Nemůžu se rozhodnout - jaké plemeno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2016 09:28
minidvorek

XXX.XXX.148.146

Chtěla bych Vás požádat o radu, jaké plemeno by jste si nechali - musim si nechat jen 6ks, z plemen:

- NČ

- KAL

- VSS

- FB

- BU

- ČINČILA

- MEKLENBURSKÝ STRAKÁČ

- četla jsem a: JÁ OSOBNĚ BYCH SI NECHALA: NČ, KAL, BU, ČINČILU, VSS - co vy?

děkuji moooc za rady ♥.

2.3.2016 10:17
burgund6

XXX.XXX.33.7

minidvorek napsal(a):
Chtěla bych Vás požádat o radu, jaké plemeno by jste si nechali - musim si nechat jen 6ks, z plemen:

- NČ

- KAL

- VSS

- FB

- BU

- ČINČILA

- MEKLENBURSKÝ STRAKÁČ

- četla jsem a: JÁ OSOBNĚ BYCH SI NECHALA: NČ, KAL, BU, ČINČILU, VSS - co vy?

děkuji moooc za rady ♥.

Tahle otázka je celkem o ničem, protože ve finále se vám tady sejdou odpovědi, ze kterých vyplyne, že co chovatel, to jiný názor.každý Vám doporučí to "své" plemeno.Nepíšete ani na co králíky chcete chovat, jestli na maso, na kůži, jen tak na mazlíka.Takže na konci se stejně musíte rozhodnout podle sebe.

2.3.2016 13:09
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.110

Souhlas s burgund6. Nepíšete zda máte na křížení, či PP chov. Pokud s PP je stav šesti kusů řekněme minimum pro trochu systematický chov JEDNOHO plemene. V tu chvíli bych volil asi jednoduše -
1) s čím dosahuji nejlepších výsledků (v chovu, počet mladých, nejlépe se prodává, výstavní úspěchy),
2) mám možnost nepříbuzné krve (třeba já dovezl králíka do chovu z Holandska kam sem jel extra pro něj, ne každý je takový blázen a třeba je vaším maximem cesta po vašem kraji. tak si nechte to u kterého máte ideálně 2 a víc dalších chovů v regionu)
3) náklady na chov. Většinu z těch plemen jsem nechoval, ale sama jistě víte, které víc žere, které při stejné péči lépe roste...
4) osobní preference (máme doma dvě plemena, a to méně rentabilní je prostě srdcovka tak nepujde z domu ani kdyby trakaře...)

Pokud je máte na křížení, je 6 kusů parádní chov. Někdo tu dával foto kříženců Nb x FB a byli to nádherní králíci. Nč poslední dobou jdou dolů, alespoň u nás na okrese chovatelé od Nč spíš upouští (zhoršená plodnost - chuť se pářit a úspěšně zabřezat), podobně to bylo u ČV (tam zase agresivita samic na madé apod.). Kal se mi osobně nelíbí (musí být v TOP kondici a kvalitě, to moc lidí v ČR nemá). Choval jsem Bu a maximální spokojenost, na maso (výtěžnost) perfektní kostra i osvalení. Podobně na tom je MS. Tam sice je cíl typu daleko "macatější", tudíž s víc odpadem, ale hodně jedinců má hlavu jemnější a přitom super široké tělo. Vss má zase tu paráda, že se rodi černej a přebarvuje...
Za sebe bych si 100% na užitkový chov nechal MS, protože předává strakatost. Ať tedy jej spáříte s jakýmkoliv plemenem, budete mít flekaté mladé. No a u takového užitkového chovu je fajn poznat králíka při pohledu do plného kotce dle jiného fleku na nose, ne?
Pokud si necháte Nč x Bu, mladé budou barevně něco mezi (řešil sem to v tématu tady na fauně) oběma rodiči- oranžoví. Po Kal, Vss budou ve většině kombinací mladé černé. Obě plemena jsou černá. Jen Kal může s albínem či Kal dát zase červenooké mladé a po Vss tam zase budou v různé míře ty stříbrné pesíky po přelínání... Po činčile by měly být mladé ve většině z kombinací divoce zbarvené, při spojení s Kal si z hlavy nevybavuji jak by se jevila interakce achi a am barevně. Ale tam by tedy jiná barva nejspší byla.
Já bych si nechal nejspíš MS, FB a Bu. Strakáč by to pěkně barvil, beran by z mladých dělal vtipné letadýlka (míval jsem berana při chovu na maso a právě toto se mi moc líbilo, ne u chovných ale čistě na to maso sranda). No a s Bu mám prostě dobrou zkušenost, plodné, dobré matky, barva pěkná. Dobře se shání. Ale pořád je to jen subjektivní názor... Ať se daří.

2.3.2016 14:02
minidvorek

XXX.XXX.148.146

burgund6 napsal(a):
Tahle otázka je celkem o ničem, protože ve finále se vám tady sejdou odpovědi, ze kterých vyplyne, že co chovatel, to jiný názor.každý Vám doporučí to "své" plemeno.Nepíšete ani na co králíky chcete chovat, jestli na maso, na kůži, jen tak na mazlíka.Takže na konci se stejně musíte rozhodnout podle sebe.

Dobrý den, děkuji za odpověd, chtěla bych to pro vlastní potěšení a na maso, libi se mi NČ, TOHO BYCH SE NECHTĚLA "ZBAVIT" DÁL MI JE TO FUK, osvědčilo se mi kal, bu, nč, jedná se o samice -

♥ moc vám za vše děkuji, s přáním pěkného dne ♥.

2.3.2016 14:44
1312

XXX.XXX.139.8

minidvorek napsal(a):
Dobrý den, děkuji za odpověd, chtěla bych to pro vlastní potěšení a na maso, libi se mi NČ, TOHO BYCH SE NECHTĚLA "ZBAVIT" DÁL MI JE TO FUK, osvědčilo se mi kal, bu, nč, jedná se o samice -

♥ moc vám za vše děkuji, s přáním pěkného dne ♥.

Moje wolba FB osvědčeno cca 7let pp chovu, dle mých zkušeností velice klidné plemeno, ale jak bylo již napsáno 100 lidí 100 názorú.Nicméně počkejte na pana ( TOM50 ), u něho nakoupíte tak že budete moci i rady prodávat na trhu.Jinak hodně štěstí a chovatelských radostí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2016 15:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tom50 se ztratil.

2.3.2016 18:44
1312

XXX.XXX.139.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tom50 se ztratil.

Proboha jenom to neeeeeeeee, kolega s ním tak hrozně rad diskutoval

2.3.2016 19:05
bronda

XXX.XXX.98.84

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tom50 se ztratil.

Tom50 přešel do ilegality, ale stále tu je. Včera diskutoval na včelách. Zato příspěvky Jardagina se změnily na "neregistrovaný uživatel", takže zřejmě se totálně naštval a odešel u iFauny úplně.

2.3.2016 19:13
rabbit

XXX.XXX.115.22

Bohužel jste to trefil přesně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík