Mitty

XXX.XXX.128.118
Zdravím,
moc toho nevím o tom, co dělat, když chci začít králíčka chovat venku a bohužel nemám moc času tu procházet všechny diskuze a udělat si shrnutí.
Tímto vás chci milí chovatelé poprosit o rady.
Mám králičku Amy, starou skoro 4 roky. Vždy chovanou v bytě.
Nyní mám možnost ji dát na zahrádku, udělat jí králíkárnu apod.
Prosím o rady jak postupovat, jakou králíkárnu udělat. Jak se k tomu postavit při změně teplot, jak ji zateplit na zimu atd...
Děkuji moc za rady.
Přeji pěkný den, David.
Venku v zimě za ní budeš chodit častěji! No už to vidím.
Stejně jako s tou společností. Ve vedlejším kotci, no to si holka pomůže.
Ok, chápu, že nejlepší zájem zvířete tě prostě nezajímá, tudíž se nebudu dál účastnit. Jen občas lituju, že někdo nepopadne za límec a nevyhodí z bytu do boudy na zahradu některé lidi.
Jestli máte možnost, tak výběh udělejte větší alespoň 2 x 3 m.Králíci hrabou, tak že musíte udělat sokl z betonu nebo obrubníků a v nejhorším zapustit pletivo alespoň 20 cm do země po celém obvodu.Celý vršek zakryjte(stačí rybářská síť nebo něco podobného), divil by jste se jak i malý králíček umí skákat a šplhat po pletivu když chce utéct a také zabráníte škodné aby vám ho neulovila.Králíkárnu nemusíte dělat nijak složitou, stačí boudička se závětřím, s krmítkem na seno a misku na vodu nebo napáječku, akorát ji dejte na nějaké špalíky ať nenatahuje od dna vlhko a dostatečně ji vystelte slámou.Ve výběhu musí mít králík možnost se po celí den schovat někam do stínu, špatně snášejí horko.Dejte mu tam také něco čím se zabaví, špalek na skákání, dutý kmen nebo větší trubku, pokroucenou větev atd.Pokud jí budete pořizovat společnost, tak samičku a nebo vykastrovaného samce, ale píšete, že jsou jí 4 roky, tak si bude již hůř na ně zvykat.Až postavíte výběh pusťte je tam najedou a pohlídejte je, pro každého je samozřejmostí jeho budka.Počítejte ale s tím, pokud jste ji měli doma naučenou na zavolání a pod. tak ve výběhu vám trochu zdivočí a už to nebude takový mazlík.
Také jsme měli králíčka doma, později venku.
Má velkou králíkárnu - propojenou = dvoukotec (cca 2mx90cm).
Na noc jsem mu jedna dvířka zakrývala.
Mám i výběh 2x5 m. Rozhodně si polepšil, jsem přesvědčena,
že je spokojenější. "Kamarád" se nám neosvědčil.
Pořídili jsme druhé pohlaví a "kluk" ač kastrovaný ji soustavně
otravoval. Nebylo to dobré. Ale třeba u Vás... ?
S morčetem si moc společnosti neužije, alespoň moji králíci spíš koukali jak se mu vyhnout, každý byl v jiném rohu výběhu.Seno dávejte jen do boudičky, venku nic nenastýlejte.Pokud ji budete mít venku již od teď, tak se vám i aklimatizuje na zimu, já jsem králíky měla celoročně puštěné a vůbec jim nevadil ani mráz ani sníh, naopak někteří si to užívali, běhali veku ve sněhu a za chvíli byli jak sněhuláčci.Králíci nejsou hloupí, když jim je zima zahrabou se v boudičce do sena, musí mít jen dostatečně nastláno.