Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2016 00:38
Štefanh

XXX.XXX.54.123

Aky mate nazor na chov v celokovovych drotenych klietkach?

22.2.2016 14:57
igor

XXX.XXX.96.23

Z hlediska ekonomiky chovu ve velkochovech je to bohužel nejjednodušší, nejhygieničtější a a nejlevnější řešení. Z hlediska welfare (pohody a pohodlí zvířat) je to jednoznačně horší způsob chovu, než tradiční chov v králíkárně na podestýlce.

Než mi začne někdo nadávat do zpátečníků, tak si nejdřív představte, jak žijí divocí králíci - v norách, na podestýlce. Ven chodí na pastvu, na vodu, na námluvy. Ale jejich "intimní život" se děje v norách, kde mají úkryt a pocit bezpečí. Tráví tam naprostou většinu času, odchovávají tam mladé.

Otevřené klece v hangárech pro králíky nepředstavují bezpečné prostředí k životu. Tradiční králíkárny se se tomu blíží mnohem víc.

22.2.2016 23:19
Štefanh

XXX.XXX.54.123

To je my jasne že je tým narušená prirodzená životospráva králikov. Chcem chovať 5 samíc a 1 samca. Dúfam že chov v takýchto klietkach je jednoduchší, a že králiky v týchto klietkach nebudú trpieť králici. Všetky klietky som vydezinfikoval plameňom a postriekal chloraminom T. Takisto všetky steny som vystriekal chloraminom a vápnom + posypal zem vápnom. Dúfam že nebudem už kokcidiózu v chove.

23.2.2016 00:38
Štefanh

XXX.XXX.54.123

Dnes som zohnal 5 samíc burgundského a samec Novozélandský červený. Aký máte názor, dobrá kombinácia?

23.2.2016 06:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.33

Štefanh napsal(a):

Brr.

23.2.2016 09:32
vita61

XXX.XXX.202.21

Štefanh napsal(a):
Dnes som zohnal 5 samíc burgundského a samec Novozélandský červený. Aký máte názor, dobrá kombinácia?

Dobrá kombinace ale radím ti dobře udělej te si ohráky - box a nechte je běhat po betonu protože v tomhle ti nepujdou začne to otlakama běhů a skončí to kokcou nebo si do klecí dej hylu taje k tomu přispůsobená at se daří.

23.2.2016 11:07
petruk

XXX.XXX.52.146

Štefanh napsal(a):
To je my jasne že je tým narušená prirodzená životospráva králikov. Chcem chovať 5 samíc a 1 samca. Dúfam že chov v takýchto klietkach je jednoduchší, a že králiky v týchto klietkach nebudú trpieť králici. Všetky klietky som vydezinfikoval plameňom a postriekal chloraminom T. Takisto všetky steny som vystriekal chloraminom a vápnom + posypal zem vápnom. Dúfam že nebudem už kokcidiózu v chove.

Než chovat v něčem takovém, tak to raději nic...
Udělej to takhle do boxů a králíci budou spokojeni.

23.2.2016 11:22
koldy

XXX.XXX.90.222

petruk napsal(a):

To vypadá velice pěkně chci se zeptat, jestli jste to měl primárně pro králiky nebo tam bylo něco jiného, myslím třeba ovce, kozy něco jako chouly k porodům.
K.

23.2.2016 11:38
petruk

XXX.XXX.52.146

koldy napsal(a):
To vypadá velice pěkně chci se zeptat, jestli jste to měl primárně pro králiky nebo tam bylo něco jiného, myslím třeba ovce, kozy něco jako chouly k porodům.
K.

Kdysi jsem tam měl i ovce ale v posledních letech prasata.
Nyní ale chováme jen králíky, tak jsem to tam pro ně upravil.
Má to tu výhodu, že mimo dostatku místa, tam v zimě nemrzne
(pokud není venku -20 C)a v létě zase není takové vedro.
Na světlo a větrání tam jsou dvě okna.

23.2.2016 12:49
vita61

XXX.XXX.202.21

petruk napsal(a):

Velice s váma sohlasím jeto lepší než králikárna a 1000x lepší než drátěnka.

23.2.2016 20:54
igor

XXX.XXX.96.23

Jestli trváš na klecích, tak doporučuju hyly, hyplus, ziky - ti tolik netrpí na otlaky. Burgundský samice na to nejsou úplně ideální.

A červenej novozélanďák pro produkci masa není nejvhodnější volba.

24.2.2016 19:18
Štefanh

XXX.XXX.54.123

igor napsal(a):
Jestli trváš na klecích, tak doporučuju hyly, hyplus, ziky - ti tolik netrpí na otlaky. Burgundský samice na to nejsou úplně ideální.

A červenej novozélanďák pro produkci masa není nejvhodnější volba.

No boli by najlepšie, lenže ja v mojom okolí nedokážem zohnať hyly. Teda dokažem ale nie čistú genetiku.

24.2.2016 23:02
Štefanh

XXX.XXX.54.123

Takže nový ušiaci sú už nasťahovaný. Dúfam že nebudú štrajkovať.

25.2.2016 10:51
igor

XXX.XXX.96.23

Štefanh napsal(a):

To záleží jen na tom, jak byli odchovaní. Jestli v králíkárnách, tak první mladý můžete čekat až v létě - dlouho jim bude trvat, než si na tu změnu podmínek zvyknou.

25.2.2016 11:10
vita61

XXX.XXX.202.21

Štefanh napsal(a):

Nechci přát nic hrozného ale jsem zvědav jak to dopadne až budou mladý na odstav jestli nějaké budou protože jak budou mít samice otlaky na běhách bude problém už jen třeba s připouštěním a když se to povede že mladý budou tak samice nebude mít moc mléka protože bude bojovat její tělo se zánětama v packách - moje zkušenost tak budte na tuto věc připravenej a počítejte stím že se to MŮŽE stát jinak at se daří začátky jsou vždy nej...

25.2.2016 14:10
gucos

XXX.XXX.91.88

Štefanh napsal(a):

Hele, vyhoď ty klece, ukliď pořádně celou místnost a dej tam slámu a dej je na zem. Tímhle tím jen ty králíky odrovnáš. Už jen na těch fotkách to vidíš jak jim ty dráty jdou mezi prsty.

25.2.2016 16:47
rybka

XXX.XXX.80.149

Chudáci králíci , kdyby tak uměli mluvit

Cuy

25.2.2016 17:00
Cuy

XXX.XXX.40.173

Jak tu tak prolézám internet ohledně toho krmení naklíčeným zrnem (viz. vedlejší vlákno), ke svýmu údivu zjišťuju, že chov králíků na roštech je ve světě hodně obvyklej. Taky se mi to moc nelíbí, popravdě ani králíkárna, sám chci chovat na pastvině, ale asi to těm králíkům zdravotně vyhovuje, jinak by se to nepoužívalo v tak velký míře... viz. třeba obrázky tu:
https://www.google.cz/search?q=fodder+rabbit&tbm=isch.

25.2.2016 19:25
petruk

XXX.XXX.52.146

Štefanh napsal(a):

Tenhle způsob, chovu" v klecích, kde se králík sotva otočí a celý den stojí
na drátech, je podle mě týrání zvířat ! Je mi těch králíků líto.

25.2.2016 19:30
Štefanh

XXX.XXX.54.123

Cuy napsal(a):
Jak tu tak prolézám internet ohledně toho krmení naklíčeným zrnem (viz. vedlejší vlákno), ke svýmu údivu zjišťuju, že chov králíků na roštech je ve světě hodně obvyklej. Taky se mi to moc nelíbí, popravdě ani králíkárna, sám chci chovat na pastvině, ale asi to těm králíkům zdravotně vyhovuje, jinak by se to nepoužívalo v tak velký míře... viz. třeba obrázky tu:
https://www.google.cz/search?q=fodder+rabbit&tbm=isch.

Presne také zahranične králikárne ma priviedli k drôteným klietkam. Dajú sa nájsť všelijaké s kovovým alebo dreveným rámom, a podlahu máju z z pletiva. Chcel som vyrobiť sam celo drôtené ale keď som spočítal náklady tak som vyšiel lacnejšie s touto celo drôtenou. Je to talianska technológia je to pre stredne plemena, nikde nie je určene že je to výlučne pre hyly. Dúfam že sa mi chov bude dariť a že ušiaci budu v poriadku a že si zvyknú. Každý deň im sledujem laby. a zatiaľ našťastie sú v poriadku.

25.2.2016 19:33
verka1

XXX.XXX.203.59

Mame kraliky v kotcich 100 x 90 cm, na rostech s otvory 15 x 15 mm. Na tretine maji kralici drevenou desku 30 x 50 cm a muzu vam rict, ze 95 % kraliku si na tu desku nelehne a i prckove behaji po rostech bez problemu. Zadne otlaky nemaji, cisty tlapky. Par chytrych lidi tomu neverilo, nez se presvedcili.

25.2.2016 19:57
petruk

XXX.XXX.52.146

verka1 napsal(a):
Mame kraliky v kotcich 100 x 90 cm, na rostech s otvory 15 x 15 mm. Na tretine maji kralici drevenou desku 30 x 50 cm a muzu vam rict, ze 95 % kraliku si na tu desku nelehne a i prckove behaji po rostech bez problemu. Zadne otlaky nemaji, cisty tlapky. Par chytrych lidi tomu neverilo, nez se presvedcili.

Kdyby jste jim propojila tu vaši klec a v ní drátěné rošty s králíkárnou kde je prkenná
podlaha se slámovou podestýlkou, tak by jste se teprve přesvědčila, kam by si
králíci raději lehli.

Cuy

25.2.2016 20:27
Cuy

XXX.XXX.40.173

petruk napsal(a):
Kdyby jste jim propojila tu vaši klec a v ní drátěné rošty s králíkárnou kde je prkenná
podlaha se slámovou podestýlkou, tak by jste se teprve přesvědčila, kam by si
králíci raději lehli.

Mě se to co píše verka1 zdá docela vypovídající, kdyby měli s tím roštem zásadní problém, myslím, že by se drželi vzádu na pevné desce. Jestli se volně pohybují, podle mě celkem jasně demonstruje, že je jim to šumák. Jak už jsem napsal, sám o takovém chovu rozhodně neuvažuju, ale nepříjde mi to jako nějaká extra tragédie oproti tradiční králikárně. Pokud mají dost prostoru...

25.2.2016 20:28
rybka

XXX.XXX.80.149

Štefanh napsal(a):

No...asi ani nemohou. Nezbývá jim než tiše trpět. Jestli byli zvyklí na klasickou dřevěnou králíkárnu tak musí být chudáci vystresovaní a dezorientovaní. Nejen, že se tam pořádně nehnou, táhne na ně zespod, nejsou ničím chránění a ještě celkově to prostředí... vlhko a chlad, fuj
Když chci, aby mi králík nějaký ten rok nesl užitek tak si ho musím zasloužit alespoń tím, že mu utvořím nějaké podmínky, aby i on byl spokojený tzn. vhodné ustájení, péče, strava a klid což ty vaše klícky zaručeně nesplńují

25.2.2016 21:20
petruk

XXX.XXX.52.146

rybka napsal(a):
No...asi ani nemohou. Nezbývá jim než tiše trpět. Jestli byli zvyklí na klasickou dřevěnou králíkárnu tak musí být chudáci vystresovaní a dezorientovaní. Nejen, že se tam pořádně nehnou, táhne na ně zespod, nejsou ničím chránění a ještě celkově to prostředí... vlhko a chlad, fuj
Když chci, aby mi králík nějaký ten rok nesl užitek tak si ho musím zasloužit alespoń tím, že mu utvořím nějaké podmínky, aby i on byl spokojený tzn. vhodné ustájení, péče, strava a klid což ty vaše klícky zaručeně nesplńují

Naprostý souhlas. A máte to tam parádní Také pouštíme přes léto
králíky na zahradu do ohrady napást se a na sluníčko.Přitom se mají zároveň
kam schovat.

25.2.2016 22:13
petruk

XXX.XXX.52.146

Cuy napsal(a):
Mě se to co píše verka1 zdá docela vypovídající, kdyby měli s tím roštem zásadní problém, myslím, že by se drželi vzádu na pevné desce. Jestli se volně pohybují, podle mě celkem jasně demonstruje, že je jim to šumák. Jak už jsem napsal, sám o takovém chovu rozhodně neuvažuju, ale nepříjde mi to jako nějaká extra tragédie oproti tradiční králikárně. Pokud mají dost prostoru...

Pisatelka píše o desce 30x50 cm a to není třetina plochy kotce 100x90 ale její šestina.
Předpokládám, že tam má několik králíků, tak jim ani nic jiného nezbývá, než být jen na
tak malé desce.
Jinak rozšířeno je to(jak píšete výše) tam, kde jim jde hlavně o jedno...
Welfare-ochrana pohody zvířat je u nich někde hooodně vzadu...

26.2.2016 11:24
mustela.erminea

XXX.XXX.48.135

Vy se zeptáte na názor na chov v klecích, a přesto že vám je tady všichni rozmlouvají a považují to za týrání zvířat, s čímž naprosto souhlasím, tak si je tam prostě stejně dáte. Proč jste se tedy pak ptal?

(Pro mě je dost šílená představa, že když prodám králíka na výstavě, tak si ho pak koupí někdo jako vy a ustájí ho v něčem tak otřesném.)

26.2.2016 11:30
mustela.erminea

XXX.XXX.48.135

verka1 napsal(a):

A proč se pak podle vás na výstavách dávají do klecí dřevěná odpočívadla? Nevím, kolik výstav jste navštívila, asi moc ne, protože jinak byste věděla, že králíci v 99 procentech případů leží právě na těch dřevěných deskách a nikoli na drátech.
A že mladí po těch roštech běhají? No tak mláďata prostě skotačit a běhat budou. To pramení z jejich přirozenosti. A když holt mají na zemi rošty, tak jim asi nic jiného, než běhat po těch roštech, nezbývá.

26.2.2016 11:51
petruk

XXX.XXX.52.146

mustela.erminea napsal(a):
A proč se pak podle vás na výstavách dávají do klecí dřevěná odpočívadla? Nevím, kolik výstav jste navštívila, asi moc ne, protože jinak byste věděla, že králíci v 99 procentech případů leží právě na těch dřevěných deskách a nikoli na drátech.
A že mladí po těch roštech běhají? No tak mláďata prostě skotačit a běhat budou. To pramení z jejich přirozenosti. A když holt mají na zemi rošty, tak jim asi nic jiného, než běhat po těch roštech, nezbývá.

Naprostý souhlas s oběma příspěvky.Napsala jste to přesně a výstižně.

26.2.2016 16:58
Štefanh

XXX.XXX.54.123

mustela.erminea napsal(a):
Vy se zeptáte na názor na chov v klecích, a přesto že vám je tady všichni rozmlouvají a považují to za týrání zvířat, s čímž naprosto souhlasím, tak si je tam prostě stejně dáte. Proč jste se tedy pak ptal?

(Pro mě je dost šílená představa, že když prodám králíka na výstavě, tak si ho pak koupí někdo jako vy a ustájí ho v něčem tak otřesném.)

Králika som kúpil od chovateľa ktorý tiež z časti využíva drôtený rošt v králikárňach a má aj drôtené klietky. A chodí s králikmi na výstavy, ja s králikmi nechcem na výstavy mam ich na mäso. A vôbec by som ich tam nedával keby to bolo tyranie, tieto klietky sú v súlade s európskou normou na chov králikov. A chcel som vedieť aké máju skúsenosti chovatelia ktorý to skúsili a nie názory klasických králikárov. Nadovšetko mam aj koterce z OSB kde poprípade preložím cely chov keby mali králici nejaké po-tíže.

26.2.2016 17:51
igor

XXX.XXX.96.23

Štefanh napsal(a):

Proboha, proč lžete? Neptal jste se na zkušenosti chovatelů, kteří to zkusili. Podívejte se na svůj prvotní dotaz - kdybyste ho nemohl najít, přiložil jsem ho jako citaci. Ptal jste se obecně na názor kohokoliv - nespecifikoval jste to ani nijak nezužoval.

Napište otevřeně, že vás nesouhlasné názory nezajímají a že chcete slyšet jen souhlasné názory. My králíkáři to pochopíme.

slovacik

31.5.2016 18:34
slovacik

XXX.XXX.199.30

Štefanh napsal(a):
No boli by najlepšie, lenže ja v mojom okolí nedokážem zohnať hyly. Teda dokažem ale nie čistú genetiku.

A odkiaľ ste?

1.6.2016 06:40
hokrví

XXX.XXX.105.226

Choval jsem králíky v klecích dovezených z Itálie víc než 10 let, stejné má i pan Jiří Kočár v Ratibořicích, kam si jezdím pro chovné kusy, naposled před 2 lety. Problémy jsem měl s vysokou vlhkostí a s větráním, hlavně v chladných a mlhavých dnech. Kydání každý den a každý 2 - 3 den spláchmutí podlah - trusníků.

Přidejte reakci

Přidat smajlík