Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Alena0000

19.5.2016 16:16
Alena0000

XXX.XXX.135.149

Včera nám králičice rodila. Dnes už jsme okolo 12h našli jedno mládě v hnízdě. Může se narodit jen jedno mládě? Nebo nějaké třeba mohla sníst? Všude jsem totiž četla že se spíše rodí více mláďat. Má to krásně udělaný, má tam hodně chlupů a sena, králíče je zahrabaný pod chlupama ale je docela aktivní, nespí. Vypadá že je v pořádku, ale nevím jestli mu samice dává jíst. Jinak se nám zdá v pořádku, je celej černej, nevidí samozřejmě ale má už trošku chloupků. Jak mám zjistit jestli je najedené nebo popřípadě jak mám dále postupovat? Někde jsem četla, že na králíče nesmím šahat ale že ho mám podstčit k matce, tak prosím o radu. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2016 16:55

Samozřejmě, že se může narodit jen jedno králíče.Samice krmí mladé nejčastěji jen 1x denně.Králíče nechte v hnízdě, sáhnout ne něj můžete, ale není ho potřeba strkat k samici.Nejlépe když je necháte v klidu.Zkontrolujte ho za 2-3 dny a uvidíte jak prospívá, ale samice se určitě postará pokud ji nebudete zbytečně rušit.

19.5.2016 17:03
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Dobrý den, králice může mít různý počet mladých a jestli nějaké sežrala to už se asi nedovíte.Hnízdo jste zkontrolovala je tam mládě a je žívé tak to ted nechte na samici ona si poradí a pokud ne tak zachranovat 1mládě, pokud je nemáte komu strčit do hnízda je podle mě zbytečné a s nejistým výsledkem.Ale jak říkám nechte samici v klidu a uvidíte za 14dní tam bude malý melounek.

21.5.2016 16:57
Helca-kralikarZac.

XXX.XXX.72.162

Nám se teď stalo, že zkušená samice porodila první den jedno mládě (našla jsem živé, ale žádný náznak hnízda), další den ráno jsem našla v kotci 6mrtvych (i s tím prvním, opět bez hnízda, všude mozne rozhazene) a třetí den kralice udělala vzorové hnízdo, porodila jedno kralice - je mu už 2 týdny, má se k světu, rikame mu kevin (sám doma).. ;).

11.12.2017 17:21
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Dobrý den, stalo se mi, že se jedné samici narodilo pouze jedno mládě, je to necelých 14dní co vylezlo z hnízda, krásně rostlo, je mohutné chlupaté a obří melounek...ale sou to dva dny co mi přišlo, že je moc velká koule, stáhla jsem krmení, ale dnes večer už bylo v koutě, nepohyblivé, ráno ještě pohopkávalo.
Slyšela jsem od chovatele, že když je jen jedno králíče, tak většinou umřou protože se přepíjí, tak nevím.
Napadla mě kokcidie, cítím žebírka i páteř, mám doma ESB, bio 300 do vody, ale dávkování pro jednu samici a jedno mládě bude těžké asi trefit..
Ještě mě napadla dietní chyba, ale v další králíkárně mám všech 6 starších vrhů v dobré kondici.
Zadeček nemá špinavý, z toho lze usoudit, že nemá průjem?

11.12.2017 17:34
jardagin

XXX.XXX.25.115

Jamarov napsal(a):
Dobrý den, stalo se mi, že se jedné samici narodilo pouze jedno mládě, je to necelých 14dní co vylezlo z hnízda, krásně rostlo, je mohutné chlupaté a obří melounek...ale sou to dva dny co mi přišlo, že je moc velká koule, stáhla jsem krmení, ale dnes večer už bylo v koutě, nepohyblivé, ráno ještě pohopkávalo.
Slyšela jsem od chovatele, že když je jen jedno králíče, tak většinou umřou protože se přepíjí, tak nevím.
Napadla mě kokcidie, cítím žebírka i páteř, mám doma ESB, bio 300 do vody, ale dávkování pro jednu samici a jedno mládě bude těžké asi trefit..
Ještě mě napadla dietní chyba, ale v další králíkárně mám všech 6 starších vrhů v dobré kondici.
Zadeček nemá špinavý, z toho lze usoudit, že nemá průjem?

Jak je stare cca, čím a jak krmíte ?

11.12.2017 17:50
Jamarov

XXX.XXX.88.248

15.11.se narodilo.Krmím senem-ručně sušeným, oves a trochu ječmene-jednou týdně sypu vitamíny pro kojící a březí, v malém kukuřici.mrkev, jablka, na střídačku, větvičky, vše pomálu.začala jsem i granulemi s léčivem na doporučení vet. V létě jsem léčila kokcidii.Jelikož mi v říjnu uhynuli v prvním vrhu 3 mladý tak mi doporučil ty gr.s léčivem.

11.12.2017 17:59
jardagin

XXX.XXX.25.115

Jamarov napsal(a):
15.11.se narodilo.Krmím senem-ručně sušeným, oves a trochu ječmene-jednou týdně sypu vitamíny pro kojící a březí, v malém kukuřici.mrkev, jablka, na střídačku, větvičky, vše pomálu.začala jsem i granulemi s léčivem na doporučení vet. V létě jsem léčila kokcidii.Jelikož mi v říjnu uhynuli v prvním vrhu 3 mladý tak mi doporučil ty gr.s léčivem.

Víte poměr ovsa a ječmene a kolik davate tech granulí ? No už podle toho co píšete to kraliče nemuže zvladnout. Na 100% se nepřepilo A od jakeho vyrobce mate granule a mate někde fotku složení granulí,.

11.12.2017 18:14
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Aha, tak děkuju, to byl názor staršího chovatele, že se může přepít a já se smála, že snad takhle to nemůže fungovat a že je pěkný a čiperný...

Granule mám Sehnoutek a synové, je tam vojtěška, pšen.otruby, slunečn.šrot.oves a ječmen, jableč.výlisky, cukrové řízky suš., řepkový šrot, uhličitan vápenatý, chlorid sodný.A jsou tam kokcidiostatika.
Ještě jsem zapomněla přidávám slunečnici s tou kukuřicí jen v zimě a opravdu málo a na střídačku...
Právě, že jsem dlouho hledala nějaký tip na krmení, ale je toho tu tolik, a ještě se všichni hádají.
Začínala jsem senem a vodou, v létě zelené a přidávala jen oves.pak i ječmen.
Tenhle tip na krmení jsem si vyčetla zde od jednoho chovatele.

11.12.2017 18:27
jardagin

XXX.XXX.25.115

Jamarov napsal(a):
Aha, tak děkuju, to byl názor staršího chovatele, že se může přepít a já se smála, že snad takhle to nemůže fungovat a že je pěkný a čiperný...

Granule mám Sehnoutek a synové, je tam vojtěška, pšen.otruby, slunečn.šrot.oves a ječmen, jableč.výlisky, cukrové řízky suš., řepkový šrot, uhličitan vápenatý, chlorid sodný.A jsou tam kokcidiostatika.
Ještě jsem zapomněla přidávám slunečnici s tou kukuřicí jen v zimě a opravdu málo a na střídačku...
Právě, že jsem dlouho hledala nějaký tip na krmení, ale je toho tu tolik, a ještě se všichni hádají.
Začínala jsem senem a vodou, v létě zelené a přidávala jen oves.pak i ječmen.
Tenhle tip na krmení jsem si vyčetla zde od jednoho chovatele.

Dobře, Sehnoutka znam a na složení se podívam. Duležite u granulí je vlaknina, bílkoviny a škroby. A jaky poměr mate teda ten oves a ječmen a kolik těch granulí.

Jinak to krmení zelene a oves je v pořadku až na ten ječmen se musí davat pozor. Jestli jste přidala hodně tak kralici chytli kokc. to zpusobuje ten škrob.

11.12.2017 18:50
burgund6

XXX.XXX.33.11

jardagin napsal(a):
Dobře, Sehnoutka znam a na složení se podívam. Duležite u granulí je vlaknina, bílkoviny a škroby. A jaky poměr mate teda ten oves a ječmen a kolik těch granulí.

Jinak to krmení zelene a oves je v pořadku až na ten ječmen se musí davat pozor. Jestli jste přidala hodně tak kralici chytli kokc. to zpusobuje ten škrob.

Tak nevím, králíci chytili kokcidiozu ze škrobu?

11.12.2017 19:13
jardagin

XXX.XXX.25.115

burgund6 napsal(a):
Tak nevím, králíci chytili kokcidiozu ze škrobu?

Pardon asi jsem to napsal špatně. Ne že by to chytii ze škrobu ale to zpusobuje škrob. Vytvoří perfektní podmmínky pro namnožení kokc.
Každy kralik ma v sobě kokc. a jde o to jestli se to nabudí a nebo ne. Nabudí se to pravě zvyšenym obsahem.

11.12.2017 19:29
burgund6

XXX.XXX.33.11

jardagin napsal(a):
Pardon asi jsem to napsal špatně. Ne že by to chytii ze škrobu ale to zpusobuje škrob. Vytvoří perfektní podmmínky pro namnožení kokc.
Každy kralik ma v sobě kokc. a jde o to jestli se to nabudí a nebo ne. Nabudí se to pravě zvyšenym obsahem.

O.k.

11.12.2017 21:00
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pro ani ne měsíčního králíka naprosto nevhodné složení krmné dávky. Ječmen ani kukuřice nemá v misce co dělat, rovněž tak "výkrmové" granule. Jablka bych v tomto věku také ještě nedávala, s mrkví opatrně - když zůstane v kotci a přijde mráz a následně se do takové mrkve králík - natož takhle malý - pustí, není to pro jeho zažívání rovněž nic dobrého.
Pokud chcete krmit granule, sežeňte si pro kojící samice a odchov mláďat. Z jádra oves, ovesné vločky. Seno a voda je samozřejmost (do vody je dobré přidat probiotika). Spousta chovatelů se snaží králíkům všelijak přilepšovat, ale méně je mnohdy opravdu více...

Neregistrovaný uživatel

11.12.2017 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

xchipsy napsal(a):
Pro ani ne měsíčního králíka naprosto nevhodné složení krmné dávky. Ječmen ani kukuřice nemá v misce co dělat, rovněž tak "výkrmové" granule. Jablka bych v tomto věku také ještě nedávala, s mrkví opatrně - když zůstane v kotci a přijde mráz a následně se do takové mrkve králík - natož takhle malý - pustí, není to pro jeho zažívání rovněž nic dobrého.
Pokud chcete krmit granule, sežeňte si pro kojící samice a odchov mláďat. Z jádra oves, ovesné vločky. Seno a voda je samozřejmost (do vody je dobré přidat probiotika). Spousta chovatelů se snaží králíkům všelijak přilepšovat, ale méně je mnohdy opravdu více...

12.12.2017 08:23
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Takže jsem ho prakticky zabila
O.k.oni takhle mladí teď zimě jsou ještě v hnízdě a nevylézaji, v pátek mi vylezli dva vrhy ven a je jim přes měsíc, tenhle byl venku moc rychle.

Takže seno, vodu oves.vločky zůstanou-posypat vitamíny, ovoce a zel.maj minimum-to stihne spíš samice sežrat, granule pro kojící dokoupit můžu.

A v kolika týdnech můžu začít v malém přidávat kukuřici a slunečnici?V létě tak nekrmím, šlo mi o to přidat to teď v zimě.
Dávám dva díly granulí jeden díl ovsa a jeden díl ječm.kukuř.sluneč.takže opravdu v malém.Dalších 5 vrhů vypadá moc pěkně, ale dávkování tedy upravím.Děkuju.
Na tu směs s léčivem jsem se ptala-asi odborníka-ale řekl mi ať dávám samici s mladýma abych je měla přeléčený a nepadly.Odstavuju až ppo 3měs.

12.12.2017 08:28
Jamarov

XXX.XXX.88.248

jardagin napsal(a):

Protein-15,7%, vláknina-17,2%, oleje a tuky-2,8%, popel-7%, zbytek-Vápník, fosfor, sodík.

12.12.2017 09:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Z jakého důvodu chcete dávat slunečnici a kukuřici? Slunečnice je v podstatě bílkovinné krmivo s vysokým obsahem tuku a vit. E - je vhodná pro samice v průběhu reprodukce (připouštění, březost) i pro chovného samce, ale pro mladé králíky není nezbytná - pochopitelně v případě, že je dostatečně pokryt požadavek na bílkoviny - což při podávání granulí je. Kukuřice má sice vysokou energetickou hodnotu i stravitelnost, ale je to spíše "výkrmový" komponent vhodný pro prasata a díky obsahu barviva také pro nosnice (kvůli barvě žloutků).
Osobně krmím samice s mladými směsí granulí pro tuto kategorii (kojící samice/mláďata) + oves + ovesné vločky (pokud mám, přidávám i trochu mléčných granulí), jak mláďata rostou, postupně ubírám vloček a po odstavu postupně měním dané granule za granule určené pro výkrm a vyřazuji oves. Ječmen nedávám žádné kategorii králíků - přestože ho spousta chovatelů chválí, já v něm nevidím nic tak zásadně pozitivního, abych ho do krmení zařadila, spíš naopak, negativa převažují.
Ovoce nekrmím vůbec, ze zeleniny pouze občas kousek mrkve a kojícím samicím kousek řepy (působí příznivě na tvorbu mléka). Vitamíny žádné nepřidávám, ty už jsou obsaženy v granulích. Do vody pak probiotika (Prorabbit) "na střídačku" s přípravky Forticoat a Optimin.

12.12.2017 10:44
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Právě, že jsem granulema začala poprvé krmit před dvěma měsícema, krmit granulema ani nechci.Vzala jsem to na doporučení kvůli kokcidii, kterou jsem řešila na začátku léta s mladými.Takže to mělo být jen na pár měsíců.Jako ochrana mladých, ale když to tady vše čtu tak mi to připadá jako hloupost.
Právě kvůli tuku a energii přidávám v zimě.

12.12.2017 14:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Žádné granule vám nezaručí, že králík neonemocní kokcidiózou. Jedinou fungující prevencí je důsledná hygiena chovného zařízení a optimální složení krmné dávky dle věku králíků (tj. minimalizace příjmu škrobů do cca 6-7 týdnů věku, dostatek vlákniny atd.) Význam granulí spočívá v jednoduchosti - tj. zvíře dostane vše, co potřebuje, aniž by byl chovatel "nucen" sám propočítávat jednotlivé komponenty co do složení a množství. Králík nemá jinou možnost, než sežrat celou granuli - a tím vše, co je v ní obsaženo (a toto složení je pro něj optimální, resp. mělo by být! protože pochopitelně existují granule, jejichž složení je nejen že ne optimální, ale spíše až škodlivé...) a nehrozí tak, že např. z misky vybere co mu nejvíc chutná, ovšem ve výsledku přijímá např. nadbytek škrobu (ječmen), bílkovin (soja) apod.
Co se týče té slunečnice - s tou není problém, ovšem v rozumném poměru. Kukuřici bych takto mladým králíkům opravdu nedávala - obsah škrobu je u ní ještě vyšší, než u ječmene. Obojí, tedy kukuřice i slunečnice, mají navíc nevyrovnaný poměr minerálů - nízký obsah vápníku a vysoký obsah fosforu. A správný poměr Ca : P má být cca 3:1 - u kukuřice je to však spíše 1:8,5...

12.12.2017 14:35
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Takže buď jen granule-takové které odpovídají vyváženému poměru- a seno samozřejmně.
Nebo nastudovat a vytvořit krmnou dávku.
Reakce jsem tu kdysi četla na granule, ale spíš v negativním.
Jaké konkrétně jsou dobré?
Děkuji za reakce.

12.12.2017 14:47
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Kokcidii jsem měla jen jednou letos, takže mě to trochu poplašilo, protože jsem nikdy žádné problémy neřešila.
Nejsem žádný dlouholetý chovatel, mám králíky teprve pár let, převzala jsem si mladé samičky od strýčka než zemřel-ten je krmil senem a přidával trochu pšenice a vloček, v zimě navíc trochu kukuřice, králíky měl přes 50 let a nepamatuju, že by mu někdy padl chov, ale je jasné, že to nic nedokazuje.
Máte pravdu, že často méně je více.Vím, že sestavit krmnou dávku a plán není úplně jednoduché a asi jsem to podělala těma kombinacema, dokud jsem jela jen na zeleném, seně a oves.vloč.tak jsem potíže neměla.

12.12.2017 15:31
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Víte, on králík je poměrně choulostivé zvíře, co se trávení týče. Zatímco třeba praseti můžete nasypat do koryta kde co - a maximálně vám to nesežere - u králíka může být každá dietní chyba fatální.
Držte se základu - kvalitní seno, neustále k dispozici. Čistá voda (znám mnoho chovatelů, kteří jsou schopní třeba týden jen neustále dolévat, namísto aby misku vylili a nalili "novou" vodu - a když v tom celý týden plave pár bobků, není to nic moc...) Čistý kotec (nevím, jestli máte rošty nebo používáte podestýlku), samozřejmě není nutné kydat denně ale v kotci nesmí být vlhko, to je ideální prostředí pro bakterie, parazity a další breberky. Jednoduché krmení, nevymýšlet již vymyšlené. Já krmím v podstatě jen jednou zrninou, a to ovsem. Chovní králíci mimo reprodukci, samice po připuštění a v době březosti. Od poloviny březosti začínám k ovsu přidávat granule, až mladí vylezou z hnízda a začnou ochutnávat, přidám ještě ovesné vločky (a případně ty mléčné granule - Bodit Tachov). Jakmile samici odstavím, ještě nějakou dobu má stejné krmení (cca týden, podle kondice, pokud bylo mladých hodně a samice je pohublá, tak i o pár dní déle), pak postupně granule vyřadím a je zase jen na ovsu. U mladých, jak jsem psala, postupně ubírám granulí "dětských" a přidávám granulí "výkrmových", až nakonec dávám je tyto a to až do porážky. Krmím 2x denně, pouze dospělé králíky jen večer.
Granulí jsem vyzkoušela dost druhů, hodně se mi osvědčily Energys Klasik bez léčiva (pro výkrm), ale od letošního roku mám pocit, že nějak divně smrdí, doslova nepříjemně páchnou. Takže jsem je vyměnila (i po pročtení diskuzí zde na iFauně) za Pohledští Dvořáci a (zatím) jsem spokojená, králíci prospívají a granule jim chutnají.
Pokud granulemi krmit nechcete, asi si jen s ovsem nevystačíte, resp. ne že by to nešlo ale pokud chováte králíky pro produkci masa, je pochopitelně neefektivní, aby výkrm trval déle jak 2 měsíce (myšleno výkrm jako takový, ne věk králíků Pak vám tedy nezbyde, než do krmné dávky zařadit ječmen, ovšem v tom vám nemohu býti nápomocná - jak jsem již psala, ke krmení ho nepoužívám (resp. ano, ale pro jiná zvířata

12.12.2017 16:23

V některých kotcích mám na vodu misky a měním vodu ráno i večer, neumím si představit, jak by vypadala po týdnu.

12.12.2017 16:26
burgund6

XXX.XXX.33.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V některých kotcích mám na vodu misky a měním vodu ráno i večer, neumím si představit, jak by vypadala po týdnu.

Máte pravdu, já taky používám napáječky, ale někde mám ještě navíc misku a po dvou dnech by z vody byla močůvka.Měním každý den za novou.

12.12.2017 16:30
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak já mám třeba misky na stěně (v zimě, jinak napaječky), takže podestýlka ani nic jiného do nich nepadá, ale stejně vodu měním. Ale jak jsem psala, už jsem mnohde viděla takové věci že jsem se až divila, že jsou v kotcích živí králíci...

12.12.2017 16:41
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Vodu měním každý den, dokud nemrzlo tak litrové napaječky-i tam měním každý den.
Rošty nemám, podestýlka ze sena od ovcí a koz-prostě z balíku, s tím čištěním je to horší, když mají hnízdo a nebo když jsou velké mrazy...tak jen nastýlám.
Od Energys jsem kupovala jiné směsi a byla jsem spokojená, ale mám blíž místního hospodáře který prodává od Sehnoutka...takže proto jsem přešla na jinou značku, ale králíkům jsem brala teprve nedávno-voní mi hezky, ale nemám srovnání.

12.12.2017 17:21

Já nevím, podestýlat senem mi nepřijde ideální, ze sena je skoro hned kačvara. Zkuste si sehnat radši slámu, je vážně mnohem lepší.

12.12.2017 17:29
jardagin

XXX.XXX.25.115

Je mi zahadou jak někdo muže krmit jen ovsem a granule přidat až v pulce březosti. Když období březosti je to nejduležitější pro vyvoj kraličat.
Vím co dokaže oves podavany v delší době.

12.12.2017 17:33

xchipsy napsal(a):
Tak já mám třeba misky na stěně (v zimě, jinak napaječky), takže podestýlka ani nic jiného do nich nepadá, ale stejně vodu měním. Ale jak jsem psala, už jsem mnohde viděla takové věci že jsem se až divila, že jsou v kotcích živí králíci...

Oni králíci spíš chcípnou kvůli krmné dávce bohaté na škrob, jinak vydrží někdy nevěřitelně mizernou péči. Ono na svrab a podobně se umírá až po delší době, zrovna nedávno tu přece takový chov předváděl jeden chovatel.
Fakt je, že na jaře jsem si jela pro nového samce a to co tam, chovatel" předváděl, bylo neuvěřitelný. Na prostoru cca 50m2 měl nacpané králíkárny s minimem podestýlky, zato byla mokrá, asi 30housat, křepelky, dvě vychrtlé kozy bez sena a v rohu kýbl plný mrtvolek. Ještě si mi stěžoval, že nechápe, proč mu to chcípe a že dával už i králíky na pitvu na veterinu, aby zjistil příčinu. Já si fakt připadala jak v jiříkově vidění, no a co na to takovému kreténovi máte říct, já v tu chvíli jenom rychle odjela domu.

12.12.2017 17:54
xchipsy

XXX.XXX.142.1

jardagin napsal(a):
Je mi zahadou jak někdo muže krmit jen ovsem a granule přidat až v pulce březosti. Když období březosti je to nejduležitější pro vyvoj kraličat.
Vím co dokaže oves podavany v delší době.

Tak to zkuste tady, třeba vám pomůžou: http://decko.ceskatelevize.cz/lovci-zahad

No a jinak doporučuji trochu studia, co se ovulace, oplození, migrace, spacingu, implantace a vůbec raného embryonálního vývoje týče A také ztráty zárodků a plodů v přímé souvislosti s krmnou dávkou (složení a množství). A v neposlední řadě kdy dochází k intenzivnímu růstu plodů... A tak dále a dále...

btw Co dokáže oves? Je jedovatý?

12.12.2017 18:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.184

Oves jsem neměla.
Dávala jsem "jen" vločky.
A trvám na tom, že vločky dokáží zázraky.
Nedám na ně dopustit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík