Cuy

XXX.XXX.40.173
Dobrý den, rádi bychom si doma vychovali po děti trochu zdravého masa, máme kousek "extenzivní" zahrady, kterou uvažujeme jako pastvu. Určitě jsme rozhodnuti pro chovné hejno pižmovek a váháme trochu mezi králíkama a Cuy morčatama. Pro méně zdravotních problémů v chovech se přikláníme spíše k těm morčatům (navíc s pižmovkami pochází ze stejného prostředí, jsou tedy "staří známí" :). Ale i kdyby to byli nakonec králící, předpokládám, že potravní nároky jsou podobné.
K mé otázce - přes sezónu budou bydlet venku na pastvině a předpokládám, že si krmení obstarají, případně večer dostanou na přilepšení trošku pšenice a zbytků zeleniny. Jde mi o krmení v zimě, sena dělat nechceme - není kde sekat a skladování je taky trochu problém. Viděl jsem video (které teď nemůžu jako na potvoru najít) z Cuy farmy z Peru, kde měli velkou klíčírnu zrní a krmili tím. Našel jsem, že se pro ty účely prodavají i klíčící sady na doma (http://www.half-pinthomestead.com/our-products), neměl by být problém si něco takového postavit a celou zimu snadno produkovat zelené krmení. Jde mi o to, zda morčata (králící) mohou být celou zimu jen na tomto krmivu, zda jim nebude něco chybět, případně zda bude stačit třeba jen pšenice, nebo udělat mix různých semen pro větší pestrost a případně jakých? Má někdo s takovým krmením zkušenosti?
Cuy

XXX.XXX.40.173
Cuy
napsal(a):
Dobrý den, rádi bychom si doma vychovali po děti trochu zdravého masa, máme kousek "extenzivní" zahrady, kterou uvažujeme jako pastvu. Určitě jsme rozhodnuti pro chovné hejno pižmovek a váháme trochu mezi králíkama a Cuy morčatama. Pro méně zdravotních problémů v chovech se přikláníme spíše k těm morčatům (navíc s pižmovkami pochází ze stejného prostředí, jsou tedy "staří známí" :). Ale i kdyby to byli nakonec králící, předpokládám, že potravní nároky jsou podobné.
K mé otázce - přes sezónu budou bydlet venku na pastvině a předpokládám, že si krmení obstarají, případně večer dostanou na přilepšení trošku pšenice a zbytků zeleniny. Jde mi o krmení v zimě, sena dělat nechceme - není kde sekat a skladování je taky trochu problém. Viděl jsem video (které teď nemůžu jako na potvoru najít) z Cuy farmy z Peru, kde měli velkou klíčírnu zrní a krmili tím. Našel jsem, že se pro ty účely prodavají i klíčící sady na doma (http://www.half-pinthomestead.com/our-products), neměl by být problém si něco takového postavit a celou zimu snadno produkovat zelené krmení. Jde mi o to, zda morčata (králící) mohou být celou zimu jen na tomto krmivu, zda jim nebude něco chybět, případně zda bude stačit třeba jen pšenice, nebo udělat mix různých semen pro větší pestrost a případně jakých? Má někdo s takovým krmením zkušenosti?
Morčata i králíci potřebují seno nonstop...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cuy
napsal(a):
No.
Ne, to cuyům stačit nebude. Nakrmit je přes sezonu není vůbec problém, mají velkou spotřebu zelené píce, dostávají zbytky zeleniny a jádro víceméně na přilepšení, ale ze samotné trávy rostou a prospívají výborně.
Přes zimu ale... očividně nemáte vůbec představu, kolik toho cuy dokáže sežrat. To není že si naklíčíte do květináče a máte žrádlo na týden:D Jestli je problém skladování sena, fakt nevím, kam byste potřebné množství klíčících sad dali, to je na obrovský skleník ala pěstírna konopí. Plus je to hodně, hodně jednostranné krmení. Jako přídavek a zdroj vitamínu C proč ne, morčata si pošmáknou a je to super změna k zelenině, ale myšlenka pokrýt tím celé krmení je bláhová.
No a myslet si, že morče nebo králík vám přes zimu vydrží jen na zrní jako potkani nebo slepice, to je úplně mimo. Bez ohledu na mix semen, v tom je málo vlákniny a to by je zabilo na tutovku.
Mohl byste zkusit krmit speciální granule pro morčata, u některých výrobce přímo tvrdí, že je to kompletní krmení a že seno či sláma se může (ale nemusí) jen dokrmovat. Není to směska semen, ale takové ty zelené válečky, je v tom vojtěška a tak a obsah vlákniny by měl být dostatečně vysoký k tomu, aby zvířata vydržela.
Jenže vzhledem k ceně morčecích granulí budete ještě rád krmit tím senem, aby toho sežrali míň :D.
Je pravda, že králík ani morče nemůže být bez hrubé vlákniny - seno, sláma, různorodá tráva, větve. Nevyhnutelně by nastoupily zažívací problémy, kde by šlo o život a o růstu by nemohla být řeč.
Pokud není možnost mít uskladněné seno, pak je dalším možným řešením koupit granulované nebo briketované seno, což je svým složením stejné a je k sehnání.
mozaik
napsal(a):
Je pravda, že králík ani morče nemůže být bez hrubé vlákniny - seno, sláma, různorodá tráva, větve. Nevyhnutelně by nastoupily zažívací problémy, kde by šlo o život a o růstu by nemohla být řeč.
Pokud není možnost mít uskladněné seno, pak je dalším možným řešením koupit granulované nebo briketované seno, což je svým složením stejné a je k sehnání.
Ano, to je taky možnost. letos si vypomáhám vojtěškovými granulemi, nahrazuji část sena. bylo ho loni opravdu málo, otava žádná. granulované seno se tu bohužel nedá sehnat, což by zadavateli vadit nemělo, pokud si objedná větší množství.
ale dávat jen granule nevím. na krátký výkrm bych to riskla, dlouhodobě pro chovné kusy to určitě nebude vhodné. dejme tomu, že by to zažívání ukoplo (což nehodlám zkoušet a už vůbec doporučovat), co na takovou stravu zuby? přední se dají pořešit, na stoličky je kvalitní seno bezkonkurenční.
no, úplně bez sena chovat králíky nebo morčata mi nepřijde moc rozumné. nešla bych do toho
Cuy

XXX.XXX.40.173
Děkuji moc za podnětné příspěvky.
Je pravda, že dovézt paletu senných peletek, případně i vojtěškových není velký problém, nemám to do agropeletkárny daleko. Rozhodně to udělám. Asi i s tím přístřeškem na balík by to do budoucna šlo, zkusím to nějak vymyslet.
Do průmyslových krmných směsí se mi popravdě vůbec nechce, přecijen to maso budeme jíst.
Ale to s tím zeleným krmením z naklíčených semen se mi líbí víc a víc, jak se tím postupně po internetu prokousávám. Ve světě se tím krmí stále více průmyslově, ale i v malém. A vychvalují to. Stačí police, šest nízkých přepravek nad sebou a každý den člověk vytáhne přepravku plnou zeleného krmiva a doplní přepravku s nasypaným zrním. Zavlažují to čerpadýlkem s časovačem (automaticky), jednou za dva dny je potřeba vyměnit vodu. Ta přepravka mi přijde, že je celkem spousta krmiva pro ten chovný kmen, ne? Vykrmovat přes zimu nechci. No, rozhodně to vyzkouším a budou si moct vybrat :).
Cuy

XXX.XXX.40.173
Něco pro fajnšmekry :-D
https://www.youtube.com/watch?v=sjInzwzxVcE.

Cuy
napsal(a):
Děkuji moc za podnětné příspěvky.
Je pravda, že dovézt paletu senných peletek, případně i vojtěškových není velký problém, nemám to do agropeletkárny daleko. Rozhodně to udělám. Asi i s tím přístřeškem na balík by to do budoucna šlo, zkusím to nějak vymyslet.
Do průmyslových krmných směsí se mi popravdě vůbec nechce, přecijen to maso budeme jíst.
Ale to s tím zeleným krmením z naklíčených semen se mi líbí víc a víc, jak se tím postupně po internetu prokousávám. Ve světě se tím krmí stále více průmyslově, ale i v malém. A vychvalují to. Stačí police, šest nízkých přepravek nad sebou a každý den člověk vytáhne přepravku plnou zeleného krmiva a doplní přepravku s nasypaným zrním. Zavlažují to čerpadýlkem s časovačem (automaticky), jednou za dva dny je potřeba vyměnit vodu. Ta přepravka mi přijde, že je celkem spousta krmiva pro ten chovný kmen, ne? Vykrmovat přes zimu nechci. No, rozhodně to vyzkouším a budou si moct vybrat :).
No, teď mám v králíkárně deset cuyů, chovná zvířata, samice jsou březí. A ta jedna přepravka by pro ně byla na den místo zeleniny. Rozhodně by jim to nestačilo jako samotné krmení či místo sena.
Cuy

XXX.XXX.40.173
napsal(a):
No, teď mám v králíkárně deset cuyů, chovná zvířata, samice jsou březí. A ta jedna přepravka by pro ně byla na den místo zeleniny. Rozhodně by jim to nestačilo jako samotné krmení či místo sena.
Pane jo, nečekal bych, že jsou takoví jedlíci, moje představy jsou tedy asi opravdu celkem zkreslené. Jinak jsem trochu počítal, zkušenosti zahraničních kolegů s těmito systémy jsem přepočítal na rozměry klasické europřepravky a měla by dávat cca.16-17 kg živé potravy denně. No, nezbývá, než se pustit do díla a osahat si to všechno na vlastní kůži
Ještě jednou díky všem za dobré rady. Začátky jsou těžké a informace k nezaplacení.
Cuy

XXX.XXX.40.173
P.S.: Tedy, počítal jsem s europřepravkou 800x600 (půl palety), abych někoho neuvedl v omyl. Testovat budu osobně asi s poloviční (600x400), tedy očekávám něco přes 8kg zelené hmoty denně. Už smířen s tím, že jen jako doplněk k peletkám.
Cuy

XXX.XXX.40.173
Ale nechci, nechci, proto jsem se tu také ptal, zda bude stačit pšenice, či jaké zrní mám namíchat, aby se jim dostalo všeho, čeho jim třeba. Všelicos se mi podařilo už o tom přečíst ze zahraničních zkušeností a určitě to bude směs, v jejím složení si zatím dělám jasno, ale ječmen tam bude hrát předpokládám hlavní roli.
Ohledně vitamínu C se spoléhám na bobule, hlavně rakytník, hloh, jeřáb, bez... snad jim budou šmakovat... doufám.

Musíte myslet na to, že kojící samice a mláďata se krmí trochu jinak než králík na výkrm.Pokud budete mladé krmit stejně jako výkrmové zaděláte si na pořádný problém.Ono není špatné si zjistit jaké jsou zkušenosti v zahraničí, ale měl by jste krmit podle selského rozumu a ne podle toho co kde v zahraničí napíší.
Buď budete kupovat granule určené pro kojící samice a mláďata do odstavu, nebo vám nezbude nic jiného než mladé krmit ovsem a vločkami.Jinak se vykrmených králíků těžko dočkáte.Pane, ono to není zase až tak jednoduché a lehké vychovat mladé do odstavu aby nedostali v tomto věku kokci.Oni ti prckové dají docela zabrat a musí se na ně velmi opatrně co se týká krmení.
Snad jste se toto všechno dočetl v zahraniční literatuře.Jinak váš chov bude pokus-omyl a to bych vám fakt nepřála.
Přeji hodně odchovaných králíčků.