Eliška2211

XXX.XXX.241.170
Dobrý den,
samice před 3 týdny měla 7 králíčků a jednoho začala odstrkovat, vzala jsem si ho a podle různých článků jsem začala ředit mléko s vodou 1*1 a promazávat očička framikoinem.
králíček je poloviční ve srovnáním s ostatními sourozenci. jak mám dále pokračovat a starat se?
Všem moc děkuji za užitečné rady a nápady.
Dobrý den, nevím jestli vám bude moje rada užitečná ale já samicím do hnízda nelezu, vše nechám na nich a když tak 16tý den začnou vylézat tak já začnu nakukovat.Občas je tam takové nedochůdče skoro poloviční, ale jak začnou uzobávat je první v misce oves. vloček a.řekla bych že vůbec ani nevyleze.A postupem dní, spíše měsíců se to srovná a na pekáč jde o něco později.Tak ted nevím jak staré to mládě, které jste dokrmovala bylo a jak jste poznala že je samice nekrmí.Určitě se k mlíku od mámy dostal jen jste to možná neviděla a že byl malý tak jste se ho ujala.Asi to nebylo dobré rozhodnutí ono i trocha králičího mléka které se mu dostalo a potom postupné uzobávání všeho ostatního je pro králíčka lepší než naředěný krabicový výrobek zvaný mléko.Dejte vědět zda se vám ho podařilo odchovát.Ted mě napadla ještě jedna možnost, pokud máte mimčo doma tak 1 až 2dny vrátila bych ho k samici a to tak že samici dejte do jiného kotce a mládě dejte k ostatním a samici tam vratte až večer a sledujte chvíli co dělá a jak se chová.Když bude na mládě útočit tak bude na vás je znovu dokrmovat, ale každopádně bych to zkusila měla byste mín práce.
Pokud krmíte krabicovým mlékem a ještěš zředěným, králíkovi to určitě nebude stačit. Kdysi jsem králíky dokrmila mlékem kondenzovaným, neslazeným. V současné době jsou k dispozici
méka pro koťata, která jsou svým složením přijatelnější než to, co pijeme my lidé. Pokud se ale o takto malé králíče pokouší kokcidioza, moc šancí nemá. Zkuste přeléčit proti kokci a až bude
sám jíst, přidávejte vrbové větvičky a listy a pelyněk.
Dita73.
Leprechaunek co by to tak asi mohlo být?
Vydedukoval jsem to tak - nejběžnější nemoc u tak maličkého králíka.
Ve spojitosti s očima...100%.
Jediné co se dá použít jako léčivo je Emanox, ale jsem skeptický.
Kdoví jak dlouho králík strádal hlady, než na to chovatelka přišla.
Třeba ho samice selektovala schválně, co myslíte?
Vykašlal bych se na to...
A to se ještě klidně může stát, že se králík nafoukne.
borax
napsal(a):
Leprechaunek co by to tak asi mohlo být?
Vydedukoval jsem to tak - nejběžnější nemoc u tak maličkého králíka.
Ve spojitosti s očima...100%.
Jediné co se dá použít jako léčivo je Emanox, ale jsem skeptický.
Kdoví jak dlouho králík strádal hlady, než na to chovatelka přišla.
Třeba ho samice selektovala schválně, co myslíte?
Vykašlal bych se na to...
A to se ještě klidně může stát, že se králík nafoukne.
Emanox není léčivo! Kdy už to pochopíte? A podle očí se pozná začínající kokci?
neof
napsal(a):
Emanox není léčivo! Kdy už to pochopíte? A podle očí se pozná začínající kokci?
Definice:
Léčivo je léčivá látka, směs léčivých látek nebo léčivý přípravek. Je určeno k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat.
Léčivými látkami jsou nejčastěji čisté chemické substance s přesně definovanou strukturou, ale mohou jimi být i složité směsi různých látek, jejichž struktura nemusí být zcela přesně vymezena. To mohou být například předepsaným způsobem upravené suroviny přírodního původu (sušené části rostlin, silice, výtažky atd.)
Emanox:
Přípravek proti KOKCIDIÓZE, vyrobený z výtažků léčivých rostlin (oregáno, mateřídouška, máta, rozmarýn, majoránka, česnek apod.) EMANOX se používá k prevenci i léčbě kokcidiózy u všech druhů zvířat, zejména však králíků, drůbeže a malých přežvýkavců...
Takže "neof"... kdy už to pochopíte ?
Co se problému zadavatelky týče, můj názor je takový, že ve vrhu se objevují slabší jedinci, ale nemyslím si, že příčinou musí být vždy kokcidióza, možností bude rozhodně více. Osobně tyto jedince při první kontrole vyřazuji, zvláště, pokud je vrh početnější. Podle mne nemají v dalším chovu co dělat. Zadavatelka nenapsala, jaké plemeno chová. U malého plemene je 6 mláďat optimum. Důvod, proč jej samice odstrčila může být i ten, že je méně mléčná a sama vyřadila méně vitálního jedince aby měla pro zdravé potomstvo více potravy..
Na problém s očima jsem občas také narazil. Ve třech týdnech musí již dávno vidět. Občas ale zjistíte, že mají zalepené jedno, nebo obě oči. Stalo se mi to na podzim u jednoho vrhu, kde 4 ze 6 mláďat tímto trpěla. Při zavřeném oku brzy vznikne zánět a oko zhnisá. Pouhé protírání borovou vodou je neúčinné. Taky jsem zkoušel Framykoin, úspěšnost byla tak 50%. Chytil jsem problém dost pozdě. I když se oko časem otevřelo, zůstalo slepé. Jinak byla mláďata vitální, bez známek kokcidiózy.
bronda
napsal(a):
Definice:
Léčivo je léčivá látka, směs léčivých látek nebo léčivý přípravek. Je určeno k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat.
Léčivými látkami jsou nejčastěji čisté chemické substance s přesně definovanou strukturou, ale mohou jimi být i složité směsi různých látek, jejichž struktura nemusí být zcela přesně vymezena. To mohou být například předepsaným způsobem upravené suroviny přírodního původu (sušené části rostlin, silice, výtažky atd.)
Emanox:
Přípravek proti KOKCIDIÓZE, vyrobený z výtažků léčivých rostlin (oregáno, mateřídouška, máta, rozmarýn, majoránka, česnek apod.) EMANOX se používá k prevenci i léčbě kokcidiózy u všech druhů zvířat, zejména však králíků, drůbeže a malých přežvýkavců...
Takže "neof"... kdy už to pochopíte ?
Co se problému zadavatelky týče, můj názor je takový, že ve vrhu se objevují slabší jedinci, ale nemyslím si, že příčinou musí být vždy kokcidióza, možností bude rozhodně více. Osobně tyto jedince při první kontrole vyřazuji, zvláště, pokud je vrh početnější. Podle mne nemají v dalším chovu co dělat. Zadavatelka nenapsala, jaké plemeno chová. U malého plemene je 6 mláďat optimum. Důvod, proč jej samice odstrčila může být i ten, že je méně mléčná a sama vyřadila méně vitálního jedince aby měla pro zdravé potomstvo více potravy..
Na problém s očima jsem občas také narazil. Ve třech týdnech musí již dávno vidět. Občas ale zjistíte, že mají zalepené jedno, nebo obě oči. Stalo se mi to na podzim u jednoho vrhu, kde 4 ze 6 mláďat tímto trpěla. Při zavřeném oku brzy vznikne zánět a oko zhnisá. Pouhé protírání borovou vodou je neúčinné. Taky jsem zkoušel Framykoin, úspěšnost byla tak 50%. Chytil jsem problém dost pozdě. I když se oko časem otevřelo, zůstalo slepé. Jinak byla mláďata vitální, bez známek kokcidiózy.
Podle definice možná ano.Ale kdo z MVDr. Vám doporučí Emanox místo Sb3, baycoxu, sulfacoxu a dalších k léčbě kokci?já jich tedy moc neznám.jako prevence možná dobrý, jako lék
Uživatel s deaktivovaným účtem

neof
napsal(a):
Podle definice možná ano.Ale kdo z MVDr. Vám doporučí Emanox místo Sb3, baycoxu, sulfacoxu a dalších k léčbě kokci?já jich tedy moc neznám.jako prevence možná dobrý, jako lék
Emanox vám doporučí dobrý veterinář, které mu jde o zdravý chov a ne jen o vlastní zisk.Znám jich ve svém okolí několik.Jelikož používám Emanox už několik let, přetím jsem vyzkoušela všechny vámi zmiňované preparáty, musím říci, že když se podá správně účinkuje 100% a navíc králíkům nezničí střevní mikroflóra, takže se daleko rychleji dostanou do původní kondice.
neof
napsal(a):
Za zmínku stojí i preventivní přeléčování kolem odstavu. Zatímco dříve používané, Vámi zmiňované preparáty, SB3, Sulfacox, Baycox a další vedly ke zpomalení růstu a tím často králíka diskvalifikovaly pro chov či výstavy, emanox je účinný a bezpečný.
Trend přechodu k preparátům na přírodní bázi je patrný i u granulí, kde dřívější antikokcidika jsou nahrazována Adicoxem či Emanoxem.
Velký význam to má nejen pro zdravotní stav králíků, ale i spotřebitelů. Není jedno co jíte.
A ještě k tomu slovíčkaření a definicím. Použil jste nově termín lék, což je zase něco jiného než léčivo, o němž byla řeč. Nicméně pro naši diskuzi to není podstatné.
bronda
napsal(a):
Za zmínku stojí i preventivní přeléčování kolem odstavu. Zatímco dříve používané, Vámi zmiňované preparáty, SB3, Sulfacox, Baycox a další vedly ke zpomalení růstu a tím často králíka diskvalifikovaly pro chov či výstavy, emanox je účinný a bezpečný.
Trend přechodu k preparátům na přírodní bázi je patrný i u granulí, kde dřívější antikokcidika jsou nahrazována Adicoxem či Emanoxem.
Velký význam to má nejen pro zdravotní stav králíků, ale i spotřebitelů. Není jedno co jíte.
A ještě k tomu slovíčkaření a definicím. Použil jste nově termín lék, což je zase něco jiného než léčivo, o němž byla řeč. Nicméně pro naši diskuzi to není podstatné.
Ok důležité je, že jsme si to vysvětlili
Tak on ten dotaz je takový dosti nespecifický. Ok, králíci se narodili před 3 týdny, to je snad jediná jasná věc. Samice začala jednoho odstrkovat - kdy? Jako třítýdenního nebo dřív? Jak jste poznala to "odstrkování"? Pokud byl venku z hnízda, může to být tím, že ho samice prostě po krmení "vytáhne". Pokud není mládě očividně nekrmené, vůbec bych jí ho nebrala! Pokud ho najdete mimo hnízdo, šoupněte ho zpátky a je to. Že je poloviční ještě nemusí být "smrtelný" problém. Taky jsem měla ve vrhu 9ti mladých jednoho, který byl proti ostatním ne poloviční, ale třetinový! A přežil (dnes ji má soused jako chovnou samici a pěje na ni chválu Jistě, není to pravidlem, ale to už je holt život. Zní to možná krutě, ale tak to je. Likvidovat takové zakrslíky chápu v chovech čistokrevných, výstavních apod. Pokud jde o jatečné králíky, nevidím důvod taková mláďata nenechat. Tak ho holt budete krmit o něco déle... (btw ve vrhu selat bylo z 12ti taky jedno míň než poloviční, taky jsem čekala, že pojde jako první příp. ho prasnice zalehne a ono prd, přežilo Sice ostatní nedohnalo - ti mají dnes váhu 120 a on tak 70-80, ale je v poho).