Zakrslík 0,8 - připouštět?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2016 19:09
adriane

XXX.XXX.58.149

Mám dotaz, mám zakrslíka 0,8kg, dokrmili jsme na 0,9 kolísavě...výstavou prošla, a chovatel říkal že ať klidně připouštíme. Ale mám obavu, jestli to není moc rizikové, jestli nemůže umřít při porodu? Chovatel říkal, že vůbec, že holt bude mít jen jedno mládě...máte někdo osobní zkušenost?

16.2.2016 19:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Jak je stará ?
Čím krmíte ?

16.2.2016 19:53
lemac

XXX.XXX.200.132

adriane napsal(a):
Mám dotaz, mám zakrslíka 0,8kg, dokrmili jsme na 0,9 kolísavě...výstavou prošla, a chovatel říkal že ať klidně připouštíme. Ale mám obavu, jestli to není moc rizikové, jestli nemůže umřít při porodu? Chovatel říkal, že vůbec, že holt bude mít jen jedno mládě...máte někdo osobní zkušenost?

Dobrý večer, sama jsem měla celkem drobnou samici Hem a připouštěla jsem ji bez problémů, Posuzovatel mi řeklřže bude mít jedno max. dvě mláďata a jednou mi dokonce porodila a odchovala šest mladých, všech šest mláďat bylo stejně velkých a vyrostly bez problémů

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2016 20:20

adriane napsal(a):

Umřít při porodu nemůže.Může při kocení zdechnout, chcípnout nebo pojít.
Jinam, myslím že tady máte svoji diskuzi.
https://www.ifauna.cz/pet-kralicci/diskuse/.

16.2.2016 20:30
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.231

Jinak většina samic graviditou něco nabere, trochu se rozkydnou. Že výstavní samička má 900g, neznamená že během březosti nenabere třeba na 1200 a nezustane jí to pak.

16.2.2016 20:42
poty76

XXX.XXX.145.250

adriane napsal(a):

Ahoj Terezko, vždyť ty tyhle věci už znáš. Nejsi až takový začátečník, za jakého se máš. Jestli se nepletu tito zakrslíci by pro výstavní účely měly mít nejméně 0,7kg a nejvíce 1,5kg. Je to prakticky u všech zakrslých stejné. Pod 0,7kg a nad 1,5kg je zvíře neklasifikováno. Vím, že se neptáš na tuto věc! Ale od toho si lze odvodit vše. Je pravdou, že samička se, rozloží" a může se dostat během březosti na 1,2 / 1,3kg a po okocení třeba i na této váze zůstane. Nemyslím si ani to, že by měla mít jen jedno mládě. Kluk začínal s Heč a měl početné vrhy 4-5 mladých. Spíše bych přihlížel ke stáří, aby nebyla příliš mladá a nepodtrhla sis ji. Měj se hezky Bohouš

16.2.2016 23:30
awake

XXX.XXX.115.136

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Umřít při porodu nemůže.Může při kocení zdechnout, chcípnout nebo pojít.
Jinam, myslím že tady máte svoji diskuzi.
https://www.ifauna.cz/pet-kralicci/diskuse/.

Mohu se zeptat proč by se měla zadavatelka ptát na výstavní králíky na diskuzi na pet králících?

16.2.2016 23:40
adriane

XXX.XXX.77.234

Díky Bohouši. Však to znáš, teorie je jedna věc, ale praxe druhá :) Je to zakrslý strakáč. A takhle mrňavou jsem ještě neviděla. Je už dospělá, devítiměsíční. Nemám s tím zkušenost, protože pod 1,0 to v chovu vůbec nechci. Tahle není moje, tak váhám co poradit.
faltuska: a co by mi asi petkaři poradili poradili? Zeptat se na minimální váhu pro bezpečné připouštění je snad normální chovatelský dotaz.

16.2.2016 23:52
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

awake napsal(a):
Mohu se zeptat proč by se měla zadavatelka ptát na výstavní králíky na diskuzi na pet králících?

A má smysl se ptát...?
Já myslím, že ta míra zbytečné zloby v příspěvku z 20:20 mluví za vše...

17.2.2016 08:40

Leprechaunek:
Chovatel a dokonce člen ČSCH takto nemluví a dokonce ani nepíše.Tak si prosím odpusťte ty Vaše poznámky.Já chápu že Vy jste chovatelka zakrslíka a velmi vzdělaná a výbušná paní, ale to Vás neopravňuje k tomu, aby jste stále reagovala jak reagujete.Už jste se uzdravila, že můžete sedět u pc a psát tu nesmysli?

17.2.2016 10:23
zstrakac

XXX.XXX.249.4

adriane napsal(a):
Díky Bohouši. Však to znáš, teorie je jedna věc, ale praxe druhá :) Je to zakrslý strakáč. A takhle mrňavou jsem ještě neviděla. Je už dospělá, devítiměsíční. Nemám s tím zkušenost, protože pod 1,0 to v chovu vůbec nechci. Tahle není moje, tak váhám co poradit.
faltuska: a co by mi asi petkaři poradili poradili? Zeptat se na minimální váhu pro bezpečné připouštění je snad normální chovatelský dotaz.

Jako chovatel z strakáčů, bych váhal použít tak malou samičku do chovu to by musela mět pozice mimo váhy supr.1,00-1,19 je za 8 bodů. Hmotnost nižší než 1,00 a vyžší než 1,8 je NEKLASIFIKOVAN.Tak at se daří

17.2.2016 10:25
zstrakac

XXX.XXX.249.4

zstrakac napsal(a):
Jako chovatel z strakáčů, bych váhal použít tak malou samičku do chovu to by musela mět pozice mimo váhy supr.1,00-1,19 je za 8 bodů. Hmotnost nižší než 1,00 a vyžší než 1,8 je NEKLASIFIKOVAN.Tak at se daří

Kolik měla bodů.

17.2.2016 13:52
poty76

XXX.XXX.145.250

zstrakac napsal(a):

Až teď se dostávám k Pc, proto pozdní reakce. U této samičky která je již dospělá, je patrné, že s největší pravděpodobností měla růstový problém již od hnízda. Pravdpodobně to mohlo být mládě z nejslabších, mohlo to být zapříčiněno i mléčností matky. Prostě má špatný základ! U všech plemen je to stejné, proto ty věčné diskuse zde na fauně. Ano pane Hradečný, vy jste chovatelem z strakáčů a měl by jste o tom vědět nejvíc. Na druhou stranu když vidím vámi deklarovaná čísla na různá bodová ohodnocení ve váze. Max.1,8kg, bavíme se ještě o zakrslém králíkovi? Vím, že u z strakáčů byl problém se sražením váhy, resp. dostáním se na oněch max.1,5 a proto je asi takto posunuta. Též jsem se o ně kdysi zajímal, chtěl jsem je pro syna a mě se strakáči líbí ve všech polohách. Na druhou stranu, někteří chovatelé Heč/ Hem mají problém udržet váhu aby nešla přes povolených max.1,2kg.

Terezko, po tom co jsi mi napsala, že je již devítiměsíční, to rozhodování bude malinko složitější. Tohle bude pouze na tobě, ano i tak to bylo pouze na tobě, protože každý chovatel si zodpovídá za to, jak nakládá se svými svěřenci. Chtěla jsi pouze poradit, což ti mohlo usnadnit pro ano / ne! Pokud máš cíle množit z strakáče, dělat je o více kusech, můžeš, musíš" to rysknout. Já si myslím, že mladé by mít měla, ale nejsem si už jist, jestli by mohla po okocení zůstat až s +30dkg živé váhy na víc, ovšem něco by nabrat mohla. Jak vidíš, jejich chovatel Ti napsal, že u z strakáčů se začíná až na 1,00kg. Navíc ti nedopuručuje zařadit jí do chovu, je tam velká pravděpodobnost, že se to bude dědit, ale vždy to není pravidlem. No a pokud píšeš, že pod 1,00kg ji do chovu nechceš, tak já jako chovatel který také nechce čs pod 3,5kg s tebou souhlasím a nezařazuj ji! Drž se osvědčeného, dělej kvalitu, ne kvantitu. Takže je na tobě, jaké s ní máš úmysly, podle toho udělej co uznáš za vhodné. Zatím ahoj, ozvu se Ti Bohouš.

17.2.2016 14:15

awake napsal(a):

Protože normální chovatel nikdy nepíše o zvířatech jako o lidech.Opět připomínám, že by se měli dělat rozdíly mezi lidmi a zvířaty.Papat, jíst, umřít, těhotná atd. se přisuzuje lidem a nikoli zvířatům.Králíčka si možná na výstavě koupila, ale že by vystavovala o tom silně pochybuji.Tam už je potřeba mít určité zkušenost, ale to zadavatelka nemá.Proto ji odkazuji tam, kde jim admini vytvořili vlákno.
Více se k tomu vyjadřovat nebudu.

17.2.2016 14:34
awake

XXX.XXX.115.136

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Protože normální chovatel nikdy nepíše o zvířatech jako o lidech.Opět připomínám, že by se měli dělat rozdíly mezi lidmi a zvířaty.Papat, jíst, umřít, těhotná atd. se přisuzuje lidem a nikoli zvířatům.Králíčka si možná na výstavě koupila, ale že by vystavovala o tom silně pochybuji.Tam už je potřeba mít určité zkušenost, ale to zadavatelka nemá.Proto ji odkazuji tam, kde jim admini vytvořili vlákno.
Více se k tomu vyjadřovat nebudu.

I mě vadí papání a kakání králíčka, miloučké fotečky s králíčkem s mašličkou a vyjadřování upřímné soustrasti když králíček, miláček a nejlepší kamarád umře..
Také občas o našich zvířatech řeknu že nám umřely (ono dětem nebudu od mala říkat že nám "naše zvířátko" chcíplo že).. To ze mě hned dělá "špatného" chovatele a pet mazlíčkáře?
Kdyby se zadavatel zeptal stejně na minimální váhu střeďáka pošlete ho také na pet diskuzi? Nemělo by tady jít hlavně o pomoc, o radu a né o slovíčkaření. Opravdu to nechápu.

17.2.2016 15:04
poty76

XXX.XXX.145.250

Tak že malinko vám do toho vstoupím, kdo se domnívá, že Terezka není chovatelka, velmi se mílí. Nepatří sice mezi chovatele králíků, kteří se zabývají chovem králíků delší dobu. Na druhou stranu už to není žádný rozklepánek! Ale několikrát jsem již napsal, že dobrý chovatel se nevyznačuje dobou, po kterou chová králíky a vlastně cokoliv. Špičkový chovatel se vyznačuje výsledky a svým šlechtitelským umem. Tahle chovatelka za poslední 3 - 4 roky ušla neskutečný kus cesty, je zdatná po genetické stránce, díky tomu ví, jak snáze dojít cestě kterou si vytýčila. Momentálně má povolené novošlechtění Z TD jap. Pokud se pustila do japanovitých, zkuste si to dostat na kabát, aby to bylo, jak to má být. A je úplně jedno, jestli to jsou tedíci. Píši dostat z toho s čím to dělá. Ono poté dát jap x jap je už jednodušší. Provádíte jen selekci. Na tomhle se stejně vyučí, a já věřím, že jí časem zlomím a půjde do našich českých strakáčů. Hlavu na to má, tak čeho se bát? Tak že pokud to napsala, jak to napsala, nepeskujte ji. Ona není zanícený mazlíčkář a i kdyby byla? Každý králíkář je cenný. Hlavně jí neberu jako mazlíčkáře proto, že nemá jen jednoho králíka a mezi králíky se pohybuje od mala. Tak se na ní nezlobte, že nevolila ta správná slova v porovnání člověk / zvíře.

17.2.2016 17:06
benn

XXX.XXX.124.178

Dobrý den, musím se také přidat. Také tedy vůbec nechápu proč se má někdo odsuzovat nebo posílat na jiné vlákno když chtěl jen radu. Na pet dikusi by jí asi těžko někdo poradil. Už chápu kdo kliká na nevhodný inzerát když někdo nabízí zakrslého králíka. A ani si nezjistí zda člověk má čistokrevný chov, chodí na výstavy apod. Nechápu proč by takový chovatel měl inzerovat v pet sekci. Králíci se dle vzorníku plemen dělí na velká, střední a zakrslá plemena tudíž může prodávat, nabízet nebo poptávat na "králíci" a ne na "Pet".

17.2.2016 17:32
adriane

XXX.XXX.77.234

Přítelkyně Faltusko, máte naprostou pravdu. Mít 13 let králíky, nyní 4 čistých plemen a jedno novošlechtění o cca 60 chovných kusech a pouhé 3 roky vystavování, to jsou opravdu mizerné zkušenosti. Rozhodně mě nemohou opravňovat k tomu, abych na veřejném hobby fóru kladla otázky :) Možná byste mě mohla i nahlásit na svazu, ať mi odeberou legitimaci a mí funkce na svazu (kdo se však potom bude u nás piplat s administrativou a mládeží, to netuším) protože jak píšete, takhle se chovatelé nevyjadřují.
Vyzývám Vás, abyste prohledala celé fórum a opravila lidi, kteří nedopatřením napsali "ocas" místo "pírka" nebo mluví o "samicích" místo "ramlicích" a vykázala je na pet-sekci. Protože to je asi stejný problém, jako použít místo termínu "kocení" pojem "porod". Mimochodem, porod znamená "narození jedince/ů u savců" (Všeobecná encyklopedie v osmi svazcích. Vyd.1. Praha: Diderot,1999,482 s. Encyklopedie Diderot. ISBN 80-902555-8-2. str.202) a je to správný, i když méně odborný termín použitelný i u králíků. Co se týče slova "zemřít", tak se běžně používá i u zvířat, lidem jsou vyhrazeny termíny jako "zesnul" nebo "skonal". Naopak výrazy typu "chcípnout" se nepoužívá, kvůli pejorativnímu nádechu.
Jinak do budoucna poradím, že když nevíte odpověď na otázku a nemůžete přispět něčím užitečným, také nemusíte psát vůbec nic :) My to pochopíme a bez Vaší neopodstatněné agrese se rádi obejdeme.
Těším se, až někdy budu posuzovat Vaše zvířata, určitě si výborně popovídáme o chovu králíků.

příteli Hellingerovi, Hradečnému i Potůčkovi ta skvělé postřehy, tak jako vždy, taktéž ostatním za milou společnost v této diskusi.

Tazateli předám vzkaz, že by to vadit nemělo (a je otázka, nakolik to bude přínosem, i když jak říkáte, s počky Zstr je to těžké).
P.S.: výstavou prošla, jen měla za hmotnost 8bodů což jí dost zkazilo výsledek, jinak je povedená.

17.2.2016 17:46

Až Vy budete posuzovat moje králíky, tak já budu panna Orleánská smajlík a možná už budou mojí králíčci papinkat a kakulinkat ne bobečky, ale hovníčka smajlík..Napsala jsem už výše že se nebudu dále vyjadřovat.Ámen..

17.2.2016 21:08
zstrakac

XXX.XXX.249.4

adriane napsal(a):

Terzko a Bohouši z.strakáč 1,00-1,19-8 b 1,20-1,39-9 1,40-1,60 10 b 1,61-1,80-9 b 1,80-neklasifikován. Mám 1,0 C7-5 s-22 po importu z Welsu má váhu 1,32 na stolním 13.2 2016 dostal 94,5 b. Půjde dál do chovu jako jediný registrovaný po importu, už není Tak at jde novošlechtění, dlouhá trat.

17.2.2016 22:03
poty76

XXX.XXX.145.250

zstrakac napsal(a):
Terzko a Bohouši z.strakáč 1,00-1,19-8 b 1,20-1,39-9 1,40-1,60 10 b 1,61-1,80-9 b 1,80-neklasifikován. Mám 1,0 C7-5 s-22 po importu z Welsu má váhu 1,32 na stolním 13.2 2016 dostal 94,5 b. Půjde dál do chovu jako jediný registrovaný po importu, už není Tak at jde novošlechtění, dlouhá trat.

Teď už tomu rozumím. Takže svým způsobem je to v té stupnici 1,40 až 1,60kg za 10 b a tudíš skoro ideál. Něco mezi, kolem těch 1,50kg by asi sedělo. V tomto směru jeli u Zstr váha vyšší nežli 1,60 do 1,80kg, hodnotí se 9 b, je to vlastně trestáno což je malinko takový tlak na chovatele aby Zstr dostali váhově níže. Každopádně je to šalamounské, aspoň tak to na mě působí, protože 9 b je pěkných, ale zde jako by krok zpět. Díky

17.2.2016 22:15
zstrakac

XXX.XXX.249.4

poty76 napsal(a):
Teď už tomu rozumím. Takže svým způsobem je to v té stupnici 1,40 až 1,60kg za 10 b a tudíš skoro ideál. Něco mezi, kolem těch 1,50kg by asi sedělo. V tomto směru jeli u Zstr váha vyšší nežli 1,60 do 1,80kg, hodnotí se 9 b, je to vlastně trestáno což je malinko takový tlak na chovatele aby Zstr dostali váhově níže. Každopádně je to šalamounské, aspoň tak to na mě působí, protože 9 b je pěkných, ale zde jako by krok zpět. Díky

Jo přesně, pochopils , ale 1,80 už není pěkný, je přerostlé

18.2.2016 01:13
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.242

poty76 napsal(a):

Jj. Zakrslý strakáč je větší než zakrslý barevný a hermelín. Ti mají na 10b od 0,90 do 1,25kg a možnosti srážky jsou jak za podváhu tak nadváhu. Ono to tak u zakrslých je, protože třeba střední plemena na 10b mají rozptyl klidně 1kg. To u zakrslých dost dobře nejde. No a Zstr je větší než "klasický" zakrslík, protože je to straka (mlynáři, vyšší úhyny) a u zakrslých je ještě faktor "buráčků", super zakrslíků, kteří jsou deformovaní a mrtví po porodu či do pár dní. A to už je potíží na jedno plemeno až až, tak je váha daná tak, aby prolezli i ti geneticky už nezakrslí, když jsou pěkně nakreslení. Horší je, když dojdou na bodování a Zstr váží 2,8kg

18.2.2016 15:23
zstrakac

XXX.XXX.249.4

chovatelpodluzi napsal(a):
Jj. Zakrslý strakáč je větší než zakrslý barevný a hermelín. Ti mají na 10b od 0,90 do 1,25kg a možnosti srážky jsou jak za podváhu tak nadváhu. Ono to tak u zakrslých je, protože třeba střední plemena na 10b mají rozptyl klidně 1kg. To u zakrslých dost dobře nejde. No a Zstr je větší než "klasický" zakrslík, protože je to straka (mlynáři, vyšší úhyny) a u zakrslých je ještě faktor "buráčků", super zakrslíků, kteří jsou deformovaní a mrtví po porodu či do pár dní. A to už je potíží na jedno plemeno až až, tak je váha daná tak, aby prolezli i ti geneticky už nezakrslí, když jsou pěkně nakreslení. Horší je, když dojdou na bodování a Zstr váží 2,8kg

Adame, už snad nejde nic dodat, Pěkný dodatek a poučný i pro mě, ale v hlavě to mám. Zitra dám nějaký foto lednáků, když nebude pršet, jak dnes.

18.2.2016 19:54
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.242

Určitě se pochlub! Tuto sezonu jsme s kamarády celkem valili oči na Zstr v Německu. V Kasslu byli opravdu supr. Myslím, že se nejvíc líbili havany nebo madagaskaroví... taková méně obvyklá barvička. Ale byli jsme z ní paf. Bohužel, fotečkou nepotěším, ona byla taková trochu streslá a chvilku v klidu nepostála... Tak jsem blikl v novošlechtění zakrslé meklenburáky, což je zajímavé, protože geneticky je to stejný strakáč a přitom tito jsou "udělaní" na míru jako zakrslí barevní... Tak uvidíme, jestli se Němci pustí i do "pidi" strak.

29.2.2016 09:14
zstrakac

XXX.XXX.249.4

29.2.2016 09:18
zstrakac

XXX.XXX.249.4

zstrakac napsal(a):
Slíbený fotky Z. strakáčů.

1,0 94,5 b 2a 3 fotka letšní lednový.

29.2.2016 12:33
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.184