Pokud je to roztahané /vytahané z hnízda/ zkuste jim dát kotiště aby je samice nevytahala při kojení na strucích - možná si řeknete zbytečné, ale určitě méně než o vše přicházet..
samice si v něm přijdou chráněné a v klidu to zaprvé a za druhé přes vyšší přední stěnu mladé nepřetáhne, pokud se včas nepustila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kotiště musíte do kotce vložit cca 14 dní před plánovaným porodem, aby si samice mohly zvyknout.
Dovolím si nesouhlasit se všemi diskutujicimi.
Rozhodně nemůže mit vliv na Vámi zmíněný problém umístění, či neumístění kotiště.
Samice na 100% něco ruší.Popisovaný problém není normální.
Takže..potkan, myši, pes atd.!
Chováte i jiná zvířata?
Prvnička roztahá hnizdo jen dvakrát, pak se z ní stane sekaná.
Tak musím zaťukat, nám se odchovy daří.od 9 samic mám 73 králíčat.máme teda dané kotiště.
Danko

XXX.XXX.107.126
Je to podstiekou. Potrebuju poriadne nastlat. Zozente slamu alebo este lepsie seno a poriadne nastelte. Inak to nepojde. Ale len vtom pripade ze iny faktor ako mys, macka, iny rusitel sa vylucuje.
kudlacek
napsal(a):
Mám několik samic a od žádné se mi nedaří odchovat. Každá má mladé po narození roztahané po kotci. U mladých samic se mi to v minulosti občas stalo ale teď to je u všech. I u samic které loni bez problémů odchovaly.
Borax má pravdu.Problém nebude v tom, že by všechny mladé roztala při
kojení na cecku, navíc ještě u několika samic, ale v tom že je něco ruší,
nemají klid. Já jsem takhle třeba musel dát pryč kohouta.
Taky je potřeba si říct, zda mají správnou skladbu a množství krmení.
šimon15

XXX.XXX.132.89
Mne tiež jedna samica rozťahala mladé a pritom už dva vrhy odchovala a myslím si že to bolo mladým samcom vo vedľajšom kotci ktorí dosť často hrabe dupe a pobehuje. Za dva týždne sa bude kotit zas tak uvidím. Ja zvyknem zakrývať dvierka vrecovinou.

petruk
napsal(a):
Pokud samici vadí kohout, tak nestojí za nic.Mám po dvoře běhají, slepice, kohouti, perličky, ty v noci spí na ořechu nad králíkárnama a když se něco děje spustí pořádný křik, husy, kachny, psi, kočky, občas kuna nebo liška za plotem a to zase řvou psi, ve dne se pohybují stroje a s roztahanými mladými problém nemám.Samozřejmě, někdy se stane, že je nechá prvnička, ale za to určitě okolí nemůže.Pokud je to opakovaně má samice špatné mateřské vlastnosti a skončí v troubě.
napsal(a):
Pokud samici vadí kohout, tak nestojí za nic.Mám po dvoře běhají, slepice, kohouti, perličky, ty v noci spí na ořechu nad králíkárnama a když se něco děje spustí pořádný křik, husy, kachny, psi, kočky, občas kuna nebo liška za plotem a to zase řvou psi, ve dne se pohybují stroje a s roztahanými mladými problém nemám.Samozřejmě, někdy se stane, že je nechá prvnička, ale za to určitě okolí nemůže.Pokud je to opakovaně má samice špatné mateřské vlastnosti a skončí v troubě.
To je pitomost. Samice potřebují (většina)na porod klid.
Přeci nebudu dávat do trouby samici BO za 1500, - kvůli tomu
že jí vadil při porodu kokrhající kohout, když jinak před tím odchovala
v pohodě 9 mladých.To k vůli kohoutovi za 150 fakt néé!
A lišky za plotem nebo kuny na dvoře nám tu neběhají,
na to tu máme psa který samicím nevadí...

petruk
napsal(a):
To je pitomost. Samice potřebují (většina)na porod klid.
Přeci nebudu dávat do trouby samici BO za 1500, - kvůli tomu
že jí vadil při porodu kokrhající kohout, když jinak před tím odchovala
v pohodě 9 mladých.To k vůli kohoutovi za 150 fakt néé!
A lišky za plotem nebo kuny na dvoře nám tu neběhají,
na to tu máme psa který samicím nevadí...
Jen říkám, že kvalitním samicím nevadí normálíní hluk okoloKlid mají v kotci.Toť vše.Jinak máme psů 5 a liška je natolik chytrá, že přesně ví kam psi mohou a kam ne.To samé kuny.U nás několik let chodil lišák pravidelně ráno přes celou ves a dokonce se potkával i s lidmi.Myslivci na něj mockrát číhali, mockrát ho viděli, ale nemohli střílet, jelikož ho měli z posedu proti vesnici.Je zde pořád, jen už nechodí přes ves.
petruk
napsal(a):
Možná to bude spíš nějaký předátor jako kuna či lasička, možná potkan. Ke krmení se také přikláním. Mizerná krmná dávka = mizerná laktace. Samice mladé neuživí, ti jsou hladoví, dožadují se mléka a zůstávají dýl přisátí. Králice je vytahá na cecíkách z hnízda. Zpět se nedostanou a uhynou podchlazení.
Slepice jako rušitele vylučuji. Sama mám králíkárny ve chlívku spolu s nimi a v pohodě všech pět rodí i odchovává i když mají budíček už ve čtyři ráno
Aj moja ročná samica mala teraz prvý krát mlade, a boli po celom zajačniku, tak som ich pochytala a dala do hniezda a mame 9 kúskov majú tri týždne.
Samozřejmě, že některé prvničky mohou rodit mimo hnízdo, to není ojedinělé a pokud máte štěstí a jste u toho, můžete zasáhnout tím, že jí mladé naskládáte do připraveného hnízda. Pokud je samice kvalitně krmená, jinak zdravá a má dostatek mléka, dál se o ně bude vzorně starat. Ovšem pokud je nebude mít čím krmit, bude nervozní a mladí skončí opět roztahaní.
Můj názor je...nepřekrmovat, ale předkládat kvalitní krmnou dávku v daném období života králíka. To platí i co se týče připouštění.