Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

sidik

8.5.2016 20:54
sidik

XXX.XXX.176.58

Prosím zkušenější chovatele o radu. Děti dostaly mládě zakrslého králíčka, samičku. Venku chováme jen pro radost dvě samice "masných" králíků. Mládě se zdá čilé a v pohodě, můžeme ho dát k samici ? Má větší venkovní výběh s domečkem, když jsem tam dala mládě v přepravce, neútočila, nic. Může žít zakrslík vůbec venku, i v zimě? Snesou se? A jak s kokcidiózou? Naše samice je zdravá, ovšem otestované bobky nemá. Samici krmíme zeleným a to asi mládě v takovém množství nesmí... Můžeme nechat králíčka doma, ale myslím, že venku by mu bylo lépe, než samotnému doma.
Děkuji za rady.

8.5.2016 21:07
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Dobrý večer, vůbec je nezkoušejte dát dohromady, začal by boj, samice si brání své teritorium a zakrslík by to zřejmě odnes. Venku být v létě může, možná i v zimě, ale nebude tam sám?Děti pokud ho nemají doma pod nohama tak časem za ním moc chodit nebudou.

sidik

8.5.2016 21:44
sidik

XXX.XXX.176.58

Já myslela, že králíci mohou žít pohromadě, že se o samotě trápí, stejně jako papoušci.. Druhá samice žije už několik let s morčetem, dělá mu mámu. Právě se bojím, že když ho necháme samotného v kleci doma, že to děti přestane brzy bavit. Nebo druhého zakrslíka?

8.5.2016 22:32
awake

XXX.XXX.115.72

Zakrslík může žít celoročně venku v králíkárně. Je to králík, jen "trochu" menší. Srst mu na zimu naroste. Mám zakrslíky několik let venku, mám i střeďáky ale nikdy bych je nedala k sobě úmyslně aby spolu žily. Osobně bych se o zakrslíka bála. Stalo se mi, že se mi dostali dírou mezistěny mláďata zakrslíka k samci masňáka a ten to vůbec neřešil, ale schválně bych to neudělala. On střeďák o váze 4-5 kilo může kilovému zakrslíkovy ublížit i jen tím, že na něj "omylem" skočí.
S kokcidiozou chcete vědět co? Určitě krmit zeleným ze začátku pomalu a jen málo, aby si zvykl.
K čemu budete mít doma dva zakrslíky když už teď přemýšlíte o tom, že děti nebude bavit ani ten jeden? Co budete dělat se dvěma? Co když se nesnesou? Králík může žít v pohodě sám. Žádné trauma že nemá kamaráda mít nebude.

sidik

9.5.2016 00:01
sidik

XXX.XXX.176.58

Děkuji za názor. Máte pravdu, asi by mu mohla ublížit. Beru to v zájmu králíka, ne dětí:). Samota dle mého není nikdy v pohodě, pokud nejde o zvíře samotářské, jako třeba křeček.
S kokcidiózou - nevím, zda je králíček přeléčený, může např. granule s lékem?

9.5.2016 03:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.54

Nepřeléčujte, když nemá problémy?

9.5.2016 08:45
awake

XXX.XXX.115.72

Proč mu chcete dávat granule s "léčivy"? Proč chcete přeléčovat? Vy si taky berete preventivě léky, aby jste náhodou někdy neonemocněl?
Králík se léčí až když kokcidiozu má. Raději jí předcházejte.
Já dospělým čistím minimálně 1x týdně a šťavnaté dávám postupně od pár kousků než si zvyknou, a jen co sežereou hned. Krmím granule bez léčiva, nepřeléčuji, mladé odstavuji kolem cca.10 -12ti týdnů (klidně i déle) a kokci neznám.

sidik

9.5.2016 09:30
sidik

XXX.XXX.176.58

Taky u těch starých kokcidiózu neznám, alespoň příznaky žádné nemají. To ale neznamená, že ji nemohou mít... Pro mláďata je to ale smrtelné onemocnění, tak bych klidně preventivně dala. Většina chovatelů v diskuzích o kokcidióze píše, že buď dávají granule mláďatům nebo je při odstavu přeléčí. Tak tedy nevím, vy to děláte bez a jde to. Spíše bych nerada něco zanedbala, léčí se to pak těžko. S odchovem zkušenosti nemám, nedokázali bychom je pak sníst, takže nemnožíme. Proto se tu ptám. Děkuji za zkušenost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík