Zanět na čelistní kosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2016 20:31
vita61

XXX.XXX.202.21

Dobrý den máte někdo stímto zánětem zkušenost co stím delat? dnes jsem mu tu bouličku propích a vymačkal mu tak hrst hnisu než mu z ranky začla prosakovat krev
děkuji za rady diky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2016 20:58

vita61 napsal(a):
Dobrý den máte někdo stímto zánětem zkušenost co stím delat? dnes jsem mu tu bouličku propích a vymačkal mu tak hrst hnisu než mu z ranky začla prosakovat krev
děkuji za rady diky.

Jestli má ten králík absces na čelisti, tak v naprosté většině případů tento zánět vychází ze zaníceného zubního kořene. Jen nějakým čištěním toho abscesu směrem na ven to nevyléčíte a to jakože NIKDY. Máte dvě a pouze dvě možnosti: obrátit se na specializovaného veterináře, který králíka zrentgenuje, určí rozsah abscesu a provede operační zákrok - extrakci postiženého zubu či zubů a otevření a vykyretážování dutiny abscesu s následnou antibiotickou léčbou, nebo utracení/porážka takového králíka.

10.2.2016 21:17

Od čeho to vznikne? Letos jsme kvůli takové bouli také museli zabít jednoho samce.

10.2.2016 21:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Od čeho to vznikne? Letos jsme kvůli takové bouli také museli zabít jednoho samce.

Zánět od zubu. Z čeho? Těžko říct. Málokdy mají takoví králíci zuby přerostlé, když už, tak až druhotně, jak je to bolí a na postiženou stranu kousají co nejméně to jde. Může k tomu být nějaký závažnější problém s přerůstajícími zubními kořeny obecně, ale to není pravidlem.

10.2.2016 21:30

Jinak výsledky profi léčby jsou až překvapivě dobré, pokud králík nemá vyloženě sežranou celou čelistní kost zánětem, ale je to na jednom dvou zubech a chytí se to včas, vyléčí se. Ale pětistovku to nestojí, no.

10.2.2016 23:49
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Tak za prvé, dost často jsou ty abscesy i pod kůží a ve svalovině... a ve chvíli, kdy to jde zvenku manuálně otevřít, bych si o "zánětu v kosti", tedy od kořene zubu, myslela svoje a teda nic lichotivého.
Záněty přímo v kosti se většinou objeví až při cíleném rtg, když zvíře nežere; ne tak, že se provalí kůží ven.

Jinak já zas četla, že se to léčí mizerně, že drtivá většina abscesů se vrací. Veterinární text prosím.
Pak to dopadá tak, že kámošky králice má za sebou odebrání kusu svalu, a je v pohodě, bez komplikací.

Čert něčemu věř.

Jinak pro zadavatele - nerýpejte do toho kruci, chcete tam ještě zanést něco dalšího...?
Zavolejte si veta, jak to čistit; pokud to má takhle velké, těžko to půjde bez antibiotik... no a vet vám aspoň rovnou řekne, jestli je to v pod kůží a léčitelné, nebo v čelisti a ztráta času.

Jinak souhlas, jen vymačkáváním hnisu se toho nezbavíte.

11.2.2016 00:02
vita61

XXX.XXX.202.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zánět od zubu. Z čeho? Těžko říct. Málokdy mají takoví králíci zuby přerostlé, když už, tak až druhotně, jak je to bolí a na postiženou stranu kousají co nejméně to jde. Může k tomu být nějaký závažnější problém s přerůstajícími zubními kořeny obecně, ale to není pravidlem.

Zitra uvidím jedu k vetovy na samcoj nejsou žádné příznaky k nechutenctví nebo že by nedožral ba naopak jěště šrotuje dřevo kam dostane jinak děkuji.

11.2.2016 14:36

leprechaunek napsal(a):
Tak za prvé, dost často jsou ty abscesy i pod kůží a ve svalovině... a ve chvíli, kdy to jde zvenku manuálně otevřít, bych si o "zánětu v kosti", tedy od kořene zubu, myslela svoje a teda nic lichotivého.
Záněty přímo v kosti se většinou objeví až při cíleném rtg, když zvíře nežere; ne tak, že se provalí kůží ven.

Jinak já zas četla, že se to léčí mizerně, že drtivá většina abscesů se vrací. Veterinární text prosím.
Pak to dopadá tak, že kámošky králice má za sebou odebrání kusu svalu, a je v pohodě, bez komplikací.

Čert něčemu věř.

Jinak pro zadavatele - nerýpejte do toho kruci, chcete tam ještě zanést něco dalšího...?
Zavolejte si veta, jak to čistit; pokud to má takhle velké, těžko to půjde bez antibiotik... no a vet vám aspoň rovnou řekne, jestli je to v pod kůží a léčitelné, nebo v čelisti a ztráta času.

Mno... kolik takových králíků jste viděla? Já už pár ano. Boule na čelisti provalující se ven. Ano, když člověk udělá rtg, vidí hned, jak se věci mají. A představte si, ti králíci normálně žrali. Aspoň podle majitelů, tedy. Ale v ordinaci normálně bobkovali, takže asi měli z čeho.

A pak taky vidím, jak to s nimi dopadlo. Veterinární text je šedivá teorie, strom života je mnohem lepší. Pokud se povede dutinu abscesu vyčistit a zuby jsou vytrhat, je to super. Vrací se to, pokud je absces tak rozsáhlý, že je nečistitelný. Jakmile někde přetrvá ložisko zánětu, je to špatný.

11.2.2016 14:39

leprechaunek napsal(a):

Čert něčemu věř.

Jo mimochodem zánět od zubů, který vytvořil absces na kůži jsem viděla i u kočky. Z nosu a z oka jí tekl hnis, vypadala jak quasimodo, jak měla půlku obličeje nateklou, a taky pořád žrala, i když teda poslední den jen měkkou vodnatou stravu. Teď jí chybí zuby v polovině horní čelisti - což je zákrok u králíka neproveditelný, jim tolik zubů najednou vytrhat nejde - a je v pohodě.

11.2.2016 17:01
vita61

XXX.XXX.202.21

Tak veterína dobrej kšeft za rentgen a vyšetření 450kč zákrok ani psát nebudu a jen jsem šláhl na kliku u dveří tak odborné poradeství 139kč a králíka jsem nevytáhl ani z přepravky ! tak za 139kč jsem se dozvěděl že to může být od zubů ale i trn od sena nebo jádra ale pozor bylo mě řečeno že pokud se rozhodnu pro porážku tak maso v tomto případě je pro nikoho nepoživatelné je prý infekční!

12.2.2016 08:24
borax

XXX.XXX.55.212

vita61 napsal(a):
Tak veterína dobrej kšeft za rentgen a vyšetření 450kč zákrok ani psát nebudu a jen jsem šláhl na kliku u dveří tak odborné poradeství 139kč a králíka jsem nevytáhl ani z přepravky ! tak za 139kč jsem se dozvěděl že to může být od zubů ale i trn od sena nebo jádra ale pozor bylo mě řečeno že pokud se rozhodnu pro porážku tak maso v tomto případě je pro nikoho nepoživatelné je prý infekční!

Namočit hadru, která je určena pro mytí podlahy, do kbelíku s vodou...
A veta jí smýknout po paštěce...Co ze zlodějem?
Za radu zaplatit? No i tak se vydělává!

12.2.2016 09:11

borax napsal(a):
Namočit hadru, která je určena pro mytí podlahy, do kbelíku s vodou...
A veta jí smýknout po paštěce...Co ze zlodějem?
Za radu zaplatit? No i tak se vydělává!

A co teprve takoví právníci, ti vydělávají jen na radách a lejstrech.

12.2.2016 10:33

Bodlinka:To máte pravdu.Moje vnučka říká že ona bude advokátem chudých a nikoho sdírat prý nebude.smajlíkTož uvidím až dostuduje advokacii Tvrdí že bude vyjímka mezi advokády

12.2.2016 11:55

Když je rada dobrá a pomůže zaplatím ráda. Teď máme konečně vynikajícího veterináře a když mi řekne to nemá cenu léčit, nevadí mi zaplatit, protože mi to vlastně peníze šetří. Bohužel ne každý veterinář je takový. Před ním k nám jezdila paní, která se prezentuje jako odbornice na prasata. Měli jsme nemocnou sviňku, tak jsme ji zavolali a její diagnoza - to je moc nemocné prasátko mi dodneška zní v uších. Nebyla schopná poradit jestli zabít nebo léčit zkrátka nic. Ale zaplatit si to nechala. Králíky byla schopná maximálně oočkovat, to už jsem se spíš něco dověděla tady na diskusi nebo od našeho souseda dlouholetého chovatele. Takže jako všude platí, klidně dobře zaplatit, když je za co a nemít zábrany změnit veterináře.

8.3.2016 18:39
vita61

XXX.XXX.202.21

leprechaunek napsal(a):

Čert něčemu věř.

Tak dnes jsem prohlížel samce co měl zánět a po vymačkání jak jsem psal výše tak není po zánětu ani známka místo mu krásně zarustá srstí a po tydnu se mu udělala i boulička na druhé a stou si samec poradil sám rozškrábal si to a nyní to je krásně zhojené. Po celou dobu dostával octovou vodu pro snížení horkosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík