřejmě že 100 chovatelů ´= 100 názorů.Z každého jsem si něco vybrala a nakonec jsem si například sestavila krmení tak aby mi nehynuli králíci na kokci.Jinak, co jsem nenašla tak jsem se zeptala.
Jsou tu desítky dobrých rad, jen si je musí umět člověk přebrat.Nelze se držet všeho co se tu píše, ale musí se taky tak trochu experimentovat.Jasně že se musí počítat i s nějakým úhynem, bez něj se chov neobejde.
Víte, ono je taky trochu těžké veřejně něco radit, protože co pasuje jednomu nepasuje druhému a potom dochází právě k výměně názorů.
Abych šla k tématu.Přiznávám se, že jsem asi špatná chovatelka, protože králíka za 3 měsíce nevykrmím ani kdybych jim pumpovala vzduch do prdýlky.Nekrmím granule.Kdysi jsem to zkusila a nedopadlo to dobře.Ptala jsem se jak na to a proč mi to nešlo a teď už vím kde jsem dělala chybu při krmení granulemi.Přesto krmím klasiku.Abych se dostala na váhu 3 kg, musím krmit 4 - 5 měsíců.
Mm tu váhu udělá ve 4 měsících, ale neumím si představit ho v té váze porazit.Moc svaloviny by na něm ještě nebylo, protože je to velké plemeno i když byl později zařazený mezi střední plemeno.Pochybuji že chovatelé např.BO porážejí ve váze 3 kg.Asi by masa taky nic moc nebylo.
Co se týká výtěžnosti tak o tom tu byla diskuze nedávno.Vím, že poražený králík má vždy o kilo méně.U Mm je to 1,20 kg.Tak že si na výtěžnost nestěžuji.Prosím, rozumějte tomu tak, že je to u mě.
Jinak, jediná žena tu určitě nejsem , Je jich tu víc a dokonce je tu jedna, která by Vám mohla radit úplně "bezchybně".Nevím kolik a jaké králíky chová, Ale jen ona je jediná a prvotřídní v chovu.Ostatní jsou prakticky debilové i když se tak přímo nevyjádřila.
Proto už se mi nechce k něčemu konkrétně vyjadřovat.Když mi někdo napíše inter.zprávu tak odepíši co vím a když potřebuji poradit já, tak udělám to samé.Prostě oslovím chovatele o kterých jsem si jista že mají opravdu větší zkušenosti než mám já a oni zase poradí mě.
Co se týká pana Toma50, tak o tom se tu ví, že se sice snaží radit, ale radí pokaždé jinak a jak si co kde přečte.Jeho příspěvky byly vždy "TOP".Ono, radit to co se píše v knihách není vždy totéž co zkušenost ve vlastním chovů.Taky jsem přečetla několik knih, ale ve zkutečnosti je realita téměř jiná.
Jdu krmit králíky.Je to užitečnější.
Já si zase říkám, jestli má cenu až tak moc řešit za jak dlouho kdo králíka vykrmí. Vždyť stačí vzít v potaz jen počet mladých ve vrhu a co to udělá s přírůstky. O krmení nemluvě. Já třeba krmím hlavně oves. ječmen případně granule jen v menším procentu, a i když vím, že bych přidáním těchto složek krmení urychlila výkrm, tak krmnou dávku neměním. a to mám křížence právě těch větších plemen.
na druhou stranu všechno obilí i seno mám domácí, nic nekupuji, takže se mi chov vyplatí určitě víc než někomu kdo kupuje granule atd. i když králíka vykrmí rychleji než já. granule krmím jen v případě, že je doveze tchán a přece to tam nenechám ležet
řeším spíš problémy jako: kdy odstavit mladé, jestli už připustit samici nebo ještě počkat, klasicky obavy z kokcidiozy, která samice kouše a kde sehnat nový přírůstek do chovu. teď zrovna včera jsem přišla ke králíkům a jak tak na ně hledím, tak si říkám, že mám samý šedý, zaječí nebo železitý a že by to chtělo obměnit barvu ať je to trochu veselejší. a tak sháním modrého samce, protože mám modré samice a taky bych chtěla zrzavce a berana
už si vedu i evidenci chovu, ale to spíš pro zajímavost než abych se s někým špičkovala, že vykrmím jatečného králíka dřív než on. takže chovu zdar, jdu pomalu krmit ty moje ušáky.

Mám samce Mm a zatím mám po něm od samice Kal /čistokrevná/samé černé.Jedna černá kříženka, taky samé černé a nebo krásně modré po čistokrevných rodičích Mm.Bohužel se nedaří aby měla více než 2 mladé.Jen 2x jsem měla barevnost v kotcích a to tehdy když jsem si půjčila samce neurčité rasy.Tak to byl krásný pohled.Z toho mi vyplývá, že pokud chci barevnost, nemůžu připouštět čistokrevným samcem.Nebo se mýlím?
No co mi tu radili, tak modrou dostanu jen když oba z rodičů v sobě mají gen modré barvy. já ho mám u některých samic, ale ne u samce. ten je železitý a občas mi to vyhodí i barvu kaliforňáka, protože je to BOxKal (ale to teď např u jednoho ze 17-ti mladých po třech samicích).
chtěla jsem mladým samcem po modré samici připustit modrobílou samici, ale je to taková mršica, že se od něho nenechá poskákat. tak sháním právě samce modráska
Nečetla jsem celou diskuzi ale taky chci něčím přispět. Krmím obyčejnými granulemi bez medikací jelikož chovám BO a tohle je pro mně asi nejlevnější řešení. Když jsem měla ještě jednoho tak krmení ovsem, ječmenem atd.. se ještě dalo ale teď při 4 králících kteří sežerou okolo 10kg za týden by se to nedalo. Jarní vrhy jsou o 100% lepší než ty podzimní že už si občas říkám že budu připouštět už pouze na jaře, od jara mají totiž králíci přístup do výběhu kde je tráva, tím pádem nemusím tolik přikrmovat granulemi a růst mladých je o hodně rychlejší než podzimní vrhy. Králíky nevážím ale je to viditelné. Taky maso je rozhodně chutnější, nevím teda jestli je to jenom těmi granulemi nebo i tou trávou a jiným způsobem chovu. Velmi závidím těm co mají vlastní seno nebo i oves, ječmen atd.. seno musím většinou kupovat po inzerci a ostatní v obchodě s chovatelskými potřebami.
Mm tu váhu udělá ve 4 měsících, ale neumím si představit ho v té váze porazit.Moc svaloviny by na něm ještě nebylo, protože je to velké plemeno i když byl později zařazený mezi střední plemeno.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zdravím "Faltuska",
Mm je zařazen v aktuálním vzorníku jako velké plemeno (10b. = více jak 5.5 kg - shora neomezeno). Jestli došlo v minulosti k přesunům, to netuším.

Tak tady jsem přestřelila.Nevím kde jsem na tom byla.
Tak už to vím, Mm neboli MO byl zařazen do kategorie středních plemen a později do velkých plemen.
Tak to bylo obráceně.Omlouvám se

Faltuska - nepotrebuji zakladat vlakna. Procitam, co me zajima. Uzjen z toho titulu, ze kraliky chovam x let. Jen si "doplnuji vzdelani" ohledne konkretniho plemene. Za chovatele se nepovazuji, ale kdyz neco delam, tak to chci delat poradne. Ikdyz v malem. Proto, kdyz jsem mela dotaz, napsala jsem ho rovnou do vlakna. Je nesmysl zakladat nove. Sama nesnasim zacatecniky, co nez aby si procitali jiz stokrat napsane, sepisou do noveho vlakna, co jim vrta v hlave a mysli si, ze jim nekdo napise prirucku za ne, jak to delat krok za krokem.
Az budu resit neco, na co nenajdu odpoved a ani mi veterinari, se kterymi spolupracuji, nebudou vedet, vlakno zalozim. Dekuju za Vas zajem.

Já jsem Vám napsala něco že si máte založit vlákno?Nějak si toho nejsem vědoma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
Nechce se mi reagovat na někoho konkrétně, protože třeba na pana jardagin bych jen těžko hledal adekvátní slova. Jardagine, slovo adekvátní není slovo sprosté.
Jestli někdo používá jakékoli velké plemeno v kombinaci s nějakým masným plemenem a myslí si, že bude mít rychleji vykrmené králíky s rozumnou výtěžností a chutným masem, je pošetilý a měl by ještě hodně studovat teorii.
Jestliže se použije Bu jako otec k samici nějakého masného plemene a věnuje se králíkům taková péče, jakou potřebují, tak i při krmení jen jednou denně se dá běžně dosahovat při početnosti vrhů kolem 6-8 ks (8 ks max.) váhy 3 kg u třetiny kusů do 85 dní, další třetina má 3 kila v 90 dnech a třetina do max 100 dní, spíš do 95 dní. Těch 100 dní je už důvod se zamyslet nad kvalitou chovného kusu. To však za předpokladu, že se přikrmuje granulemi, přesněji, asi polovinu denní dávky dostává králík (odhadem samosebou) v granulích a polovinu v klasice. Krmit jen granulemi jsem zkusil, ale celý vrh dostal "žbluňkavku" a tak jsem to víckrát nezkusil. Jasně že jeden vrh nic neznamená, ale já to vícekrát nezkusil a spíš jsem dával méně než polovinu denní dávky granulí.
Jak králíci rostou vím přesně, protože jsme to poctivě v týdenních intervalech dva roky s manželkou vážili, kus po kuse. Máme tedy záznamy, které králíče přibralo v tom kterém týdnu gramů za den! A porovnávali jsme to s údaji v knížce ze 70 let 20 století od Dvořáka, která je už pro mnohé velmi zastaralá.
No a k výtěžnosti. Nepřehlédnul jsem bohorovné vyjádření jednoho zdejšího pana chytrého a nepřehlédl jsem ani těch 7 souhlasných hlasů. Přesto si dovolím sdělit co je to výtěžnost. Poněkolikáté.
Výtěžnost je poměr váhy živého hladového králíka těsně před porážkou ku váze masa s kostí, hlavou a poživatelnými vnitřnostmi (a tukem kolkem ledvin, ty musí zůstat vrostlé v tuku uvnitř trupu, tuku nesmí být enormní množství, ledvinky musejí být v tuku zarostlé jen mírně), přičemž plíce nejsou poživatelnou vnitřností.
Jestli má tedy králík výtěžnost 50%, pak je masa ze tříkiláka přesně jeden a půl kila. Jestli má ale králík výtěžnost kolem 62-63,5%, (vyjímečně i víc), pak je na stejném tříkilákovi masa 1,86 - 1,905 kg a nevím jak pro chovatele obrů, ale pro mě je to víc než velký rozdíl. Navíc se v odborné literatuře píše, že obři mají horší, vláknité maso. Nakonec proto jsou všechna masná plemena vždy pouze střední a nikdy velká.
Ale pro mě za mě, klidně si to dělejte každý jak chcete. Já vám tu zadarmo, jasně a bez emocí říkám jak to jde a jestli to kdo dokáže aspoň tak neuměle jako já, je jen jeho problém.
Pane, už toho nechte myslím že o vas už tady ví co a jak.Prostě jste ten nejlepší chovatel ani specialisti na vas nemají. Na vas je muj čas moc drahy. U mne jste člověk ktery tady placal a placa zas..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
To je pro vas pegaz a pro toma taky.Vydaní z roku 2000 Toje ta první a ty další jsou někde kolem roku 1995.Přidal jsem i Ziku ze sve zkušenosti to sedí a prví vahy jsou ccav v 75 až 90 dni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Zapoměl sem, autoři Zadina a spol.Další Mach a Majzlík.