LenkaH

XXX.XXX.13.224
Zdravím všechny místní chovatele,
Mám problém s očima mych kraliku.na podzim jsem koupila na výstavě tetovaneho Vss samce ke svým kralicim(vesnické smesky).pripoustela jsem postupně všechny samice a napoprvé mi vsechny krásné zabrezly a mláďata se rodila mezi pulkou února a března. Ve všech vrzich (po tom jednom samci) jsou ale mláďata s vadami oci.některa mají jen lehce privrena víčka, jako by byla citliva na svetlo, ale u nekterych se tvori i hnis.je to způsobeno jakoby dalším vickem, které tvoří zahyby a když se mladým ve 2-3 týdnech prodlužuje srst, tak dráždí oko, které začíná hnisat. Postiženým mladým oci vytiram ocnimi kapkami, aby oči nezustavaly zalepene a jak rostou, je to potřeba stále mene (asi jednou za 3 dny).
Timto dlouhým příspěvkem se ptám, zda je mozne, ze tuto vadu předává samec, nebo je mozne, ze to je reakce na prostředí?
Kotce čistim jednou týdně, kdy do zadní části boxu dávám malou vrstvu hoblin na vsakovani moci a na to vrstvu starého sena (ne plesnive, ale nevhodne ke krmeni)...jinak mláďata žerou naprosto normálně a krom tech oci jsou ve výborné kondici...děkuji za reakce, chovatelům L.
Zdravím a přidávám svůj vlastní poznatek.
Přesně to samé se děje teď Mě. Také jsem si koupil někdy před Vánocemi na výstavě samce. Dvě samice mi s ním zabřezly začátkem února - jedna měla 5 mladých a druhá 7. Zkoušel jsem už hodně krmných technik, abych nekrmil špatně...pak jsem podle webu králíkáři.cz zkusil krmení ovsí..nejdříve v malých dávkách a postupně to zvyšovat až někdy ve 3 měsících přejít na ječmen a do toho trochu kukuřice...Králici rostou, dokonce po ovsi mají krásnou srst...jenže cca před 3-4 týdny se mi objevil u jednoho králíka ten samý problém, jako píšete výše. Nejdříve jsem oči vykapával borovou vodou...poté i kapkami do očí...vždycky to pomohlo tak na půl...nikdy né uplně...asi před 14 dny už to měl i druhý králík z druhého vrhu...oba jsem tedy oddělil od ostatních a dal je mimo králíkarnu, protože ostatní králíci se vždy na toho "postiženého" vrhali a ty bolavé oči mu blízali... vydrželi tam králíci 4 dny a poté chcípli...přitom žrali úplně normálně a vodu taky pili...před týdnem mi jeden, kterému se ty oči zlepšili najednou ležel a nemohl vstát...jen na přední packy mohl a na zadní se nepostavil...do hodiny taky chcípnul...tak jsem další den sebral 2 králíky, kteří ty oči měli nejvíc vidětelé a zajel jsem k veterináři...ten mi řekl, že to je doprovodnej jev ke kokcidioze...že ty králici sice žerou v pohodě...ale potom už je na nich znát, že se straněj...když dávate do krmelce seno tak seděj v rohu a nijak se k tomu nehrnou...atd.
Moc Mě veterinář nepotěšil...každopádně mi řekl, že ted už je přeléčovat nemám, že by to bylo zbytečně...Začnu preventivně přeléčovat až nové vrhy,
Neříkám Vám, že to musí být kokcidioza...pouze říkám moji zkušenost...
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, tak kokci to tedy nebude, spíš si myslím že je to tím starým senem i když není plesnivé.
Jestli mají oči nemocné od kokci tak to slyším poprve.
Kokcidie parazitují v buňkách střevní sliznice.
Prů*er v oku se dá udělat jen třemi cestami... zvenčí infekčně nebo mechanicky, zevnitř přes mozek a nervy, zespodu přes zuby.
Způsob, jak by se obojí mohlo potkat... je dost nepravděpodobný. Kokcidióza je sice přenosná z matky na potomky, ale... tohle mi přijde fakt divné.
Pokud je tam jen slzení a hnis, první bych se zaměřila na zoohygienu... podestýlání, čistota, povětrnostní podmínky... Pokud králíci vypadají nemocně celkově, řešila bych nějaký infekční problém... nebo i přenosný z matky na potomky...
Pokud jsou v oku nějaké neobvyklé anatomické struktury, tak bych to viděla na genetiku. Na těle žádná struktura "navíc" jen tak nevyroste. To zvíře nevidím a nepoznala bych to, takže možná konzultace s vetem, jestli to není něco oteklé, ochrnuté, vytáhlé... ale co tam normálně patří...
No a pokud to je fakt genetická vada, tak... je řešení asi jasné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LenkaH
napsal(a):
Mám problém s očima mych kraliku.na podzim jsem koupila na výstavě tetovaneho Vss samce ke svým kralicim(vesnické smesky).pripoustela jsem postupně všechny samice a napoprvé mi vsechny krásné zabrezly a mláďata se rodila mezi pulkou února a března. Ve všech vrzich (po tom jednom samci) jsou ale mláďata s vadami oci.některa mají jen lehce privrena víčka, jako by byla citliva na svetlo, ale u nekterych se tvori i hnis.je to způsobeno jakoby dalším vickem, které tvoří zahyby a když se mladým ve 2-3 týdnech prodlužuje srst, tak dráždí oko, které začíná hnisat. Postiženým mladým oci vytiram ocnimi kapkami, aby oči nezustavaly zalepene a jak rostou, je to potřeba stále mene (asi jednou za 3 dny).
Timto dlouhým příspěvkem se ptám, zda je mozne, ze tuto vadu předává samec, nebo je mozne, ze to je reakce na prostředí?
Kotce čistim jednou týdně, kdy do zadní části boxu dávám malou vrstvu hoblin na vsakovani moci a na to vrstvu starého sena (ne plesnive, ale nevhodne ke krmeni)...jinak mláďata žerou naprosto normálně a krom tech oci jsou ve výborné kondici...děkuji za reakce, chovatelům L.
Tak jak to popisujete je to nejpravděpodobněji způsobeno špatným nebo pozdním rozlepením očí.Pak jsou víčka deformovaná, často oči hnisají nebo jsou otevřená jen z části a vypadají jako přivřená.Důvodů může být více a mohou se ikombinovat.Stačí mladým kontrolovat oči okolo 10. dne kdy se otvírají.Pokud se se neotvírají tak jak mají stačí je navlhčit a jemně otevřít.Je možné, že další vrh už bude i bez vašeho zásahu vpořádku.
LenkaH
napsal(a):
Poridila jste si tetovaneho masneho samce a kryjete jím samice vesnické směsky.
Zatímco mlaďata mají po otci růstový potenciál, matky mají zrejmě málo mléka.
Podobný problém jsem měl u starých samic, těsně před vyřazením.
Kupte jednu kvalitní samici Bu, Kal. a uvidíte, že bude všechno o.k.
Samec je v tom" nevinně"
borax
napsal(a):
Poridila jste si tetovaneho masneho samce a kryjete jím samice vesnické směsky.
Zatímco mlaďata mají po otci růstový potenciál, matky mají zrejmě málo mléka.
Podobný problém jsem měl u starých samic, těsně před vyřazením.
Kupte jednu kvalitní samici Bu, Kal. a uvidíte, že bude všechno o.k.
Samec je v tom" nevinně"
Jaký vliv má nedostatek mléka u samice, na onemocnění očí mláďat?Slyším to prvně, můžete to vysvětlit?K.
Chybí mléko-chybí protilátky.
Mléčná samice dá zdravá, silná mláďata.
Mám zkušenost, že nemoc očí u mlaďat= zanedlouho propukne kokcidioza.
Vitalita mláďat je zjistitelná váhou mlaďat.A dle toho lze odhadnout i kondici samic.
Hnisajicí, neotevřené oko je pro takhle malého králíka"smrtelný problém".
borax
napsal(a):
Chybí mléko-chybí protilátky.
Mléčná samice dá zdravá, silná mláďata.
Mám zkušenost, že nemoc očí u mlaďat= zanedlouho propukne kokcidioza.
Vitalita mláďat je zjistitelná váhou mlaďat.A dle toho lze odhadnout i kondici samic.
Hnisajicí, neotevřené oko je pro takhle malého králíka"smrtelný problém".
U mně také mláďata začínají šmejdit u každé samice jinak, podle mléčnosti samice a počtu mladých.Nemá vůbec na to vliv, jestli je to vesnická směska, či tetovaná samice.A určitě nelze tvrdit, že nedostatek mléka způsobuje onemocnění očí.K.
kkki
napsal(a):
U mně také mláďata začínají šmejdit u každé samice jinak, podle mléčnosti samice a počtu mladých.Nemá vůbec na to vliv, jestli je to vesnická směska, či tetovaná samice.A určitě nelze tvrdit, že nedostatek mléka způsobuje onemocnění očí.K.
Přít se s Vámi nehodlám.
Je to moje zkušenost. Možná jen náhoda...
Fakt nejsem nějaký začátečník....
Hezký večer.
Mám momentálně stejný problém také nerozlepené oči u čtyř čistokrevných beranat ze šesti, dva jsou již ok a jeden tak na hraně ale asi už má vyhráno, ten je nejmenší z vrhu a paradoxně ten největší se stále nemůže s jedním okem z toho vyhrabat.Ti dva mají v jednom oku takovou bílou tečku, myslela jsem že jsou slepí, ale vet je prohlédl a je to prý kousek blanky která kryje oko když králičata ještě nevidí a časem prý to samo zmizí.Mám to ještě u jednoho křížence.Králičatům je ted šest týdnů a oči sem jim rozlepovala 16 den, dřiv sem si nevšimla.Dávam jim opthalmo framikoin ale žádná sláva u těch posledních dvou tak sem zkusila opt septonex kapky a u toho jednoho to zabralo tak uvidím.A vim od známého že měl ten samý problém letos u čist.Bu, tak nevím za tři roky co chovám se mi to nestalo.
borax
napsal(a):
Přít se s Vámi nehodlám.
Je to moje zkušenost. Možná jen náhoda...
Fakt nejsem nějaký začátečník....
Hezký večer.
Rozhodně mi nejde o při, zde vyjadřujeme jen své názory.Chovám králíky asi 30 let, byly to jak vesnické směsky tak již nyní jen čistokrevní králíci.Křížil jsem kvůli užitkovosti vše možné, ale onemocnění očí, je pro mne novinka.Setkal jsem se s kokcidiózou, vím o moru i myxomatóze, ale toto jsem Bohudík nikdy neřešil.Chtělo by to vyjádření nějakého veta, připadá mi to spíše jako infekční onemocnění, ale to je jen můj laický názor, hezký večer.K.
kkki
napsal(a):
Rozhodně mi nejde o při, zde vyjadřujeme jen své názory.Chovám králíky asi 30 let, byly to jak vesnické směsky tak již nyní jen čistokrevní králíci.Křížil jsem kvůli užitkovosti vše možné, ale onemocnění očí, je pro mne novinka.Setkal jsem se s kokcidiózou, vím o moru i myxomatóze, ale toto jsem Bohudík nikdy neřešil.Chtělo by to vyjádření nějakého veta, připadá mi to spíše jako infekční onemocnění, ale to je jen můj laický názor, hezký večer.K.
Víte co...
Možná se jednà o infekci.
A buďte rád, že jste se s tím nesetkal.
Já už bohužel ano.Kde byla chyba jsem nějak neřešil.
Jateční králík nemá natolik velkou hodnotu, abych s ním letěl k vetovi a udělal z toho "projekt za tisíce" ;-)
Trvám na tom.Problém je v samicích- jsou slabé.
U hybridů jsem se s tímto zatím nesetkal.A to mají kolem 10 mláďat!