sidik

XXX.XXX.176.58
Prosím zkušenější chovatele o radu. Děti dostaly mládě zakrslého králíčka, samičku. Venku chováme jen pro radost dvě samice "masných" králíků. Mládě se zdá čilé a v pohodě, můžeme ho dát k samici ? Má větší venkovní výběh s domečkem, když jsem tam dala mládě v přepravce, neútočila, nic. Může žít zakrslík vůbec venku, i v zimě? Snesou se? A jak s kokcidiózou? Naše samice je zdravá, ovšem otestované bobky nemá. Samici krmíme zeleným a to asi mládě v takovém množství nesmí... Můžeme nechat králíčka doma, ale myslím, že venku by mu bylo lépe, než samotnému doma.
Děkuji za rady.
sidik

XXX.XXX.176.58
Já myslela, že králíci mohou žít pohromadě, že se o samotě trápí, stejně jako papoušci.. Druhá samice žije už několik let s morčetem, dělá mu mámu. Právě se bojím, že když ho necháme samotného v kleci doma, že to děti přestane brzy bavit. Nebo druhého zakrslíka?
Zakrslík může žít celoročně venku v králíkárně. Je to králík, jen "trochu" menší. Srst mu na zimu naroste. Mám zakrslíky několik let venku, mám i střeďáky ale nikdy bych je nedala k sobě úmyslně aby spolu žily. Osobně bych se o zakrslíka bála. Stalo se mi, že se mi dostali dírou mezistěny mláďata zakrslíka k samci masňáka a ten to vůbec neřešil, ale schválně bych to neudělala. On střeďák o váze 4-5 kilo může kilovému zakrslíkovy ublížit i jen tím, že na něj "omylem" skočí.
S kokcidiozou chcete vědět co? Určitě krmit zeleným ze začátku pomalu a jen málo, aby si zvykl.
K čemu budete mít doma dva zakrslíky když už teď přemýšlíte o tom, že děti nebude bavit ani ten jeden? Co budete dělat se dvěma? Co když se nesnesou? Králík může žít v pohodě sám. Žádné trauma že nemá kamaráda mít nebude.
sidik

XXX.XXX.176.58
Děkuji za názor. Máte pravdu, asi by mu mohla ublížit. Beru to v zájmu králíka, ne dětí:). Samota dle mého není nikdy v pohodě, pokud nejde o zvíře samotářské, jako třeba křeček.
S kokcidiózou - nevím, zda je králíček přeléčený, může např. granule s lékem?
Proč mu chcete dávat granule s "léčivy"? Proč chcete přeléčovat? Vy si taky berete preventivě léky, aby jste náhodou někdy neonemocněl?
Králík se léčí až když kokcidiozu má. Raději jí předcházejte.
Já dospělým čistím minimálně 1x týdně a šťavnaté dávám postupně od pár kousků než si zvyknou, a jen co sežereou hned. Krmím granule bez léčiva, nepřeléčuji, mladé odstavuji kolem cca.10 -12ti týdnů (klidně i déle) a kokci neznám.
sidik

XXX.XXX.176.58
Taky u těch starých kokcidiózu neznám, alespoň příznaky žádné nemají. To ale neznamená, že ji nemohou mít... Pro mláďata je to ale smrtelné onemocnění, tak bych klidně preventivně dala. Většina chovatelů v diskuzích o kokcidióze píše, že buď dávají granule mláďatům nebo je při odstavu přeléčí. Tak tedy nevím, vy to děláte bez a jde to. Spíše bych nerada něco zanedbala, léčí se to pak těžko. S odchovem zkušenosti nemám, nedokázali bychom je pak sníst, takže nemnožíme. Proto se tu ptám. Děkuji za zkušenost.