Králíci po odstavu pojdou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MarekSt

10.5.2016 18:56
MarekSt

XXX.XXX.162.50

Dobrý den. Rád bych znal názor na následující věc. Mladé králíky odstavujeme po šesti týdnech. Dva týdny po odstavu (dva měsíce staří) se dost podstatná část mladých nafoukne, začne jim škrundat v břiše, přestanou žrát a do týdne pojdou. Jsou extrémně nafouknutí. Jde o mláďata od různých samic a samců. Čisté německé strany i kříženci s cincilou. Už nevím co s tím. Teď jsem slyšel názor, že mají moc vody, prepiji se a přestane jim fungovat trávení. Je toto možné? Případně nejaky jiný nápad, názor nebo ráda? Dekuji.

Chovatel Lada

10.5.2016 19:22
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Mladé králíky odstavujete od samice brzo a to je problém úhynu králičat.
Králičata od samice ještě v 6 týdnech sají mléko a samice jim přitom
masíruje bříško...

10.5.2016 19:25
jahodapavel

XXX.XXX.187.2

Mají kokcidiózu.

10.5.2016 19:29
lidule

XXX.XXX.117.206

Taky mi přijde že odstavujete brzo...

10.5.2016 19:39
borax

XXX.XXX.91.21

lidule napsal(a):
Taky mi přijde že odstavujete brzo...

A taky moc krmiva.
30gr krmiva na 1 kg hmotnosti. Postupně přidávat...

10.5.2016 19:51
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Dobrý večer, já odstavuji ve 2,5měsíci a nemám žádný problém a řeknu vám zě ještě i v té době pijí od maminy a když se pod ni natáhnou zaberou celý kotec a nebýt mlaskání tak to vypadá že je po nich.Po oddělení od samice ani nijak neupravuji krmení, žerou to co žrali se samicí tj. tráva, oves, suché pečivo, ječmen, vařené brambory kopřiva, pšen, otruby, ječný šrot, jen trávy mají dost to ostatní přídělově, voda stále.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2016 19:54

Když se špatně před i po odstavu krmí tak králíčata pojdou i kdyby se odstavovali ve dvou měsících.
Už toho tady bylo napsáno tolik, že už by se všechny rady opakovali.Tady je toho plno, jen si počíst.

https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?q=kokcidioza&sort=1.

Jen by to taky chtělo se rad držet.Jenže to ne!Když to jinde jde bez kokci tak by to mělo fungovat všude.Jenže to se narve králíčatům kukuřice, pšenice, chleba a já nevím co všechno a pak se pláče na diskuzi.
Potom je každá rada drahá.

10.5.2016 20:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když se špatně před i po odstavu krmí tak králíčata pojdou i kdyby se odstavovali ve dvou měsících.
Už toho tady bylo napsáno tolik, že už by se všechny rady opakovali.Tady je toho plno, jen si počíst.

https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?q=kokcidioza&sort=1.

Jen by to taky chtělo se rad držet.Jenže to ne!Když to jinde jde bez kokci tak by to mělo fungovat všude.Jenže to se narve králíčatům kukuřice, pšenice, chleba a já nevím co všechno a pak se pláče na diskuzi.
Potom je každá rada drahá.

10.5.2016 23:16
skodovak

XXX.XXX.241.252

Odstavuji brojlery 35 den a problémy nemám, ve stáří problém jistě nebude.
Jak píše většina, chce to se naučit krmit, přesným vodítkem je dávka jak uvedl borax ta je vyzkoušená. Potom samozřejmě složení krmiva bude hrát druhou nemalou část problémů, jak zmínila paní F.
Pro zlepšení situace můžete pár dní před odstavem a pár dní po dávat Emanox v preventivní dávce do vody, popřípadě přímo do tlamy. Hygiena a čisté misky s krmením, že kterých si mladí rádi dělají záchod a pak to samozřejmě žerou taky vedou k vašemu problému.
Co se týče vody, jsou lepší napaječky, králík si jak neudělá všude vlhko tak si nemůže vodu nalít do krmení a žrát ho mokré což minimálně v případě granulí je do rána o mrtvoly postaráno.
Ale pro malé, stejně dávám misku a je to v pohodě. Rad už k tomuhle víc dát nejde, a co tu není, třeba složení krmiv a názory na to, lehce najdete, jako by jste našel i tohle tisíckrát probírané téma.

11.5.2016 09:03

MarekSt napsal(a):
Dobrý den. Rád bych znal názor na následující věc. Mladé králíky odstavujeme po šesti týdnech. Dva týdny po odstavu (dva měsíce staří) se dost podstatná část mladých nafoukne, začne jim škrundat v břiše, přestanou žrát a do týdne pojdou. Jsou extrémně nafouknutí. Jde o mláďata od různých samic a samců. Čisté německé strany i kříženci s cincilou. Už nevím co s tím. Teď jsem slyšel názor, že mají moc vody, prepiji se a přestane jim fungovat trávení. Je toto možné? Případně nejaky jiný nápad, názor nebo ráda? Dekuji.

To, že se králíci nafoukou, svědčí o nedostatku vlákniny.Nepíšete jak krmíte, ale nejspíš je překrmujete zrninami nebo granulemi a králíčata žerou málo hrubé vlákniny, sena, slámy.Čímž se zpomalí průchod tráveniny ve střevech, narůstají nevhodné bakterie, trávení se zastaví.Vodou to určitě není, ale chce to změnit krmnou techniku.

11.5.2016 15:10
hokrví

XXX.XXX.105.226

Krmím také míchanicí, ale když se mi něco nezá tak dostanou jen seno a vodu s emanoxem nebo rabitin co zrovna mám.Když dám míchanici tak jako prvním a než ostatní nakrmím cca 30 minut a co nestihnou sežrat jim seberu. Tak jim zůstane voda a seno, dělám to tak ráno i večer. Většinou se srovnají.

11.5.2016 17:00

Míchanici ? Máte na mysli brambory atd ?Do 3 měsíců?

11.5.2016 18:21
petruk

XXX.XXX.52.146

MarekSt napsal(a):

Vodou to není, naši králíci mají vodu z napáječek stále.
Je to s největší pravděpodobností nevhodnou skladbou krmení
a odstav v 6-ti týdnech je taky dost brzy, raději 8 a víc.
Také minimal. stres, tedy odebrat samici z kotce, né mladé.

Jinak pokud chcete rady, názory... je potřeba taky napsat
skladbu, množství a častost krmení mladých.

11.5.2016 18:48
skodovak

XXX.XXX.241.252

Samice od mladých být vůbec nemusí, stačí v klidu mladé pryč. Tím to určitě není, tohle už je dávno přežité.

11.5.2016 21:03
hokrví

XXX.XXX.105.226

Míchanici suchou, vločky, oves, granule, vše stejným dílem.Když jsou fit přidám díl ječmenea pomalu snižuji vločky a oves až zbudou jen granule bez kok. a ječmen 1:1. Granule s léčivem nepoužívám.

12.5.2016 10:54
petruk

XXX.XXX.52.146

skodovak napsal(a):
Samice od mladých být vůbec nemusí, stačí v klidu mladé pryč. Tím to určitě není, tohle už je dávno přežité.

Mezi spouštěcí faktory přemnožení kokcidií(rodu Eimeria)
především u mladých králíků patří, špatné-nevhodné krmení,
stres při odstavu a špatná hygiena kotců.

14.5.2016 06:36
horal

XXX.XXX.58.226

petruk napsal(a):
Mezi spouštěcí faktory přemnožení kokcidií(rodu Eimeria)
především u mladých králíků patří, špatné-nevhodné krmení,
stres při odstavu a špatná hygiena kotců.

Krátké, výstižné, přesné. Jenom pro ty co neví co je špatné- nevhodné krmení. Může to být vysoká dávka obilovin, nebo špatná skladba, nedostatek vlákniny tj. málo sena, slámy. Rýchlý přechod na zelené krmení, zkrmování pečiva ve velkém, přidáváním pšenice do směsi. Špatná prevence- nepodávání emanox nebo levnější acodomid. Může to spustit jeden z faktorů anebo všechny společně. Každý jednotlivec je k tomu jinak náchylný.

15.5.2016 11:29
vendy108

XXX.XXX.233.112

Loni mi takto pošlo hodně mladých, večer normálně žrali, ráno nafouklí, do druhého dne byl konec, návštěva veterináře - nemoc které se říká žbluňkavka. Způsobují ji jiné potvory než kokcu. Léčba ESB 3 Bio přímo do tlamičky /injekční stříkačkou/ a doporučení - odstav nejdříve ve dvou měsících, krmit stejně, jako když byli u samice a odstavit samici od mladých, ty ponechat v původním kotci a rozdělit až po 14 dnech. Letos zatím beze ztrát. Tak ať to zvládnete a daří se.

16.5.2016 10:11
beranifb

XXX.XXX.161.55

Enterokolitida-lidově žbluňkavka.Na ni kokcidiostatika nezabírají.Sežeňte si Enroxin nebo streptonamid.

16.5.2016 21:29
borax

XXX.XXX.11.144

Není Streptonamid náhodou antibiotikum?
A stejně králíky nezachrání....

17.5.2016 07:16
beranifb

XXX.XXX.161.55

Re:horal-ano to je ono. Často se zaměňuje za kokcidiozu. Antibiotika zabírají pokud jsou nasazeny včas.

17.5.2016 12:42
Milan z Moravy

XXX.XXX.144.10

Pokud to žblunká, je to entero. Přejezení, hlavně obilninami, škrob je prevít. Více sena, vody neuškodí. Odstav ve 2 měsících, samici od mladých. Já, jakmile zjistím, že mladí chodí matce přikusovat z misky, vysadím ječmen a oves, žádný chléb, natož brambory. Od 6 týdne přidávám ke granulím špetku ovesných vloček a dávku pomalu zvyšuji až na normální směs, co dostávají ostatní dospělí. Od 6týdne dávám Emanox, končím týden po odstavu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík