Nerovnoměrný vývin mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2016 12:17
jajaw

XXX.XXX.89.41

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s tím, že se králíčci nerovnoměrně vyvíjejí v hnízdě.
Samice mi porodila 7 zdravých mláďat, teď po 14 dnech má v hnízdě dvě obrovská a ten zbytek
jsou droboučcí svraštělí chudáčci. Chovám králíky už 10 let a ještě jsem se s tím nesetkala.
Krmím 2* denně, dávám ječmen, tvrdý chleba, zelí, mrkev, týden po porodu samice dostávala vločky. Samozřejmě kvalitní seno a vodu. Poraďte co s tím, mám slabé odebrat a zkusit dokrmit? Předem díky za odpověď.

16.3.2016 14:22
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

Neodebírejte, zkuste naopak odebrat dva silnější a samici podržet nad slabšími mladými. Ty by se tak mohly dokrmit aniž by je ti dva silní odstrkovali. Nevím, napadá mne, že má samice citlivé struky a tak nevydrží kojit tak dlouho, silná mláďata vždy pijí nejvíc a první (proto jsou často ona těmi co prochladnou mimo hnízdo, snaží se pít do poslední chvilky), takže na slabší se dostane o to méně. To kontrolované nakrmení slabších by mělo stačit aby to zvládli, a pak to většina dožene po odstavu...

16.3.2016 14:46
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Proč nemá vločky, granule, když kojí ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2016 15:10

Proč by měla mít granule a vločky když kojí?

16.3.2016 20:17
rybka

XXX.XXX.80.149

Proč ne a nejlépe pro kojící samice. Nejsou o moc dražší než KK3, jenom u nás třeba vždy nejsou k dostání.
Mým samicím dávám před a po porodu stejné složení krmné dávky a to oves, ječmen granule 1 : 1 : 1. Po celou zimu ještě přidávám vojtěškové granule a to vždy do každé misky pár, nebo již v menším množství namíchám do kbelíku s víkem, kde si míchám krmení třeba na týden dopředu. Z okopanin dostávají pouze mrkev. Občas větvičky z ovocných stromů, nebo jehličnanů. Brambory, pečivo, to umě nevidí i když by nebyla nouze, ale v začátcích se mi toto v krmení neosvědčilo dobře.
Změním až začnou malí mamině uždibovat z misky a to tak, že ječmen vysadím a nahradím ovesnými vločkami v poměru 2 : 1 : 1 vojtěškové granule nechávám taktéž, mrkev předložím jenom mamině, později nastrouhám hrstičku i malým. Jedou stejně zpočátku jenom po vločkách. Jak rostou, dávku zvyšuji, ale ve stejném poměru a takto krmím až do odstavu.
Do vody pár dní před porodem a po porodu dávám Emanox, taktéž před a po odstavu, nebo jej používám když jsou venku vysoké teploty jako prevenci. Neuškodí, je to bylinný extrakt.
Co takto krmím, nemám v chovu žádný problém. Sem, tam mrtvý čerstvě narozený králíček z velmi početných vrhů.

16.3.2016 20:22
rybka

XXX.XXX.80.149

Omlouvám se to složení po odebrání ječmene je 2 díly vloček,1 díl ovsa a 1 díl granulí

16.3.2016 20:35

Vločky pro malé, ano to dávám taky, ale tady byla řeč o samici po porodu.Granulemi nekrmím.Nevidím v tom žádný zázrak.

17.3.2016 11:09
jajaw

XXX.XXX.89.41

Velmi děkuji za všechny rady i kritiku. Přidala jsem do krmné dávky opět vločky, oves dávám stále, omylem jsem napsala, že krmím ječmenem. Ječmen jsem také přidala. Granule pro kojící samice u nás bohužel neseženu, po odstavu mladé chvíli krmím granulemi s lékem, přidávám Acimonid do vody. Nesnažím se na králících šetřit, jen musím vystačit s tím, co mám k dispozici.
Děkuji za radu, co se týče Emanoxu, tento přípravek neznám, ale každopádně si ho objednám na internetu, abych ho měla do odstavu doma. Snažím se krmit co nejlépe, jenže každý chovatel krmí jinak a pokud dám na rady jednoho, jiní zase nebudou souhlasit...všem moc díky.

17.3.2016 18:15
borax

XXX.XXX.91.21

Granule pro kojící samice se dají koupit na e-shopu.
Je to o ceně a množství. Např. od 500kg Vám to přiveze dodavatel až domů.
A máte výběr z celého sortimentu výrobce! ;-)
Neuraz te se.Ale stýskat si, že něco nelze koupit?!
To nemůžete myslet vážně...

18.3.2016 07:13

Borax:Kupovat 500 kg granulí pro chovatele který má doma pár králíků je trochu nesmysl a koupit 50 kg zase přijde dost draho.Paní to má do města zřejmě daleko a nemá třeba možnost si je tam jet koupit.
Vůbec nejlepší je, když si každý vychytá krmení podle svého.Přečíst si kdo co radí a potom si vybrat tu cestu krmení, která nejlépe vyhovuje a hlavně podle toho jaké krmení mám dostupné.
To, že se králíčci nevyvíjí vždy stejnoměrně si myslím je zcela běžné.Některé pije víc některé méně.Že by to bylo zrovna krmením samice mi nepřijde.
Miminka se taky nerodí všem ženám stejná.

Chovatel Lada

18.3.2016 07:42
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Dneska není problém koupit Granule pro králíky, výrobci mají pokrytou celou ČR...
Já krmím granule Energys, stačí si zadat krmiva Energys a tam zadat: kde koupit
naskočí vám mapa ČR a můžete si vybrat prodejce krmiv... Granule jsou váhově baleny
podle potřeby zákazníka... Hlavně nedělat problém, kde není !
Dneska, když máte peníze, koupíte všechno...
U nás jezdí firma každý měsíc...

18.3.2016 09:28
jajaw

XXX.XXX.89.41

Moc děkuji za podporu, paní faltusko, mám teď doma 22 králíků včetně 3 vrhů 14 denních miminek. Objednávat 500 kg granulí jde tedy naprosto mimo mě. Na granule Energys se podívám, třeba někde v okolí najdu prodejce, nebo využiju nějaký eshop, každopádně z toho, co se tu rozpoutalo mám pocit, že svým milovaným chlupáčům vlastně ani nedávám nažrat...na druhou stranu přiznávám, že nakoupit pro králíky v eshopu mě opravdu nenapadlo, přitom toho přez internet nakupuju hodně, včetně granulí pro kočky...díky za rady.

18.3.2016 10:10
burgund6

XXX.XXX.33.7

jajaw napsal(a):
Moc děkuji za podporu, paní faltusko, mám teď doma 22 králíků včetně 3 vrhů 14 denních miminek. Objednávat 500 kg granulí jde tedy naprosto mimo mě. Na granule Energys se podívám, třeba někde v okolí najdu prodejce, nebo využiju nějaký eshop, každopádně z toho, co se tu rozpoutalo mám pocit, že svým milovaným chlupáčům vlastně ani nedávám nažrat...na druhou stranu přiznávám, že nakoupit pro králíky v eshopu mě opravdu nenapadlo, přitom toho přez internet nakupuju hodně, včetně granulí pro kočky...díky za rady.

Zkuste sem napsat kde bydlíte.Myslím, že někdo ze zdejší komunity Vám určitě napíše tip na výrobce nebo prodejce granulí z okolí.Jen pro info, cena granulí, které by Vám měly vyhovovat, se pohybuje kolem 10 Kč za kg.

Chovatel Lada

18.3.2016 10:21
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

jajaw napsal(a):

Co vám můžu dopručit, spojite se víc chovatelů v místě a můžete nakupovat krmivo ve větším množství.Dostanete množstevní slevu na krmivo, jsou tam rozdílné ceny...
Na váš dotaz - mláďata svraštělí, tam pravděpodobně samice stratila mléko...

18.3.2016 11:17
jajaw

XXX.XXX.89.41

Bydlím Lučanech nad Nisou, je to obec u Jablonce nad Nisou, Liberecký kraj. Bohužel tu v okolí
mnoho chovatelů nezůstalo, převážně pár důchodců, ti krmí chlebem a senem a jsou spokojení. Nejsem registrovaný chovatel, i když jsem se zamilovala do FB a tak je mi líto, když mi nějaký drobeček umře. Už jsem si prošla prodejce v našem městě a okolí, nejbližší prodejce je v České Lípě. Budu tedy muset nakoupit přez internet, máte nějaký oblíbený eshop?

Co dělat, pokud samice ztratila mléko? Teď je prckům 18 dni, už vidí,2 jsou velicí, zbytek jsou hubeňoučcí, svraštělí...

18.3.2016 11:22
rybka

XXX.XXX.80.149

Také si myslím, že pokud malí zaostávají v růstu, či jsou nerovnoměrné vrhy jak píše zadavatelka, má samice málo mléka pro všechny, aby je uživila. Na ty pomalejší se již nedostává toliko, aby se mohli vyvíjet stejnoměrně s ostatními. ( Větší ) to co samice má vypijí. Ti malí vlastně hladoví.
Pokud by to bylo naopak, že budou v hnízdě jedno, dvě taková mláďata, tak to ano...může se stát, ale paní zadavatelka to má naopak. Prospívají pouze dva a ostatní jsou marní tzn. že nemají dostatek výživy a tudíš je to v samici a jeden z faktorů tohoto může být ovlivněn tím, že měla a má špatné složení krmiva. Samozřejmě těchto faktorů může být víc.
Pokud vám při vašem složení krmné dávky ostatní samice prospívají, dala bych této problémové ještě jednu šanci s tím, že bych jí po zabřeznutí krmnou dávku změnila a pokud by se to opakovala, ač to dělám nerada, ale další šanci by nedostala.
Jinak s malýma zkuste to co radí chovateleladna. S přikrmováním králíčků nemám zkušenosti i když pro případ, kdyby se mi něco podobného stalo, nebo mi pošla samice mám připravenu láhvičku a sušené kotěcí mléko. Někde jsem to tady vyčetla, že je složením nejvíc podobné králičímu, ale vyzkoušené to nemám.

Chovatel Lada

18.3.2016 13:06
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

jajaw napsal(a):
Bydlím Lučanech nad Nisou, je to obec u Jablonce nad Nisou, Liberecký kraj. Bohužel tu v okolí
mnoho chovatelů nezůstalo, převážně pár důchodců, ti krmí chlebem a senem a jsou spokojení. Nejsem registrovaný chovatel, i když jsem se zamilovala do FB a tak je mi líto, když mi nějaký drobeček umře. Už jsem si prošla prodejce v našem městě a okolí, nejbližší prodejce je v České Lípě. Budu tedy muset nakoupit přez internet, máte nějaký oblíbený eshop?

Co dělat, pokud samice ztratila mléko? Teď je prckům 18 dni, už vidí,2 jsou velicí, zbytek jsou hubeňoučcí, svraštělí...

Pošlete dotaz na firmu Energys: Kontakty na obchodníky ČR.
Radek Fix e- mail: fix@energyshobby.cz
Tady získáte informace, kde firma prodává granule Energys na Jablonecku,
možná tam maj taky rozvoz jako u nás, každý měsíc...

18.3.2016 13:35
vici

XXX.XXX.168.34

jajaw napsal(a):

Celkem slušný prodejce, doveze až k vám domů. http://www.krmnesmesisoukup.cz/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík