Zdravím Vás.
Jsem naprostý nováček v chovu králíků, žádám o radu.
1.3. se v kotišti vloženém do kotce narodilo 8 mláďat. Předpokládám, že kolem 20.3. by měli vylézat z kotiště. A zde moje otázka:
Mohu hned po vylezení mladých kotiště z kotce odstranit a tím zvětšit prostor, nebo ho ještě budou potřebovat a budou se do něho vracet?
Děkuju předem za odpověď. Pečus.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechávám králíčatům kotiště podle počasí.Pokud je chladno nechám ho i déle než měsíc a králíčata do něj lezou.Pokud je teplo, vyndávám ho i dříve.Záleží na velikosti kotce.Mám kotce velké a hlavně vysoké, takže samice si hoví na kotišti a mladý, než se na něj naučí vyskočit, ji neotravují.

Když vyndám kotiště, ponechám tam hnízdo a mladý jsou i nadále v hnízdě, jen bez kotiště.
Ja tedy kotiste nepouzivam, mam to udelano tak ze na pantech mam desku kterou mam prichycenou u stropu kralikarny, kdyz se ma samice kotit tak ji pustim dolu a samice se za ni muze okotit, je to velice jednoduche a hlavne nikde neskladujete zadne bedny, kdyz jsou kralicata vetsi zase desku prichytnu ke stropu a nikde neprekazi.
bezdikov
napsal(a):
Ja tedy kotiste nepouzivam, mam to udelano tak ze na pantech mam desku kterou mam prichycenou u stropu kralikarny, kdyz se ma samice kotit tak ji pustim dolu a samice se za ni muze okotit, je to velice jednoduche a hlavne nikde neskladujete zadne bedny, kdyz jsou kralicata vetsi zase desku prichytnu ke stropu a nikde neprekazi.
Velmi dobrý nápad, pokud funguje, jak má.K.
Zdravím.
A je to tady. Právě teď jsem našel vedle kotiště uhynulé králíče.
Čím se to stane?
Králíče vylezlo z kotiště ven a tam prochladlo (spodní hranu vstupu do kotiště mám 13cm nad podlahou), nebo uhynulo v kotišti a matka je vynesla ven?
Zbývá jich tam ještě 7, jsou jedenáctidenní. Mám udělat nějaká opatření?
Děkuji předem za odpovědi, Pečus.

Pečus
napsal(a):
Zdravím.
A je to tady. Právě teď jsem našel vedle kotiště uhynulé králíče.
Čím se to stane?
Králíče vylezlo z kotiště ven a tam prochladlo (spodní hranu vstupu do kotiště mám 13cm nad podlahou), nebo uhynulo v kotišti a matka je vynesla ven?
Zbývá jich tam ještě 7, jsou jedenáctidenní. Mám udělat nějaká opatření?
Děkuji předem za odpovědi, Pečus.
To se někdy stává, hold se ztrátami se musí počítat.Králíče mohlo vylézt, mohla ho i vytáhnout samice.S tím se nedá nic moc dělat.Ve středu jsem také našla dva 6ti denní uhynulé třísláky mimo hnízdo.A to tato samice kotiště nemá, jelikož v něm hnízdo nestaví.
Zdravím vás a děkuji za odpovědi.
A prosím ještě poradu v tomto:
Když, nedej bože, by uhynulo mládě v kotišti, tak matka mrtvolku vynese z kotiště ven, nebo tam mrtvolka zůstane a nastane nebezpečí rozkladu a hniloby v hnízdě?
Ptám se proto, abych věděl, zda mám hnízdo častěji prohlížet a případný úhyn včas zjistil a mrtvolku odstranil.
Děkuji za názory a trpělivost se mnou.
Pečus
napsal(a):
Zdravím vás a děkuji za odpovědi.
A prosím ještě poradu v tomto:
Když, nedej bože, by uhynulo mládě v kotišti, tak matka mrtvolku vynese z kotiště ven, nebo tam mrtvolka zůstane a nastane nebezpečí rozkladu a hniloby v hnízdě?
Ptám se proto, abych věděl, zda mám hnízdo častěji prohlížet a případný úhyn včas zjistil a mrtvolku odstranil.
Děkuji za názory a trpělivost se mnou.
Musíte hnízdo kontrolovat, matka nevynáší mrtvolky ven, jen se může stát, že přisáté mládě vynese ven, a to prochladne.K.

Přesně jak píše kiki.Mládě může uhynout kdykoliv i při dobré péči.Samice ho nevynese, je třeba hnízdo občas zkontrolovat.Kontroluji hnízdo tak 2x týdně.