Uživatel s deaktivovaným účtem

Že by letos nikdo nekosil?Já jsem dnes dovezla první dávku.Seno krásně voňavé a samá bylinka.Tak že zatím spokojenost.
Ještě je brzo. Né teda, že by žádná tráva nebyla ale je to ještě pořád dost nízké a jelikož sena děláme krom králíků i pro koně a prasata, tak potřebujeme trochu "víc" Navíc při téhle délce by se do toho ani nedalo vjet obracákem (a hráběma fakt nee a navíc by se to drobilo z balíků. Takže ještě je čas.
xchipsy
napsal(a):
Ještě je brzo. Né teda, že by žádná tráva nebyla ale je to ještě pořád dost nízké a jelikož sena děláme krom králíků i pro koně a prasata, tak potřebujeme trochu "víc" Navíc při téhle délce by se do toho ani nedalo vjet obracákem (a hráběma fakt nee a navíc by se to drobilo z balíků. Takže ještě je čas.
Naprostý souhlas, tráva není zralá, není ani počasí, ještě je měsíc čas.

Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Na seno je ještě čas, to se kosí až v červnu, když je tráva v květu...

Seču menší louku plnou bylinek jen pro malé králíčky.Ta už je odkvetlá.Pro ostatní mi vozí v balíku.Já bych sekala a sušila.ale síly jak si ubývá
.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
napsal(a):
Seču menší louku plnou bylinek jen pro malé králíčky.Ta už je odkvetlá.Pro ostatní mi vozí v balíku.Já bych sekala a sušila.ale síly jak si ubývá
.
Mám dotaz: jaká je skladba bylinek na louce, co jsou už odkvetlé začátkem května ?

Odpovídat nebudu.Pokud nevíte nic o bylinách tak si přečtěte.Bylo to učivo už na základní škole.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
napsal(a):
Odpovídat nebudu.Pokud nevíte nic o bylinách tak si přečtěte.Bylo to učivo už na základní škole.
To je možný že to bylo učivo v ZŠ, ze základky jsem už cca 50 let, ale každý rok
sekám trávu na sena a tak se ptám osobo, které bylinky jsou odkvetlé začátkem května.
Rád se poučím, mám předsebou Encyklopedie zahrádkáře atd. a tam taky nic nevědí...
O výkendu jsem se díval na skladbu travin a bylin na zahradě a teprve se to pomalu
klube ven ze země...

Jelikož znám Vaše příspěvky a odpovědi i jiných diskutujících, nebudu na Vás reagovat.Nevím kde bydlíte a je mi to jedno, zřejmě vám tam teprve roztává sníh.To že nejsou vidět, neznamená že tam nejsou a tím s Vámi končím veškerou debatu.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Doba sběru bylinek v ČR...
http:/zelenylistek.cz/bylinky/doba-sberu-bylinek/.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Chovatel Lada
napsal(a):
Doba sběru bylinek v ČR...
http:/zelenylistek.cz/bylinky/doba-sberu-bylinek/.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Senzorické hodnocení sena...
1/ Podle obsahu kvality trav a bylin
2/ Podle obsahu jetelovin
3/ Podle jedovatých rostlin
4/ Podle jemnosti sena
5/ Podle barvy
6/ Podle vůně
7/ Podle doby sklizně
8/ vlhkost, plesnivost a hnití
Doufám že nám při senoseči v červnu bude přát počasí...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Tak nám včera odpoledne a v noci pěkně zapršelo, zem to potřebovala jako sůl.
Na příští týden hlásí deštivo a teplo, tak to je pro růst trávy dost dobrý.
Po loňském suchu dochází seno na půdě a králíků je letos hodně, takže
budu muset ještě koupit seno. Jak jste na tom vy se senem... a předpoklad
letošní senoseče...
Sena máme ještě dost.Ale nová tráva nic moc.Králíků máme také hodně.Koziček je méně.
Obnovujeme chov tak je dobře, že jich moc není. Jinak by byl seník prázdný.Tak možná to
vyjde.Králíky krmíme jenom seno plus jádro.Kozy mají trávu ale zatím nic moc.Porost je řídký a malý. Myslím, že toho moc nebude.V loni bylo hodně sena.
Dobrý večer, u nás kosíme tak do půlky června.Ale letos jsem se pojistila u pár chalupářů, kteří to potřebují mít pokosené do prázdnin. Tak ještě zapršet at nám to roste.Jinak sena už moc nezkrmím, králíci mají zelené a seno cuchají.Jinak senoseč se taky odvíjí od nadmořské výšky takže jinak ve 200m a jinak u nás v 600mnm.
Kopretiny nikde nemôžem nájsť...
trávy už kvitnú...
Ja viem, že sa zvyklo kosiť až v júni, ale proste je to tento rok skôr...
a tieto dažde čo prišli...no super...ale tráva sa váľa, neviem, či ešte vstane,
aby to na zemi nezačalo hniť...
a budúci týždeň počasie nič moc...aj ked nebude pršať, tak ak bude vonku 14-17,
seno schnúť poriadne nebude...
Kopretiny tady u nás ještě taky nelezou, počítám minimálně 7 - 14 dní, nadmořská výška u nás je 501 m a nad nás stoupá kopec na 574m.n.m. Traviny jsou tu nízké a řídké, trošku zapršelo, ale nic moc. Rostou hlavně pampelišky a ty jsou dobré na zelené krmení v seně se dost drolí a je z nich drol.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Tak nějak koukám jak se z luk a zahrad strácí rostliny jako kopretiny, zvonek luční,
taky se stratil kmín luční, jak to je u vás. Důvod může být že se senoseče začínaj
předčastně a hodně se dnes seká rotačkama, kde se tráva roztřepí a to má vliv
na rostliny, nejlepší je sekat kosou nebo lištovou sekačkou. Čím hnojíte zahrady
a louky na jaře...
Také jsme dříve měli kopretiny, zvonečky a ještě takové fialové květiny říkalo se jim kohoutky.Vždy
jsem si natrhala do vázy byla z nich pěkná kytka. Nejsou ztratily se.Sekáme lištovou sekačkou.
Na jaře nehnojíme aby nebylo moc dusičnanů.Podle potřeby na podzim roházíme hnůj.Potom
vyrostou nějaké kytky a byliny.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Fialové květiny = to je kohoutek luční, připomeňme si luční bylinky a trávy co u vás kvetou...
Také jsem si všiml že se z louky ztratily některé rostliny, dvě sezony jsem nechal posekat louku známému traktorem s rotačkou a zmizely některé kytky i pryskyřník, ted už třetí sezonu sekám sám a pomalu se vrací. Podle mě sekal brzo první seč. Já podle počasí začnu sekat mezi 25.5. a chtěl bych to stihnout do 15-20.6.uklizeno, ale jak bude to nikdo neví, ani Zárybnická. Když nevíte kdy sekat tak se podívejte po okolí je určitě soukromý zemědělec ten začne včas. Kvalitní seno prý nahradí až 30 procent jádra, to jsem někde slišel.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
K období května / června patří Chrousti a Kobylky luční / koník / letos jsem je zatím
nezaznamenal, v období dětství nebyla nouze o Chrousty a Kobylky, jak je to u Vás...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Tak jak se připravujete na senoseče, u nás pěkně prší a trochu krup
velikosti většího hráchu...předpověď počasí zatím nic moc hezkýho
nehlásí. Bylinky a trávy jsou v květu, jen počasí trochu habruje...
Snad v polovině června bude počasí příznivé a budeme moc začít
kosit trávu na sena...
hokrví
napsal(a):
Kroupy povalily kousek zahrady, tak jsem to posekal aby to nezačalo podehnívat, je to ale stále ještě brzo. Snad po 10.6. by to mohlo už dopadnout, hlavně aby nám přálo počasí.
Kroměřížsko počasí o.k.
V sobotu mi zaprselo do zeleného. Část sena už je na půdě.
Voňavé zelené seno.
Hm, ale jsem vyřízený
A to mě ještě dost sečení čeká.Mohlo by to počasí být stabilnější.
Jak, kde bude neví ani Dagmar Honsová.Takže riskovat, tak jako vždycky.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
xchipsy
napsal(a):
Počasí je sice ok, ale ještě do toho nepojedeme. Vzhledem k tomu, že děláme +- 800 balíků, tak potřebujeme opravdu "jisté" počasí, alespoň 6 dní.
U nás počasí není OK, je mokro po sobotní nadílce vody, snad kolem 15 června bude počasí na senoseče...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Taky jsem pokosil zahradu kosou, trávy je dost, ale počasí je nestálé odpoledne deštík...
Zatím vysekávám to co povalil prudký déšt a předtím krupobití, ale už to bude skoro půl zahrady která má 5200 m2. Lištovou sekačkou to nejde tak to sekám kosou, na druhou zahradu jsem se eště nedostal, tam mám 2800 m2, ale tam je tráva nižší a řidší tak tam to snad půjde lištovkou. Počasí zatím na sena nic moc, podle předpovědi snad v polovině měsíce bi mohl týden dopadnout. At se daří.
Pri ručnom spratávaní sena ma napadlo že pozriem nejaký balíkovač na malé balíky.
Našiel som celkom šikovný stroj...no ale cena prevyšujúca 10000€ ma vrátila pekne na zem..Takže aj na rok ma to čaká ručne...
https://youtu.be/GP_-u5ydgnk.
Uskladnění sena v pidi seníku
V černých žocích dosmýkám seno dom, do zelené bečky strčím pytel nacpaný rukou senem a pěkně ho pošmatlám, naberu podpažbuchu náruč sena a šup s ním do pytle a znova festovně pošlapat. Čím menší náruče tam nacpu tím menší jsou pak buchty sena, které se pak vydělávají ke krmení.
Dávám do 3/4 plného pytle kávovou lžičku sušených bylin (máta, oregáno, rozmarýn...) => a proč => protože chcu!
Každý rok ještě dodržuju jinou barvu špagátu na zavázání, ať beru vždy to starší. Seno mi vydrží stejně jen cca rok a půl.
Je dobré seno prvních cca 10dní kontrolovat rukou zda se pytle nehřejí, aby se dílo nazapařilo či nedejbože...
Pokud dojde místo v seníku, našlapu seno do beček. Oddrolky co mi zůstanou v žocích a potom na dně pytlů, beček valím drůbeži.
Nevýhodou je, že to je celkem fyzicky a časově náročné.
Výhoda je, že se mi tam vleze dvojnásobek sena, následná manipulace při krmení mi maximálně vyhovuje a navíc bonus je uklizeno, čisto a do sena mi nic neleze.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Přátelé, už máte usušený sena, já už mám a sena je letos dost...
Otavy mají dobrý základ, vcelku dost prší, naposled včera...
Kolik máte loňského sena, já už měsíc beru seno od kamaráda,
letošní ještě nechci dávat...
Jj, seno je doma, letos jsme sekli o +- půl hektarů míň, takže "jen" 600 balíků Ale otavy to dorovnají do tisíce a koníci, čuníci i králíci budou mít dost Loňského nám zbylo asi 30 balíků, takže to vyšlo akorát, loni to bylo horší (bylo o koně víc), tam to vyšlo tak-tak. Akorát jsem neodhadla slámu, takže jsem musela před třemi týdny vzít kolo od kamaráda, letos to musím vychytat líp, prasata mají spotřebu jak hrom
xchipsy
napsal(a):
Jj, seno je doma, letos jsme sekli o +- půl hektarů míň, takže "jen" 600 balíků Ale otavy to dorovnají do tisíce a koníci, čuníci i králíci budou mít dost Loňského nám zbylo asi 30 balíků, takže to vyšlo akorát, loni to bylo horší (bylo o koně víc), tam to vyšlo tak-tak. Akorát jsem neodhadla slámu, takže jsem musela před třemi týdny vzít kolo od kamaráda, letos to musím vychytat líp, prasata mají spotřebu jak hrom
Seno z první trávy už je 3 tydny na půdě.
Druhá senoseč bude taky vydatná!
Seno jsem dosušil a za 3 dny šlo králíkům.
Starého sena mi nezbylo ani stéblo
Chybný odhad!
Viem, že ešte sezóna nezačala ale pre inšpiráciu.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10205384688409676&id=1623166600&refsrc=http%3A%2F%2Fwww.google.sk%2F&_rdr.