Zdravím.
Dnes odpoledne jsem v bárce našel mrtvou samici. Kříženka, stará 1,5 roku, měl to být její druhý vrh. V prvním měla 9 mladých,8 odchovala. Byla nakryta 14.2 porod měl přijít 16.3. Avšak dnes zemřela. Byla natažená, oči otevřené, břicho velké, domnívám se, že z pochvy lezl plod. Je možné, že ji zkrátka porod dohnal ke smrti ? Nikdy jsem se s tím nesetkal a ani žádný článek jsem tu nenašel. Každopádně musely nastát nějaké komplikace. Prosil bych o radu, čemu se mám příště vyvarovat, apod. Chovám třetím rokem.
Krmení: voda, seno, ječmen, tvrdý chléb, řepa, kopřivy.
Další dvě samice porodily poměrně bez komplikací. Krmení stejné.
Přidávám fotografie, OMLOUVÁM SE, není to pěkné zveřejňovat mrtvé zvíře, ale nevím příčinu její smrti a foto tomu aspoň trochu pomůže.
Děkuji za rady.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
johanesgal
napsal(a):
Zdravím.
Dnes odpoledne jsem v bárce našel mrtvou samici. Kříženka, stará 1,5 roku, měl to být její druhý vrh. V prvním měla 9 mladých,8 odchovala. Byla nakryta 14.2 porod měl přijít 16.3. Avšak dnes zemřela. Byla natažená, oči otevřené, břicho velké, domnívám se, že z pochvy lezl plod. Je možné, že ji zkrátka porod dohnal ke smrti ? Nikdy jsem se s tím nesetkal a ani žádný článek jsem tu nenašel. Každopádně musely nastát nějaké komplikace. Prosil bych o radu, čemu se mám příště vyvarovat, apod. Chovám třetím rokem.
Přidávám fotografie, OMLOUVÁM SE, není to pěkné zveřejňovat mrtvé zvíře, ale nevím příčinu její smrti a foto tomu aspoň trochu pomůže.
Děkuji za rady.
To se stane, týden před kocením krmte opatrně, voda, seno a oves...
Uživatel s deaktivovaným účtem

johanesgal
napsal(a):
Zdravím.
Děkuji za rady.
Otevřete jí a podívejte se dovnitř. problémů s porodem se může stát spoustu, velké mládě, třeba i zrůda, prasklá děloha, otočený děložní roh... každá březost a porod je svým způsobem riziko. Jestli si takhle ležela a rodila si a najednou bylo po ní, řekla bych, že uvnitř něco ruplo a vykrvácela.
Kobbel755

XXX.XXX.96.17
I u nás to same. neni ted nějaké zle období ? Samice behala v kotci a pak uz jen ležela zahrabana ve slámě. Nevim co se ji mohl stat.