Brano79

XXX.XXX.58.155
Davam liznu sol, inak mi zacnu okusovat steny.
igor
napsal(a):
Nedávám. Nikdy jsem kvůli nedostatku soli neměl problém. Při správné výživě králík dostatek soli spotřebuje přirozenou cestou - z krmení.
Nesmysl, sůl vyhledává i zvěř v přírodě. Proč si myslíte, že se zdržuje tak často v zimě u silnic - hlavně zajíci a srnčí? Myslíte, že čekají na stopa? Když pořádně prohodíte solí seno v krmelci, tak vám ho kolikrát sežerou i s tím krmelcem. Sůl králíkovi dodáte i v suchém pečivu, ale lizem nic nezkazíte.
Jo, jen jim to prosolte. Chuť to dodá, a že na to jejich trávení není stavěné a odepíšete jim ledviny, to už nevidíte. Ideálně je ten prosolenej krmelec postavit vedle řepkovýho lánu, ať to má to srnčí jistý, že?
Když před dítě postavíte brambůrky s kolou, nebo chleba s máslem a rajčetem tak si vybere co asi? Podle vás to svědčí o pozitivním zdravotním působením koly s brambůrkama na naše děti, že?
Když dáte krmelec se senem k řepkovému lánu, tak to nesežerou, ani když to prosolíte. Berou v něm totiž leda obilí - jč., pš, kuk a pečivo. Sotva jim v přírodě nakážete, co smí a nesmí sežrat. A jestli králíkovi něco nedáte, tak je to jeho týrání. On si té soli vezme totiž leda tolik, co jeho tělo právě potřebuje. Nějak si nepamatuji, že by někomu onemocnělo zvíře, že může lízat sůl. Dokonce i to srnčí v malé oboře bez dostatku soli nemívá kvalitní trofej.
No fakt jsem psát nechtěla, protože "přímé zkušenosti" nemám.
Ona je sůl a sůl. Normální sůl je chlorid sodný... takže do organismu narvete max tuny sodíku.
Krmná sůl, nebo teda přesněji solné bloky, je něco trochu jiného - křemík, jód, krmné vápno.
Co přesně je kde v každém bloku nebo každém pytli krmné soli - jestli to zjistíte, tak jste borci.
Jestli si myslíte, že je žádoucí, aby toho králík sežral tuny - ne-e, není. A ne, králíci si ani nevezmou jen tolik, kolik potřebujou - to je zas zkušenost pet králíkářů, kteří podáním nejlíp ochucené téhle s*ačky fakt zvířeti oddělali ledviny, protože zvíře sedlo a žralo a žralo.
Králíci můžou mít nadbytek vápníku i z normální stravy - řekněme seno, a nějaká zelenina, hlavně natě... pak mají moč zbarvenou doběla vápníkem, a bývají tím občas i pokryté bobky. A to jako fakt dokáže normální strava bez doplňků! Jestli to zaregistruje někdo v kotci, no, netuším; "mazlíčkáři" při poklízení právě celkem snadno.
Jinak ve chvíli, kdy to ledviny nevyloučí, a usazuje se to v močáku nebo přímo v ledvinách - v močáku hustý písek, a v ledvinách šutry o pár cm králíci taky můžou mít, o tom ani nepochybujte - tak začíná ta správná sranda.
Jestli myslíte, že tyhle problémy se králíků netýkají, tak jako fakt velký omyl.
A jak to králíci žerou nebo nežerou, to nechám stranou - viz příspěvek od Brana, fakt to určitě nezačnou žrát z nudy, že.
Tož tak.
Neříkám krmit ani nekrmit, přímou zkušenost nemám. Ale "soli", tzn. kationty sodíku, vápníku, hořčíku, draslíku, křemíku ale prostě opravdu JSOU rostlinách, a v ne zrovna malém množství.Vápníku v obyčejném seně může být až kolem 1%, i víc.
Osobně bych kožichům místo krmné soli raději naházela kopřivy.
Ono záleží i na kvalitě krmiva - jestli dostane králík poctivě usušené seno, trochu jádra, čistou vodu a okus (myslím nestříkané, ideálně ovocné větvičky), případně navrch něco zeleného (třeba ty kopřivy) tak žádnou sůl nepotřebuje.
Jestli ale místo sena dostane třikrát promoklou usušenou hmotu, z které je téměř všechno minerální vyplavené, tak mu nepomůže ani kilo soli na den.
laik560
napsal(a):
Když dáte krmelec se senem k řepkovému lánu, tak to nesežerou, ani když to prosolíte. Berou v něm totiž leda obilí - jč., pš, kuk a pečivo. Sotva jim v přírodě nakážete, co smí a nesmí sežrat. A jestli králíkovi něco nedáte, tak je to jeho týrání. On si té soli vezme totiž leda tolik, co jeho tělo právě potřebuje. Nějak si nepamatuji, že by někomu onemocnělo zvíře, že může lízat sůl. Dokonce i to srnčí v malé oboře bez dostatku soli nemívá kvalitní trofej.
Srna sůl potřebuje, má jiné trávení než králik.
Mám také staré knihy, o chove hydiny, králikov a atď ( po starom majiteľovi môjho domu) a tam je písané, že kamennú soľ áno... aj na nete som našiel, že treba... a aj v internetových obchodoch takúto soľ priamo pre králiky ponúkajú... ja neviem, ja som s chovom králikov len začal, preto som sa pýtal na názor skúsenejších... aj dnes v robote som sa pýtal chlapov, či to dávajú a oni hovorili, že o tom ani nepočuli... pozri, ja keď som prvý krát dal kozom kameň soli, tak ju prvý krát lízali aj hodinu vkuse, cap si z nej normálne kus odhryzol a schrúmal aj veľké kusy ale potom neskôr ju lízali iba chvíľku, možno prvýkrát jej mali v tele málo a potom sa hladina minerálov v tele ustálila, tak ju lízali len chvíľku... a tak isto to presne urobil aj ten králik... najprv ju lízal ako ja moju starú
a teraz som ho ani nevidel, že by k tej soli privoňal... ono, asi si fakt vezme len toľko, koľko potrebuje... ja skúsim napísať do farmárskej revue (dávajú to v sobotu na STV1) že by to chcelo fakt názor nejakého odborníka možno aj z výskumného ústavu poľnohospodárskej univerzity v Nitre... ja to zistím !
Tak toto : Dobrý deň.začínam s chovom králikov... veľa som si naštudoval v knihách i na internete, ale s jednou vecou som si nie istý... ide o to, či sa má králikom podávať ako doplnok výživy kamenná soľ (soľný líz)... skúšal som sa dopátrať odpovede aj na I-FAUNE ale všade sú protichodné reakcie prispievateľov... niektorí tvrdia áno, niektorí sú zásadne proti... ako to teda je? ak môžete, poraďte mne a následne iným chovateľom králikov...nerád by som králiky obral o nejakú zložku potravy a na druhej strane, nerád by som im zlou životosprávou ublížil... Za odpoveď vám vopred veľmi ďakujem... som napísal sem : http://www.cvzv.sk/ a už len počkať na odpoveď.
Já to vezmu ještě jinak
Přijměme jako hypotézu, že králík potřebuje sůl. Přesněji SOLE, sůl vápníku, sodíku, hořčíku a dalších prvků. Opakuju, nejde tu o jednu sůl, a už vůbec ne "klasickou" sůl sodíku.
Jediný důvod, proč je může potřebovat, je ten, že jich v organismu má nedostatek. Jak jich může mít králík v organismu nedostatek, když je pravidelně přijímá v potravě? To je jedna věc. A přijímá je prokazatelně, prostě seno a byliny vápník, hořčík, křemík a další prvky obsahují.
I kdyby nedostatek vznikl - jak by se projevil? Ví to někdo?
Hypoteticky by to měla být akorát snížená žíznivost zvířete, ale to je ukazatel na dvě věci. Nebo spíš radši na žádnou...
A pokud nikdo nevíme, jak se na králíkovi projeví nedostatek soli - proč mu tu sůl doplňovat?
Ani si nejsem jistá, jestli by tohle šlo změřit laboratorními testy.. z krevní plazmy... a pokud ano, jestli vůbec pro králíky existují referenční hodnoty. Jako sorry, kdo by to sledoval a k čemu... Králík dřív dostane jednu za uši, než se někdo začne zabývat tím, jestli ubožák náhodou netrpí metabolickým rozvratem organismu.
Upřímně řečeno, fakt bych tyhle otázky se solí - asi tak duchovní úrovně co bylo dřív, slepice nebo vejce - nějak nehrotila...
Králíci si potřebné mikroprvky vezmou ze stravy, a pro klid v duši jim občas prohodit seno solí je taky určitě nezabije, pokud někdo má potřebu to dělat.
Ad to, že zajíci žerou sůl na silnicích... no když králíci obecně žerou různé bejkárny. Takže jako když domácí králíci olizují omítku, potahy a ožírají kabely, tak je nezbytné jim tohle všechno přidat do stravy, protože to nutně potřebujou...?
Nooooooo. :) Vážně bych to nedělala.
Tož tak.
Jo, ještě jedna drobnost. Soli pochopitelně souvisí i s obsahem vody v organismu. Nooo a jelikož králíci se ani nepotí, ani nemají nějakou fyzickou námahu, tak ani touhle cestou fyziologicky sole moc neztrácejí.
Upřímně jsem zvědavá, jestli tohle někdo rozsoudí - ano, ne a případně kolik.
Cit.:" Ad to, že zajíci žerou sůl na silnicích... no když králíci obecně žerou různé bejkárny. Takže jako když domácí králíci olizují omítku, potahy a ožírají kabely, tak je nezbytné jim tohle všechno přidat do stravy, protože to nutně potřebujou...?
Nooooooo. :) Vážně bych to nedělala.
Jo, ještě jedna drobnost. Soli pochopitelně souvisí i s obsahem vody v organismu. Nooo a jelikož králíci se ani nepotí, ani nemají nějakou fyzickou námahu, tak ani touhle cestou fyziologicky sole moc neztrácejí." - potí se bažanti, papoušci, holubi? Proč pak vyhledávají i v přírodě soliska a různé minerální hlíny k zažívání? Myslíte, že tam nacházejí kabely, potahy a omítku? Nebo tam chodí z nudy?
No a jsme u toho proč jsem tohle téma zadal. Neni jednotný názor na podávání soli králikům a dokonce ani veterináři vám to nepotvrdí nebo nevyvrátí. Jenom pznámka pro laik, jste opravdu laik když nevíte že přežvíkavci mají jiné trávení než zajíc nebo králik. Jinak na silnici můžete v podvečer potkat také divokou kachnu nebo bažanta a ti tam určitě nejsou kvůli soli, ale protože během dne se asvalt prohřál a večer ještě drží teplo a zvěři to dělá dobře. Je mi šedesát a od dvaceti jsem dělal myslivost, ale za celou tu dobu jsem naviděl aby zvěř olizovale silnici nebo snih v pangejtu. Já chci konkrétní odpověď na konkrétní otázku. Ano dávám sůl protože... Ne nedávám sůl protože... A že někde někdo něco napsal ješrě neznamená že je to tak sptávně.
Tak moment. Já nikde neřekla, že jsem odborník na všechno živé na téhle planetě - a ptáci mě fakt absolutně neberou, takže ne-e, nevím, co dělají a proč.
Ale mezi námi, srovnávat ptáky se savci, všežravé s býložravými, to je teda kvalita.
Potní žlázy nemá ani prase, budeme meditovat, kam v prasečáku chodí na sůl?
Že zajíci lezou žrát sůl na silnice, no budiž, ale co tak proto, že prostě můžou a chutná jim to? To není totéž jako musí, potřebují nebo nepřežili by bez toho.
Myslíte, že jim silnice solili vždycky? A jaktože za ta staletí bez soli teda nevychcípali?
horal
napsal(a):
No a jsme u toho proč jsem tohle téma zadal. Neni jednotný názor na podávání soli králikům a dokonce ani veterináři vám to nepotvrdí nebo nevyvrátí. Jenom pznámka pro laik, jste opravdu laik když nevíte že přežvíkavci mají jiné trávení než zajíc nebo králik. Jinak na silnici můžete v podvečer potkat také divokou kachnu nebo bažanta a ti tam určitě nejsou kvůli soli, ale protože během dne se asvalt prohřál a večer ještě drží teplo a zvěři to dělá dobře. Je mi šedesát a od dvaceti jsem dělal myslivost, ale za celou tu dobu jsem naviděl aby zvěř olizovale silnici nebo snih v pangejtu. Já chci konkrétní odpověď na konkrétní otázku. Ano dávám sůl protože... Ne nedávám sůl protože... A že někde někdo něco napsal ješrě neznamená že je to tak sptávně.
Když já mám obavu, že právě toho "dělám... protože" se v tomhle případě nedopátráme.
I co jsem mrkla od pár zahraničních článků - kde najít ověřené vědecké zdroje popravdě netuším - tak info je zhruba to, že králíci dostávají kolem půl procenta soli v komerčních krmivech, a bloky se jim můžou přidat. Můžou, ne musí.
Opravdu by mě samotnou zajímalo, jestli existuje nějaká bližší studie nebo něco... protože jak říkám, nikde jsem nečetla, že by potřeba soli pro králíky byla přesně stanovená a mělo se podle ní krmit... něco jako podíl bílkovin a tuků, to existuje... existuje doporučení pro poměr vápníku a fosforu... i tam s tím, že čím míň, tím líp.
Čistě za sebe, sůl nedávám, protože o králících s pískem v močáku a šutrech v ledvinách jsem slyšela, a bylo jich dost, a protože můj králík i po nati z mrkve vylučoval vápník, tak nebudu ještě solit.
Ale přesně jak píšeš: jestli je to správný názor? Já fakt nevím.
Kdyby to někoho jo zajímalo, obrátila bych se na VFU Brno, na pány doktorky Jekla s Hauptmannem... větší kapacity přes králíky u nás nemáme...
Ale od brněnské kliniky pochází většina výživových doporučení pro pet králíky, a to je jednoznačně žádná sůl.
Jo, ještě na okraj. Jsou i pet králíci, co kvůli písku v ledvinách a močáku musí být na speciální dietě - cooož je problém, protože jak opakováno, i v samotném senu je těch minerálů a solí až až. Tihle králíci jsou na granulích o obsahu Ca cca 0,3 procenta - což je fakt brutální minimum... a k tomu žužlají v mnohonásobně vyšším množství to seno, kde to může být až kolem toho 1 procenta. Pro majitele celkem k zbláznění. Ale prostě jo, tyhle případy taky existujou.
Takže za mě osobně sůl ne... s tím, že prohození sena solí ale nepovažuju za trestný čin na králících. Mimochodem taky je otázkou, jaký to má efekt... ta sůl tím musí hrozně propadat, ne...? A že by králíci dokázali ze sena vybrat krystalky soli, to se mi taky úplně nezdá...
Fakt netuším, kde je bůh a pravda. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sůl do sena se dává proto, že když je seno po sklizni na půdě tak sůl natahuje vlhkost.Dělá se to dodnes i v ZD.Tak že sůl do sena k vůli vlhkosti.

Nikdy jsem neměla potřebu zkoušet dávat sůl, ale zrovna teď se mi dostalo do ruky starší číslo receptáře 2/2013, kde sůl v kostkách doporučuje pan Jaroslav Peták - chovatel strakáčů. Prý to řeší problém, když se samice neramlují.

Ano, chápete to dobře.Samozřejmě něco málo, spíše zanedbatelné množství soli na seně ulpí, tak že králíci určitý podíl soli mají.
Jinak asi takto, když dělám králíkům ve výkrmu matení tak jsem malinko soli přidala.Zjistila jsem že kdy dám sůl tak mají matení ve chvilce sežrané, když nedám trvá jim to trochu déle.Tak že sůl jim chutná, ale že by ji museli mít třeba v lizu k vůli zdraví tak to si taky nejsem 100% jistá.
Ještě bych dodala asi toto:kdyby sůl byla pro králíky velmi důležitá jistě by ji přidávali do granulek.Je to ale jen a jen můj názor.
horal
napsal(a):
Cit.:"jste opravdu laik když nevíte že přežvíkavci mají jiné trávení než zajíc nebo králik." - můžete mi laskavě sdělit, kde srovnávám jejich zažívací ústrojí? Děkuji. Tak, na zasněženou a zledovatělou silnici lítají bažanti a kachny, jelikož se tam drží teplo a to jim dělá dobře? Fakt? Třeba v - 20°C? Tak to teda musím někdy zkusit.40 let děláte myslivost a nevíte základní info, že zvěř olizuje u silnic sůl? Tak to teda asi chodíte krmit především olovem. Jak zabráníte zajícům a bažantům na krmelišti pro srnčí, aby nebrali slanou hlínu a dřevo? Dáte jim to tam písemně s razítkem?