Začátečník, poradíte ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zacatecnik001

28.5.2016 23:19
zacatecnik001

XXX.XXX.50.4

Dobrý den, začínám s chovem králíků a i když se v naší rodině chovají králíci od nepaměti měl bych pár otázek.

Jak je to s krmením čerstvou trávou ? Děda co chová králíky přes 30 let říká že když zelené tak nedávat vodu že prý se prý nafouknou.

Je nějaká " BIO" alternativa za granule ? Po čem králíci rychleji rostou a není to plné chemie ?.

Dále, jak je to s přechodem ze sena na trávu mohu prostě ze dne na den přestat dávat seno a začít se zeleným ?

29.5.2016 02:06
rapotacka11

XXX.XXX.32.4

Vodu by mně nikdy nenapadlo omezovat.
Nikdy se mi nenafoukli.
A krmila jsem i mokrou trávu, jen tolik, co hned sežerou.
Ne větší množství najednou, aby se nezapařila.
Seno stále! Vodu v napáječkách taky.
Když jsem měla slámu, tak taky.

29.5.2016 07:49
mikimajky

XXX.XXX.10.121

Tiež krmim aj zeleným, ale vodu majú stále. Inak ak majú dosť zeleného vody sa takmer nedotknú. Ale ak je ho menej normálne pijú. Hlavne pri granulach. takže pri zelenom kŕmení síce prežijú aj bez vody, avšak aj tak sa vždy aspoň trošku napiju. Králik nieje nejaká baktéria že zastaví svoje životné procesy ak vodu nemá a precka aj niekoľko rokov.
Zelené áno podľa mňa. Je to tá najprirodzenejšia potrava. A voda takisto.

29.5.2016 14:09
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Dobrý den, odpovím vám na vaše otázky, ale je to jen moje zkušenost.Zelené krmení ano, ale menší porce ne narvat jesle, raději jim založím za3hod ještě trochu.Vodu mají v napáječkách pořád, když mají trávu méně pijí na noc zakládám plné jesle sena a ráno bývá hodně vypito.K té druhé otázce vám napíšu tolik.Nevím jestli jsou na trhu bio granule, ale já jsem je do svého chovu nedala.Krmím ječmen, oves. oves. vločky, otruby, ječný šrot, brambory, kopřivy čerstvé i sušené, seno, tráva, větvičky z malin, ostružin, jabloně, břízy, lísky, zbytky ze zahrady i z kuchyně -zelenina- suchý chléb a rohlík trochu.Mám vesnickou směs a v 5 měsících čistá váha i s hlavou a vnitřnostmi 1,8 až 2kg.ám to na talíř jen pro sebe a rodinu, nepočítám čas ani finance co mě to stojí, ale je to jedno znejčistších mas co můžeme na talíři mít.A ta třetí otázka: začínat na jaře po pár lístcích pampelišky a opatrně přidávat, seno pořád v jeslích.Tak to u mě chodí.Aještě nakonec poradte se s rodinou pokud už někdy králíky chovali určitě rádi poradí.

zacatecnik001

29.5.2016 23:04
zacatecnik001

XXX.XXX.50.4

Ono zeptat se doma je celkem problém, jsou toho názoru že se jim dává jen seno, voda a granule. Párkrát za týden tvrdý chleba. A to mně se zrovna nelíbí. Mám velkou louku tak mohu sekat trávu do aleluja. Proto začínám krmit trávou.
Zatím jim dávám. Trávu, větvičky smrku, jabloní malin, vodu s acidomidem.
A jestli to dobře chápu, mám dále dávat i seno ?

Chovatel Lada

29.5.2016 23:19
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Seno a sláma to je základ a s trávou opatrně, jen přidávat k senu.

31.5.2016 20:18
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

Sice už dnes nechovám králíky v králikárnách ale některé věci si ještě pamatuji. Vodu musí mít neomezeně s tím nafouknutím to nemá nic společného. Králíci se většinou nafouknou když nejsou zvyklí na trávu a najednou jim dáte velké množství. Proto když na trávu nejsou zvyklí tak opatrně a ze začátku v malých dávkách.

Já mám králíky ve výběhu jelikož mám Belgické obry a jelikož zaberou hodně místa tak jsem zvolila venkovní chov. Trávy mají ve výběhu spoustu a různých druhů. Seno mají neomezeně ale žerou ho jen vyjimečně. Jinak dostávají zeleninu, ovoce a suché pečivo. To přes léto stačí. Na zimu žerou hlavně seno a granule bez léčiv nebo ječmen a oves. Plus něco na okus. A acidomid jsem nikdy do vody nedávala a nikdy žáden neumřel.

1.6.2016 08:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Zeleným nekrmím, spíš přikrmuji dávám jim tak "na chuť", pár listů pampelišky, pár stonků vojtěšky.. Ovoce, zelenina (mrkev, jablko, chrásty z kedluben, pár listů salátu, řepa - hlavně kojícím samicím...) opět jednou dvakrát týdně "na chuť", totéž tvrdý chléb.
Jinak krmím seno + oves chovné samice a samec a seno + granule + mačkaný ječmen 50:50 králíci výkrm. Granule bez léčiv (vyzkoušela jsem různé - z agrovýkupu, to byla samá vojtěška, ADW taky nic moc, teď krmím De Heus Klasik a to se nedá srovnávat, krásně rostou). Poslední poražení králíci ve stáří 3,5 měsíce měli váhu 1,9 kg (po stažení, bez pacek, vnitřností a hlavy, vykoštěná žebra a hřbet)
Voda samozřejmě neomezeně.

1.6.2016 11:59
amiš

XXX.XXX.11.174

Mi dospělým a odrostlejší mládeži dáváme jen trávu. Samice, co mají mladé, mají trávu smíchanou se senem. Podestýlka sláma. Voda vždy. Na trávu přecházíme postupně, ale pokud je králík zdravý, pokud to jde, dostává jen trávu. Hlídáme bobky, jakmile řídnou, dostávají k tomu seno, popř. se přejde jen na seno. Vodu vždycky. Granulema nekrmíme, jen tím, co vypěstujeme doma. Tz. ječmen, tritikale, přes období, kdy není tráva tak řepa, na podzim chrastí z řepy, to milují. Očkujeme. Jinak nějaké speciality, snad jen ještě manžel občas dává ocet do vody.
Králíci jsou zdraví, nepamatuji se, kdy něco zašlo na kokcinu a pod.
Původně měl manžel kaliforňany, teď je to směska, ale velice plodná a rychle rostoucí.
A samice jsou výborné matky.
Jen tak na okraj, není to má zásluha. manžel chová králíky od mládí a je malý zemědělec, který si vypěstuje vše tak, aby byl domácí chov pokryt. Já jsem na tu hrubší práci .

Přidejte reakci

Přidat smajlík