Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2016 11:31
lenuna

XXX.XXX.183.13

Mám dotaz.Pokud krmíte granule s antikokcidio přidávate do vody i acidomid nebo emanox.Granule nekrmím, pouze oves s ječmenem.Ale po přečtení různých článků o krmení mě toto docela zajímá.Děkuji.

12.4.2016 15:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nedávám ani jedno. Kdysi jsem kupovala granule s léčivem, králíci stejně kokcidiózu dostali, takže pak nastalo kolečko Sulfáč-pauza...a jelikož stihli zhubnout, tak se musel výkrm protáhnout (a někteří to chytli zas).
Už cca pět let nevím co je kokcidióza, a to bez léčiv v granulích či vodě. Dodržuju zásady hygieny (často kydat, hodně podestýlat - aby nebylo vlhko) a minimalizace stresu (zejm. odstav, nikdy ne mladé od samice, ale samici pryč od nich). Zatím se to daří... (Acidomid jsem kdysi koupila a dodnes mi stojí neotevřená zaprášená láhev ve stáji

13.4.2016 23:17
skodovak

XXX.XXX.241.249

Dávám vše..
Základ krmení jsou granule s léčivy v mém případě s emanoxem (dvořáci)
Acidomid dávám preventivní dávky. Nicméně nemůžu říct že zákonitě vždy.
Emanox jako takový dávám pouze před a po odstavu, v mém případě max týden před a týden po.. Někdo dává týden a čtrnáct dní, ovšem i tak jak dávám já není problém.

Krmení chov.Králíci mají gran.pro chov.králíky a to 150g/den samice podle stadia březosti nebo doby po porodu a velikosti malých.
Jinak víceméně adlibitně.

Je to o technice a o štěstí, stejně přímá odpověď neexistuje, každý tu pojede svoji píseň.

Jasné je jedno, acidomid i pomáhá udržet čistou soustavu rozvodu vody, pokud někdo má.
A žaludek to jistě v nějaké kys.udržuje

Emanox mi jistě spoustu chovatelů potvrdí i jste se dozvěděla, funguje a je to super věc.

Granule jistě do sebe něco také mají, jinak by minimálně nebyly.

Ale i kombinace všeho dohromady nezajistí bezproblémový chov ve špatných podmínkách a při špatné krm. technice.

A co se týče odstavů, nikdy jsem to nedělal jako je zažité že bych dával pryč samici a nikdy žádný problém. Každý si to dovolit nemůže z důvodu různých velikostí prostor, například. Takže taky nic co je 100%pravda.

14.4.2016 08:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Já jsem právě s tím odstavem problém měla. Kdysi před lety jsem prostě nechala samici "doma" a mladé do jiného kotce a ikdyž byl čistý, vydezinfikovaný, nastlaný a krmení kvalitní granule s léčivem, králíci kokcidiózu dostali. Nakonec jsem to vyřešila tak, že mám samice nepřipuštěné, březí a s hodně malými králíky ve "standardním" kotci (cca 60x80) a jakmile králíčci povyrostou a začnou víc pobíhat, přendám celou rodinu do většího kotce (cca 120x80), ve stáří cca 8-10 týdnů věku pak jen vrátím samici zpátky do jejího. Mladí zůstávají v prostředí, ve kterém byli zvyklí, takže stres z odstavu je minimální. A pohoda. Teď budu stavět novou králíkárnu a princip kotců bude stejný - menší pro samice a samce (3+1) a velké pro odchov (3+3, nejdřív malí králíci s maminou v jednom a po odstavu do druhého rozdělím samce/samice)
(mmch stejně se to praktikuje třeba v chovech prasat, vždy se vystájí prasnice od selat, nikdy ne naopak). Takže u mě to 100% pravda je, protože od té doby nevím, co je to nemocný králík

14.4.2016 09:17
skodovak

XXX.XXX.241.249

Králík po odstavu a při něm, také musí mít dost omezený jídelníček a množství, nejlépe v den odstavu nic a pak pomalu zase začínat.
Jinak ano každý má vyzkoušené svoje a dělá to co mu vyhovuje, tak je to dobře.

14.4.2016 12:03
xchipsy

XXX.XXX.142.1

A to z jakého důvodu? Tohle tedy slyším/čtu poprvé...

14.4.2016 13:22
skodovak

XXX.XXX.241.249

Stres plus přežrání se rovná rychlý problém.každé zvíře nesebere jen to co potřebuje.začínám třeba 30g kus a postupně během třeba deseti čtrnácti dnů dávku zvyšuji.

14.4.2016 13:37
borax

XXX.XXX.17.186

Souhlas se Skodovakem.
Za každou chovatelskou chybu zaplatí králík-životem.
Tak se mi teď u několika kusů objevila žblunkavka.Samice uhynula( 14 denní )mladí tak brzký odstav nezvládli.
Tak jsem musel uplne vynechat granule a krmim jen senem a ovsem.
Přírůstky budou pomalejší, ale...co už nadělám.

14.4.2016 13:40
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Skodovak - tak to opravdu slyším poprvé. Krmím ad libitum, před odstavem, po odstavu.. a bez problémů.

15.4.2016 09:48
bronda

XXX.XXX.98.84

xchipsy napsal(a):
Skodovak - tak to opravdu slyším poprvé. Krmím ad libitum, před odstavem, po odstavu.. a bez problémů.

Krmení (jádro, granule) ad-libitum, zvláště po odstavu, je jedním z nejčastějších příčin problémů a úhynů. Mnohokrát se tady již o tom psalo a byl tu i odkaz na studii, která problém analyzuje.
Jádro pudla je v tom, že králíci v tomto věku ještě nemají trávicí systém přizpůsobený na větší množství škrobů a bílkovin. To vede k narušení trávicích procesů, narušení mikroflóry, rozmnožení patogenních mikroorganismů a dále to již znáte - nafouknutí, žbluňkavka, přidají se kokcídie a do hnoje. Proto se obecně doporučuje maximální denní dávka jádra + granulí 30-50g/1kg živé váhy a někteří autoři ještě méně. Proto také problémy většinou začínají od těch nejvitálnějších a nejžravějších kusů. Ne vždy musí dojít až k nejhoršímu. Je nutno sledovat trus a jak je měkčí, zůstávají vánočky, pak ihned omezit jádro. Většinou stačí v této fázi 1-2 dny o seně a je zase dobře. Ale je to varování, že nadále je třeba dávku jádra snížit. A právě z důvodu možného vzniku trávicích problémů se při odstavu dávka omezuje na minimum a pak postupně přidává.
Krmení odstavčat ad-libitum již zlikvidovalo mnoho chovů. Někdy chovatelé berou jako normální, že se sem tam 1-2 mláďata nafouknou a uhynou. Normální to ale není. Úhyn musí být v této fázi nulový - není důvod, aby tomu tak nebylo - jen (pokud nenastane nějaká infekční kalamita) výkrmové chyby chovatelů.

15.4.2016 13:00
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tohle všechno chápu, ale nechápu, proč by se králíci měli přežírat, když jsou zvyklí. A to od mala, už jakmile začnou objevovat svět a ochutnávat, co má máma v misce. Prostě pokaždé, když přijdou k misce, vědí, že tam něco bude - takže si dají, kolik chtějí a zas jdou pryč. Přežírání vidím u zvířat, která jsou X hodin hladem, pak dostanou přesné množství do misky a pak zas nic...

"...a dále to již znáte - nafouknutí, žbluňkavka, přidají se kokcídie a do hnoje..." No tohle právě neznám! Kokcidiózu jsem řešila naposledy před cca 5ti lety (a to jsem krmila granule s léčivem nafouknutí apod. nikdy. Jediný "úhyn" za 8 let byl jeden, tedy úhyn hodně! v uvozovkách, protože to byl přestárlý chovný samec, který začal mít potíže s pohybem (zadní nohy), takže bylo jeho působení v chovu ukončeno.. (samozřejmě sem tam nějaký malinký králíček, ale nejsem jasnovidec, takže nevím, jestli se narodil mrtvý, jestli ho samice neuložila ho hnízda, vytáhla po kojení apod..)

"...Krmení odstavčat ad-libitum již zlikvidovalo mnoho chovů..." Nepsala jsem, že takhle krmím až odstávčata, krmím takhle v podstatě celý rok. I samice, které nejsou připuštěné, mají plnou misku (oves) a dají si jen tolik, kolik chtějí, rozhodně to nespucují všechno.

15.4.2016 22:14
skodovak

XXX.XXX.241.249

Když vám to funguje proč ne, jak vidíte stejný názor nebo podobný má více lidí.

16.4.2016 23:02
borax

XXX.XXX.91.21

skodovak napsal(a):
Když vám to funguje proč ne, jak vidíte stejný názor nebo podobný má více lidí.

Jen tomu prostě nevěřím...
Po odstavu krmit ad libitum? Zázrak !;-).

16.4.2016 23:56
metro

XXX.XXX.11.48

borax napsal(a):

Zastavte sa u mna a uveríte.

17.4.2016 08:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

borax napsal(a):

Ne PO odstavu, ale STÁLE (tedy i před odstavem)! Co je na tom k nepochopení? Nikde nepíšu, že krmím omezené množství a jakmile odstavím, nasypu nonstop plné misky. Ty misky jsou plné 365 dní v roce u všech králíků co mám a žádný problém nikdy nebyl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2016 08:28

metro napsal(a):
Zastavte sa u mna a uveríte.

Vy chováte hybridní králíky a ty jsou asi na takové krmení šlechtěni ne?.

17.4.2016 10:23

borax napsal(a):

Ono záleží čím krmíte.Pokud klasicky oves, ječmen, tak toho králíci sežerou opravdu jen tolik co potřebují.Pokud dáváte granule, tak tam může být problém.Granule jsou chuťově upraveny a králíci, samozřejmě to nemusí být všichni, jich sežrou více, jelikož jim prostě víc chutnají než samotné obilí.

17.4.2016 12:16
metro

XXX.XXX.11.113

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy chováte hybridní králíky a ty jsou asi na takové krmení šlechtěni ne?.

Vsetci chovame len kralikov.

17.4.2016 17:53
bronda

XXX.XXX.98.84

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono záleží čím krmíte.Pokud klasicky oves, ječmen, tak toho králíci sežerou opravdu jen tolik co potřebují.Pokud dáváte granule, tak tam může být problém.Granule jsou chuťově upraveny a králíci, samozřejmě to nemusí být všichni, jich sežrou více, jelikož jim prostě víc chutnají než samotné obilí.

Já bych jen dodal, že problematika škrobu a bílkovin a jejich vlivu na trávení králíka je známá a obecně platná. Nikde ale není řečeno, že pochybení vždy musí vést k tragickým koncům. Podílí se na tom spousta vlivů. Jeden králík je choulostivější, jiný odolnější, jeden méně vitální, druhý nenažranec. Nekrmíme jen granulemi, či jádrem, Jeden králík má rád seno a získává dostatek vlákniny, jiný se sena nedotkne. Chovatel může krmit dlouhodobě ad-libitum a nemusí se nic stát, nebo se sejde více rizikových faktorů a je zaděláno na problém. Je na každém chovateli jak k tomu přistoupí a zda preferuje rychlejší růst s vyšší mírou rizika, nebo sází na bezpečnější postup. Je to jako s investicemi do akciových fondů v porovnání s garantovanými.

18.4.2016 10:42
bezdikovm

XXX.XXX.88.22

Souhlasím s menší dávkou krmení po odstavu, (jádro) když krmíte samici a mladé dohromady samice sežere dejme tomu třetinu krmení, když jí dáte pryč to krmení tam zůstane navíc a kteří králíci to sežerou ti nejsilnější a nejlepší, o které se pak většinou přijde. Takže je třeba tu dávku zmenšit, a hlavně mít dostatek kvalitního sena, podle mě další ukazatel pokud králíci žerou dostatek sena není problém, jakmile seno začne zůstávat v jeslích pozor něco se děje.

18.4.2016 16:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Bezdikovm - Jak může při krmení ad libitum (tj. neomezené množství) samice sežrat třetinu krmení? To by v případě třeba 5ti kilového zásobníku sežrala přes kilo a půl... a to asi těžko...

V podstatě souhlasím s názorem brondy, byť s nějakými "ale" Ono totiž i to jádro obsahuje vlákninu. A granule, tam pochopitelně záleží na složení, ale +- 15% tvoří hrubá vláknina. Záleží, kolik je kdo ochoten do chovu investovat. Je to jako u psů - můžete koupit prémiové granule, ale taky šrot za dvě stovky v supermarketu...
Že se některý králík nedotkne sena, to souhlasím. Hodně záleží i na "zvyku z odchovu" (koupili jsme novou samici, ta seno v životě neviděla, takže ho první dny ignorovala, než ho ochutnala a zjistila, že je to dobré no a pak samozřejmě na kvalitě sena. To jsem vypozorovala nesčetněkrát, některé seno králíci ignorují, po jiném by se "utloukli".
Dřív jsem krmila tak, že jsem jim ráno nasypala dané množství do misky a znovu až večer. Ranní krmení králíci sfutrovali a už v poledne seděli namačkaní u dvířek a když večer dostali, hned se na to vrhli, odstrkovali se navzájem apod. Dnes je v kotcích klid, králíci si dělají co chtějí (některý zobe z misky, jiný uždibuje seno, další spí, další si jen tak běhá...) a jsou v pohodě. Nemají potřebu se honem honem nacpat (protože za chvíli nebude a další bude až za dlouho..).

18.4.2016 20:42
bezdikovm

XXX.XXX.117.20

Ano pokud máte samokrmítko na pět kilo tak je to jiné, já myslel klasika, když máte nějakou misku a každý dáváme určité množství, třeba plnou misku, tak pokud králíčata odstaíme máme ve zvyku dávat tu plnou misku i bez samice, protože chceme ať nám ty mladý pěkně rostou. No a asi to nemá cenu vysvětlovat vždy se tady najde někdo kdo bude chytat za slovo.

18.4.2016 21:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nechytám vás za slovo Ale i s miskou se dá krmit ad libitum - nasypu plnou, jakmile vidím, že je v ní třeba už jen třetina, tak ji zase dosypu.. A tak dále

19.4.2016 09:08
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Není to zázrak i já tak krmím a je to v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík